Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Paulien

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we iets meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Gerda de Jong, heeft het stokje doorgegeven aan:

Paulien Slutter

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Paulien voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Redactiemedewerker

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Een aantal jaren geleden kwam ik op een tentoonstelling Inge van Koningsveld tegen, waarbij er een zeer leuk gesprek volgde. Vrij snel daarna ontving ik een mail van haar of ik redactiemedewerker wilde worden van het Quiltersgilde. Wat een eer dacht ik…

En op zaterdag 17 augustus 2019 zat ik voor het eerst bij de redactievergadering in Nijkerk.

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Mijn taak is vooral artikelen schrijven over het quilten, waarbij ik experimenteer met stof en materialen, meer richting het art quilten. En mijn streven is steeds om het laagdrempelig te houden, zodat het zowel voor beginners als gevorderden goed te lezen is. Van veel materialen wist ik het bestaan niet eens, maar door te Googelen en naar cursussen te gaan, heb ik ontdekt hoe je kunt werken met bijvoorbeeld:  tyvek, soluvlies, lutradur, inktense potloden, ecoprinten, gelliplate printen en zo meer.

 

Stof weg knippen

 

Tyvek

 

Gelliprint en borduurwerk

 

Vlakvulling
Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Wanneer bij jou Quiltnieuws 158 [winter] op de mat valt, heb ik ondertussen al weer een vergadering gehad voor het volgende nummer. En dat vind ik soms lastig. Het is nog donker en koud en nat, maar mijn artikel over ”hoe maak ik een landschap”, mag lenteachtige kleuren hebben, want het komt uit in maart [Quiltnieuws 159]. Even omschakelen dus.

Paulien als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Paulien zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Hoe het begon

In 2012 ben ik begonnen met deze hobby. Ik heb les gehad in Westendorp bij Marin, waar ik de eerste kneepjes van het quilten leerde. En sinds 2021 heb ik les in Harderwijk van Marjon Hoftijzer. Iedere les komt er een nieuwe techniek aan bod. De lessen gaan over lijnen, vormen, structuur, textuur, symmetrische composities, verven, stempelen, beeldvullende vlakverdeling, te veel om op te noemen. En iedere keer als ik naar huis rijd van de cursus, is mijn hoofd vol met alle informatie die ik gekregen heb en kan ik niet wachten om aan het experimenteren te gaan. Quilten is voor mij echt een proces van proefjes maken, nadenken [‘s nachts], nog eens uit proberen, tips vragen en naaien maar weer….

Word ik daar onrustig van? Ja best wel, maar ik weet inmiddels dat er een moment komt dat ik de oplossing vind van mijn zoektocht en dan gaat het ineens snel met het naaien van mijn quilt. Zo mooi om dat proces door te maken.

Licht en schaduw

Op dit moment zijn we op de cursus in Harderwijk  bezig met “licht en schaduw”. Met behulp van een lamp heb ik een foto gemaakt van deze vaas, je ziet duidelijk de slagschaduw.

 

Licht en schaduw

 

Om nu te zien hoe het in kleur uitkomt, heb ik het 4 keer gekopieerd en ingekleurd met potloden. Het is namelijk goed om vooral veel te schetsen en uit te proberen.

 

Gekleurd met potloden op papier

 

Vervolgens heb ik het beeld op stof getekend en ingekleurd met aquarelverf en inktense potloden. Even een sandwich gemaakt en doorgestikt met verschillende garens.

 

Ingekleurd en doorgestikt

 

Mijn volgende stap is, daar ben ik dus nog mee bezig,  het tafereel helemaal omzetten in stof. En ik besef nu al dat de vaas niet transparant hoeft te zijn, en dat de schaduw niet zwart is maar een kleur mag hebben!!! De kleur wordt bepaald door het licht en de kleur van de ondergrond waar de schaduw opvalt.

Van dat soort ontdekkingen word ik erg blij! Al weer iets geleerd.

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Mijn meest geliefde quilt is toch de quilt die vorig jaar op de Algemene Tentoonstelling in Nijkerk heeft gehangen. Deze quilt heeft als titel “van donker naar licht”.

Het verbeeldt mijn leven van donker en depressief, naar licht en helder in mijn hoofd.

De jaarringen van mijn leven, in de winter donker en in het voorjaar, [door te gaan joggen], gelukkig weer in het licht.

Van donker naar licht

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Net als zovelen van jullie ben ik bezig geweest met de miniatuurquilt voor de tentoonstelling in Rijswijk.  Inmiddels is deze tentoonstelling al weer geweest en heb ik heel veel moois voorbij zien komen. Mijn Quilt heet “Onbalans”.

Met deze quilt wil ik mijn bezorgdheid uitdrukken over de onbalans in de wereld door menselijke acties. Het lijkt alsof we door onze manier van leven, de aarde/de mens/de natuur,  in de war sturen.

 

Onbalans


Wat zijn we vergeten te vragen? Wat zou je ons nog willen laten weten?

Sinds 2023 ben ik regiovertegenwoordiger van Gelderland Oost.  Oktober 2023 was  de eerste keer dat ik dit met Annemiek Polman organiseerde. Op zo’n dag kom ik zoveel lieve mensen tegen waar ik dan een praatje mee maak. Ik zie de dames echt genieten van deze gezellige dag. In oktober 2024 hoop ik op weer zo’n grote opkomst en een sfeervolle dag met koffie en een “kuuksken”.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Aan Annemieke Polman.

 

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten en 18) Gerda de Jong.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *