Een Zwitserse uitdaging

Zwitsers jubileum in 2024

In 2024 bestaat het Zwitserse Quiltersgilde 35 jaar. Om dat te vieren hebben zij een leuk project bedacht: Round Bobbin. Dit is geen typefout want het gaat inderdaad om Bobbins [spoelen of klossen]. Een failliet gegane textielfabriek nam contact op met onze collega’s van patCHquilt of zij iets hadden aan de houten bobbins die nu nutteloos waren geworden. Creatief als wij quilters zijn zagen ze mogelijkheden wat uiteindelijk resulteerde in het project Round Bobbin. Binnen de EQA deelde collega Susan Vogel de plannen tijdens onze bijeenkomst in Birmingham, afgelopen augustus. De plannen waren toen nog niet helemaal concreet, formulieren moesten gemaakt worden, het project georganiseerd. Alle Europese verenigingen van quilters werden uitgenodigd mee te doen.

Het Zwitserse project

Elk jubileumjaar heeft een thema. Een jubileum van 1 jaar is een papieren jubileum, 2 jaar is katoen, 3 jaar leer enzovoort. PatCHquilt heeft een lijst gemaakt met een thema voor elk van de 35 jaren dat zij bestaan. Het idee is dat textielliefhebbers een bobbin [klos] gaan voorzien van 35 vierkantjes van 10 x 10 cm die samen tot een lange sliert worden genaaid van 3,5 meter. Vanaf het eerste vierkantje wordt dit bevestigd aan de bobbin. De thema’s dienen ter inspiratie en alle technieken zijn toegestaan. Voel je vooral uitgedaagd om een thema vrij te verwerken. Houd er wel rekening mee dat de klossen opgerold worden dus vermijd kwetsbare [3D] technieken. Alle bobbins met de 3,5 meter themawerkjes worden aan het eind van dit jaar opgestuurd naar Zwitserland waar ze er installaties mee maken die wereldwijd tentoon gesteld gaan worden. De volgende tentoonstellingen zijn al bekend:

 • Zwitserse Algemene Tentoonstelling, april 2024
 • European Quilt Meeting Saint Marie aux Mines, september 2024
 • Nadelwelt Friedrichshafen, oktober 2024
 • Biennale of Contemporary Textile Arts, oktober 2024
 • EQA tentoonstellingen
 • en natuurlijk op onze eigen Algemene Tentoonstelling in 2025

Deelnemen aan het Zwitserse project

Iedereen die geïnteresseerd is kan zich direct aanmelden bij patCHquilt.ch of Susan@patchquilt.ch De kosten voor deelname bedragen 15 euro. Zodra dit bedrag is ontvangen sturen zij je een bobbin en een link naar de besloten Facebookpagina. Het Quiltersgilde maakt het haar leden echter makkelijk. Wij hebben een voorraad bobbins ontvangen die je direct kan meenemen tijdens een van de beurzen waar wij aanwezig zullen zijn. De eerstvolgende beurs is de Handwerkbeurs van 9 tot en met 12 februari a.s. in Zwolle. We hebben aanmeldingsformulieren én bobbins mee voor de eerste 200 deelnemers. En als extra voordeel betalen de leden niet 15 euro maar 11 euro!! Voor niet-leden blijft de prijs 15 euro maar zij zijn van harte welkom om deel te nemen. Alle uitgebreide informatie over het project en de lijst met thema’s ontvang je bij inschrijving.

Inspiratie voor het project

Herma de Ruiter is velen welbekend. Zij maakt bijna dagelijks werkjes die als inspiratie kunnen dienen voor deelnemers aan dit project. Haar ‘Going round in circles’ is hier bij uitstek voor geschikt. Kom je op de Handwerkbeurs je bobbin halen dan kan je gelijk door naar de stand van Herma om te horen hoe het werkt en voor nog meer inspiratie. De deelnemers aan de steekproeverij kunnen in dit project ook heel veel van hun creativiteit kwijt. We zijn benieuwd naar jullie ideeën en rekenen op een ruime Hollandse deelname. Tot ziens in Zwolle!

Inge van Koningsveld

 

Een blik op het leven van een regiovertegenwoordiger

Regio Zuid-Holland-zuid

…Meteen na het afsluiten van onze regiodagen voor de regio Zuid-Holland-zuid, waar we nog vol in ons enthousiasme van zitten, boeken we alweer de nieuwe data voor de volgende dagen bij de locatie. Onze regio heeft twee dagen in het voorjaar en twee in het najaar, waar zich zo’n kleine 100 personen per dag voor aanmelden. Dus voldoende ruimte in de zaal voor de deelnemers en winkels is een vereiste.

Wat gaan we doen?

Vrijwel direct na het reserveren van de nieuwe data, gaat ons brein aan voor de volgende regiodagen; wat gaan we doen? Als regiovertegenwoordiger denk je er vaak over na wat je de volgende keer op het programma gaat zetten. Het werkje mag niet te groot zijn, niet te duur, niet te moeilijk, niet te makkelijk en moet met een grote groep uitvoerbaar zijn. Best een uitdaging dus, maar ook een hele leuke.

Regelmatig wisselen we bij een bakkie thee ideetjes uit, maar ook via Instagram en Pinterest. En dan ineens weet je het: dit gaan we doen, dit gaan we maken. Elk werkje maken we zelf, als ook de patroonbeschrijving. We maken het zelfs zo vaak, dat we het kunnen dromen. Dan kan je het goed uitleggen en op een zodanige manier dat zowel een beginner als gevorderde er wat mee kan. We kauwen niet alles voor, laten veel aan de inspiratie van de deelnemers. We laten altijd net een andere techniek of een andere toepassing zien, zodat we de deelnemers uitdagen.

 

 

En wat mag het kosten?

Gaandeweg groeit het werkje en de werkbeschrijving en wordt het tijd de setjes te gaan maken. De materialen hiervoor kopen we bij de winkels die naar de dagen komen. Maar ja, hoeveel heb je nodig? De inschrijving is immers nog niet gesloten. Het zou fijn zijn als leden zich tijdig opgeven, zodat wij weten hoeveel setjes we mogen gaan maken en het budget kunnen vaststellen.

Zodra de datum van de regiodag in het Quiltnieuws staat, stromen de aanmeldingen binnen. Onder vermelding van lidnummer en welke dag ze komen, krijgen we langzaamaan een beeld hoeveel mensen er weer gaan komen. Wij houden de aanmeldingen bij in een Excel sheet, waarin ook de betalingen worden genoteerd.

Voor het aanschaffen van de materialen voor het werkje is het budget nogal belangrijk. Hebben we genoeg aanmeldingen en blijft er genoeg over voor de kosten die we gaan maken?

Daarvoor komt er soms hulp uit onverwachte hoek. Soms zijn er dames die materialen afstaan om wat voor reden dan ook. Denk aan stoffen, linialen, patronen, boeken, waarvoor een beetje bergruimte als regiovertegenwoordiger wel handig is. Hoe leuk is het om deze materialen te gebruiken voor de regiodagen, recyclen is duurzaam en het krijgt allemaal weer een goede bestemming.

En dan?

Wanneer we weten welk werkje we gaan doen, kiezen we aan de hand daarvan de winkels uit en vragen we hen of ze willen komen. Het liefst twee winkels met verschillend assortiment, zodat er voor elk wat wils is. Geen concurrenten, maar concullega’s.

In de maanden voorafgaand aan de dagen houden we de aanmeldingen bij en de betalingen. Beantwoorden we vragen in mails en denken we na over ons openingswoord. Ook zijn we druk met het werkje, dat als voorbeeld dient. De aantallen deelnemers, dieetwensen geven we door aan de locatie en we laten de winkels weten wat we gaan doen, zodat ze hun assortiment daarop kunnen afstemmen.

Twee weken van tevoren wordt de uitnodiging verzonden, worden de setjes afgemaakt en worden de laatste puntjes op de i gezet. Hebben we alles nog? Voldoende kaarten, kadootjes voor de helpers en de winnaar van het werkje van de vorige regiodag.

Soms kiezen we voor een lezing als het budget het toelaat en het aansluit bij het werkje.

En dan is het aftellen naar de regiodagen. Het is net alsof pakjesavond eraan komt. Spannend, kriebels in je buik. Wat gaan de bezoekers van het werkje vinden en welke gezichten horen bij de namen? Zouden we veel van het werkje van de vorige regiodag terug zien en wie heeft er ingezonden voor de Algemene Tentoonstelling of Miniatuur Quilt tentoonstelling?

De regiodag

Op de dag zelf is het heerlijk elkaar weer te ontmoeten. Is het een herkenning van gezichten en het ontmoeten van nieuwe.

 

 

Het is een feestje om er voor iedereen een leuke dag van te maken. Na een goede voorbereiding loopt het programma en gaat er een keer wat mis of duurt iets wat langer, geen man over boord; korten we de pauze wat in of duurt de lunch wat langer. Aan het einde van de dag zeggen we iedereen gedag en vertrekken de deelnemers met nieuw enthousiasme, inspiratie en vol nieuwe ideeën. En sluiten wij de regiodag af…

 

Dit keer sloten we de dag voor de laatste keer. Na ruim 10 jaar regiodagen organiseren voor Zuid-Holland-zuid, geven we graag het stokje door. Met veel plezier en liefde hebben we de dagen voor vele quilters georganiseerd, hebben we meegeholpen aan de (tot nu toe enige) online regiobijeenkomst in Coronatijd en mee vergaderd over allerlei onderwerpen. Er wordt inmiddels druk gewerkt aan het vinden van nieuwe regiovertegenwoordigers.

We blijven het gilde een warm hart toedragen en zullen indien nodig ons quiltblokje bijdragen.

Lia Baars en Nancy van Vuuren

 

Ps: de foto’s in dit blogbericht zijn van willekeurige regiodagen en hebben dus niet specifiek betrekking op de regiodag Zuid-Holland-zuid

 

 

 

 

 

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Gerie

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we zo’n tien maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden:

1) Inge Schoonderwoerd

2) Ineke Scheepbouwer

3) Elfriede Grooten

4) Dyonne van de Watering

5) Jacqueline Verhoef

6) Gemma Versluys

7) Sylvia Jansen

8) Harry Roelands

9) Gerrie Schoonebeek

Gerrie heeft het stokje doorgegeven aan:

Gerie Lammers

 

 

Dank je wel Gerrie, voor het stokje voor vrijwilliger in de schijnwerpers.

Een beetje uitleg bij de foto’s. Ik doe het niet zo goed op foto’s. Ik sta er op 1 foto wel aardig op, maar dan ben ik helemaal opgemaakt voor een concert met mijn gospelpopkoor, Spirit. Dus zo zie ik er normaal niet uit. De andere foto, mwa, die kan wel. Zo ben ik gewoon.

De quiltfoto’s zijn een selectie van quilt(je)s die ik in 2022 afgemaakt heb.

 De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Gerie voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn naam is Gerie Lammers-Vriens, ik ben net 50 geworden en ik ben regiovertegenwoordigster voor de regio Noord-Brabant-Oost, samen met mijn moeder, Tinie Vriens-van Oorschot.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Ik ben vrijwilliger geworden bij het quiltersgilde, doordat de toenmalige regiovertegenwoordigers aan mij vroegen of het me niet leuk leek om hun taken over te nemen. Zij deden het al een paar jaar, en vonden mij enthousiast genoeg om de regiodagen te kunnen blijven voortzetten. Op dat moment had ik er nog geen tijd voor, ik was toen net gestart met de cursus Quilten Speciaal (groep 13) maar toen ik dat had afgesloten, wilde ik wel regiovertegenwoordigster worden. Mijn moeder was in die tijd ook gaan quilten, dus konden we dat meteen samen aanpakken. Keileuk om gezamenlijk met je moeder dezelfde hobby te hebben en daarmee dan tegelijkertijd ook nog iets voor anderen te kunnen doen.

 


Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Ik heb ook een paar keer meegeholpen bij een Algemene Tentoonstelling en bij een textielfestival. Het is heel leuk om met dit soort activiteiten mee te helpen, omdat je meer mensen leert kennen die ook allemaal quilten. En toch zijn het iedere keer weer heel verschillende mensen die je ontmoet. Ik kan gerust alleen naar een tentoonstelling of beurs, want ik kom altijd bekenden tegen. Als ik ooit niet alleen naar zo’n evenement ga, is degene met wie ik ben mij ook steeds kwijt. Ik heb ergens weer iemand gezien waar ik echt even naar moet gaan zwaaien, of ik ben al weer drie rijen achter, omdat er steeds bekende mensen voorbij lopen die ook naar mij willen zwaaien. Echt heel leuk, ik voel me vaak een koningin tijdens een expositie.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Regiovertegenwoordiger zijn is super, vooral vanwege het contact met allerlei mensen, maar ook omdat het gewoon leuk is om een dag met allerlei verrassingen te organiseren. Ook al is er eigenlijk weinig verrassends aan, iedere dag is in de basis hetzelfde van opzet. Maar de verschillende werkjes, de lezingen en de mensen zelf maken het iedere keer weer geweldig.

 Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het enige nadeel aan deze functie is, als het ons niet lukt om iedereen blij te maken. Daar word ik dan een beetje verdrietig van. Maar de meeste mensen kunnen we wel blij maken. Gelukkig. De afgelopen keer konden we niet iedereen plaatsen die zich had aangemeld. Dat vind ik erg. Maar er is gewoon geen andere betaalbare ruimte in de buurt.

Gerie als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Gerie zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Net als de meeste mensen quilt ik niet zo veel als ik zou willen. Maar op zich heb ik er wel meer tijd voor dan de meeste mensen. Eigenlijk ben ik ook best veel bezig met quilten, doordat ik thuis lesgeef, en in het dorp in het gemeenschapscentrum. Ik ben bij twee quiltbee’s en morgen ga ik bij een derde clubje kijken. In die tijd praat ik natuurlijk heel veel over quilten, maar komt er navenant niet zo veel uit mijn handen. En toch heb ik vorig jaar iedere maand minstens 1 quilt afgemaakt. Ik quilt niet in 1 genre, ik vind het allemaal leuk. Traditioneel, modern, art, kom maar op.

 

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Ik werk vaak aan veel projecten tegelijkertijd, dan heb ik veel afwisseling. Als ik lange tijd achter elkaar met hetzelfde project bezig ben, vind ik het een stuk minder leuk worden. Als ik steeds een beetje aan een project werk, blijft het allemaal leuk.

Als ik minder goed in mijn vel zit, dan begin ik ook graag aan een nieuw project. Daar word ik meteen blij van. Zo’n project hoeft helemaal niet snel af, maar ik word gewoon blij van het nieuwe. Afgelopen jaar ben ik zo begonnen aan een stripquilt en een improvquilt. De stripquilt is natuurlijk ook improv. Ik was eigenlijk van plan om het afgelopen jaar veel EPP (English Paper Piecing) te doen, ik had zelfs van die vormpjes en malletjes van Brimfield gekocht maar daar ben ik niet zoveel mee bezig geweest als gepland.

Ook mijn “opbeurproject” van 2021 is nog steeds niet af. Ik hoef daarvan nog maar 1 strook aan de top te naaien en dan is die top klaar. En zo ligt ie al zeker 3 maanden. Long-covid zat vorig jaar flink in de weg, maar ook dat gaat weer een stuk beter. Dat was ook de reden voor de stripquilt, ik kon alleen maar strookjes aan elkaar naaien, 10 minuten. Niet nadenken, gewoon wat doen. Perfecte omstandigheden voor een stripquilt. Ik heb nu al zo’n 10 blokken.

 


Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Om toch een soort van overzicht te houden op mijn wips (work in progress) en ufo’s (unfinished objects), maak ik ieder jaar een lijstje met quilts die ik dat jaar wil afmaken, maar ook beginnen. Of technieken waar ik iets mee wil doen. Soms kan ik zoiets combineren. Het afgelopen jaar wilde ik ook meer met gelmedium en papier werken. Er waren toevallig een aantal huwelijksjubilea in de familie en bij de vrienden, dus heb ik daar een paar quiltjes voor gemaakt, waar ik dan bijvoorbeeld de trouwkaart in verwerkte. Of foto’s of zoiets.

Mijn jaarlijstje splits ik dan weer op in maandlijstjes, waar ik me die maand mee bezig wil houden. Soms komen er ineens onverwachte quiltjes tussendoor, waardoor de jaarlijst niet persé veel korter wordt, maar ik wel veel heb gedaan. Dat kan ik dan wel zien, omdat er dan toch veel vinkjes in dat jaar staan. Zo heb ik voor de maand januari staan: Doorquilten van modern Round Robin, doorquilten van kerstquilt (van 2021 dus ik maak hem toch maar echt af deze januari), nog wat blokken voor de stripquilt en de blokken voor de improvquilt aan elkaar naaien.

Wat ik afkrijg, krijgt een vinkje, de rest schuift door naar februari. Voor februari wil ik mijn inzending voor het thema ‘Gastvrijheid’ van het quiltersgilde afmaken en een valentijnsquiltje aan het lijstje toevoegen. Dat had ik vorig jaar ook al gedaan, maar meer dan toevoegen aan het lijstje is het toen niet geworden. Dit jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Ik wil het stokje graag overdragen aan…… en jullie denken nu allemaal mijn moeder, maar nee, dat is te voor de hand liggend, dus….. Jeanette Broer.

 

Gerie, hartelijk dank voor het inkijkje dat je ons hebt geboden in jouw activiteiten als regiovertegenwoordiger Noord-Brabant-Oost en je eigen activiteiten als quilter!

Tentoonstelling van Miniatuurquilts en meer

Een lekker maatje

Voor de Tentoonstelling van Miniatuurquilts zijn al een aantal aanmeldingen binnen. Maar de ervaring leert dat de grote hoos pas op gang komt een paar weken voordat de aanmelding sluit. Het is ook zo’n lekker maatje! Ook voor de traditionele quilter die alles met de hand doet is het een werk waar je geen heel jaar voor nodig hebt. En er zijn echte fans van het kleinere formaat. Die sturen trouw elk jaar een quiltje in. Het thema is dit jaar ‘Een Streepje Robijn’ . Dat heeft natuurlijk alles te maken met ons 40-jarig (robijnen) jubileum.

Tot nu toe staat de stand op 19, maar dat is dus nog maar het begin. Ben jij al bezig met je miniatuurquilt? Hoe je je quiltje moet insturen lees je hier. En we zien je natuurlijk graag in de Broodfabriek tijdens de Patchwork en Quiltdagen als al jullie mooie miniatuurquiltjes daar hangen!

Jubileum

Er vinden allerlei extra activiteiten plaats in dit feestelijke jaar. Volgende week al begint het online evenement van ‘de Steekproeverij’. In het blogbericht van Inge van Koningsveld staat een voorlopige opsomming van al deze activiteiten. En daarin sprak ze ook al van een cadeautje dat naar alle leden opgestuurd gaat worden. De enveloppen worden nu klaar gemaakt voor verzending. Alle dozen met cadeautjes zijn (gelukkig) opgehaald in Nijkerk. Ze stonden toch een beetje in de weg daar…..

 

Enquête regiodagen

Bij een jubileum hoort terugkijken naar wat is geweest maar ook plannen maken voor de toekomst. Met die gedachte willen we je vragen een enquête over de regiodagen in te vullen.

Na Corona blijkt het voor verschillende regio’s moeilijk om weer op te starten en voldoende deelnemers te krijgen. Ook hebben enkele regiovertegenwoordigers aangegeven te willen stoppen. Gelukkig zijn er ook weer leden gevonden die deze taak op zich willen nemen.

Het bestuur krijgt graag inzicht in wat onze leden willen als het gaat om het bezoeken van regiodagen en/of Meet en Greet bijeenkomsten.

Je mening telt, dus we hopen dat je maximaal 10 minuten vrij kunt maken om de vragen te beantwoorden.

Ook als je nooit naar een regiodag of Meet en Greet gaat is je mening van belang en vragen we je de enquête in te vullen.

De vragenlijst vind je hier:  link vragenlijst

 

Alvast dank voor je tijd en tot ziens op een van de vele activiteiten tijdens dit feestelijke jubileumjaar!

Wat staat ons te wachten?

Een cadeautje

Iedereen die op 31 december 2022 van dit jubileumjaar lid was van het Quiltersgilde, ontvangt medio januari een cadeautje. Wat het is houden we nog even geheim maar het zal voor iedereen van pas komen. Houd de brievenbussen in de gaten!

We gaan van start met ….

De Steekproeverij! Het eerste cadeau van het 40-jarige Quiltersgilde voor alle liefhebbers van textiel. Interessant voor quilters uit alle stromingen en textielliefhebbers in het algemeen. Maar liefst 1140 mensen, leden en niet-leden van het Quiltersgilde, hebben zich ingeschreven om deel te nemen aan het eerste cadeautje van ons jubileumjaar. Achter de schermen wordt druk gewerkt om de filmpjes op tijd klaar te hebben. Pieternel Hol en Rose-Anne de Haan zijn daar druk mee geweest. Ook het inleidende filmpje met een welkom van de voorzitter is op tijd klaar. Met de nodige creativiteit werd een geïmproviseerde thuisstudio ingericht en opnames gemaakt. Cherilyn Martin deelt haar kennis van steken en manieren om meer diepte en interesse aan je werk toe te voegen.

Alle deelnemers ontvangen dinsdag 3 januari een welkomstmail met alle praktische informatie over de steekproeverij die loopt van 16 t/m 23 januari. Als je aan het eind van de dag nog geen mail ontvangen hebt laat het ons weten via roseanne.dehaan@quiltersgilde.nl

 

 

We gaan het land in

In de maanden april tot en met november reizen we tijdens ons jubileumjaar door het land om jullie te ontmoeten en te vertellen hoe leuk het is om deel uit te maken van de quiltersgemeenschap in Nederland en daarbuiten. Het programma bestaat uit een tentoonstelling met werk van leden, demonstraties en mini workshops en een lekkere verwen high tea. Kom vooral langs! Bijgaande data zijn voor Nieuw-Vennep en Waalre nog onder voorbehoud. De definitieve data en locaties, alsmede een formulier om je op te geven voor de high tea, laten we weten in een volgend bericht en publiceren we op de website www.quiltersgilde.nl 

21 + 22 april                       Hoogeveen – De Magneet

12 + 13 mei                        Westendorp – Kulturhus De Vos

17 + 18 mei                        Nieuw Vennep – Het Trefpunt

16 + 17 juni                        Dordrecht – De Rank

30 juni + 1 juli                    Bunschoten – De Samenklank

29 + 30 september         Goes – Buurthuis De Pit

13 + 14 oktober:              Waalre – De Pracht

 

Algemene tentoonstelling in 2023

De traditionele Algemene Tentoonstelling vindt dit jaar plaats in Nijkerk van 23 tot en met 26 augustus. Omdat het een jubileumjaar is maken we er een groot feest van met heel veel extra activiteiten. Het thema van dit jaar is ‘Kleurrijk’. Stuur die mooie, kleurrijke quilt in en wie weet hangt die straks te pronken. Hoe leuk is het als je erbij staat en de complimenten van de bezoekers hoort. We hebben al vaker gehoord “ik durfde nooit maar wat is het leuk om al die reacties te horen”. En mocht je iets zien dat niet jouw smaak is denk dan aan de wijsheid van Stampertje uit de Disney film Bambi: “als je niets liefs kan zeggen, zeg dan gewoon niets”.  De inzendingen voor de wedstrijd met het thema Gastvrijheid worden ook tijdens dit evenement getoond en voor de winnaars zijn mooie prijzen te winnen dankzij onze sponsors.

En verder dit jaar

Is het eerste grote evenement waar het Quiltersgilde aanwezig is, de Handwerkbeurs in Zwolle van 9 tot en met 11 februari. In maart beginnen de regiodagen. Heb jij je al opgegeven? Voor een overzicht klik hier .  Van 13 tot en met 15 april zijn we in Rijswijk bij de Patchwork&Quiltdagen met de tentoonstelling van miniatuurquilts. Kort daarna vertrekken we naar Nantes waar Nederland eregast is op het festival Pour l’amour du fil met een collectie moderne quilts.

 

We hopen velen van jullie in dit feestelijke jaar te ontmoeten!

Inge van Koningsveld

Quilts op de valreep naar Limburg

Quilts voor Limburg

Weet je het nog? Zomer 2021, een normaal zo lieflijk riviertje dat buiten zijn oevers trad en in België, Duitsland én Nederland een heleboel ellende veroorzaakte? Zoals het quilters betaamt kwam al heel snel het idee om iets te doen maar wat? Gerda Meijer bracht ons op het idee om de leden te vragen blokken te maken met een hart vanuit het idee ‘een hart onder de riem’. Vele leden gaven gehoor aan de oproep in Quiltnieuws. Het bestuur kroop samen met enkele vrijwilligers achter de naaimachines om er mooie quilts van te maken. De groothandels Patchwork Promotions en Rhinetex steunden ons met materiaal voor de tussenvullingen. Zo werden er meerdere prachtige quilts gemaakt waarvan er een zelfs de doos voor nieuwe leden siert. Heel veel dank aan alle quilters die een of meerdere blokken hebben gemaakt en hele quilts hebben gedoneerd.

 

 

Quilts naar Valkenburg

Het plan om de quilts te overhandigen liep anders dan gedacht. We weten allemaal wat er roet in het eten gooide de afgelopen tijd maar deze zomer leek het dan zover. Althans totdat bleek dat er een misverstand was over de bestemming van de quilts. De Stichting Verdanda had ook een heleboel quilts beloofd voor de bewoners van een van de verzorgingshuizen die zwaar werden getroffen door de overstromingen. Bij de burgemeester, die zoveel zaken aan zijn hoofd heeft in de afhandeling van zaken en het steunen van zijn inwoners, liep het allemaal een beetje door elkaar. En zo kwam veel later dan gepland, de dag dat we daadwerkelijk de quilts konden overhandigen aan getroffen bewoners. Met de kou buiten en de winter voor de deur, waren de quilts meer dan welkom.

 

 

 

 

Lisette, onze vrouw ter plaatse

Lisette Pooters, inwoner van Valkenburg en contactpersoon voor zowel Verdanda als het Quiltersgilde (nog meer verwarring) heeft uiteindelijk de quilts op vrijdag 16 december uitgedeeld namens het Quiltersgilde. Samen met Daan Prevoo, Bianca Rooding, onze regiovertegenwoordigers en vrijwilligers van het Quiltersgilde maakten zij een aantal mensen blij. Een hart onder de riem namens de leden van het Quiltersgilde. Heel veel dank aan Lisette voor haar tomeloze inzet en we hopen dat de ontvangers er steun aan hebben en troost vinden. Bovenal hopen we dat alle ellende, de verzekeringskwesties en het opknappen van de huizen snel achter de rug zullen zijn. En daarbij wensen wij de hele gemeente en met name de heer Daan Prevoo en zijn medewerkers heel veel sterkte toe.

Lokale Omroep

Tijdens het uitdelen van de quilts was TV Valkenburg ook aanwezig. LEES HIER het verslag,

 

Inge van Koningsveld en Rose-Anne de Haan

 

 

Quiltnieuws 154

Hoera!

Binnenkort ligt Quiltnieuws 154 op de mat. Quiltnieuws 154 staat vol met inspiratie voor de feestdagen en voor het nieuwe jaar!

Cadeautje

Nog op zoek naar een cadeautje? Een speldenkussen komt altijd van pas en het is leuk om te maken, te geven en te krijgen. Alle redactieleden hebben een speldenkussen gemaakt. Je kunt dus kiezen uit acht verschillende, en natuurlijk staan alle patronen op de patronenpagina’s.

 

 

En anders kun je je uitleven met het multifunctionele engeltje van Gerda de Jong, dat werkelijk voor van alles te gebruiken is.

Kerstmis

Bij kerstmis horen kerstkransen, Marlies van Huijgevoort maakte er een aantal. Niet van dennentakken of hulst, maar natuurlijk van quiltstoffen. Paulien Slutter laat een bijzondere kerstkaart zien die je natuurlijk ook zelf kunt maken en versturen.

Kleurrijk

Het thema voor de Algemene Tentoonstelling van 2023 is kleurrijk. In Quiltnieuws 154 staan heel wat kleurrijke quilts. Wat dacht je van de quilts van Jeannette van der Linde? In het portret staat een interview met haar met veel foto’s van haar bijzondere en kleurrijke quilts.

 

Jeannette van der Linde

 

De vrouwen van Colorminds houden heel erg veel van kleur. Tineke Nauta bezocht een tentoonstelling van deze groep en kwam terug met veel foto’s van hun kleurvolle quilts. In dit nummer het laatste deel van de mysterie van dit jaar, wat een fleurige bloemrijke quilt oplevert. Overigens staat ook het prikbord weer vol met bijzondere en kleurige quilts en is er een impressie van het Textielfestival in Rosmalen.

Cover

Op de voorkant van dit nummer een detail van een quilt van Gerda Vollenbroek-Tönis, de hele quilt staat natuurlijk op de achterkant. Zij begon in 2016 met een 365 dagen Challenge Quilt, die inhield dat er elke dag een blok gemaakt moest worden. Maar dat was voor Gerda niet genoeg, de quilt was te klein voor het bed waarvoor het bestemd was en er kwam een extra rand blokken bij. Uiteindelijk zijn het 438 blokken geworden.

En verder

 • Een artikel van Marika Carroll Wheals over troostrijke quilts ten tijde van oorlog, vroeger en nu.
 • Een quilt met weefeffect.

Gemma Versluys

 • Bijzondere ervaringen tijdens een tentoonstelling in Frankrijk van Lia Meiborg.

Lia Meiborg

 • Een overzicht van wat er de laatste jaren in Quiltnieuws heeft gestaan. Wat is er veranderd ten opzichte van 40 jaar geleden?
 • Aandacht voor tentoonstellingen in 2023, al dan niet georganiseerd door het Quiltersgilde. En een bijzondere challenge die begin 2023 zal plaatsvinden, Paulien Slutter ging er al vast mee aan de slag.
 • En nog veel meer…..
Marlies van Huijgevoort

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Gerrie

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we zo’n acht maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden:

1) Inge Schoonderwoerd

2) Ineke Scheepbouwer

3) Elfriede Grooten

4) Dyonne van de Watering

5) Jacqueline Verhoef

6) Gemma Versluys

7) Sylvia Jansen

8) Harry Roelands

Harry heeft het stokje doorgegeven aan:

Gerrie Schoonebeek

 

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Gerrie voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Momenteel ben ik secretaris en contactpersoon voor de adverteerders.

 

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Ik ben begonnen in een soort werkgroepje ter assistentie van de regiovertegenwoordigers van Utrecht, daarna in 2003 regiovertegenwoordiger van de regio Utrecht, en sinds april 2019 secretaris van Quiltersgilde. Daarnaast ook nog ruim 7 jaar in de tentoonstellingscommissie

 

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Als secretaris houd je de e-mail in de gaten, beantwoord je vragen die door de leden gesteld worden, houd je het bestand van de vrijwilligers bij, notuleer je bij de vergaderingen en nog vele andere zaken.

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het leukste is het contact met iedereen, zowel via de mail als op b.v. een tentoonstelling.

 

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Kan ik niet bedenken. Of toch misschien ééntje: dat men verwacht dat je 24/7 aan staat.

Gerrie als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Gerrie zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

 

 

Heb je een favoriete quilter?

Ik heb niet echt een favoriete quilter

 

Wat is je favoriete quiltboek?

Momenteel ben ik net begonnen aan Eco-verf II van Anja Schrik

 

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Ik maak meestal Art-quilts, maar af en toe ook een traditionele.

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Eigenlijk teveel 😊

 

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Mijn favoriete quilt is nog steeds “Dance hurts”

Deze heb ik gemaakt n.a.v. een thema, nl. “Dansen met je gebreken”. Hij is gemaakt met zelfgeverfde stoffen en daarin ook nog een traditioneel patroon erin (log-cabin). Niets is wat het lijkt, de schoonheid van ballet heeft ook verborgen pijn.

 

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Momenteel ben ik bezig met een project over insecten, maar daar kan ik nog niets over verklappen en een paperpiece-quilt met monstera-bladen.

 

 

Ook ben ik bezig aan een project met de hand, namelijk een ontwerp van Willyne Hammerstein, de ‘La Passacaglia’ quilt, maar dan uitgevoerd in Spakenburgse klederdrachtstoffen.

 

 

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?

Het bedenken en ontwerpen.

 

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?

Dan zou ik mijn eigen atelier willen hebben.

 

Wat zijn we vergeten te vragen? Wat zou je ons nog willen laten weten?

Ik zou een oproep willen doen om als lid enthousiast lid te blijven, zodat we als vereniging nog vele leuke initiatieven kunnen ontplooien.

 

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Gerie Lammers, regiovertegenwoordiger Noord-Brabant-Oost

 

Gerrie, hartelijk dank voor het inkijkje dat je ons hebt geboden in jouw activiteiten als secretaris en contactpersoon adverteerders van het Quiltersgilde!  

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Harry

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we zo’n zes maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden:

1) Inge Schoonderwoerd

2) Ineke Scheepbouwer

3) Elfriede Grooten

4) Dyonne van de Watering

5) Jacqueline Verhoef

6) Gemma Versluys

7) Sylvia Jansen

Sylvia heeft het stokje doorgegeven aan:

Harry Roelands

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Harry voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde is fotograaf, en ook redactielid van Quiltnieuws.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn vrouw  (Yvon) was, en is nog steeds, geruime tijd lid van het Quiltersgilde en attendeerde mij op een oproep in Quiltnieuws voor de functie van fotograaf. Destijds bezochten wij al diverse tentoonstellingen en beurzen. Tijdens die bezoeken fotografeerde ik hobbymatig de tentoongestelde quilts en andere werkstukken. In het verlengstuk van mijn hobby, heb ik de vakopleiding fotografie gedaan. Dus de oproep voor fotograaf kwam op een mooi moment. Na een paar goede gesprekken mocht ik Leny de Jong opvolgen als nieuwe fotograaf van het Quiltersgilde.

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

De activiteiten zijn in de loop van de jaren steeds verder uitgebreid. Ik moet ook toegeven dat ik niet snel (nieuwe) taken zal afhouden. “Nee zeggen”, vind ik dus moeilijk. Maar soms moet het wel. Maar, terugkomend op de vraag, de belangrijkste taken zijn het fotografisch vastleggen van tentoonstellingen, vergaderingen en belangrijke gebeurtenissen of evenementen zoals bijvoorbeeld de medewerkersdag of de overdracht van de Hartenquilts aan de burgemeester van Valkenburg. Verder staat natuurlijk de Cover van Quiltnieuws, het samenstellen van de ansichtkaarten, beeldbewerking, vraagbaak op het gebied van fotografie en nog veel meer bijkomende taken op het lijstje.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Mensen ontmoeten, in gesprek gaan over hun gemaakte werkstuk. Het bewonderen van al die mooie werkstukken die stuk voor stuk uniek zijn. Daarbij zoeken naar een uitdagende compositie om een spannende foto te maken van dat werkstuk.

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Tjeetje,  dat is moeilijk. Eigenlijk is alles leuk om te doen. Het één gaat je gemakkelijker af dan het ander. Maar, als ik iets toch moet benoemen: Soms zijn quilts zo groot dat ik ze niet kan ophangen in de studio. De enigste optie is dan, om de quilt in de studio op de grond te leggen, via een ladder het dak op en vanaf het platte dak, hangend uit het dakraam van de lichtstraat, de foto te maken. Zie je het voor je!

Harry als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Harry zelf maakt en over zijn passies op quiltgebied.

Heb je een favoriete quilt?

Ik heb geen favoriete quilt. Net zo min als dat ik ook geen favoriete foto heb. Want dat zou dus betekenen dat de quilt of foto perfect moet zijn. En de perfecte quilt en/of foto bestaat niet. We kunnen alleen proberen dit zo dicht mogelijk te benaderen.

Wat is je favoriete quiltboek?

Inmiddels is het wel duidelijk dat ik geen quilter ben, maar fotograaf, en in mijn kast staan dus andere boeken. Als ik daar een boek zou pakken, dan is dat het boek van Jimmy Nelson. Jimmy Nelson is een Brits fotograaf. Hij is vooral bekend van zijn boek “Before they Pass Away” en “Homage To Humanity” waarvoor hij drie jaar lang de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde.

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Mijn eerste en enigste quilt(je) wat ik gemaakt heb, was voor een redactie opdracht. Ieder lid z’n eigen quiltje. Het is niet echt een quilt. Zelf zou ik het plaatsen als een soort Art werkstuk.

 

 

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Ik streef ernaar om niet meerdere opdrachten tegelijk te doen. Fouten worden dan snel gemaakt. Zeker als er namen en titels verwerkt moeten worden. Maar toch, ja, soms gebeurt het dat ik met meerdere foto opdrachten tegelijk bezig ben. Hier reken ik de beeldbewerking dan ook mee.

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik gaf het al aan, mijn enige quiltje is gemaakt in opdracht van de redactie. Deze moest, samen met de quiltjes van de andere redactieleden, op de Cover komen van de 150e uitgave van Quiltnieuws. Ik wilde iedereen verrassen met een bekende brug van Zeeland.

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?

Het leukste is om te proberen om een werkstuk te ontwerpen en uit te werken als het gaat om werkstukken zoals dat ene quiltje dat ik heb gemaakt.

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?

Naar een wereld(quilt)tentoonstelling gaan, waar dat ook mag zijn.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Het stokje wil ik graag doorgeven aan Gerrie Schoonebeek.

 

Harry, hartelijk dank voor het inkijkje dat je ons hebt geboden in jouw activiteiten als fotograaf en quilter en voor het Quiltersgilde!  

Het Quiltersgilde op het Textiel Plus Festival in Rosmalen

De tiende editie

Het afgelopen weekend (13-15 oktober 2022) vond het Textiel Plus Festival (TPF) plaats in het Autotron in Rosmalen. Het was een bijzondere bijeenkomst, want het festival vierde haar 10e jubileum! Het TPF richt zich op textielkunst, traditionele textieltechnieken en ambacht.

Verschillende landelijke textielverenigingen presenteerden zich tijdens het festival, namelijk: WeefnetwerkViltKontactGroepLOKK (Landelijke Organisatie voor Kant Kunst), MerkWaardig, Museum de Kantfabriek, en natuurlijk het Quiltersgilde.

 

 

Er was een Textielplein en een Art & Craft market en daarnaast kon je ervoor kiezen om een van de vele lezingen bij te wonen of een van de vele exposities te bekijken.

 

 

 

 

Het Textielplein

Op het Textielplein, georganiseerd door de stichting STIDOC, kon je een stukje mee borduren aan een merklap bij MerkWaardig, kantklossen bij LOKK, een viltwerkje maken bij de ViltKontactGroep, weven met het Weefnetwerk en de Boro techniek toepassen bij de stand van het Quiltersgilde.

 

 

 

Het Quiltersgilde heeft er maar liefst 12 nieuwe leden bij gekregen! Het Nederlandse Quiltersgilde is tot ver over de grenzen bekend en geliefd. De nieuwe leden kwamen niet alleen uit Nederland, maar ook uit Duitsland en België.

 

 

De Arts & Craft market

Op de arts & craft market was echt van alles te vinden: ateliers en kunstenaars die zichzelf presenteerden, galeriehouders en natuurlijk winkeliers. Het was een bonte verzameling waar je je ogen kon uitkijken naar al dat moois. Uiteraard waren er ook diverse quiltwinkels aanwezig.

 

 

De quiltjes van de EQA uitdaging “Waar is…”

Het Quiltersgilde exposeerde met een twintigtal quilts in het kader van de uitdaging “Waar is…” van de European Quilters Association (EQA). Helaas hingen de quilts niet in de buurt van de stand van het Quiltersgilde (die op het Textielplein stond), maar tussen de winkeliers op de Arts & Craft market. Er was wel een mooi plekje voor ze vrij gehouden.

 

 

 

 

Tot slot

Het was een groot succes. Ben je dit jaar niet geweest, dan zou je zeker de volgende keer  eens moeten gaan kijken. Wil je er meer over weten? Je kunt meer informatie over de diverse kunstenaars en veel foto’s vinden op de website van Textiel Plus Festival.

Ps: Met dank aan Harry Roelands voor een deel van de foto’s. Alle mooie, rechte foto’s zijn van Harry en de schuin genomen zijn van mij of van 1 van de mede-bestuursleden  :-)