Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Elfriede

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we twee maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”.

In de eerste aflevering hebben we onze vertrekkende voorzitter, Inge Schoonderwoerd, in de schijnwerpers gezet. In de tweede aflevering volgde Ineke Scheepbouwer. Ineke heeft het stokje doorgegeven aan:

Elfriede Grooten

We hebben Elfriede een aantal vragen voorgelegd over haar functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde en over haarzelf als quilter. Tot slot hebben we Elfriede ook gevraagd aan wie zij het stokje wil doorgeven.

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Elfriede doet voor het Quiltersgilde.

Elfriede wil van de gelegenheid gebruik maken om Ineke Scheepbouwer te bedanken voor de mogelijkheid om iets over zichzelf te kunnen vertellen.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

Ruim 25 jaar ben ik lid van het Quiltersgilde. In 2014 bood zich de gelegenheid aan om mede-coördinator van de midweek/weekend te worden.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

Ik hoorde dat er een vacature open was, dus heb ik mij opgegeven. De ervaring, die ik opgedaan had tijdens mijn eigen midweken kwam goed van pas.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk? 

Tot op de dag van vandaag geeft het contact met quilters mij energie en deel ik graag mijn kennis. Het voordeel van een midweek/weekend is, dat je langduriger en intensiever contact met iedereen hebt in tegenstelling tot een workshop. Door de gezellige en ontspannen sfeer ontstaat vaak een band. Heel veel vriendschappen zijn hier uit voortgevloeid.

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?  

Ik heb erg genoten van alle activiteiten rondom dit evenement. Ik spreek in verleden tijd, omdat het helaas in de huidige vorm geen doorgang meer kan vinden. Oorzaak is met name de stijgende kosten. Het bestuur beraadt zich op dit moment nog over een andere vorm en/of mogelijkheid. Voor nieuwe ideeën, verwijs ik graag door naar het bestuur.

Elfriede als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Elfriede zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Elfriede schrijft hier over: “Het quilten is voor mij een passie. Toen ik aan de eerste lessen begon, wist ik gelijk, dit is echt iets voor mij. Het duurde nog een hele tijd voordat ik mijn stoffen zelf kon verven, genoeg technieken in huis had en mijn gedachten om kon zetten in stof. Het lukt steeds beter en ik leer nog iedere dag.”

Heb je een favoriete quilter? 

Quilters, die ik op dit moment bewonder zijn: Isabelle Wiessler, Betty Busby en India Flint.

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen? 

Mijn favoriete quilt is nog steeds mijn bijenquilt “ New Beginning”. In Birmingham werd hij in 2015 gewaardeerd met een 1ste prijs. De quilt is ontstaan doordat mijn, toen aanstaande, schoonzoon imker was en ik mij in de imker-materie verdiept heb. Ik deed dit ook mede om hem beter te leren kennen.

 

De klimaatverandering houd mij erg bezig en via mijn werk probeer ik een klein steentje bij te dragen aan de bewustwording van deze problematiek. Zo heb ik in 2020 de quilt “Help” gemaakt. Voor meer info kijk op mijn site www.quilttuin.nl

 

 

Ook heb ik de quilt “Do not!” gemaakt.

 

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen? 

Ik ben lid van verschillende quiltgroepen. Een ervan is de “Moderne Quiltgroep Noord”. Het mooie aan deze groep is, dat we samen een thema bedenken, dit uitwerken en de volgende keer bespreken. We zijn erg kritisch en leggen de nadruk op “modern”. Op deze manier moet je je intensief met het thema bezig houden en er ontstaan quilts die je anders niet zou maken. Zo ontstond ook de rode quilt “Explosion”.

Sinds een jaar maak ik deel uit van de internationale groep Cloth in Common. Ook hier werken we met een soortgelijk schema. Elke 2 maanden een quilt maken met een gezamenlijk thema. Mijn quilt “Misty Morning” is een resultaat op het thema Licht.

Het is zo spannend, wat b.v. Eunhee Lee uit Zuid Korea of Mikiko Takase uit Japan gemaakt heeft. Nieuwsgierig geworden kijk dan op www.clothincommon.com. Het werk wordt over de hele wereld tentoongesteld. Op dit moment ben ik aan het brainstormen over “Cellen”, het thema voor de volgende keer.

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?  

Zou ik onbeperkt tijd hebben, dan zou ik alle ideeën, die ik heb, in stof uit willen werken. Dat zou mij een ultiem geluksgevoel geven. Maar helaas is dat een utopie!

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Graag zou ik Dyonne van de Watering als volgende in de spotlights willen zetten. Ze heeft het als vrijwilliger maar druk met al die boeken in de bibliotheek.

De quiltgroetjes aan iedereen!

Elfriede Grooten

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *