Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Dyonne

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we drie maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”.

In de eerste aflevering hebben we onze vertrekkende voorzitter, Inge Schoonderwoerd, in de schijnwerpers gezet. In de tweede aflevering volgde Ineke Scheepbouwer en in de derde aflevering Elfriede Grooten.

Elfriede heeft het stokje doorgegeven aan:

Dyonne van de Watering

We hebben Dyonne een aantal vragen voorgelegd over haar functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde en over haarzelf als quilter. Tot slot hebben we Dyonne ook gevraagd aan wie zij het stokje wil doorgeven.

 

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Dyonne doet voor het Quiltersgilde.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

Sinds juli 2015 beheer ik de bibliotheek van het Quiltersgilde en sinds september 2021 zit ik in de Tentoonstellingscommissie.

 

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

In 2015 zag ik in het Quiltnieuws een vacature voor bibliothecaris. Het leek mij leuk om mijn werk en mijn hobby te combineren. Als werk runde ik de algemene bibliotheek bij ons in het dorp. Met werken ben ik inmiddels gestopt maar mijn vrijwilligerswerk gaat onverminderd voort, het breidt zich alleen maar uit nu met de Tentoonstellingscommissie erbij.

 

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde? 

Kort gezegd de bibliotheek beheren, dat is een taak die dagelijks terugkomt, namelijk: het uitlenen, weer innemen en terugplaatsen van de boeken in de kasten. Nieuwe boeken uitzoeken, kopen en beschrijven. Zorgen dat alle nieuwe boeken ingevoerd worden, zowel fysiek als digitaal. Leden helpen hun vragen te beantwoorden en anders alternatieven aanbieden. De collectie opschonen waar dat nodig is, boeken die stuk zijn wegdoen of vervangen. We schrijven niet veel boeken af, want er is een bewaarbeleid.

Van de nieuwe boeken vind je elk kwartaal een beschrijving in het Quiltnieuws. Marjolein Schimmel schrijft sinds kort deze stukjes. De nieuwe boeken klaarmaken voor de uitleen, deze krijgen een nummer en een barcode en allerlei stickers, dit allemaal om ze te kunnen uitlenen maar ook om ze weer terug te kunnen vinden in de catalogus of in de kasten. Ik heb ongeveer 3200 boeken in huis staan. Verder ben ik een tijd geleden begonnen aan een enorm groot karwei, van elk boek in de bibliotheek een beschrijving maken en trefwoorden toekennen aan het boek. Hierdoor zijn de boeken beter te vinden in de catalogus en als je een boek gevonden hebt, krijg je informatie over de inhoud. Ook hierbij wordt ik gelukkig geholpen, door Annelies Zantingh.

Als het Quiltersgilde een grote tentoonstelling organiseert en er is genoeg plaats, dan zorg ik ervoor dat de bibliotheek daar fysiek aanwezig is. Leden kunnen dan eens snuffelen in de boeken i.p.v. alleen digitaal iets opzoeken. De reacties hierop zijn altijd erg positief.

Tentoonstellingscommissie: We hebben nu 1 keer de Algemene Tentoonstelling in Rijswijk georganiseerd. Er kwam behoorlijk wat bij kijken maar we zijn met zijn vieren. Met de hulp van het bestuur en andere vrijwilligers is dit erg leuk om te doen. We hebben een leuk groepje waarmee we dit organiseren, dus ik heb er alle vertrouwen in dat het met de grote tentoonstelling van 2023 goed gaat komen. We hebben veel hulp nodig van vrijwilligers die ons dan mee willen helpen, dus meld je aan bij de Tentoonstellingscommissie (e-mail: ttcie@quiltersgilde.nl).

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk? 

Als leden iets zoeken, vind ik het altijd een uitdaging om het voor ze te vinden en als dit niet lukt om alternatieven aan te bieden. De bibliotheek presenteren op de grote tentoonstelling. De leden worden altijd zo blij van de boeken, dus ik ook. Je ontmoet leden die normaal via de website boeken aanvragen en het is zo leuk om er een gezicht bij te hebben.

Het voordeel van de Tentoonstellingscommissie is het samenwerken met ander vrijwilligers, en het ontmoeten van andere mensen. De bibliotheek is toch een taak die ik voor het grootste deel alleen doe.

 

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk? 

Zorgen dat de boeken die te laat zijn uiteindelijk weer terug komen in de bibliotheek, met andere woorden leden achter hun broek aan zitten. Gelukkig zijn de meeste leden erg trouw en komt het niet vaak voor.

 

Dyonne als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Dyonne zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

We zouden ook graag wat meer over jou zelf willen weten.

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in handwerk en naaien. Dit komt vooral door mijn oma, van haar heb ik ook mijn eerste naaimachine gekregen. Hoe ben ik aan het quilten geraakt? In 1998 was er een hobbymarkt in de bibliotheek. Een groepje dames was aan het quilten, dit had gelijk mijn interesse. Boekjes over quilten mee naar huis genomen en naar de winkel in Pijnacker om stof te kopen. Stof voor mijn eerste Bargello quilt, te maken met de naaimachine. Hier werd ik niet zo vrolijk van, het was een grote stress opdracht achter de naaimachine. De Bargello is ook nooit afgemaakt. Wat een overmoed om te denken dat je dit wel even kunt. Terug naar de winkel in Pijnacker en daar heb ik mijn eerst beginnerscursus gevolgd, een sampler met de hand, dit was wel ontspannend. De groep waarmee ik de cursus volgde is met een kleiner groepje na afloop van de cursus doorgegaan. Wij komen nu nog steeds samen elke week op woensdagavond, we werken traditioneel en met de hand.

 

Mijn interesse is wel aan het veranderen. Dit komt door de quiltweekenden georganiseerd door het Quiltersgilde met dank aan Elfriede, Jeanette en Marijke. Hier wordt je gestimuleerd om aan de hand van een thema zelf een ontwerp te maken en dit uit te werken. In dit weekend werk ik met de naaimachine en probeer ik het zoveel mogelijk in de moderne stijl te doen. Op deze weekenden heb ik de dames van de Tentoonstellingscommissie beter leren kennen en met hen heb ik nu ook een hele leuke moderne groep. We komen eens in de 2 maanden een hele dag samen.

 

Wat is je favoriete quiltboek? 

Heb ik niet echt, maar op het ogenblik ben ik geïnteresseerd in alles van modern quilten en machinaal quilten.

 

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?  

Ja, traditioneel en modern.

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd? 

Op dit moment 4 á 5

 

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen? 

Dat is er niet één. Ik heb een bed quilt gemaakt naar het patroon van Judith Niemeyer en daar ben ik erg trots op. Dit soort ingewikkelde quilts zie je vaak voorbij komen en ik heb altijd gedacht “wat bijzonder als je er zo een kunt maken”. Nou het is mij gelukt en wat ook bijzonder is, ik heb hem op mijn gewone naaimachine gequilt uit de vrije hand, 2.40 meter bij 2.40 meter.

 

En een quilt voor mijn kleindochter. Zij heeft in het begin van de Coronatijd een stoepkrijttekening gemaakt. Deze heb ik nagetekend en uitgewerkt in een quilt. Voorzien van een lekker zachte achterkant en doorgequilt met dierpatronen. Ze is er zo blij mee dat ze nu voor oma een schilderij heeft gemaakt met, jawel, de quilt als onderwerp.

 

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen? 

Op dit moment ben ik een kerstboomquilt aan het maken voor mijn kleindochter. Ze heeft een eigen kerstboom met een gewoon kleed eronder (ze wonen in Amerika). Toen ik dat zag, heb ik beloofd er een mooie boomrok voor te maken en wat je beloofd hebt, moet je doen. Met scraps ben ik een tuintafelkleed aan het maken, dit heb ik eens gezien bij Inge Schoonderwoerd, onze vorige voorzitter. Dit leek mij een ideale manier om eens wat met je scraps te doen. Het is alleen niet te zien dat die stapel ook slinkt.

Er ligt een top van 75 blokken, gedubbeld klaar, deze kan gequilt worden. Deze quilt was naar aanleiding van de uitdaging 100 blokken van Tula Pink maar dan achterstevoren gemaakt. Ik doe mee aan de Round Robin van het Modern Quilten. Ik heb nu een blok liggen waar ik zelf een rand bij moet verzinnen en maken. Als dit klaar is, wordt dit blok met rand doorgegeven aan de volgende uit onze groep. Zo krijg je uiteindelijk je eigen blok terug met 4 randen eromheen door verschillende quiltsters gemaakt. De uitdaging hierbij vind ik toch wel om in het moderne te blijven. Volgens mij zie je niet zoveel moderne quilts met aparte randen.

 

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?  

Stoffen uitzoeken en de top maken is het leukst. Hoewel ik het ook een hele uitdaging vind om iets mooi door te quilten. Ik ben niet zo van in de naad quilten, mijn werk moet te zien zijn.

 

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?  

Regiovertegenwoordigster Zuid-Holland Noord: Jacqueline Verhoef.

Zij staat altijd klaar om te helpen op de tentoonstellingen. Laatste keer hielp zij mee in Rijswijk aan de make & take tafel. Ze is echt geduldig met het uitleggen aan de leden hoe je het projectje in elkaar zet. Jacqueline is ook regiovertegenwoordigster en samen met haar collega krijgt ze het toch maar altijd weer voor elkaar om een leuke regio dag te verzorgen.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *