Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Sylvia

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we zes maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden:

1) Inge Schoonderwoerd

2) Ineke Scheepbouwer

3) Elfriede Grooten

4) Dyonne van de Watering

5) Jacqueline Verhoef

6) Gemma Versluys

Gemma heeft het stokje doorgegeven aan:

Sylvia Jansen

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat ik (Sylvia dus) doe voor het Quiltersgilde.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

Mijn functie is webmaster en ik ben ook lid van het Bestuur.

 

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde? 

In het Quiltnieuws van een aantal jaar geleden las ik dat een tentoonstelling niet door kon gaan wegens een tekort aan vrijwilligers. Toen besloot ik dat ik iets voor de vereniging wilde doen. Daarna las ik in hetzelfde nummer van Quiltnieuws een vacature voor de functie van webmaster. Daar heb ik op gereageerd, maar ik heb er wel bij gezegd dat ik niet persé als webmaster werkzaam hoefde te zijn. Ik wilde iets doen als vrijwilliger voor de vereniging. Webmaster paste op zich wel in mijn straatje, omdat ik daar wel wat ervaring mee had. Toen het internet opkwam heb ik destijds, heel lang geleden, de website voor de afdeling gemaakt waar ik toen werkte, en de site jarenlang onderhouden. Toen nog helemaal zelf geschreven in HTML. Tegenwoordig is het aan de ene kant eenvoudiger, omdat je niet meer zelf hoeft te programmeren. Aan de andere kant is het ook lastiger geworden, omdat er veel meer kan en dus ook meer fout kan gaan.

 

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde? 

Als webmaster houd ik me, samen met de andere webmaster (Monica van Leent-Bergkamp), bezig met allerlei zaken die met de website te maken hebben. Een belangrijk onderdeel zijn natuurlijk de blogberichten. We zorgen ervoor, samen met de auteurs van de blogberichten, dat er zo’n drie per week een nieuw blogbericht op de site staat. Een andere belangrijke taak is het maken en onderhouden van de formulieren waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor bijvoorbeeld een lidmaatschap, een meet&greet dag of een regiodag. We zorgen er ook voor dat exposities en andere activiteiten in de agenda zichtbaar zijn en dat er oproepen geplaatst worden. In het besloten deel van de website plaatsen we regelmatig informatie voor de leden. Verder is er het normale onderhoud van de website, het up-to-date houden van allerlei informatie over de vereniging en haar activiteiten. Naast het werk als webmaster kun je me ook  vinden in de stand van het Quiltersgilde tijdens tentoonstellingen.

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?  

Ik moet toegeven dat ik wel een beetje een “nerd” ben. Ik vind het fijn om achter de computer te zitten en dingen voor elkaar te krijgen, zoals een formulier maken dat goed werkt en er ook nog netjes uitziet. Of alle 15 regiodagen onder elkaar zetten op een pagina, met allemaal de correcte link naar de juiste plek met de beschrijving ervan en het correcte inschrijfformulier. Een beetje puzzelen, een probleem dat ik kan oplossen… dat soort dingen.

 

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het minst leuke van mijn vrijwilligerswerk vind ik het feit dat ik het gevoel heb dat ik nooit “vrij” ben van het vrijwilligerswerk. Als webmaster is er altijd wel wat te doen en het is nooit af. Ik kan niet om 17.00 de deur dicht doen en naar huis gaan.

 

We zouden ook graag wat meer over jou zelf willen weten.

Heb je een favoriete quilter?

Ja, Yoko Saito. Ik vind veel van haar werk erg mooi. Niet alles, sommige dingen zijn voor mijn gevoel iets te “kinderachtig” (is mijn mening). Zo heb ik een levensboom gemaakt n.a.v. een patroon in haar boek “Scandinavian quilts”. Maar in die levensboom zitten drie vogeltjes. Heel lang heb ik getwijfeld of ik die vogeltjes er nu in zou zetten, of niet. Voor mijn gevoel passen ze niet echt in die boom. Ze zijn te groot en te “kinderachtig”. Maar ik kon ook niet bedenken wat ik nu in plaats daarvan in de boom zou zetten. Meer bloemen? Uiteindelijk heb ik 1 van de 3 vogels weggelaten en de andere 2 wel gemaakt. Ik zit er nog wel steeds over te dubben om ze eens door een bloem of zo te vervangen…

 

 

Wat is je favoriete quiltboek?

Ik heb een paar boeken van Yoko Saito en verder bekijk ik wel vaak de boeken over de William Morris quilts van Michele Hill en de geappliqueerde bloemen van Deborah Kemball (Euphoria Tapestry Quilts). Ze hebben eigenlijk allemaal met appliqueren te maken. Dat doe ik dan ook het liefst, al heb ik onlangs ook het (vrij) borduren ontdekt.

 

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Eigenlijk heb ik helemaal niet zoveel quilts gemaakt, ik ben een langzame quilter. Veel op de hand gedaan en ik doe ook nog wel eens iets overnieuw, wat veel tijd kost. Maar ik ben meer een traditionele quilter.

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Op dit moment toevallig 3. Maar dat is wel bijzonder, want meestal werk ik maar aan 1 quilt tegelijkertijd.

 

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Op dit moment is dat mijn New York Beauty. Op het moment van afronden vond ik em helemaal niet zo mooi. Maar hij hangt in mijn slaapkamer en elke avond en ochtend kijk ik er met veel plezier naar. Misschien moet ik nog even zeggen dat mijn quilt is geïnspireerd door een foto op internet van Maryte quilt (‘Let it snow’).

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik werk nu aan de Bathwick quilt, naar een patroon van Karen Styles in de Quiltmania. Ik ben daar al een tijdje aan bezig, sinds oktober vorig jaar. Daarnaast ben ik bezig aan een wandel zitplek quiltje. Gebaseerd op het idee van Gerda de Jong in Quiltnieuws voor een fiets zitplek quiltje. Ik heb er eerst 1 voor mezelf gemaakt en nu 1 voor mijn vriend. Bij de mijne was het stofje in het midden erg bepalend. Dat vond ik zo leuk dat ik de rest van de quilt er omheen heb bedacht. Voor mijn vriend hebben we gekozen voor het middendeel van een Bella Bella quilt van Norah Mcmeeking, want dat motief vond hij zo mooi. Eigenlijk ben ik nu wel een beetje jaloers op hem geworden….

 

 

 

De derde is een quilt die ik aan het maken ben voor de EQA uitdaging. Daarvoor moest je een fotocollage maken van je favoriete plek en jezelf erin zetten: “Waar is….”. Ik was een beetje lui en heb gewoon een foto gekozen van mezelf op mijn favoriete plek. De quilt is nog niet af, maar hieronder zal ik je vast een detail verklappen, een Sylvia van 2.5 cm hoog….

Dit is echt de leukste quilt die ik ooit heb gemaakt. Applicatie gecombineerd met borduurwerk. En ik heb bijna niets uitgehaald, want bij een boom hoeft er toch geen steek hetzelfde te zijn…. Ik laat het resultaat nog wel eens zien en als het goed is, komt het ook te hangen op het Textielplus festival komende oktober.

 

 

 

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?

Er is zoveel dat ik nog zou willen maken. Ik wil eerst mijn Bathwick quilt afmaken. Dan heb ik onlangs nog een pakket gekocht met de mysterie quilt Pour Hélène van La Fée Pirouette. Die zou ik ook graag willen maken. Een quilt met William Morris motief zoals hierboven genoemd; en een bloementuin quilt. En de sneeuwvlok en kaleidoscoop quilts van Paula Nadelstern vind ik ook zo mooi. En ik wil me heel graag wat meer verdiepen in art quilts. Als liefhebber van natuur, bomen en landschappen zou ik ook wel eens een landschap willen vastleggen in textiel. En een workshop volgen in het fotograferen van quilts, want dat is helemaal niet zo makkelijk. Het lukt me maar niet om mijn quilts mooi op de foto te krijgen.

 

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Dat brengt me op een goed idee. Ik wil het stokje graag doorgeven aan Harry Roelands, onze fotograaf.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *