Modern Quilten

Introductie

Als we het hebben over klassieke schilderkunst en moderne schilderkunst begrijpt iedereen onmiddellijk wat er wordt bedoeld. Zo ook met begrippen als klassieke architectuur, middeleeuwse architectuur en moderne architectuur of moderne beeldhouwkunst. De stromingen staan evenwaardig naast elkaar. Het is geen of of, maar en en. Hetzelfde geldt voor modern quilten dat gezien kan worden als een stroming  naast het traditioneel quilten en art quilten.

Modern quilten heeft  zijn wortels in het traditionele quilten en je maakt het zoals elke quilt in de basis gemaakt wordt: een gepatchte top, een tussenvulling en een achterkant. Deze drie lagen worden vervolgens gequilt ( = doorgestikt).

Ontwikkeling van het moderne quilten

De oorsprong ligt bij het traditionele quilten, maar moderne quilters werken in verschillende stijlen en definiëren moderne quilts op verschillende manieren. Niet alle stijlen komen tegelijk voor in een quilt.

Moderne quilts worden meestal met de naaimachine gemaakt en machinaal doorgequilt. Maar niemand zal je beletten jouw moderne quilt met de hand te maken als dit je voorkeur heeft. Er zijn geen wetten en regels.

Tegenwoordig zien we ook een toenemend aantal moderne applicatie quilts. Sinds  het jaar 2000 is modern quilten  als een duidelijke stroming zichtbaar. Veel quilters  voelen zich tot deze stijl aangetrokken en maken moderne quilts.

Modern quilten wordt door verschillende factoren beïnvloed: culturele invloeden, grotere belangstelling voor moderne kunst en moderne quilts, de beschikbaarheid van betaalbare digitale camera’s, de beschikbaarheid van moderne stoffen en de groei van het gebruik van sociale media.

Kenmerken

Modern Quilten onderscheidt zich van het traditioneel quilten door stofgebruik, patroon keuze en moderne ontwerpprincipes. Zoals :

• het gebruik van opvallende kleuren en prints
• veel contrast of juist heel weinig
• grote vlakken met effen kleuren
• abstract ontwerp
• geïmproviseerd patchwork
• minimalistische ontwerp
• gebruik van negatieve ruimte
• grafische vormen
• a-symmetrische patronen
• eigen ontwerp
• vergroting van klassieke quiltpatronen
• geen rand

The Modern Quilt Guild

Modern quilten is niet iets van de laatste tijd. Quilters hebben altijd al de behoefte of zelfs de noodzaak gehad hun eigen weg te gaan. Tien jaar geleden heeft een groep quilters in Los Angeles The Modern Quilt Guild opgericht. Zij hadden behoefte andere quilters te ontmoeten, die op dezelfde manier quilts maakten als zij. Dit is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Met honderden afdelingen over de hele wereld en duizenden leden.

Het QuiltersgildeMQG

Het Quiltersgilde Modern Quilt Guild  is één van die afdelingen. Het Quiltersgilde heeft deze afdeling opgericht om ook Nederlandse quiltsters in de gelegenheid te stellen kennis te nemen van deze ontwikkeling en ervan te leren. Als lid van het Quiltersgilde kun je je gratis hiervoor aanmelden. Op de website vind je daarvoor een formulier. Het Quiltersgilde neemt de kosten voor haar rekening.

Je krijgt dan toegang tot de Amerikaanse website en vindt daar heel veel informatie, foto’s, filmpjes en voorbeelden van moderne quilts. Je kunt ook quilts insturen voor tentoonstellingen, meedoen aan uitdagingen en een quiltruil. Ze geven een nieuwsbrief uit, zodat je goed op de hoogte blijft.

Aanmelden

Als lid van het Quiltersgilde kun je je aanmelden via het aanmeldingsformulier op de website.

Ontmoeten en nieuwsbrief

Moderne quilters ontmoeten elkaar vaak via sociale media, instagram en facebook. Maar ook graag  tijdens bijeenkomsten en op tentoonstellingen. Wij organiseren  jaarlijks een Meet&Greet dag over modern quilten.

Het Quiltersgilde Modern Quilt Guild heeft een eigen Facebook pagina.

Wil je op de hoogte blijven ? Je kunt in de rechterkolom de meest recente nieuwsbrief modern quilten vinden. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief modern quilten (zie de rechter kolom op deze pagina) en dan krijg je een mail als er iets nieuws te melden is.

Op het besloten deel van de website staat een online tentoonstelling van moderne quilts. Ook schrijven we regelmatig blogberichten over modern quilten. In Quiltnieuws staat een Moderne Mysterie quilt en in de bibliotheek van het Quiltersgilde zijn talloze boeken over modern quilten gratis te leen.

Organisatie en coördinatie

Deze activiteiten worden gecoördineerd door Rose-Anne de Haan, Marijke Nieuwenhuijsen, Edith Oostdijk en Marjolein den Oudsten.