Art quilten wat is dat?

Een hele grote speeltuin met textiel als basis. Allerlei materialen kunnen worden gebruikt zoals katoen, tule, breisel, kraaltjes, papier etc. Liefst ook nog tegelijk. Alles mag, er is geen goed of fout. Je bewerkt textiel tot iets wat je mooi vindt, wat een geliefde herinnering laat zien of je laat er mee zien wat je bezighoudt. Maar wat je ook maakt en welke materialen je ook gebruikt het is altijd je eigen, unieke ontwerp!

Carry Schaap

Carry Schaap

Er worden allerlei technieken gebruikt waarvan je er enige van de kleuterschool zult herkennen: verven en stempelen, borduren en vlechten bijvoorbeeld. Art quilten is spelen met stof en jezelf verrassen met wat eruit komt. Verschillende soorten oppervlaktebewerking van stoffen geven verschillende effecten. Synthetische stoffen kunnen bijvoorbeeld worden verhit waardoor ze vervormen maar ook door vouwen en plooien van stoffen kun je bijzondere effecten bereiken.

Steeds meer quilters vinden het leuk om mee te doen met het uitproberen van nieuwe materialen en werkwijzen. Nieuwe materialen zijn bijvoorbeeld de zgn.“non wovens”, bijvoorbeeld Lutrador, Evolon en Tyvek. Zij laten zich verwerken als stof , maar zijn synthetisch. Dat betekent andere mogelijkheden en uitdagingen, waaronder ook weer het verhitten.

Lisette van Til

Lisette van Til

Er zijn veel quilters die artquilten leuk vinden naast het maken van traditionele of moderne quilts. Maar er is ook een groep die helemaal gaat voor het art quilten en heel bijzondere werkstukken weet te maken.

En wat betekent ‘Art’ dan in dit verband? De naam is overgewaaid uit Amerika waar men al veel eerder is begonnen met deze manier van werken. Omdat het zulke persoonlijke en aparte werkstukken opleverde waar geen blokpatroontje aan te pas kwam werd het daar ‘Kunst’ genoemd. En een art quilt is zeker niet altijd abstract, ook figuratieve quilts worden tot de art quilts gerekend. En je kunt ook met alleen maar stoffen werken i.p.v. andere materialen. Alles mag!

Tineke van Heuvelen

Tineke van Heuvelen

Binnen het Quiltersgilde vinden we dat iedereen zich een art quilter mag noemen die veel voldoening haalt uit het werken vanuit zichzelf, vanuit een zelfgekozen thema, emotie, of vanuit muziek en die lekker wil experimenteren met materialen en technieken. We gaan geen oordeel geven over of het kunst is wat iemand maakt. En je hoeft niet opgeleid te zijn als kunstenaar of art quilter om mee te kunnen doen. Iedereen mag meespelen. En het leuke is dat ervaren art quilters soms iets leren van een nieuweling. Andersom komt natuurlijk ook voor!

Het is ook de moeite waard om eens rond te kijken in de bibliotheek van het Quiltersgilde daar zijn veel inspirerende boeken te vinden over het maken van art quilts.

Meet en Greet Art quilten op 4 maart 2023

“In de ontmoeting zit de groei”

Daarom wordt er opnieuw een Meet en Greet georganiseerd met de titel:

Hoe kóm je erop?

Op zaterdag 4 maart 2023 gaan we weer samen aan het werk.

Bij de Schakel in Nijkerk staan twee geweldige docenten met veel ervaring voor jullie klaar.

We worden die dag goed verzorgd met onbeperkt koffie en thee en een goede lunch. We beginnen om 10 uur, inloop vanaf half 10.

Marijke Schurink neemt ons mee in de zoektocht naar het vinden van inspiratie. Hoe doet zij dat, maar wat veel belangrijker is: Hoe doe jij dat? En met die vraag worden we aan het werk gezet.Eke Krug zal met ons kijken naar een van de laatste fases van het maakproces. Is je quilt klaar of ontbreekt er nog wat aan? Wat zijn de valkuilen? Wanneer stop je met werken aan je quilt?


Alle deelnemers krijgen de informatie van de workshops in een hand-out mee naar huis.

Voor beide workshops wordt gevraagd foto’s en/of andere materialen mee te nemen, informatie daarover ontvang je ruim op tijd.

De kosten voor deze geheel verzorgde dag bedragen € 60

Je kunt je opgeven via deze link.

Er is ruimte voor 50 deelnemers, dus wees er snel bij. Andere keren waren we snel volgeboekt. Aanmelden kan tot 17 december.

Doe je mee?

Graag tot dan,

De Art Quiltcommissie

SAQA

Het Quiltersgilde is als vereniging lid van SAQA, Studio Art Quilt Associates, de internationale organisatie van art quilters met als thuisbasis de Verenigde Staten.

Daarmee hebben al onze leden de mogelijkheid om gratis kennis te maken met alles wat SAQA op het gebied van art quilten te bieden heeft. Het is mogelijk om de “members area” (het leden gedeelte) binnen SAQA te bekijken, dat doe je dan op het account van het Quiltersgilde. De toegangscode en het wachtwoord vind je in het ledendeel van onze eigen website.

Hier kun je meer informatie vinden.

Communicatie met art quilters

Tweemaal per maand verschijnt op onze website een blogbericht voor art quilters door art quilters. Soms met nieuws over SAQA, over een tentoonstelling of over een techniek of een typisch art quilt materiaal.

Dit bericht wordt gepubliceerd op de website, aangekondigd op facebook Quiltersgilde en in de facebook groep ‘Art quilten in Beeld ‘.

Van de besloten Facebookgroep “Art quilten in Beeld” kun je lid worden.
Deel foto’s van eigen werkstukken, stel vragen over van alles op art quiltgebied, vertel van een mooie tentoonstelling waar je geweest bent en geniet vooral van elkaars werk. Inspireer elkaar en deel je kennis en ervaringen. Ook kun je via die groep contact leggen met art quiltgroepen bij je in de buurt.

Je wordt door ons toegelaten in deze groep als je daarvoor een verzoek doet. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van het Quiltersgilde.

Zit je niet op Facebook? Je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief art quilten deze komt de twintigste van elke maand uit. Hierin vind je het laatste nieuws op art quilt gebied binnen- en buiten het Quiltersgilde en de activiteiten die door de Art Quilt commissie worden georganiseerd.

Heb je hierover iets te vragen of heb je een goed idee?

Stuur even een berichtje naar Marjolein van der Eijk

marjolein.vandereijk@quiltersgilde.nl

Hanni Lathouwers

Hanni Lathouwers