Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Janine

Door: Janine van Dijk en Sylvia Jansen

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Yolanda Coevert, heeft het stokje doorgegeven aan:

Janine van Dijk

 

 

Regio

Sinds 2019 ben ik regiovertegenwoordiger voor de regio Noord-Holland-Noord van het Quiltersgilde. Dat deed ik de eerste jaren samen met Joke Bouter. Wij zijn al heel lang vriendinnen en het is dus extra leuk om dat samen te doen. Door haar ben ik ook begonnen met quilten. Ze nodigde me uit om tijdens de lunch van een regiodag even te komen kijken naar de quilts. Ik keek mijn ogen uit. Op de terugweg naar huis had ik in mijn hoofd al mijn leven in een quilt verwerkt. Dat was in 2007.
Die quilt is er nooit gekomen……

De laatste jaren doe ik het regiowerk samen met Yolanda. We zijn al druk bezig voor november. Wij kiezen eigenlijk altijd voor 2 werkjes op de regiodagen die qua werk niet op elkaar lijken. Als het ene je misschien niet ligt, dan hopen we dat je wel plezier hebt in het andere werkje.

Commissie Traditioneel

Naast het regiowerk maak ik inmiddels deel uit van de Commissie Traditioneel. We doen dat helaas maar met zijn tweetjes maar we hebben ideeën genoeg. Vind je het leuk mee te doen in onze commissie, of een poosje mee te draaien om te proberen, dan geef je dat even aan toch?

Nu ben ik net begonnen aan een nieuwe quilt, een extra project. Omdat we dit jaar bezig zijn met Jane Austen heb ik een grote lap met hortensia’s in ruiten geknipt om haar quilt te maken. Gewoon om te ervaren hoe dat werkt, hoe dat er uit ziet. Het patroon van haar Coverlet quilt is nog altijd gratis te downloaden. Ik kijk wel hoever ik kom met mijn stof, het is niet genoeg voor de hele quilt.

 

 

Op 24 januari 2026 staat de Meet&Greet Traditioneel in het teken van Jane Austen. Wij proberen er een leuke dag van te maken. Je bent welkom!

Ook al maak ik deel uit van deze commissie, het betekent niet dat ik alleen maar hou van traditioneel werk. Met jaloerse blikken kijk ik soms naar moderne quilts. Ik hou van kleur. Ik werk wel graag met de hand, omdat ik dat in een verloren kwartiertje en in de avonduren kan oppakken. Het is nu lang licht, dat is fijn. Ik heb geen naaikamer, dus moet met machinewerk alles altijd weer klaarleggen en opruimen. Die tijd is er vaak niet, of gun ik me meestal niet. In de kamer staat nog wel een handsingertje, die wil ik nog wel eens pakken.

 


Je ziet op de foto hierboven een oud kachelrekje in een hoek in de kamer. Dat heeft mijn man vroeger op school gemaakt. Daarop hangen de meeste quilts die ik tot dusver maakte. Er is ook nog een mand vol in de slaapkamer…..

Het liefst werk ik aan 2 quilts tegelijk, een om te patchen en een om te quilten. Meer projecten tegelijk maken me onrustig. Ik maak ook geen standaard quilts, vind ik. Een vast patroon, of een hele quilt met dezelfde blokken heeft niet mijn voorkeur.

 


In 2018 maakte ik de Splendid Sampler. Je kreeg op maandag en op donderdag een email met een blok. Elk blok door iemand anders ontworpen, allemaal verschillende technieken. 100 blokken van 6 inch. Ik kon het tempo toen aardig bijhouden, gebruikte bijna alleen batik. Het was steeds een verrassing wat je moest maken, de emails voelden als een cadeautje. Later is er een patronenboek van gemaakt.

 


In 2019 kwam vanuit het Quiltersgilde een oproep op Facebook om in 100 dagen de 100 blokken van Tula Pink in omgekeerde volgorde te maken. Dat vond ik wel een uitdaging. De blokken leken me niet zo ingewikkeld en dacht ik, ik kan wel eens proberen op de naaimachine te patchen. Dat hield ik maar plm. 30 blokken vol. Een dag in de week de naaimachine op de eettafel en dan meer blokken tegelijk maken, daar voelde ik stress van. Elke dag een blokje met de hand, dat lukt wel en werkt ontspannend. Begin 2020 was de quilt klaar. Als quiltpatroon koos ik het logo van Facebook en de S van Social Media. Ik noemde hem “uitnodiging tot ontmoeting” en als je goed kijkt zie je in de quilt geappliqueerde letters, een oproep. Twee gezichten in het midden kijken elkaar aan.

 

 

Toen ik 65 werd en met pensioen ging, vroeg ik aan iedere gast om een lapje te geven dat ze zelf mooi vonden en niet te denken aan wat ik mooi zou vinden. Dat werd een bonte verzameling natuurlijk. Daar maakte ik de quilt hierboven op de foto van. De band die ik heb met al deze mensen zie je terug in de 3 tinten grijs waarmee ik alle hexagonnen aan elkaar gezet heb. Het waren de hexagonnen van Katja Marek.

 


In 2020 maakte ik de quilt op de foto hierboven die, nu nog, boven onze bank hangt. Stiekem vind ik dat die wel weer vervangen kan worden. Dat spookte al een beetje in mijn hoofd, maar ik heb het nog niet uitgesproken. Dit is de 4e quilt die op dit plekje hangt sinds 2010. Dus al lang genoeg. Dat betekent echter ook 2 kussens vervangen en een bijpassende tafelloper. Dus nog maar even wachten, denk ik.

 

 

In de gang hangt deze quilt die ik in 2012 maakte. Die blijft daar, daar kijk ik nog altijd met plezier naar. Gewoon willekeurig blokken gekozen van Birdblocks, daarna geschikt tot een quilt. Ik vond het daarna nog wat saai. Toen heb ik tekst gezocht om op de tussenbanen te borduren. Hier en daar nog een paar goudkleurige pailletten en metalen sterren maakte het af.

 


Vorig jaar kreeg ik op mijn verjaardag een doosje met 198 bloemetjesblokken van 9,5 cm vierkant. Ik had zelf nog een grote lap lichte stof. De bloemetjesstof wilde ik zo groot mogelijk houden en vulde deze aan met lichte blokken. Dit soort naaiwerk doe ik vaak op de Bee. Dan is een scrapquilt een favoriet van me. Dat gaat altijd goed en kan je combineren met gezellige (en soms serieuze) gesprekken.

Ik maak ook deel uit van een klein groepje dat Droomdekens maakt. Hierbij horen 2 dames van boven de 90 jaar. De dames willen niets voor zichzelf maken maar genieten gewoon van het maken. Dat doen we om beurten bij elkaar thuis. Erg gezellig altijd, lekker kletsen met thee en chocola. Ons huiswerk leggen we weer uit, bespreken hoe we verder gaan en verdelen het werk, dit keer vlinderblokken.

Tot slot

Ik vond het lastig kiezen over welke quilts ik iets wilde vertellen. Ik geef graag het stokje door aan mijn mede Traditionele Commissielid Joke van der Kracht.

 

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten, 18) Gerda de Jong, 19) Paulien Slutter, 20) Annemieke Polman, 21) Lydia de Mooij en 22) Jo Huijsman, 23) Pieternel Hol , 24) Riny Zeijpveld-Meuleman, 25) Joke Bouter, 26) Yolanda Coevert.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *