De regiodagen komen er weer aan…………….ook in Drenthe

Door: Cora Piena

In de maanden oktober en november staan er weer regiodagen van het Quiltersgilde gepland. Gezellige dagen waarop quilters elkaar kunnen ontmoeten, ideeën uit kunnen wisselen, elkaars werk kunnen zien in de show- en tell, een quilt- of textielwerkje kunnen maken, shoppen bij de winkel enz.

Iedere regio heeft zijn eigen programma en sfeer waardoor het altijd leuk is om ze te bezoeken. Je mag, als lid, zoveel regiodagen bezoeken als je wilt, ook buiten je regio. Ben je geen lid van het Quiltersgilde. Geen probleem, van harte welkom (je betaalt alleen iets extra’s) en leuk om kennis te maken met de vereniging en haar leden.

In Drenthe staat er na 2 jaar van afwezigheid op donderdag 7 november een regiodag gepland. Deze keer in De Voorhof in Westerbork, een mooie locatie, goed bereikbaar met openbaar vervoer en voldoende parkeergelegenheid.

Van oudsher worden de regiodagen georganiseerd door twee regiovertegenwoordigers, vaak al bekend bij de bezoekers. Maar de vaste bezoekers van Drenthe weten dat Marjolein en Grietje gestopt zijn. Nieuwe regiovertegenwoordigers zijn er nog niet. Daarom wordt het deze keer georganiseerd door leden van een artquilt-groep uit Drenthe, Janneke, Henny, Inge, Netty, Reny en Cora, vrijwilligster bij het Quiltersgilde en sinds een aantal maanden woonachtig in Westerbork. Quilters die van alle markten thuis zijn en zelf al eerder regiodagen bezochten.

De voorbereidingen zijn in volle gang, werkjes uitgeprobeerd en getoetst, gebrainstormd over de invulling van de dag. De Lindenhof, quiltwinkel uit Zalk, is ook aanwezig. Komende weken zetten we nog even de puntjes op de i voor het definitieve programma! Het belooft een gezellige dag te worden, voor en door leden van het Quiltersgilde met allemaal de liefde voor textiel en handwerk.

Voor informatie over data en aanmelding voor alle regiodagen, zie de website van het Quiltersgilde.

 

 

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Lydia

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we iets meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Annemieke Polman, heeft het stokje doorgegeven aan:

Lydia de Mooij

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Lydia voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Ik ben regiovertegenwoordiger voor de regio Gelderland-West.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

De allereerste keer dat ik in de gelegenheid was om eens een regiodag bij te wonen, werd er aangekondigd dat het de laatste keer zou zijn. De organisatoren, Jacqueline en Aart, gingen er na tien jaar nu toch echt mee stoppen. Na een hele leuke en gezellige dag gehad te hebben besloot ik dat ik dan misschien mijn hand maar op moest steken…

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Samen met Sienke de Man organiseer ik één keer per jaar een regiodag voor de regio Gelderland-West. Dit jaar was voor ons de eerste keer.  Best spannend. We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor volgend jaar.

Wat vind je het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het is vooral erg leuk om zo veel mensen te ontmoeten die, in welke vorm of op welk niveau dan ook, met quilten bezig zijn. En het geeft erg veel voldoening om een leuk dagje uit te kunnen organiseren.

Wat vind je het minst leuke aspect?

Het bedenken van een leuk handwerkje vind ik lastig. Zelf ben ik niet zo van de kleine handwerkjes, maar gelukkig heeft Sienke goede ideeën.

Lydia als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Lydia zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Heb je een favoriete quilter?

Nee, ik heb geen favoriet, maar er zijn wel een heleboel quilters waar ik veel bewondering voor heb. Jacqueline de Jonge, Janneke de Vries, Ted Storm, Kathryn Kerr, Jinny Beyer, Cynthia England om er een paar te noemen. Ook de quilts van Edyta Sitar vind ik erg leuk.

Wat is je favoriete quiltboek?

De boeken van Kaffe Fassett vind ik erg mooi, maar ik heb geen favoriet.

Passen de quilts die je maakt binnen een bepaald genre?

Dat weet ik niet. De meeste quilts die ik maak zitten een beetje tussen traditioneel en modern in, denk ik. En ik maak kinderquilts, voor mijn kleinkinderen en voor  Stichting De Regenboogboom.

 


Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Twee à drie en dan heb ik natuurlijk ook nog wel wat UFOs en nog een stuk of vijf, zes tops die liggen te wachten om doorgequilt te worden….

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets over vertellen?

Ik heb niet echt een favoriet, maar er zijn er wel een paar waar ik trots op ben.

 


Deze quilt begon in 2006 als een klein handwerkje voor onderweg. Er zitten allerlei restjes in van eerder gemaakte quilts en stofjes gekregen van vriendinnen. Een langlopend project dat soms maandenlang stil lag. Uiteindelijk heb ik hem in 2020 gequilt en afgemaakt.

 


Voor deze quilt heb ik het patroon zelf getekend. Hij is geïnspireerd op een mozaïekvloer in de grote moskee in Muscat, Oman, waar ik destijds woonde. De aanleiding was een quilttentoonstelling ter ere van 50 jaar Oman.

Ik heb een zwak voor quilts met cirkels en ronde vormen. “Aves” van Kathryn Kerr was mijn eerste quilt met ronde naden. Ik heb heel veel geleerd tijdens het maken van deze quilt.

 


Deze top heb ik vorig jaar gemaakt. Dat wordt mijn volgende doorquilt project.

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken?

Nu ben ik met “Botanica” van Jacqueline de Jonge bezig. Die stond al heel lang op mijn verlanglijstje. En nu ronde naden me niet meer zo intimideren ben ik er eindelijk aan begonnen.

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/ quilten gaat?

Eigenlijk vind ik het hele proces van het maken van een quilt leuk. Als ik met wat nieuws begin, vind ik het heerlijk om in mijn voorraad stoffen te duiken op zoek naar de juiste kleuren in combinatie met printjes. Dat spelen met stoffen en kleur, daar kan ik mezelf uren in verliezen. En het is natuurlijk altijd leuk om je project te zien groeien.

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of maken als het om patchwork en quilten gaat?

Dan zou ik wel een keer naar het quiltfestival in Japan willen, een cursus long-arm quilten volgen bij Bethanne Nemesh, in Amerika en misschien eens wat meer uit mijn ‘comfort zone’ stappen richting art quilten. Meer experimenteren met vorm en kleur en materialen. Er blijft nog genoeg te wensen en te dagdromen over!

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Aan Jo Huijsman

 

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten, 18) Gerda de Jong, 19) Paulien Slutter en 20) Annemieke Polman.

 

 

Quiltreisje naar de Elzas met het Quiltersgilde

Verslag van Margje Markerink, reisleidster
Foto’s van Jannie de Breuk

Het zal eind maart/begin april 2024 geweest zijn dat Jannie (de Breuk) mij polste of ik eventueel in september als reisleider mee wilde gaan met een groep dames van het Quiltersgilde naar de Elzas. Ik mocht erover nadenken 😊.

Het leuk mij wel leuk, maar hoe moest ik, die totaal niets weet van quilten, deze dames bezighouden in de bus en ook ’s avonds in het hotel? Volgens Jannie en ook Ine de Boer ( organisator van deze reis) was dat totaal niet nodig, de dames vermaakten zichzelf wel met handwerken en kletsen in de bus! Ook ’s avonds zou nergens tijd voor zijn.

Afijn, na een gesprek met de voorzitter, Marjolein van der Eijk, zag ik deze taak wel zitten. Jannie bracht mij een aantal Quiltnieuwsen om alvast wat over quilten te lezen. De Quilt uitdrukkingen duizelden voor mijn ogen. Zelf ben ik nooit verder gekomen dan wat kleding naaien, verplicht babysokjes haken op de middelbare school bij handvaardigheid en een of twee truien breien.

Ter voorbereiding op de reis toch maar wat dingetjes over de Elzas opgezocht en uitgeprint. Tsja, en toch ook maar mij iets meer verdiept in de wereld van de Quilters.
Zoals al eerder gezegd de Quilt uitdrukkingen vlogen om mijn hoofd heen, maar er kwamen ook leuke en ludieke stukjes over het quilten naar boven. Die uiteraard meteen opgeslagen en/of uitgeprint. Je kon nooit weten…..

Dag 1 – heenreis

En toen werd het donderdag 12 september 2024!
Inmiddels had ik van Ine al meer gegevens gekregen over de reis en ook de namen van de deelnemers. Er gingen 41 dames en 1 heer mee naar de Elzas. Jannie kwam de 12e heel vroeg naar mij toe in Nijkerk en van daaruit ging de reis naar Utrecht CS.

Op Utrecht CS was het even zoeken, maar wij vonden de juiste uitgang en zagen al heel snel een bordje ‘Moreelse Park’. Daar zou de bus op ons staan te wachten. Wij waren aan de vroege kant, maar de bus van Milot reizen kwam al snel. Kennis gemaakt met Herman onze chauffeur en alvast wat plekken gereserveerd in de bus voor sommige dames.

 

De staking van de NS was woensdag al geweest, maar ook deze morgen ging helaas niet alles vlekkeloos. Enkele dames belde mij om te melden dat er een trein op Zwolle was uitgevallen, dus dat zij wat later in Utrecht zouden aankomen. Uiteindelijk reden wij met 20 minuten vertraging uit Utrecht vandaan. Toch maar even een van de dames gebeld die op de volgende opstapplaatsen stonden om te melden dat de bus wat later zou arriveren.

Via Meerkerk, Breda, Eindhoven en Nederweert stapten de laatste dames in. In Nederweert ook even een koffiepauze gehouden voordat wij richting Luxemburg reden.
Na Nederweert iedereen welkom geheten in de bus. Onze chauffeur Herman vertelde zo nu en dan iets over de route die wij reden. In Luxemburg nog een lunch stop gemaakt en toen door naar ons hotel in Munster. Echt een prachtig hotel!

Nadat iedereen zijn of haar sleutel had gekregen naar de kamer en daarna konden wij om 19.30 uur aan tafel. Wij waren allemaal zeer verrast toen wij onze prachtig opgemaakte borden zagen. Echt ‘Haute cuisine’ om in de Franse taal te blijven.


Iedereen was moe , dus na het eten was men snel richting de eigen kamer verdwenen.

Dag 2 – bezoek tentoonstellingen

De volgende morgen om 08.15 uur vertrokken we via een mooie route naar Sainte Marie aux Mines. Wij zagen vanuit de bus al aardig wat dames lopen in dit plaatsje, het kon niet missen we waren in het hart van de ‘European Patchwork and textile arts Meeting’.

Herman liet ons zien waar wij ’s-middags weer moesten opstappen. Door Herman werd de deur voor mij geopend met de mededeling : “Haal jij de tickets en programma boekjes even?”. Geen idee waar, maar stoer liep ik de bus uit en ging op zoek. Ergens helemaal achteraan vond ik de ticket office. Weer terug in de bus alles uitgedeeld en de eerste dames stapten uit de bus. Veel reden mee naar de volgende plaatsen. Zelf stapte ik uit in Rombach. Gelukkig mocht ik mee met het groepje van Jannie, anders had ik mij geen raad geweten in deze bijzondere wereld van quilters.

Na eerst een kopje koffie gingen wij alle plekken langs waar de quilts tentoongesteld werden. Ik viel van de ene in de andere verbazing. Dat men zulke kunstwerken kan maken. De dames gaven mij zo nu en dan uitleg over soorten van quilts en de gebruikte technieken. Uiteraard werden ook de eigen quilts bewonderd en de maaksters werden vereeuwigd op de foto.

Het was voor mij ook leuk om te zien dat alle kerkjes, sportzalen en prachtige (land) huizen van de dorpjes gebruikt werden voor deze tentoonstelling. Via shuttle bussen kwam je van het ene naar het volgende dorpje, waar weer veel te zien was. Traditionele quilts, art quilts en quilts gemaakt voor de uitgeschreven wedstrijd enz.

Aan het eind van de dag liepen al enkele dames met tassen vol te sjouwen. Hun aankopen van die dag. Moe maar voldaan gingen wij weer terug naar het hotel. Echt ik had geen voeten meer over!

Op de terugweg nog een kerkje met prachtig gebrandschilderde ramen bekeken. Bij terugkomst stonden er heel veel Porsches uit Engeland op de P-plaats van het hotel. Een mooi gezicht, maar wel wat lastiger voor onze chauffeur om achteruit te rijden om ons af te zetten. Ook deze avond weer heerlijk gegeten.

Dag 3 – tentoonstellingen en winkeltjes

Dag drie van de reis vertrokken we ook weer om 08.15 uur richting de tentoonstellingen. Ieder stapte uit waar ze de dag ervoor waren gestopt. Herman liet ons weer zien waar hij ons zou ophalen.
Deze dag leerde ik wat een Bobbin was, want ook die hingen ergens en een paar van het groepje waar ik mee liep hadden er ook een gemaakt. Wij natuurlijk zoeken in die hal, maar wat wij ook zochten nergens waren hun Bobbins te vinden. Wat bleek bij navraag, dat er 140 Bobbins niet waren uitgepakt! In Rijswijk op Patchwork- en Quiltdagen zullen ze wel allemaal te zien zijn.

 

Ook konden we stemmen voor de mooiste Quilt van de wedstrijd met het thema ”Ocean”. ( omdat ik mijn mailadres had ingevuld kreeg ik donderdag 19 september bericht dat de quilt van Angela Minaudo met het thema “The Ocean is a woman” de publieksprijs had gewonnen).

Tussendoor nog maar eens koffie gedronken en geluncht ( heerlijke soep en een stuk taart!).


En toen nog shoppen op de ‘huishoudbeurs’ voor de quilters. Ik miste wel de grote boodschappen trolleys 😊, die je altijd ziet op de echte Huishoudbeurs. Sommige dames hadden heuse boodschappenlijstjes. De een zal geslaagd zijn en de ander niet. Zelf mocht ik bij een stand een heuse longarm quiltmachine proberen. Ik heb die man nog gewaarschuwd dat ik wel kon autorijden ( het leek net een soort stuur), maar dat ik van quilten geen kaas gegeten had. Was niet erg, zei hij. Ik denk dat hij er achteraf wel spijt van heeft gehad, want ik ‘scheurde’ zo over allerlei prachtige patronen van anderen heen.

 

 

Bij het instappen in de bus zag ik ook dames lopen met stukken leer en tafelkleden. Zijn dat ook quilt attributen? Afijn, op de terugweg moesten we een stuk omrijden vanwege een opgebroken weg. We bezochten een prachtige winkel met allerlei tafelkleden en aanverwante artikelen. Hier was het echt ‘Kijken, kijken en niet kopen’. Wel allemaal heel mooi, maar o wat vreselijk duur. Een paar dames kochten een zak met restlapjes. Later in het hotel hadden ze bijna spijt dat ze niet nog een zak hadden gekocht,. Er zaten echt hele mooie stukken stof in.

Bij terugkomst bij het hotel bleek een van de Porsches een lichtelijk beroerd geparkeerd te staan. Zelfs voor onze Herman was deze uitdaging te groot om hier langs te komen. Er klonken al kreten vanuit de bus, omdat hij die Porsche wel héél dicht naderde. Hij heeft toen toch maar even een briefje onder de ruitenwisser van die auto geplaatst met het verzoek deze auto voor de volgende morgen te verplaatsen.
Nog een keer een verrukkelijk diner en toen de koffers pakken voor het vertrek de volgende morgen.

Dag 4 – terugreis

Zelfs op zondagmorgen vroeg uit bed en gewoon om 08.15 uur vertrokken, maar nu richting Nederland. Persoonlijk vond ik twee dagen rondlopen op deze tentoonstelling genoeg, maar ja ik ben geen Quilter. Vooral mijn voeten waren heel blij dat ze even rust kregen 😊.

Herman wilde graag kilometers maken, dus na een korte stop om te tanken reden we door naar Baraque de Fraiture in de Belgische Ardennen. Helaas was het daar behoorlijk druk, dus duurde onze pauze wat langer dan gepland. Ze hadden daar trouwens wel heerlijke frites!!

Om de dames toch nog even bezig te houden, hebben we een Bingo in de bus gedaan. Uiteraard aangepast aan het gezelschap. Volgens mij een geslaagde actie gezien de reacties. O ja, die leuke stukjes van het internet over quilten brachten ook lachsalvo’s in de bus teweeg, dus niet voor niets meegenomen.

Herman werd namens de groep bedankt met een praatje van ondergetekende en een financiële geste van de deelnemers. Bedenk mij nu dat ik mijn assistente Jannie niet eens heb bedankt. Op de terugweg heeft zij met gevaar voor verbrande vingers of nog erger, koffie en thee verzorgd voor de dames en heer in de bus.

Het verkeer viel overal erg mee, dus konden we heerlijk doorrijden. Helaas ging het even mis bij Eindhoven, want ik hoorde Herman niet al te fraaie woorden zeggen. Terecht bleek later, want hij moest een heel stuk omrijden om een groepje van ons bij hotel Van der Valk in Eindhoven af te zetten. Bij station Breda hadden we pauze ( vanwege de verplichte pauze van onze chauffeur), dus velen maakten daar gebruik van om koffie of zelfs een hele maaltijd te nuttigen. In Utrecht stapten de laatsten uit en namen we afscheid van elkaar en van Herman.

Het einde van een prima verzorgd reisje naar de Elzas. Het was heel gezellig en vooral ook voor mij heel leerzaam. Sommige dames hebben mij nog geprobeerd te overtuigen dat quilten echt heel leuk is en zelfs mij rustig(er) zal maken, maar dat is ze niet gelukt. Misschien.., ooit.. , als ik tijd heb….

Al met al heb ik zéér genoten van de dames en heer in de bus ( met de een helaas wat meer gesproken dan met de ander) en was het mij een waar genoegen en een feestje om dit reisje naar de Elzas met leden van het Quiltersgilde te mogen doen. Wie weet nog eens tot ziens!

Het Quiltersgilde gaat al weer over de grens, op naar De Elzas

Door: Henriëtte Balten en Marjolein van der Eijk

De 29ste Europese Quiltbijeenkomst in de Elzas en het Quiltersgilde is er bij

Van 12 tot en met 15 september werd in Sainte-Marie-Aux-Mines en nog 3 omliggende dorpjes in de Elzas voor de 29ste keer een Europese Quiltbijeenkomst gehouden. Dit jaar waren wij, het Nederlandse Quiltersgilde ook uitgenodigd om een expositie te houden.

Onze bijdrage

Onze bijdrage was de tentoonstelling van de quilts gemaakt voor Connected In Red. Leden die mee wilden doen kregen in januari van dit jaar allemaal een fat quarter van dezelfde rode stof opgestuurd, voorwaarde was dat er een quilt werd gemaakt met een afmeting van 80 bij 100 centimeter en dat (een gedeelte van) deze stof op de voorkant werd gebruikt. Dit leverde in totaal 70 quilts op waarvan er 56 mochten worden opgehangen in de Elzas, dit leidde tot het volgende avontuur.

De reis

Op 10 september vertrokken we al vroeg richting Elzas, immers het was vanaf Dordrecht, ons gezamenlijke vertrekpunt nog ruim 600 kilometer. Gelukkig ging de reis heel voorspoedig en na een korte stop, omdat het navigatiesysteem van de auto aangaf dat het tijd was om te stoppen voor koffie, waren we om half 4 op de plaats van bestemming. We hebben ons daar gemeld bij de organisatie en kregen onze spullen. Daarna gingen we ons appartement zoeken, dat was ongeveer 40 kilometer buiten Sainte-Marie-aux-Mines. Nu is in Nederland 40 kilometer niet zo ver, maar waar we niet aan gedacht hadden was het hoogteverschil. We moesten een beste bult over, 931 meter. En aangezien je niet recht omhoog kunt betekent dit heel veel haarspeldbochten.

Het opbouwen

De volgende dag gingen we langs een iets langere weg maar met veel minder bochten op weg naar Sainte-Croix-aux Mines, want daar was onze expositie. Nadat we alles hadden uitgeladen en op de plek gelegd kwamen er, oh wonder, twee mannen met ladders die voor ons alles op de goede hoogte gingen ophangen.

 

Vervolgens hebben we alle kaarten met de namen van de makers en de titels van de werkstukken bij de quilts gehangen en onze tafel ingericht.

De Tentoonstelling

De tentoonstelling was van donderdag  tot en met zondag, vier hele dagen. Het was gezellig druk op donderdag, vrijdag en zaterdag was het erg druk en zondag was het heel rustig. De bus uit Nederland was donderdagavond gearriveerd. Naast de mensen uit de bus was er ook veel aanloop van andere leden die op eigen gelegenheid waren gekomen. We hebben ook nog vijf nieuwe leden in kunnen schrijven en heel veel kaarten verkocht. Er is van de ingezonden quilts een nieuwe collectie kaarten gemaakt die in november ook in Groningen te koop zijn. Ook is er een banner gemaakt van de beeldmerkquilt, hier een foto met de maker van deze quilt Femke Kunnen-Jacobs.

Van de quilts zijn diverse opnamen gemaakt die nog geplaatst zullen worden, ik wil wat sfeerplaatjes tonen van het “randgebeuren” om te laten zien waarom het bijzonder is om een tentoonstelling in een ander land te hebben.

Naast ons pension in het dorp waar we logeerden

In de ochtend langs de wijngaarden op weg naar de expositie.

De volgende foto’s zijn een kleine sfeertekening van de lunch en het hele gebeuren eromheen waarbij het hele dorp meewerkt.

