Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Harry

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we zo’n zes maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden:

1) Inge Schoonderwoerd

2) Ineke Scheepbouwer

3) Elfriede Grooten

4) Dyonne van de Watering

5) Jacqueline Verhoef

6) Gemma Versluys

7) Sylvia Jansen

Sylvia heeft het stokje doorgegeven aan:

Harry Roelands

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Harry voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde is fotograaf, en ook redactielid van Quiltnieuws.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn vrouw  (Yvon) was, en is nog steeds, geruime tijd lid van het Quiltersgilde en attendeerde mij op een oproep in Quiltnieuws voor de functie van fotograaf. Destijds bezochten wij al diverse tentoonstellingen en beurzen. Tijdens die bezoeken fotografeerde ik hobbymatig de tentoongestelde quilts en andere werkstukken. In het verlengstuk van mijn hobby, heb ik de vakopleiding fotografie gedaan. Dus de oproep voor fotograaf kwam op een mooi moment. Na een paar goede gesprekken mocht ik Leny de Jong opvolgen als nieuwe fotograaf van het Quiltersgilde.

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

De activiteiten zijn in de loop van de jaren steeds verder uitgebreid. Ik moet ook toegeven dat ik niet snel (nieuwe) taken zal afhouden. “Nee zeggen”, vind ik dus moeilijk. Maar soms moet het wel. Maar, terugkomend op de vraag, de belangrijkste taken zijn het fotografisch vastleggen van tentoonstellingen, vergaderingen en belangrijke gebeurtenissen of evenementen zoals bijvoorbeeld de medewerkersdag of de overdracht van de Hartenquilts aan de burgemeester van Valkenburg. Verder staat natuurlijk de Cover van Quiltnieuws, het samenstellen van de ansichtkaarten, beeldbewerking, vraagbaak op het gebied van fotografie en nog veel meer bijkomende taken op het lijstje.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Mensen ontmoeten, in gesprek gaan over hun gemaakte werkstuk. Het bewonderen van al die mooie werkstukken die stuk voor stuk uniek zijn. Daarbij zoeken naar een uitdagende compositie om een spannende foto te maken van dat werkstuk.

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Tjeetje,  dat is moeilijk. Eigenlijk is alles leuk om te doen. Het één gaat je gemakkelijker af dan het ander. Maar, als ik iets toch moet benoemen: Soms zijn quilts zo groot dat ik ze niet kan ophangen in de studio. De enigste optie is dan, om de quilt in de studio op de grond te leggen, via een ladder het dak op en vanaf het platte dak, hangend uit het dakraam van de lichtstraat, de foto te maken. Zie je het voor je!

Harry als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Harry zelf maakt en over zijn passies op quiltgebied.

Heb je een favoriete quilt?

Ik heb geen favoriete quilt. Net zo min als dat ik ook geen favoriete foto heb. Want dat zou dus betekenen dat de quilt of foto perfect moet zijn. En de perfecte quilt en/of foto bestaat niet. We kunnen alleen proberen dit zo dicht mogelijk te benaderen.

Wat is je favoriete quiltboek?

Inmiddels is het wel duidelijk dat ik geen quilter ben, maar fotograaf, en in mijn kast staan dus andere boeken. Als ik daar een boek zou pakken, dan is dat het boek van Jimmy Nelson. Jimmy Nelson is een Brits fotograaf. Hij is vooral bekend van zijn boek “Before they Pass Away” en “Homage To Humanity” waarvoor hij drie jaar lang de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde.

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Mijn eerste en enigste quilt(je) wat ik gemaakt heb, was voor een redactie opdracht. Ieder lid z’n eigen quiltje. Het is niet echt een quilt. Zelf zou ik het plaatsen als een soort Art werkstuk.

 

 

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Ik streef ernaar om niet meerdere opdrachten tegelijk te doen. Fouten worden dan snel gemaakt. Zeker als er namen en titels verwerkt moeten worden. Maar toch, ja, soms gebeurt het dat ik met meerdere foto opdrachten tegelijk bezig ben. Hier reken ik de beeldbewerking dan ook mee.

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik gaf het al aan, mijn enige quiltje is gemaakt in opdracht van de redactie. Deze moest, samen met de quiltjes van de andere redactieleden, op de Cover komen van de 150e uitgave van Quiltnieuws. Ik wilde iedereen verrassen met een bekende brug van Zeeland.

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?

Het leukste is om te proberen om een werkstuk te ontwerpen en uit te werken als het gaat om werkstukken zoals dat ene quiltje dat ik heb gemaakt.

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?

Naar een wereld(quilt)tentoonstelling gaan, waar dat ook mag zijn.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Het stokje wil ik graag doorgeven aan Gerrie Schoonebeek.

 

Harry, hartelijk dank voor het inkijkje dat je ons hebt geboden in jouw activiteiten als fotograaf en quilter en voor het Quiltersgilde!  

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *