Winkel Donderdag: Sugaridoo & BERNINA

Sugaridoo & BERNINA Quilt Along – Between the Lines

 

 

 

Doe jij ook mee? De “Between the Lines” quilt along van Sugaridoo en BERNINA gaat op 6 juni van start! Samen met quilters van over de hele wereld een quilt maken en verschillende technieken leren – hoe leuk is dat! Op 6 juni start Irene van Sugaridoo met patroon 1/9 en een video met duidelijke uitleg. Je kunt natuurlijk ook later instappen. Maar als je samen met Irene en andere quilters het tijdschema aanhoudt, maak je kans op fantastische prijzen! Kijk voor meer informatie HIER op de BERNINA blog.

 

Social Media

Op onze social media posten we ook regelmatig informatie over de quilt along.

IG: https://www.instagram.com/bernina.benelux/

FB: https://www.facebook.com/Berninabenelux/

 

Geertje Kamminga

Teamleader Marketing & Education BERNINA Benelux

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Annemieke

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we iets meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Paulien Slutter, heeft het stokje doorgegeven aan:

Annemieke Polman

Annemieke Polman portret


De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Annemieke voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Ik ben regiovertegenwoordiger van de regio Gelderland-Oost samen met Paulien Slutter

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Ik ben 8 jaar geleden gevraagd op een regiodag om het stokje over te nemen van de toen zittende regiovertegenwoordigers.

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

We organiseren de regiodag en helpen op de beurzen en tentoonstellingen.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Ik vind vooral de omgang met de mensen erg leuk. Het verzinnen van werkjes, het organiseren van een leuke dag en het overbrengen van onze kennis maakt dat ik het met veel plezier doe. Op de foto hieronder een werkje van een regiodag, Gelderland-Oost

 

Annemieke Polman Regiodag, Gelderland oost


Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het administratieve werk.

 

Annemieke als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Annemieke zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Heb je een favoriete Quilt?

Nee heb ik eigenlijk niet. Ik vind heel veel mooi om naar te kijken en vind het leuk om verschillende ideeën en technieken op te doen en te gebruiken in mijn eigen quilts. Hieronder een foto van een kaleidoscoop quilt.

 

Annemieke Polman Kaleidoscoop quilt


Wat is je favoriete quiltboek?

Daar kan ik geen keuze uit maken. Ik heb zo veel boeken dat overal wel wat leuks in staat. Ik kijk altijd wel heel erg uit naar het nieuwe Quiltnieuws.

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Ik heb zo veel uitgeprobeerd dat mijn quilts niet echt binnen een bepaald genre vallen. Wel komt de klassieke en moderne stijl het meest terug.

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Heel erg veel. Ik ben naast mijn werk als vrijwilliger bij de Quiltersgilde ook altijd druk voor Regenboog droomdekentjes. Hieronder een voorbeeld van een droomdekentje.

 

Annemieke Polman Droomdekentje

 

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Dat was de 365 dagen quilt in 2016. Deze quilt heb ik gemaakt in een lastige periode, toch heb ik elke een dag een blokje gemaakt en was de top van de quilt 31 december af. In deze quilt is terug te zien dat ook de meest ervaren quilters soms hun dag niet hebben.

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

De Round Robin2. Deze heb ik net terug gekregen en moet nog afgewerkt worden. Het leuke aan deze quilt is dat ik zelf een begin heb gemaakt en deze rond ik gestuurd naar 4 andere. Iedereen doet een bijdrage aan dezelfde quilt en ik blij met het resultaat.

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?

Paperpiecing. Hierbij kan ik eindeloos variëren en deze verwerkt ik ook vaak in de droomdekentjes.

 Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?

Ik denk dat ik niks anders zou doen. Misschien nog meer droomdekentjes maken. Kortom ik vind het erg leuk om deze vrijwillige functie te mogen bekleden en hoop dit nog vele jaren te mogen doen en ik kijk weer uit naar de volgende regiodag.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Lydia de Mooij, regiovertegenwoordigster van de regio Gelderland-West

 

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten en 18) Gerda de Jong, 19 Paulien Slutter.

Algemene tentoonstelling of Thema tentoonstelling, doe je mee?

Algemene tentoonstelling

In het jubileumjaar 2023 was er in het Hart van Holland in Nijkerk de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde.

Een groot evenement waar velen van hebben genoten.

Dit evenement is binnen het bestuur geëvalueerd en er is ook een enquête geweest onder de leden waarin zij konden aangeven welke plus- minpunten er waren.

Alles bij elkaar is de conclusie getrokken dat we dit niet om het jaar kunnen organiseren omdat het aantal bezoekers toch onvoldoende is om de kosten te dekken. Dat betekent dat zo’n groot evenement alleen nog in jubileumjaren georganiseerd gaat worden.

 

Beeldmerk quilt ATT 2023 Margriet Kloppers

Thema tentoonstellingen

Om toch tentoonstellingen te organiseren waarvoor leden quilts kunnen insturen gaan we elke 2 jaar thema tentoonstellingen houden en als locatie sluiten we aan bij bestaande textielevenementen als de Patchwork-en Quiltdagen in Rijswijk, de Handwerkbeurs in Groningen en/of Houten en de Textiel en Handwerkdagen in Den Bosch.

 

Tussenliggende jaren

In de tussenliggende jaren zal er een tentoonstelling van Miniatuurquilts zijn waarmee we zo mogelijk ook verschillende locaties aandoen.

Daarmee proberen we tegemoet te komen aan de wens van veel leden om activiteiten meer verspreid door het land te organiseren.

Dit jaar wordt de tentoonstelling van Miniatuurquilts in september in Den Bosch opgebouwd tijdens de Textiel en Handwerkdagen en zullen alle “Elzas” quilts te zien zijn in november in Groningen tijdens de Handwerkbeurs.

Beeldmerk Miniatuurquilts 2024 Betty Schaap

 

De tentoonstelling “Connected in Red”(Elzas quilts) zal in april 2025 ook te zien zijn in Rijswijk.

Het ziet er naar uit dat alle Bobbins uit Zwitserland, inclusief de Nederlandse, daar ook opgehangen worden! Een spektakel wat je niet mag missen!

Thema tentoonstelling Handwerkbeurs Groningen november 2025

Voor eind  2025 ( Handwerkbeurs Groningen) wordt een nieuw thema uitgeschreven: 

Noord en Zuid

 

Omdat we te gast zijn in Groningen is de tentoonstellingsruimte niet onbeperkt en hanteren we voor de quilts een vaste maat van 80 cm breed en 120 cm lang.

Alle technieken zijn toegestaan maar de quilt moet opgerold kunnen worden.

We nodigen je uit om mee te doen en als je quilt vóór 1 januari 2025 klaar is kun je alvast een foto insturen. Uit die inzendingen wordt de beeldmerkquilt gekozen die gedurende 2025 in alle publicaties te zien zal zijn.

Binnenkort komt de mogelijkheid je aan te melden op de website maar je kunt alvast over een ontwerp gaan nadenken!

Tentoonstellingscommissie

In dit blog bericht stellen Nelleke en Edith zich voor. Zij vormen samen de nieuwe Tentoonstellingscommissie en zullen de organisatie en administratie van deze tentoonstelling voor hun rekening nemen. 

Wordt vervolgd!

Marjolein van der Eijk

Nelleke Meinders en Edith Verdegaal

De oproep voor nieuwe leden voor de tentoonstellingscommissie triggerde mij om daarover na te gaan denken en nu mag ik mij aan jullie voorstellen als nieuw commissielid.

Mijn naam is Nelleke Meinders, sinds twee jaar gestopt met werken maar nu bijna drukker dan in mijn werkzame leven. Veel quilten, voornamelijk modern quilten en bij voorkeur alles met de machine, maar ik heb ook nog wel tijd voor mijn andere creatieve hobby’s. 

Ik woon in Sassenheim, 200 meter bij Edith (het andere nieuwe commissielid) vandaan en ben natuurlijk lid van het Quiltersgilde. Het bezoeken van tentoonstellingen vind ik heel interessant en leerzaam en heel leuk dat ik nu samen met Edith ga meewerken aan het tot stand komen van mooie tentoonstellingen met en over quilts in alle vormen en maten.

Ik ben Edith Verdegaal, vriendin van Nelleke. Samen zijn wij al jaren creatief, op allerlei gebied.

De laatste jaren vooral op quiltgebied. Diverse workshops gedaan. Vooralsnog traditioneel quilten met moderne stoffen. Wil mijn blik verruimen richting quilt-art/ modern quilten.

Samen met Nelleke zijn wij de nieuwe TTcie en ik kijk er naar uit om samen met andere Quiltersgilde leden mooie tentoonstellingen te maken.

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Paulien

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we iets meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Gerda de Jong, heeft het stokje doorgegeven aan:

Paulien Slutter

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Paulien voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Redactiemedewerker

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Een aantal jaren geleden kwam ik op een tentoonstelling Inge van Koningsveld tegen, waarbij er een zeer leuk gesprek volgde. Vrij snel daarna ontving ik een mail van haar of ik redactiemedewerker wilde worden van het Quiltersgilde. Wat een eer dacht ik…

En op zaterdag 17 augustus 2019 zat ik voor het eerst bij de redactievergadering in Nijkerk.

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Mijn taak is vooral artikelen schrijven over het quilten, waarbij ik experimenteer met stof en materialen, meer richting het art quilten. En mijn streven is steeds om het laagdrempelig te houden, zodat het zowel voor beginners als gevorderden goed te lezen is. Van veel materialen wist ik het bestaan niet eens, maar door te Googelen en naar cursussen te gaan, heb ik ontdekt hoe je kunt werken met bijvoorbeeld:  tyvek, soluvlies, lutradur, inktense potloden, ecoprinten, gelliplate printen en zo meer.

 

Stof weg knippen

 

Tyvek

 

Gelliprint en borduurwerk

 

Vlakvulling
Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Wanneer bij jou Quiltnieuws 158 [winter] op de mat valt, heb ik ondertussen al weer een vergadering gehad voor het volgende nummer. En dat vind ik soms lastig. Het is nog donker en koud en nat, maar mijn artikel over ”hoe maak ik een landschap”, mag lenteachtige kleuren hebben, want het komt uit in maart [Quiltnieuws 159]. Even omschakelen dus.

Paulien als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Paulien zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Hoe het begon

In 2012 ben ik begonnen met deze hobby. Ik heb les gehad in Westendorp bij Marin, waar ik de eerste kneepjes van het quilten leerde. En sinds 2021 heb ik les in Harderwijk van Marjon Hoftijzer. Iedere les komt er een nieuwe techniek aan bod. De lessen gaan over lijnen, vormen, structuur, textuur, symmetrische composities, verven, stempelen, beeldvullende vlakverdeling, te veel om op te noemen. En iedere keer als ik naar huis rijd van de cursus, is mijn hoofd vol met alle informatie die ik gekregen heb en kan ik niet wachten om aan het experimenteren te gaan. Quilten is voor mij echt een proces van proefjes maken, nadenken [‘s nachts], nog eens uit proberen, tips vragen en naaien maar weer….

Word ik daar onrustig van? Ja best wel, maar ik weet inmiddels dat er een moment komt dat ik de oplossing vind van mijn zoektocht en dan gaat het ineens snel met het naaien van mijn quilt. Zo mooi om dat proces door te maken.

Licht en schaduw

Op dit moment zijn we op de cursus in Harderwijk  bezig met “licht en schaduw”. Met behulp van een lamp heb ik een foto gemaakt van deze vaas, je ziet duidelijk de slagschaduw.

 

Licht en schaduw

 

Om nu te zien hoe het in kleur uitkomt, heb ik het 4 keer gekopieerd en ingekleurd met potloden. Het is namelijk goed om vooral veel te schetsen en uit te proberen.

 

Gekleurd met potloden op papier

 

Vervolgens heb ik het beeld op stof getekend en ingekleurd met aquarelverf en inktense potloden. Even een sandwich gemaakt en doorgestikt met verschillende garens.

 

Ingekleurd en doorgestikt

 

Mijn volgende stap is, daar ben ik dus nog mee bezig,  het tafereel helemaal omzetten in stof. En ik besef nu al dat de vaas niet transparant hoeft te zijn, en dat de schaduw niet zwart is maar een kleur mag hebben!!! De kleur wordt bepaald door het licht en de kleur van de ondergrond waar de schaduw opvalt.

Van dat soort ontdekkingen word ik erg blij! Al weer iets geleerd.

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Mijn meest geliefde quilt is toch de quilt die vorig jaar op de Algemene Tentoonstelling in Nijkerk heeft gehangen. Deze quilt heeft als titel “van donker naar licht”.

Het verbeeldt mijn leven van donker en depressief, naar licht en helder in mijn hoofd.

De jaarringen van mijn leven, in de winter donker en in het voorjaar, [door te gaan joggen], gelukkig weer in het licht.

Van donker naar licht

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Net als zovelen van jullie ben ik bezig geweest met de miniatuurquilt voor de tentoonstelling in Rijswijk.  Inmiddels is deze tentoonstelling al weer geweest en heb ik heel veel moois voorbij zien komen. Mijn Quilt heet “Onbalans”.

Met deze quilt wil ik mijn bezorgdheid uitdrukken over de onbalans in de wereld door menselijke acties. Het lijkt alsof we door onze manier van leven, de aarde/de mens/de natuur,  in de war sturen.

 

Onbalans


Wat zijn we vergeten te vragen? Wat zou je ons nog willen laten weten?

Sinds 2023 ben ik regiovertegenwoordiger van Gelderland Oost.  Oktober 2023 was  de eerste keer dat ik dit met Annemiek Polman organiseerde. Op zo’n dag kom ik zoveel lieve mensen tegen waar ik dan een praatje mee maak. Ik zie de dames echt genieten van deze gezellige dag. In oktober 2024 hoop ik op weer zo’n grote opkomst en een sfeervolle dag met koffie en een “kuuksken”.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Aan Annemieke Polman.

 

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten en 18) Gerda de Jong.

 

 

 

Algemene Ledenvergadering 20 april 2024, De Schakel in Nijkerk

Afgelopen zaterdag vond in De Schakel in Nijkerk de Algemene Ledenvergadering 2024 plaats. Het moment voor het bestuur om verantwoording af te leggen aan de leden over het afgelopen jaar 2023.

De eerste leden druppelen binnen en worden ontvangen met een kopje koffie / thee en iets lekkers en zoeken een plaatsje in de zaal. Hier ligt ook het foto jaarboek 2023 ter inzage. Een feest van herkenning.

In dit blogbericht nemen wij jullie met name mee in de onderwerpen met besluitvorming.

 

De vergadering

Om 10.30 uur opent Marjolein van der Eijk als waarnemend voorzitter de vergadering. Inge van Koningsveld is wegens gezondheidsredenen niet aanwezig. Er zijn 51 leden aanwezig, 6 bestuursleden en 2 aspirant bestuursleden.

 

 

Besluitvormende agendapunten

De notulen worden paginabewijs doorgenomen en worden ongewijzigd vastgesteld. Dit zelfde geldt voor het jaarverslag.

 

De jaarrekening 2023 wordt toegelicht door Henriette Balten, penningmeester, door middel van een duidelijke presentatie. De kascommissie, bestaande uit Jannie de Breuk en Jeanette Broer, heeft de rekening en verantwoording van het bestuur onderzocht en heeft verslag uitgebracht van haar bevindingen. Zij stelt voor het bestuur decharge te verlenen. Hiermee wordt ingestemd. Voor 2024 bestaat de kascommissie uit Jeannette Broer en Anneke Westland. Eerste reserve is Antoinette Versteeg en als tweede reserve meldt zich Marijke Drost.

De begroting 2024 is door het bestuur vastgesteld in haar vergadering van januari 2024. Henriette licht de begroting toe. Ondanks de kostenstijgingen is voorgesteld de contributie niet te verhoging gezien de reserves. De leden zijn verheugd over dit voorstel en stemmen in.

Naar aanleiding van de begroting worden diverse vragen gesteld met name gericht op het reduceren van kosten. De kosten worden nauwlettend in de gaten gehouden en uitgaven worden vooraf kritisch bekeken.

 

 

Er zijn twee wijzigingen voorgesteld in het huishoudelijk reglement

Het betreft artikel 4.7 het akkoord gaan met een samenstellingsverklaring in plaats van een goedkeurende verklaring. Een accountantsverklaring is voor het Quiltersgilde niet nodig.

Artikel 5.7, wie de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt is niet tot bestuurslid her- / benoembaar wordt vanwege leeftijdsdiscriminatie geschrapt.

Met beide wijzigingen wordt ingestemd.