 

Het zit erop

Het was een hele ervaring en moe maar voldaan zijn we maandag weer terug naar Nederland gereden.

 

Het Quiltersgilde op de TexHanda in ‘s-Hertogenbosch

De Miniatuurquilt tentoonstelling

Vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september was het Quiltersgilde aanwezig met de tentoonstelling van Miniatuurquilts en de infostand op de TexHanda (Textiel en handwerkdagen) in ‘s-Hertogenbosch. Het was de laatste mogelijkheid de Miniatuurquilts in het echt te bewonderen nadat ze eerst te zien waren op de Patchwork & Quiltdagen in Rijswijk en op de Patchworktage in Moers (Duitsland). Nu gaan ze allemaal terug naar de makers.

De organisatie bood ons de mogelijkheid om op woensdag ‘op te bouwen’. Daar hebben we graag gebruik van gemaakt. We waren een van de weinigen die van deze mogelijkheid gebruik maakten en hadden alle ruimte. De volgeladen auto’s konden tot letterlijk voor de tentoonstellingswand en infostand gereden worden. Ideaal.

 

 

De nieuwe tentoonstellingscommissie, Nelleke Meinders en Edith Verdegaal liepen er tegen aan dat de stalen bovenrand van de tentoonstellingswand, die bestond uit hangend zwart doek, te breed was voor de haken. Gelukkig was de organisator behulpzaam met haken waaraan de ‘eigen’ haken bevestigd konden worden maar dat duurde wel even. Geduld is een schone zaak. Dat is lastig als je wilt doorpakken. Toen de haken er waren konden ze als een speer aan het werk. Om 17 uur moest de klus geklaard zijn want dan sloot de hal. Het is gelukt, niet helemaal zoals graag gewild maar dat kon niet anders. Natuurlijk hingen op de beursdagen de kaartjes met de namen van de makers bij elke quilt. Chapeau dames! Op naar de tentoonstelling Connected in Red tijdens de Handwerkbeurs in Groningen 14 tot en met 16 november (Martini Plaza).

De beursdagen

De dagen zijn voorbij gevlogen. De make en take tafel is alle drie de dagen vrijwel volledig bezet geweest. Ongekend. Heel erg leuk. De eerste twee dagen wilde iedereen een vouwwerkje maken en de laatste dag was ook het naaldenboekje in trek.

Ook de infostand had niet te klagen over belangstelling. Leuke gesprekken, ook veel beginnende quilters en waar we natuurlijk altijd heel blij van worden: 23 nieuwe leden kunnen verwelkomen!

 

En dan is het ineens zondagmiddag 17 uur

Het zit er op. We kijken terug op heel geslaagde dagen. Enorm veel dank aan iedereen die heeft meegeholpen. Jullie inzet en steun maken echt het verschil.

Het project ‘Rhapsody’

Een vooruitblik vanuit Modern, Art en Traditioneel quilten

Het idee

Het quiltproject ‘Rhapsody’ is ontstaan in Rijswijk tijdens de Patchwork en Quiltdagen toen letterlijk een prachtige quilt van Marieke Dijkers, één van de oprichtsters van het Quiltersgilde, van de muur viel. Die quilt, daar is wat mee te doen! De zoektocht naar oude patronen, geheel vanuit een driehoek of vierkant, begon. De motivatie om met dit project alle quilters te bereiken is groot.



De ‘typisch Hollandse ‘ quilt

De oorsprong van de’ typisch Hollandse’ quilt en de quilt van Marieke Dijkers vind je op de website van het Quiltersgilde onder het kopje Traditioneel quilten. De traditionele insteek voor dit project kan een uitdaging zijn, want niet iedere quilter werkt zo. Maar wel “elke quilter geniet van hetzelfde spelletje” namelijk quilten! In dit project willen we, ondanks de traditionele insteek, alles zo inrichten dat iedere quilter er een uitdaging in kan vinden.

 


De historie

De basis van een quilt, verschillende stukjes stof aan elkaar zetten en daarmee een top maken, is het uitgangspunt. Typerend aan antieke quilts is de basisvorm van een driehoek of vierkant en het spelen met kleuren. Wat is er mogelijk als je alleen met driehoeken of vierkanten werkt? Wat kan er met die eenvoudige vorm en het licht/donker effect dat in elk uitgezocht patroon zit? Dat spreekt jou misschien aan, dit puzzelen. Maar mogelijk is voor jou de historie van een patroon de reden om juist met dát patroon te werken.

 


Persoonlijk tintje

Uit zuinigheid werden vroeger restanten stof aan elkaar gezet. Dit essentiële aspect van die eerste Hollandse quilts is onderdeel van de “opdracht”. Tegenwoordig is hergebruik nogal een dingetje. Ook al gooi je kleding weg, het wordt hopelijk zorgvuldig gerecycled. In dit project krijgt het gebruik van iets van je eigen kleding of het gebruiken van restanten van vorige quiltprojecten een speciale plek. Je werk krijgt een persoonlijk tintje. Het is daardoor voor jou te koppelen aan een herinnering, aan vroegere tijden.

 


Werken op jouw eigen manier

Tot zover zijn dit (kleurgebruik, vormgebruik en hergebruik) vrij algemene onderdelen waar iedere quilter wel iets mee kan. Voor het verwerken van kleur en vorm met de aspecten van de Rhapsody “opdracht” is er veel mogelijk. Specifieke Art-, Moderne en Traditionele verwerkingsmogelijkheden zijn ingebracht door de drie commissies. Gedurende het Rhapsody project worden tips gegeven vanuit zowel een Art, Moderne als Traditionele invalshoek. Juist om ervoor te zorgen dat iedere quilter wel een tip kan vinden om te gebruiken. Het is een uitdaging om als (art-)quilter te onderzoeken in hoeverre je een antiek patroon met (Art) technieken kunt uitvoeren. Bewerk bijvoorbeeld zelf allerlei stoffen voor je de driehoek of vierkant voor je je patroon gaat snijden.

 

 

Gebruik als (moderne) quilter moderne stoffen en kleuren. Bouw je negatieve ruimte uit in dezelfde vorm. Werk als (traditionele) quilter eens met de achterkant van je quilt. Laat de naden meespreken als in een ragtime quilt of chenille. Of geniet als quilter oprecht van het maken van het patroon zoals het is. Naden recht, puntjes exact, kleurgebruik passend.

Quilten is samen nog leuker

Voor quiltcontact tussen alle deelnemers is vanzelfsprekend ook ruimte gemaakt. Dat is ook de reden waarom je je als Bee of textielgroep op kunt geven. Of kunt vragen om een quiltmaatje. Wij zien aan de aanmeldingen die binnenkomen, dat dit ook wordt gedaan. Na de digitale startweek met informatiemails in begin oktober, kom je op verschillende manieren in contact met ons en elkaar. Via rhapsody@quiltersgilde.nl, via een maandelijkse feedbackmail van oktober tot en met februari 2025, door blogverhalen, artikelen in Quiltnieuws en via een besloten groep waar ook onderling contact mogelijk is.

Je kunt nog meedoen. Krijg je zin om met dit quiltproject mee te doen? Je kunt je nog aanmelden tot en met 23 september 2024 via Quiltproject Rhapsody – Quiltersgilde.
Heb je nog vragen, twijfel je, aarzel dan niet en zoek contact met ons via rhapsody@quiltersgilde.nl

De organisatie van dit quiltproject ‘Rhapsody’ is in handen van Joke van de Kracht, Janine van Dijk en Sylvia Jansen (Commissie Traditioneel quilten).

 

 

Een nieuw project: Rhapsody!

De nieuwsbrieven

Als commissie Traditioneel quilten bedenken we met veel plezier elke maand een nieuwstip die te lezen is in de Algemene Nieuwsbrief. Zo hebben we bijvoorbeeld de onderwerpen caleidoscoop quilt, bloemenbon en sampler quilt besproken. Bijzonder fijn is het dan als jullie hierop reageren met foto’s en verhalen over je eigen werk. Daarmee schrijven wij dan weer een blog, die op de website van het Quiltersgilde wordt geplaatst. Zo inspireren jullie quilts met hun verhalen anderen weer. Lees bijvoorbeeld eens het verhaal van Elfriede over haar bloemen hexagonen kimono.

Samenwerken

Dat samenwerken en elkaar inspireren hoort bij ons quilters. In je quiltbee of met een quiltvriendin is het leuk om aan eenzelfde project te werken. Binnen de commissie Traditioneel quilten hebben we het hier regelmatig over. Haal je uit onze tips voldoende inspiratie? Is dit een tip die je kunt delen? Een tip waardoor je in je quiltbee samen verder kunt?

De informatie die iedereen kan lezen op de website van het gilde over traditioneel quilten bracht ons op een idee. En daarbij de quilts van Marieke Dijkers, één van de oprichters van het Quiltersgilde.

 

 

Gaan werken met de oorsprong van de ‘ typisch Hollandse quilt’, de eenvoud van een traditioneel patroon, alleen maar een driehoek of een vierkant gebruiken. En bij dit alles samenwerken, elkaar ondersteunen en inspireren. Dat is een gegeven waar we wat mee gaan doen, namelijk een nieuw project: Rhapsody!

Rhapsody

Dit is een project waarbij de deelnemers uit een aantal antieke patronen gebaseerd op vierkanten of driehoeken een keuze kunnen maken. We hanteren een aantal uitgangspunten: het antieke patroon moet herkenbaar zijn in de quilt, het gebruik van één kleur in verschillende schakeringen en een duurzaam gebruik van stoffen (uit de eigen lappenmand bijvoorbeeld).

 

Onze persoonlijke reacties

Enkele patronen die we uitkozen, riepen direct reacties bij ons op. Voor Sylvia is het duidelijk, ook al is een patroon antiek, het blijft een heel mooi ontwerp. En met wat moderne stoffen en frisse kleuren kun je zoveel kanten op. Janine heeft snel een beeld in haar hoofd van wat ze met een patroon zou kunnen maken. Maar in de praktijk blijkt dit dan vaak lastiger dan gedacht. Toen Sylvia net met quilten begon, gebruikte ze met name restjes stof en zelfgemaakte kleding om lappendekens van te maken. In de winter ligt er nog steeds zo’n quilt op haar bed. Ze kijkt dan naar de vierkanten en denkt met veel plezier en nostalgie terug aan de kledingstukken die ze ooit zijn geweest en ze is blij dat de stof een goede bestemming heeft gekregen. Tegenwoordig koopt Sylvia steeds meer speciale quiltlapjes, met de mooiste motieven. Zo mooi zelfs, dat ze er vaak de schaar niet meer in durft te zetten. Maar het gevoel van nostalgie en een band is er niet met die stof, hoe mooi de motieven ook zijn. Joke denkt direct aan een een stapel spijkerbroekjes van de kleinkinderen die ze kan gebruiken. “Waar zijn al die “broekjes” geweest… toen hun wereldje nog heel klein was.”

Alleen of samen?

Je kunt je quilt natuurlijk helemaal alleen maken. Maar je kunt ook besluiten om anderen te raadplegen voor bijvoorbeeld advies en het ruilen van lapjes. Alle onderdelen die we in het project verwerken, lijken ons heel geschikt om binnen een Quilt-Bee samen op te pakken. Als je als groep – maar wel ieder individueel – aan een gezamenlijk project werkt, zijn er vaak veel ideeën en meningen. Je kan natuurlijk ook veel kanten op. Het is een uitdaging om dan een volgende stap te kiezen. Overleggen met elkaar is dan fijn. Zeker als het lukt en iedereen blij is met het eindresultaat geeft dat een goed en dankbaar gevoel. Heel organisch groeit al onze inbreng rondom driehoekje of vierkantje naar een project waar jij als quilter aan mee kunt doen. Met je quiltbee, als vriendinnengroepje of alleen. Het wordt een quiltproject met een digitale start, niet alleen voor de traditionele quilters maar ook voor de art- en moderne quilter.

Het project start op 1 oktober. Vanaf ongeveer 1 september kun je je aanmelden. Iedereen krijgt na aanmelding alle informatie via de mail. Daardoor wordt het mogelijk om gewoon thuis toch met quilters door het hele land aan een zelfde project te werken.

Nieuwsgierig geworden? Volg het nieuws in de nieuwsbrieven, op de website en in QuiltNieuws.

De commissie Traditioneel Quilten

 

Nieuw lid van de artquilt-commissie

Even voorstellen

Ik ben Jeannette van der Linde-Germeraad, geboren in 1957. Met 9 jaar zat ik achter de naaimachine om poppenkleertjes te maken en tekende ook veel. Na de MAVO en de Modetekenacademie ben ik grafisch ontwerpster geworden van tijdschriften bij Elsevier o.a. de Hitkrant en Tussen de Rails.
In 1984 hebben mijn man ik het ontwerpbureau Touch design opgericht waar we tijdschriften verzorgden voor uitgeverijen en heb daar als grafisch ontwerper en artdirector o.a. gewerkt aan de bladen Foto, Het Houtblad, Modenieuws en Dier (Dierenbescherming).
Door ziekte van mijn man hebben we ons bedrijf verkocht en ons toegelegd op reizen en fotograferen,

Hobby’s

In mijn vrije tijd heb ik schilder- en beeldhouwlessen gevolgd bij Het Klooster, Harderwijk en de Vrije Academie Nunspeet. De foto’s die ik maak gebruik ik als basis voor mijn werk. Diverse jaren ben ik lid geweest van de Kunstkring en de fotoclub Lichtbeeld Zeewolde.
Sinds 2010 maakte ik weer eigen kleding en vond het heerlijk om met stoffen aan de gang te gaan. Toen ik bij een tante een applicatie-werk zag leek het me leuk om zelf ook zoiets een keer te proberen en ging experimenteren met gordijnstalen. Heerlijk om lappen stof zo te behandelen dat je er een eigen vorm aan kan geven door te plooien, om elkaar te draaien, kralen toe te voegen enz.

Het eerste werk

 

Eerste werk: 2013 Gorges du Tarn, 80x120cm

Mijn eerste textielwerk was Gorges du Tarn in 2013 en daarna ging ik los. Maar waar hoorde mijn werk bij? Na wat zoeken kwam ik bij het Quiltersgilde en heb het werk “Als beuk en berk gaan samenwonen” gemaakt voor de ATT en dat werk werd gekozen voor de cover van het Quiltnieuws.

Artquilt lessen

Bij het inleveren van dit werk bij Marjon Hoftijzer hoorde ik dat ze lessen gaf in Artquilten en ben in 2015 Art Quilt4 lessen bij haar gaan volgen en kwam in een wereld terecht met mensen die zelf stoffen verfden en materialen kenden waar ik nog nooit van had gehoord, heb daar veel geleerd. Na een cursus stofverven kan ik nu ook mijn eigen kleurenpalet maken en na de cursus machineborduren 1 en 2 bij Marjon kan ik ook tekenen met mijn naaimachine en combineer dit met diverse technieken en materialen.

Coverwerk: 2015 Als beuk en berk gaan samenwonen, 80×120 cm

 

 

Werken met thema’s of vanuit foto’s

Het is leuk om met thema’s te werken die o.a. vanuit het Quiltersgilde worden aangedragen. Zo heb ik ook meegedaan met het project “Half/Half” en met “Van tekst tot textiel” dat een goede toevoeging is voor het kijken naar je eigen werk.
Mijn eigen foto’s blijven de basis voor mijn werk. Na losse schetsen creëer ik op de computer een eigen beeld en ga dit in mijn hoofd om zetten in stof, daarna ga ik aan de gang.

Laatste werk: 2024 Tulpen, 80×120 cm

Nieuwe uitdaging

Nu dus een nieuwe uitdaging: de Artquiltcommissie. Ik hoop mijn teken- en grafische ervaring met jullie te kunnen delen, tevens de ervaring die ik heb opgedaan bij de Kunstkring met het bedenken van thema’s en dingen om te doen en dat jullie als leden vol enthousiasme aan onze plannen mee gaan doen en ¬veel mooi werk kunnen creëren.

Jeanette van der Linde-Germeraad

Zomervakantie, wat is er allemaal te doen?

