Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Ineke

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we vorige maand begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”.

In de eerste aflevering hebben we onze vertrekkende voorzitter, Inge Schoonderwoerd, in de schijnwerpers gezet. Inge heeft het stokje doorgegeven aan:

Ineke Scheepbouwer

We hebben Ineke een aantal vragen voorgelegd over haar functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde en over haarzelf als quilter. Tot slotte hebben we Ineke ook gevraagd aan wie zij het stokje wil doorgeven.

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Ineke doet voor het Quiltersgilde.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

Sinds oktober 2015 verzorg ik de ledenadministratie en vanaf september 2021 maak ik daarbij ook deel uit van de Tentoonstellingscommissie.

 

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

In 2014 heb ik een beginnerscursus quilten (met de hand) gevolgd bij de Quiltbee in Dordrecht. Die cursus werd gegeven door Marjolein van der Eijk. “Als je quilt moet je eigenlijk ook lid worden van het Quiltersgilde” was haar motto, dus zo gezegd zo gedaan. In juni 2015 stond er een vacature in het Quiltnieuws als functionaris ledenadministratie en omdat ik begin 2016 zou stoppen met werken dacht ik daarvoor wel tijd te hebben. Het leek me leuk om dat te doen en bovendien vind ik het belangrijk dat je als lid van een vereniging ook iets voor die vereniging doet. Na een gesprek met Inge Schoonderwoerd en de toenmalige penningmeester Jacqueline Schut waren we het snel eens en ben ik begonnen met het verzorgen van de ledenadministratie.

 

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?  

Het belangrijkste werk van de ledenadministratie is het bijhouden van de mutaties in ons ledenbestand. Dat gaat dus om het inschrijven van nieuwe leden en het verwerken van opzeggingen en verhuizingen. Daarnaast zorg ik ook voor de incasso van de contributie van de leden die een machtiging daarvoor hebben afgegeven.

Sinds vorig jaar hebben wij een ledenwerfactie, waarbij alle nieuwe leden die het jaar ervoor geen lid zijn geweest, een welkomstpakket krijgen. In een leuke bewaardoos vinden de nieuwe leden dan niet alleen het Quiltnieuws dat dit jaar is verschenen maar ook een eerder exemplaar, drie mooie kaarten en drie stofjes. Verder natuurlijk hun lidmaatschapsbewijs en wat informatie over de activiteiten van de vereniging. Voordat ik de pakketjes naar PostNL kan brengen moet er heel wat gebeuren: de dozen zijn aangeleverd als platte stukken karton dus die moeten eerst tot doos gevouwen worden. Dan moeten er kaarten worden uitgezocht en stofjes worden gesneden, de informatie moet worden geprint en natuurlijk ook het lidmaatschapsbewijs. Een flinke klus maar o zo leuk om te doen. En er komen ook heel enthousiaste reacties op het welkomstpakket, dat maakt het werk meer dan de moeite waard.

En dit jaar kwam daarbij de organisatie van de Algemene Tentoonstelling die is gehouden tijdens de Patchwork en Quiltdagen van 8-10 april 2022, samen met Jannie de Breuk, Gerda Hoogland en Dyonne van de Watering. Vanaf december vorig jaar zijn we bezig geweest met de voorbereidingen en we hebben ons best gedaan om er een mooi evenement van de maken. Aan de reacties die we tijdens de tentoonstelling kregen, is dat gelukt, en er hebben zich veel nieuwe leden aangemeld.

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?  

Het allerleukste vind ik het contact met andere medewerkers en vrijwilligers. Elkaar ontmoeten op de medewerkersdag of de Algemene Ledenvergadering is altijd weer een feestje. Maar ook het contact met leden die opbellen met vragen of opmerkingen leidt soms tot mooie gesprekken.

En als deelnemer geniet ik altijd enorm van het jaarlijkse Quiltweekend. Hopelijk kan dat in 2023 weer doorgaan!

 

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?  

Het werk van de ledenadministratie doe je eigenlijk alleen, dus met andere medewerkers en vrijwilligers heb je normaal gesproken alleen contact via de mail en de telefoon. Elkaar in levenden lijve ontmoeten gebeurt in die functie niet zo veel. Des te leuker is het om nu ook deel uit te maken van de Tentoonstellingscommissie.

 

Ineke als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Ineke zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

 

Heb je een favoriete quilter? 

Nee, niet echt.

  

Wat is je favoriete quiltboek? 

Toen ik besloten had om een quiltcursus te gaan volgen, kreeg ik van mijn buurvrouw mijn eerste quiltboek voor mijn verjaardag: Encyclopedia of Classic Quilt Patterns. Dat boek heeft dus echt een sentimentele waarde. Maar ik had toen nog geen idee dat er behalve die klassieke quiltpatronen zoveel te beleven was in quiltland!

  

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?  

Ik houd van vrolijke kleuren, geometrische patronen en redelijk strakke lijnen. Het meest sluit dat aan bij de moderne quilt. Maar ik vind het ook leuk om een eigen draai te geven aan bestaande afbeeldingen. Bv een miniquiltje naar aanleiding van een tentoonstelling over Keith Haring (foto links) of een quiltuitwerking van een Arabische tegel (foto rechts) naar aanleiding van een cursus die ik volgde over Islamitische kunst.

  

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd? 

In principe probeer ik niet met al te veel tegelijk bezig te zijn, ik wil toch altijd wel graag iets afmaken. Maar soms komt er toch iets tussendoor, zoals bv vorig jaar de half en half uitdaging en dit jaar een themaquilt voor de ATT.

  

Wat is je lievelings zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen? 

In 2016 heb ik de cursus ‘Tulpen en Tegels’ gevolgd bij Marjolein van der Eijk, omdat ik graag wilde leren hoe je met de naaimachine werkt. Het resultaat was een heel fleurige quilt waar ik erg blij mee was. Mijn kleinzoon Jaimy (toen 6 jaar) was altijd er geïnteresseerd als ik met lapjes aan het werk was en vond de losse blokken met rood, oranje en geel al erg mooi. Hij wilde graag dat ik de quilt voor hem zou maken maar dan wel ‘meer blauw oma’. Hij werd op zijn wenken bediend!

De quilt mocht hangen op de ATT in Alkmaar in 2017 en Jaimy kwam natuurlijk ook kijken. Tot mijn verrassing werd van de quilt ook nog een kaart gemaakt. Dus deze quilt is met voorsprong mijn favoriet.

  

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen? 

Op dit moment ben ik het laatste deel aan het quilten van de mysteryquilt uit het Quiltnieuws van 2017. Ik ben altijd een beetje huiverig om vanaf het begin af aan mee te doen met een mysteryquilt omdat ik geen idee heb of al dat werk ook aan het eind leidt tot een leuke quilt. Maar toen ik het eindresultaat van deze mysteryquilt zag was ik verkocht. Nu nog even tijd maken voor de laatste loodjes.

  

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?  

Het maken van de top vind ik het leukste onderdeel van een quilt. Voor het quilten moet ik altijd even moed vatten maar ‘een quilt is pas een quilt als hij gequilt is’ dus ik probeer toch altijd het project helemaal af te maken.

  

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?  

Dan zou ik me meer willen verdiepen in het onderwerp artquilts. Gebruik van materialen, compositie, vrijer werken.

  

Wat zijn we vergeten te vragen? Wat zou je ons nog willen laten weten?  

Ik zou een oproep willen doen aan de leden van het Quiltersgilde om zich ook aan te melden als vrijwilliger binnen onze vereniging als daar om gevraagd wordt. Denk bijvoorbeeld aan het helpen bij de Algemene Tentoonstelling die we volgend jaar organiseren. Natuurlijk kost het tijd maar je krijgt er ontzettend veel gezelligheid voor terug!

  

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?  

Het stokje geef ik door aan Elfriede Grooten. Zij is een van de medewerkers die de Quiltmidweek en -weekend organiseert en daarnaast maakt zij ook prachtige quilts.

 

Ineke, hartelijk dank voor het inkijkje dat je ons hebt geboden in jouw activiteiten als quilter en voor het Quiltersgilde!  

 

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *