Europese Quilt Association (EQA)

De Europese Quilt Association (EQA) is de overkoepelende organisatie van verschillende Europese quiltgroepen, gelijk aan  het Quiltersgilde.
De EQA is in 1989 opgericht. Zij werkt op Europees niveau samen om patchwork en quilten te stimuleren en kennis te delen.
De vereniging bestaat  uit 20  Europese landelijke vereningingen; ieder met eigen statuten.
De vertegenwoordigers van de EQA komen jaarlijks bijeen tijdens het Festival of Quilts in  Birmingham. Daar wisselen zij  van gedachten  over allerhande zaken die de verenigingen betreffen.

Jaarlijkse uitdaging

Het EQA biedt de leden jaarlijks een uitdaging in de vorm van een expositie tijdens het Festival of Quilts, aan de hand van een vastgesteld thema.

Het thema van de uitdaging van 2023 is: Flower Power

HIER kun je meer informatie vinden over deze uitdaging.

De Round Bobbin Challenge

Een nieuwe uitdaging! Doe je (weer) mee?

Het Quiltersgilde is lid van de European Quilt Association. Dit is de overkoepelende organisatie van 20 Europese quiltverenigingen.

De Zwitserse quiltvereniging “patCHquilt” hoort daar ook bij. Zij bestaat in 2024 35 jaar en wil dat vieren met een uitdaging voor alle Europese quilters: de “Round Bobbin Challenge”

Met de recente gebeurtenissen in Europa in gedachten vinden zij het een mooi idee om samen te werken aan een gemeenschappelijk project.

Wat is de bedoeling?

Elke deelnemer ontvangt een houten spoel en een lijst met 35 thema’s. Op elke spoel komt een strook van 35 (het jubileumgetal) vierkantjes van 10 bij 10 cm. Deze vierkantjes kun je aan elkaar zetten tot een strook van 3,5 meter of je zet ze vast op een andere strook stof van 3,5 meter en maximaal 12 cm breed (de binnenmaat van de klos/spoel). De totale strook wordt (bij blokje no.1) aan de klos bevestigd.

Elk vierkantje van 10 bij 10 verwijst naar een thema (hier is de lijst te downloaden). De thema’s zijn de namen van de jubilea, dus 1 jaar is een papieren jubileum, 2 jaar een katoenen jubileum enz.

De volgorde van de blokjes in de strook is de volgorde van de jaren. Dus blokje 1, blokje 2 enz.

De regeltjes op een rij:

 1. Leden van het Zwitserse patCHquilt en alle andere EQA gildes worden uitgenodigd om deel te nemen
 2. 1 spoel per persoon, duo, of met (klein)kinderen of een groep
 3. De textiele rol is maximaal 12 cm breed en alle kleine werkjes zijn ongeveer 10 bij 10 cm
 4. Alle ingeleverde spoelen worden geëxposeerd zolang ze voldoen aan de hierboven genoemde criteria
 5. Vulling of binding is niet vereist
 6. Het werkstuk is aan de spoel vastgezet en wordt hangend tentoongesteld
 7. Je naam en adres naai je op de achterkant van je textiele rol (voor het terugsturen!)
 8. De spoel zelf kun je laten zoals hij is of personaliseren naar eigen inzicht (verven, beplakken enz.)
 9. Voor het maken van de 10 bij 10 blokjes zijn alle (textiel)technieken toegestaan zolang de volgorde van de thema’s maar wordt aangehouden
 10. Er is een Facebook pagina “Round Bobbin Challenge” waar ideeën en tips kunnen worden uitgewisseld en je elkaars werk kunt bekijken. Je kunt je daar aanmelden.

Ook op de pagina’s van het Quiltersgilde zal er aandacht aan worden besteed.

 1. Houd er rekening mee dat stugge en/of kwetsbare materialen moeilijk te vervoeren en te exposeren zijn. Het werk moet vele keren op- en afgerold, opgehangen, afgehaald en in- en uitgepakt worden.
 2. Mocht een rol beschadigd zijn of kwijt raken draagt de organisatie daar geen verantwoordelijkheid voor. Er wordt uiteraard wel zorgvuldig mee omgegaan.
 3. Foto’s van het gemaakte werk kunnen worden gebruikt voor publicitaire doeleinden.

Inschrijving en verkrijgen van de spoel:

Tegen betaling van € 11.00 (leden) of € 15,00 (niet-leden) kun je de lege spoel ophalen tijdens de Handwerkbeurs in Zwolle( van 9 t/m 12 februari) de Meet en Greet Art Quilten in Nijkerk (4 maart) of de Patchwork-en Quiltdagen in Rijswijk(13,14 en 15 april)

Je vult dan ook ter plekke het aanmeldingsformulier in.

Het opsturen van je werk naar Zwitserland gebeurt collectief. Je krijgt daarover tijdig bericht. Je werkstuk moet in elk geval vóór 15 februari 2024 klaar zijn.

Na afloop van alle exposities (zie hieronder) wordt de je bobbin door het Zwitserse Quiltersgilde naar je teruggestuurd.

Locaties waar een deel- of de hele collectie van de “Round Bobbin” zal worden geëxposeerd :

-Swiss AGM in april 2024 in Zwitserland

-het Festival of Quilts  augustus 2024 in Birmingham UK

-EQM Sainte-Marie-aux-Mines september 2024 in Frankrijk

-Nadelwelt Friedrichshafen  oktober 2024 in Duitsland

– Biënnale of Contemporary Textile Arts oktober 2024 Avenches Zwitserland

Daarna reizen de spoelen naar de verschillende quiltverenigingen in Europa om te worden geëxposeerd op hun jaarlijkse tentoonstellingen. Pas aan het einde van 2026 zullen voorbereidingen worden getroffen om het werk weer bij de makers terug te bezorgen.

EQA Picture Exchange

De Digitale Expositie

In het najaar van 2020, heeft de EQA een internationale uitdaging georganiseerd, om het quilten buiten de eigen cultuur, lands- en taalgrens, aan te moedigen tijdens de corona pandemie; een periode waarin reizen aan banden was gelegd.

Iedere geinteresseerde quilter heeft een inspiratiefoto aangeleverd, die doormidden gesneden werd in een linker- en rechterhelft. Iedere quilter heeft 2 kleine quilts gemaakt van (20 x 40 cm), de rechterhelft van de eigen foto en de linkerhelft van de foto van een partner die door de organisatie werd toegewezen.

De deelnemers, 364 quilters uit 18 landen, die 12 verschillende talen spreken, hebben 724 kleine (geheime) quilts gemaakt tot eind juni 2021. Al het werk is nu aan elkaar gekoppeld en wordt n u in delen gepresenteerd in deze catalogus met de inspiratiefoto.

Volume 1 is hier te zien.

Volume 2 is hier te zien

Volume 3 is hier te zien

Volume 4 is hier te zien

Volume 5 is hier te zien

Volume 6 is hier te zien

Volume 7 is hier te zien

Volume 8 is hier te zien

Volume 9 is hier te zien