Een blik op de agenda

Het is zomervakantie voor de scholen in zuid, midden en noord Nederland. Dus heel Nederland. Velen zijn of gaan op reis. Heb je geen schoolgaande kinderen en kan je kiezen dan slaan velen de maanden juli en augustus als vakantiemaanden over. Maar, een dagje erop uit in eigen land is altijd leuk. Wat is er zoal te zien in eigen land op textielvlak. Immers een expositie of tentoonstelling waar lapjes verwerkt zijn maakt het extra leuk.

Vandaar vandaag even een blik op de agenda. Het is zomaar een greep uit het aanbod. Kijk voor het volledige aanbod (wat bij het Quiltersgilde bekend is) op onze website.

Een greep uit het aanbod

In het Klederdracht en Visserijmuseum in Spakenburg kunt u tot 7 september quilts gemaakt van klederdrachtstoffen bekijken. Er zijn ook klederdrachtstoffen te koop.

Tentoonstelling van Quilts en klederdracht

 

In het Torenmuseum in Goedereede is de tentoonstelling Meesters in Stof te zien tot en met 27 oktober. Een tweejaarlijkse tentoonstelling met als inspiratiebron de werken van bekende schilders  Het museum is niet elke dag geopend, check vooraf de openingstijden op de website.

 

 

Op 10 augustus organiseert het Weverijmuseum Geldrop een Textielmarkt. Speciaal voor deze dag staan er twee lezingen gepland:

van 11.30 tot 12.30 uur  Van schaap tot deken, dekens van het Kempisch Heideschaap

van 13.30 tot 14.30 Een verborgen verhaal. Duik in de geschiedenis van de ondermode.

Kaartjes voor de lezingen zijn te koop op 10 augustus in de winkel van het weverijmuseum. Het weverijmuseum presenteert deze zomer de tentoonstelling Duik in Tweka, het verhaal van bad- en vrijetijdsmode in de vorige eeuw.

 

 

In Zoutelande en omliggende dorpen is van 15 tot en met 17 augustus de kunstroute ‘Kunst aan de kust’. Quiltgroep Zoutelande exposeert met ongeveer 25 quilts bij camping Werendijke. Klik hier voor meer informatie over de kunstroute.

Mini camping Werendijke

 

 

 

 

 

 

De internationale groep QuiltArt toont deze zomer tot en met 8 september de expositie van textielkunst ‘Following the Thread’ in De Schierstins in Feanwalden. De groep is opgericht in 1985 en bestaat uit 16 leden uit verschillende landen. Dirkje van der Horst-Beetsma geeft rondleidingen op alle vrijdagen in augustus. De expositie is te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

Zoals gezegd, het is zomaar een greep uit het aanbod in Nederland en vergeet voor het volledige aanbod niet te kijken op de website.

Ga je er een dagje op uit. Alvast heel veel plezier.

Conny Dienske

Rood is de kleur

Connected in red

Het Quiltersgilde is uitgenodigd om in september tijdens de European Patchwork Meeting in de Elzas in Frankrijk een tentoonstelling in te richten.

Onze leden zijn uitgedaagd om daarvoor een quilt te maken. Als je je aanmeldde kreeg je een rood lapje wat aan de voorkant van je quilt verwerkt moest worden. De rode kleur verwijst naar ons logo. We hebben deze uitdaging de naam Connected in red meegegeven als symbool dat de vereniging Quiltersgilde ons met elkaar verbindt.

Half juni zijn via een beperkte Quiltexpresse 70 quilts ingeleverd. Ik mocht ze vanuit Nijkerk mee naar huis nemen en ze lagen hoog opgestapeld op tafel.

 

Onze fotograaf, Harry Roelands heeft ze vervolgens bij mij opgehaald om ze thuis te kunnen fotograferen.

 

Selecteren voor de Elzas

Inmiddels is die klus geklaard en zijn de foto’s anoniem aan de selectiecommissie gestuurd.

De commissieleden Marjolein den Oudsten, Gert van Raalten en Gemma Versluys zijn achter de schermen hard aan het werk. Op basis van de foto’s kiezen zij de quilts die meegaan naar de Elzas.

In de Elzas kunnen we in elk geval 40, maar misschien 50 quilts ophangen. Dat is op dit moment nog niet duidelijk.

Het betekent voor de selectiecommissie dat ze 50 quilts uitzoeken die bij elkaar een mooie afspiegeling van de creativiteit van onze leden laat zien met zo mogelijk een evenwichtige verdeling van Traditionele- , Moderne- en Art quilts.

Alle inzenders krijgen na de selectie bericht of hun quilt mee gaat naar Frankrijk óf voor het eerst te zien zal zijn tijdens de Handwerkbeurs in Groningen in november van dit jaar. Daar worden alle inzendingen tentoongesteld.

Als dat gebeurd is worden de teksten vertaald die bij de quilts komen te hangen. Die informatie moet eind juni, samen met de namen van de quilts en hun makers in Frankrijk worden aangeleverd.

Nieuwe kaarten

Van de 70 ingeleverde quilts wordt ook nog een nieuwe serie kaarten gemaakt.

Samen met Inge van Koningsveld en Harry Roelands zoek ik 24 quilts uit die geschikt zijn om een mooie kaart van te maken. Daarvan gaat natuurlijk ook  een bericht naar de makers en vervolgens worden detailfoto’s gemaakt en een bestand in gereedheid gebracht voor de drukkerij.

Het is even spitsuur maar eind juni moet het allemaal klaar zijn. Ik kan alvast verklappen dat er weer heel veel moois is ingeleverd. De selectiecommissie heeft een pittige klus!

 

Marjolein van der Eijk