Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Jannie

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we ongeveer een jaar geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer

Jeanette heeft het stokje doorgegeven aan:

Jannie de Breuk

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Jannie voor het Quiltersgilde doet.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Najaar 2019 ben ik in de Tentoonstellingscommissie gekomen.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

De Quiltbee in Dronten waar ik al jaren lid van ben, wordt geleid door Jeltje Kramer. Zij is regiovertegenwoordiger in Flevoland geweest. In februari 2012 kwamen wij bij elkaar en had Jeltje van het bestuur van het Quiltersgilde bericht gekregen dat er een vacature voor webmaster was gekomen. Jeltje gaf de vacature aan mij omdat zij vond dat, dat wel wat voor mij was gezien mijn ervaringen op het gebied van onderhoud aan websites. Het leek mij heel leuk om voor het Quiltersgilde iets te betekenen. Dus op de vacature gereageerd en ben ik op gesprek geweest bij het bestuur en aangenomen. De toenmalige voorzitter Jeanne Hamers zou in april aftreden en de toenmalige secretaris Inge Schoonderwoerd zou voorzitter worden. Inmiddels was er een aspirant lid voor de functie van secretaris. Door privé omstandigheden kon het aspirant lid de functie niet aanvaarden. Al vrij snel ben ik gebeld door Inge Schoonderwoerd of ik de functie van secretaris zou willen vervullen, aangezien mijn werkzaamheden op administratief en secretarieel gebied is. Daar hoefde ik niet lang over na te denken en ben in de ALV van april 2012 benoemd tot secretaris. Daarnaast heb ik nog een jaartje de website onderhouden. De functie van secretaris heb ik vervuld tot en met april 2019. Ik ben vrijwilliger gebleven en heb meegeholpen in dat jaar aan de eerste ledendag.

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

In de Tentoonstellingscommissie zat ik met Carla Zijlstra en waren wij drukdoende om de Algemene Tentoonstelling in 2020 te organiseren. Helaas door Covid ging daar een streep doorheen. De quilts die toen zijn aangemeld, zijn allemaal gefotografeerd en hebben in 2 edities van het Quiltnieuws gestaan. In 2021 heb ik met Carla de Tentoonstelling voor Miniatuurquilts georganiseerd in Rijswijk bij de Patchwork- en Quiltdagen. Normaal vind deze tentoonstelling in april plaats. Door Covid telkens verschoven en uiteindelijk in oktober 2021 kon deze tentoonstelling wel doorgaan. Daarna heeft Carla haar functie neergelegd. Met mijn quiltvriendinnen Dyonne van de Watering, Ineke Scheepbouwer en Gerda Hoogland vormen wij nu de Tentoonstellingscommissie. Dat betekent dat wij de Tentoonstelling van Miniatuurquilts en de Algemene Tentoonstelling organiseren. Op dit moment zijn wij druk met de organisatie van de Algemene Tentoonstelling en het 40-jarige jubileum van het Quiltersgilde. Verder maak ik het jaarfotoboek en schrijf ik af en toe een blog voor het Quiltersgilde.

 

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het leukste is dat je met je hobby iets kan betekenen voor het Quiltersgilde. Want het is een hele mooie, actieve vereniging. Je leert zoveel mensen kennen die allemaal dezelfde hobby hebben. De jaarlijkse medewerkers dag waar je alle vrijwilligers ontmoet is een gezellige dag. De leuke gesprekken met je collega’s. Deze dag worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet door het Quiltersgilde. Straks in augustus is de Algemene Tentoonstelling in Nijkerk, daar kijk ik echt naar uit want dat gaat een gezellig feest worden.

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Soms krijg je moeilijke of afwijkende vragen over de tentoonstelling. Als Tentoonstellingscommissie wil je het iedereen naar de zin maken en dan is het best lastig om een passend antwoord te geven. Wij doen ons uiterste best en willen zorgen dat de leden tevreden zijn.

Jannie als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Jannie zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Heb je een favoriete quilter?

De dames van de Colorminds vind ik heel inspirerend.

Wat is je favoriete quiltboek?

Er zijn drie boeken waar ik veel inspiratie uithaal:
15 Minutes of Play van Victoria Findlay Wolfe
Adventures in Improv Quilts van Cindy Grisdela
Zen Chic Inspired van Brigitte Heitland

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

In 2003 ben ik aangestoken door het quilten door wijlen Aly van der Stelt op een verjaardag. Zij gaf quiltlessen en ik ben bij haar de basiscursus gaan volgen. Ik had echt geen idee hoe het allemaal werkte. Ik vond het meteen heel leuk om te doen. Geleerd om de blokken te tekenen, maar wel op de naaimachine in elkaar zetten. Na 8 lessen ben ik lid geworden van het Quiltersgilde. Op mijn eerste quilt ben ik best trots.

 

 

Ook zijn we met een bus vanuit Flevoland naar de Europese quilttentoonstelling in Den Haag gegaan (2004). Ik wist niet wat ik zag. Mijn mond viel open van verbazing. Al die mooie quilts en dan al die vele winkeltjes. Het was voor mij een hele nieuwe wereld. Daarna veel workshops gevolgd o.a. van Rita Dijkstra, bij Hobby Time door Greetje Hein en bij de voormalige quiltwinkel van Marlies Janssen. De quilt van de pinguïns is gemaakt n.a.v. een reis naar Patagonië. Vele jaren mee gedaan aan het Quiltweekend wat georganiseerd werd door het Quiltersgilde.

 

 

 

 

Ik houd van kleurrijke stoffen en ben toch meer naar eigentijdse en/of moderne quilts gegaan. Maar het werken met de hand vind ik ook heerlijk. Vooral hexagonnetjes. Het maandproject van Katja Marek heb ik gevolgd. Elke maand kreeg je een zakje met malletjes, daarvan een sprei gemaakt, helemaal met de hand gewerkt, behalve het doorquilten dat heb ik laten doen door Trijntje van der Horst. Ook Going Round in Circles van Herma de Ruiter is leuk en rustgevend om te doen.

 

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Veel te veel omdat ik zoveel leuk vind om te doen. Zeker als Quiltnieuws uitkomt en dan probeer ik nog weleens een techniek uit. Het wordt lang niet altijd een quilt maar gewoon leuk om te proberen. Ik kan niet met één project bezig zijn. Ik vind het heerlijk om met meerdere projecten bezig te zijn. Het is net hoe mijn pet staat. Het kan even duren maar de quilts komen af. Ik ben lid van de quiltgroep ‘Memo’ in Meppel en daar verzinnen we elke 3 maanden een thema om dan een quilt te maken. Elke keer sta je voor een uitdaging wat je gaat ontwerpen en welke stoffen je gaat uitzoeken. Heel inspirerend.

 

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Mijn moeder is plotseling overleden. Zij heeft veel kleding genaaid. Een aantal jurken uit haar jonge jaren zijn bewaard gebleven. Van deze jurken heb ik in combinatie met batikstoffen een quilt gemaakt in de bargello techniek. Omdat de quilt wel heel groot werd, heb ik de quilt laten doorquilten door Marlies Janssen. Het artikel heeft in Quiltnieuws nr. 148 gestaan. Deze quilt hangt prominent in mijn hal.

 

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Op dit moment ben ik bezig met een quilt waarin mijn trouwjurk wordt verwerkt in combinatie met grungestoffen. Grungestoffen zijn wel mijn favoriete stoffen en met zoveel andere stoffen te combineren. Ook doe ik mee met de Round Bobbin Invitational Challenge. Met de hand maak ik de 35 quiltjes van 10 bij 10 cm, die aan een houten klos komen te hangen. Een initiatief van het Zwitserse Gilde.

 Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?

Het allerleukste is om een ontwerp te maken en daar de stoffen bij te zoeken en uiteindelijk de top in elkaar zetten. Vaak blijft de top even liggen want dan wil ik toch nadenken hoe de quilt moet worden door gequilt met de naaimachine. Een variatie aan rechte lijnen vind ik heerlijk om te doen. Om de quilt te bewaren maak ik er ook altijd een hoes bij.

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?

Meer tijd besteden aan andere technieken zoals werken met de gellyplate. Daarin heb ik een workshop gevolgd bij Suze Termaat. Zo leuk om te doen maar om daar een dag voor uit te trekken om er mee te experimenteren lukt gewoon niet. Stof verven vind ik ook heel leuk om te doen. Veel geleerd van de blogs van Nienke de Lange (www.verfvirus.nl). Inmiddels een la vol met mooie geverfde stoffen en kan maar niet besluiten welk ontwerp ik ervan ga maken.

 Wat zijn we vergeten te vragen? Wat zou je ons nog willen laten weten?

Het Quiltersgilde is een prachtige vereniging vol activiteiten. Het Quiltnieuws is een mooi verenigingstijdschrift wat wordt uitgegeven. Een gevarieerd tijdschrift want aan elke quilter wordt gedacht. Het Quiltersgilde wens ik een mooi 40-jarig jubileum toe en hoop dat deze vereniging nog heel lang mag blijven bestaan.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Het stokje geef ik graag door aan Rose-Anne de Haan. Zij doet enorm veel op het gebied van de PR voor het Quiltersgilde.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *