Algemene Tentoonstelling

De Algemene Tentoonstelling

Eens in de 2 jaar organiseren we een grote Algemene Tentoonstelling met werk van onze leden. De tentoonstelling vindt plaats in Nijkerk in de evenementenhallen van Hart van Holland, een centraal gelegen en goed bereikbare locatie. Naast de expositie van ruim 200 quilts van leden, is er ook een aanbod van workshops, verschillende quiltwinkels en exposities met werk van toonaangevende quilters.

De Tentoonstellingscommissie (Jannie de Breuk en Carla Zijlstra) organiseert samen met een groep vrijwilligers uit de regio dit evenement. Door het hele land zijn veel vrijwilligers betrokken bij de organisatie.

Wanneer?

De tentoonstelling is aan het begin van het quiltseizoen, eind augustus, begin september. De voorbereidingen beginnen al een jaar daarvoor met het bedenken van een thema. Dit maken we ruim van tevoren bekend via Quiltnieuws en de website zodat iedereen de tijd heeft om een quilt te maken.

Themaquilts

Tot begin februari  is het mogelijk  een themaquilt aan te melden als beeldmerk van de tentoonstelling. Een hele eer als jouw quilt daarvoor wordt uitgekozen. De aanmelding van de overige quilts kan tot begin mei.

Ieder jaar worden er veel vragen gesteld over hoe de quilts ingepakt moeten worden en hoe een etiket te maken. De afspraken over de hoes, de tunnel en het etiket zijn hier te vinden in regels voor inzending.

Selectie

Afhankelijk van de beschikbare ruimte, worden ruim 200 quilts geselecteerd die kunnen hangen. Er kunnen twee soms drie grote kruizen komen voor de hele grote quilts.
Een onafhankelijke selectiecommissie bestaande uit drie personen  beslist welke quilts op de tentoonstelling komen te hangen.
Deze selectie gebeurt op basis van de foto’s en is anoniem.

Quiltexpresse

Op verschillende plaatsen in het land worden de quilts ingezameld, en vervolgens naar ons kantoor in Nijkerk gebracht. Op de maandag voor de tentoonstelling worden de quilts naar de locatie gebracht, waar de tentoonstelling is.
Dit gebeurt door de Quiltexpresse.

De Algemene Tentoonstelling  in 2020 is in verband met de 1,5 meter afstand niet doorgegaan.