Per 20 april 2024 treden de bestuursleden Gerrie Schoonebeek (secretaris) en Rose-Anne de Haan (public relations) af. Het bestuur stelt Yvonne van der Sluis voor als nieuwe secretaris en Conny Dienske voor de functie van public relations.

Sylvia Jansen treedt volgens rooster af en heeft zich herkiesbaar gesteld.

Met de benoemingen wordt ingestemd.

Zilveren patches

 

 

Als je drie jaar bestuurslid bent ontvang je een zilveren patch. Zaterdag zijn deze mooie onderscheidingen door Marjolein van der Eijk uitgereikt aan Sylvia Jansen en Henriette Balten. Gerrie Schoonebeek heeft de zilveren patch uitgereikt aan Marjolein van der Eijk. Tijdens de medewerkersdag ontvangen medewerkers bij een vijfjarig jubileum de zilveren patch.

Toekomstbestendig maken van het Quiltersgilde

Om het Quiltersgilde toekomstbestendig te maken is de Sesam academie, experts die zich vrijwillig inzetten op het gebied van bestuurlijke- en organisatorische vraagstukken, gevraagd mee te denken. Er is een oproep aan de leden gedaan via de nieuwsbrief en blogberichten om zitting te nemen in de commissie Dynamiek. Samen met de Sesam academie buigen zij zich over dit onderwerp. De commissie bestaat uit acht leden, Marianne Martens, Ine Jansen, Joke van de Kracht, Marina Brito de Campos, Jeanette Broers en Jantien van de Brug. Twee leden konden door omstandigheden niet aanwezig zijn: Jet Vervloed en Bettien Meuris. Na de lunch hebben de aanwezige commissieleden zich samen met twee heren van de Sesam academie, Kees van Harten en Rob van Schaik teruggetrokken voor een eerste bijeenkomst. Wij worden ongetwijfeld binnenkort bijgepraat over de eerste ontwikkelingen.

Middagprogramma

 

 

Na de lunch heeft Nina Melching van de Dutch Atique Button Society een interessante lezing gehouden over de historie van knopen.

 

Conny Dienske

Lang leve onze vrijwilligers

De Patchwork & Quiltdagen

De patchwork en quiltdagen op 11, 12 en 13 april in Rijswijk stelt ons altijd voor een mooie opgave. Alleen kunnen we het niet en we zijn dan ook heel erg blij dat er zoveel vrijwiligers zijn die ons komen helpen. Het schema is rond, we hebben opbouwers, afbouwers, standbemensing, begeleiders bij de make & take tafel. Zonder alle hulp is het een onmogelijke klus. Alle vrijwilligers alvast heel veel dank.

Er is veel te doen en te zien:

Het Quiltersgilde is aanwezig met maar liefst vier tentoonstellingen:
• De tentoonstelling van miniatuurquilts met werk gemaakt door onze leden. Er zijn zowel quiltjes te zien die gemaakt zijn binnen het thema Balans als werk buiten het thema.
• Enige tijd geleden kregen wij uit de nalatenschap van Marieke Dijkers, een van de grondleggers van het huidige Quiltersgilde, een groot aantal quilts. Samen met Jobina de Boer hebben wij er een aantal uitgekozen om tijdens de Patchwork & Quiltdagen tentoon te stellen voor de bezoekers.
• Deelnemers aan het project ‘Van tekst naar textiel’ laten het eindresultaat zien met een aantal intrigerende werkstukken.
• In navolging van het initiatief op de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde eind augustus, hebben wij nabestaanden van overleden leden de gelegenheid gegeven een quilt van hun dierbare tentoon te stellen. Zij zetten daarbij hun gedachten over de betekenis van de quilts op papier en die verhalen tonen we bij de quilts.

Naast de tentoonstellingen van het Quiltersgilde zijn er nog 11 exposities. Er valt heel veel te bewonderen.

Er zijn ook weer heel leuke en interessante workshops . Ga jij er een volgen?

En niet te vergeten natuurlijk de standhouders.

Alles bij elkaar is het bijna te veel voor een dagje beurs. Wij kijken er naar uit en zien jullie graag in de infostand. Je bent van harte welkom. Er is een make en take tafel waar je kunt aanschuiven voor een klein werkje.
Op zaterdagmiddag is er in de infostand van 14.00 tot 16.00 uur een demonstratie ATC kaartjes door Jeannette Evers.

Heb je je kaartje al gekocht?

Kaartjes koop je online met de volgende kortingscode: QUILTERSGILDEPQ2K

Doe je mee aan de EQA challenge Imagine a Bird?

Hiervoor geldt inleveren voor 16 juni 2024. Is je quilt al klaar en kom je naar de Patchwork & Quiltdagen, dan kan je je quilt inleveren bij onze infostand.

 

Word lid tijdens de beurs

Als je besluit lid te worden van het Quiltersgilde tijdens de beurs dan kan je het welkomst geschenk gelijk mee naar huis nemen. Kijk voor alle voordelen op de website.

 

Tot ziens op de beurs.

Conny Dienske

Algemene Ledenvergadering

Aanmelden kan tot 6 april

Als lid van het Quiltersgilde biedt de Algemene Ledenvergadering je de gelegenheid om mee te praten over alles wat er komt kijken bij het besturen van deze vereniging. Op 20 april is de Algemene Ledenvergadering  in De Schakel in Nijkerk. Naast een terugblik op het afgelopen jaar qua financiën, de begroting voor 2024 en een wissel van bestuursleden staat het onderwerp ‘hoe houden wij het Quiltersgilde toekomstbestendig’ op de agenda. Hierover zijn jullie geïnformeerd in een extra nieuwsbrief op 18 maart.

Een belangrijk onderwerp waar de die dag aan te stellen commissie Dynamiek zich over gaat buigen. Een uitgelezen kans om mee te denken. Je bent er toch ook? Aanmelden kan nog tot 6 april via de website of via secretariaat@quiltersgilde.nl

 

Denk mee

Al eerder schreven we een blogbericht over de op te richten ‘Commissie Dynamiek’ . In samenwerking met de vrijwilligers van de SESAMacademie gaat deze nieuwe ‘Commissie Dynamiek’ nadenken over de toekomst van het Quiltersgilde. Onze toekomst dus. Wil je ook meedenken? Lees er hier meer over.

Het Quiltersgilde zijn we samen!

Kom je meepraten en luisteren op 20 april in Nijkerk? We zien je daar!

Rose-Anne de Haan

Uitnodiging, denk mee over de toekomst van het Quiltersgilde

Afgelopen weekend zijn op het besloten deel van de website de stukken gepubliceerd voor de Algemene Ledenvergadering op 20 april a.s. (eerst inloggen).

Een dag in het jaar waarop het bestuur verantwoording aflegt aan de leden.

Als bestuur werken we samen met zo’n 80 vrijwilligers aan het levendig houden van de vereniging o.a. door het organiseren van activiteiten zoals de regiodagen, tentoonstellingen, het publiceren van Quiltnieuws en de aanwezigheid op beurzen en social media.

Ledenwerving loopt als een rode draad door alles heen, want zonder leden immers geen vereniging. In ons jubileumjaar 2023 hebben we meer dan 600 nieuwe leden mogen verwelkomen maar ondanks dat hadden we onderaan de streep toch iets minder leden dan aan het eind van het voorgaande jaar.

Dat komt vooral door de vergrijzing van ons ledenbestand.

De voorliggende vraag is dan ook : “Hoe maken we het Quiltersgilde weer jong en toekomstbestendig?”

SESAM academie

Het bestuur heeft voor het beantwoorden van deze vraag de hulp ingeroepen van de SESAMacademie. 

SESAM adviseert en ondersteunt maatschappelijke organisaties waar vrijwilligers actief zijn. Sesam adviseurs zijn zelf ook vrijwilligers. Ze zijn experts op het gebied van bestuurlijke en organisatorische vraagstukken.

Twee van hen zullen aanwezig zijn tijdens de Algemene Ledenvergadering.

De adviseurs zijn onder de indruk van het Quiltersgilde en stellen voor dat we een “Commissie Dynamiek” in het leven roepen bestaande uit een aantal leden van onze mooie vereniging.

Het Quiltersgilde is de grootste textielvereniging van Nederland en daar zijn we trots op! We delen met elkaar een fantastische hobby en we ontmoeten elkaar graag bij evenementen. Dat willen we voor de toekomst behouden.

Maar…   Hoe dan??

Deze vraag stellen we aan jou, als lid van het Quiltersgilde!

Denk mee over onze toekomst! Je bent van harte uitgenodigd!

Algemene Ledenvergadering

 

Tijdens de ALV zal de Commissie Dynamiek worden benoemd. Het is daarom van belang dat je op 20 april aanwezig bent. Na de lunch komen de leden van de nieuwe commissie voor het eerst bij elkaar onder leiding van de twee heren van de SESAM academie.

Als je niet aanwezig kunt zijn en wel een goed idee hebt, stuur dan een mail aan Marjolein van der Eijk  marjolein.vandereijk@quiltersgilde.nl

De commissie krijgt géén opdracht mee, bepaalt haar eigen agenda en komt, als het lukt, met mooie ideeën om het Quiltersgilde toekomstbestendig te maken.

Gaat het bij jou meteen borrelen in je hoofd, heb je al een goed idee en wil je wel zitting nemen in deze commissie omdat je  graag meedenkt?

Meld je dan aan bij Marjolein van der Eijk  marjolein.vandereijk@quiltersgilde.nl

Het Quiltersgilde zijn we samen!

We zien je reactie met belangstelling tegemoet.

Brainstorm bestuur

Donderdag 1 februari 2024

Het bestuur,  inclusief de aspirant bestuursleden, kwam bijeen voor een brainstormsessie. Een sessie in het teken van het beleidsplan 2024 – 2026 met als thema’s zichtbaarheid, betrokkenheid en verbondenheid.

Met deze thema’s op het netvlies is gebrainstormd over twee onderwerpen, zijnde

  • Nieuwe ledendagen
  • Algemene tentoonstelling

Nieuwe ledendagen

Wij zijn enorm blij met de aanwas van nieuwe leden. Immers, zonder leden geen vereniging. Het is van groot belang zichtbaar te zijn en de leden zich verbonden en betrokken te laten voelen. Het lidmaatschap biedt veel meer dan alleen een abonnement op Quiltnieuws.

Voor nieuwe leden kan bijvoorbeeld de website best een zoekplaatje zijn. Weet iedereen van het bestaan van de ledenpagina? Dat je via de ledenpagina op de website toegang hebt tot een zeer uitgebreide bibliotheek vol met quiltboeken? Je patronen uit het Quiltnieuws kunt opzoeken? En je kunt aanmelden voor de drie nieuwsbrieven die maandelijks verschijnen? Een voor algemeen/traditioneel, een voor modern en een voor art quilten. Dat je het Quiltersgilde kunt volgen op Facebook en Instagram waardoor je ook weet dat er een nieuw blogberichtje op de website staat? Het ontvangen van een mooi welkomstgeschenk met informatie is onvoldoende.

Wij hebben ons gebogen over de vragen hoe, waar, wanneer en wie gaan deze nieuwe ledendagen vormgeven. Dit leverde een volgeplakt filpovervel op.

De beslissing is genomen.  Los van de regiodagen, worden er (kosteloze) interactieve en kleinschalige nieuwe ledenmiddagen georganiseerd. De nieuwe leden ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging. We gaan proberen deze middagen plaats te laten vinden in de omgeving waar de nieuwe leden woonachtig zijn.

Een en ander wordt verder uitgewerkt. En heb je tussentijds vragen of ideeën, niet aarzelen en mail ons.

Wordt vervolgd.

Algemene tentoonstelling

Het aantal bezoekers aan de tentoonstelling viel wat tegen. Jammer.  Zeker gezien het hoge niveau van de tentoongestelde quilts. Hierdoor was de tentoonstelling niet kostendekkend. Uit de enquete blijkt dat een algemene tentoonstelling zeer gewenst is. Wij buigen ons dan ook over nieuwe lokatie mogelijkheden voor een algemene tentoonstelling in 2025. Het blijft een tentoonstelling voor, en gemaakt door de leden. En natuurlijk zijn ook niet leden van harte welkom.

Er is hard nagedacht over een thema en de eerste ideeën zijn er.

Via ons YouTube kanaal kun je nog terugblikken op de tentoonstelling van augustus 2023.

Wordt vervolgd.

Regiodagen

Tussen 4 maart en 11 april vinden de voorjaars regiodagen plaats. Nog niet aangemeld? Dat kan via deze link.

Komende beurzen in april en mei

Op de volgende beurzen zijn wij aanwezig. Wij ontmoeten u daar graag.

De Patchwork & Quiltdagen in Rijswijk op donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 april 2024

Kom je ook kijken naar de miniatuurquilts in Moers van 10 tot 12 mei 2024?

 

 

 

Erop uit

Uitjes voor de komende maanden

In dit blogbericht presenteren we drie aantrekkelijke quilt-uitjes, twee met korting en een gezellige busreis naar de Elzas. Hieronder lees je er alles over.

Crea Weekend Hardenberg

Het leukste creatieve feestje van Noord Oost Nederland!

Op 8, 9 en 10 maart wordt in de Evenementenhal Hardenberg de voorjaarseditie van de beurs Crea Weekend Hardenberg gehouden. Drie dagen lang presenteren maar liefst 180 deelnemers  de nieuwste creatieve trends. Een dagje uit voor iedereen die een creatieve hobby heeft of zoekt!

100 Workshops
Op de beurs kunnen de bezoekers maar liefst 100 verschillende workshops volgen. Nieuwe technieken proberen en vervolgens met iets moois naar huis gaan. En daar dan ook de materialen voor kunnen kopen. Dat kan allemaal  op de beurs.

Praktische informatie
Crea Weekend Hardenberg is open op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 maart van 10 tot 17 uur. Locatie is de Evenementenhal Hardenberg aan de Energieweg 2 Hardenberg. Het parkeren is gratis.
Kortingscode: QuiltV24  Met deze kortingscode kan men de kaartjes online kopen voor € 8,-. Bestel je kaartje

Patchwork & Quiltdagen

Website
Alle standhouders staan op deze pagina en alle workshops en demonstraties staan op deze pagina.
Deze pagina’s zullen continu bijgewerkt worden zodra er nieuwe standhouders inschrijven.
De tentoonstellingen staan op deze pagina.

Kortingscode
De kaartverkoop is al begonnen!
Daarom hebben we voor alle standhouders een code gemaakt die € 2,- korting geeft op een ticket voor een volwassene.
Kortingscode: QUILTERSGILDEPQ2K

 

Busreis naar de Elzas

Quiltreis naar Ste Marie-aux-Mines   12 t/m 15 september 2024

Dit jaarlijkse, internationale Festival in de Elzas, is een must voor iedereen die van quilten houdt.  Vele quiltexposities zijn er te zien op allerlei locaties in de dorpen van het Val d‘Argent , zoals in kerken, theater en dorpszalen. Het festival is ontstaan omdat de bekende Amish hier woonden voordat zij naar Amerika vertrokken. Zij hebben een lange quilt traditie. Dit jaar extra veel redenen om een kijkje te gaan nemen want er komt een tentoonstelling van Nederlandse quilts te hangen. Bovendien komen de Zwitserse bobbins en alle EQA vogels ook naar de Elzas!

Je maakt de reis per touringcar en wordt ter plaatse twee dagen naar het festival gebracht en weer opgehaald met eigen touringcar. Dit gebeurt via verschillende routes o.a. de Elzasser wijnroute, zodat u ook nog iets meer van de Elzas zelf zult kunnen zien. Dit gaat echter niet van de bezoektijd van het festival af. De donderdag en zondag zijn binnen het programma de reisdagen van en naar Nederland. Diverse opstapplaatsen, waaronder Utrecht CS.

Je verblijft in een driesterren hotel met een prima keuken. De reis wordt begeleid door een vertegenwoordiger van het Quiltersgilde. Tijdens de reis ontvang je entreekaartjes voor twee dagen festival bezoek.

Reissom:  € 729,00 p.p. op basis van een twin kamer (2 aparte bedden), incl. touringcarvervoer,  3 x hotelovernachting, iedere morgen ontbijtbuffet, 3 x driegangendiner, 2 dagen entree festival, reisbegeleiding. Toeslag eenpersoonskamer € 150,00

Reserveren voor 1 juni a.s. maar vol is vol…

Om de reis te boeken, stuurt u een e-mail naar Ine de Boer  info@idebe.nl met daarin uw voor- en achternaam, postadres, e-mail adres en (mobiele) telefoonnummer, eventuele dieetwensen. Ine kan u ook meer info over de reis geven via het e-mailadres of telefoon: 0626434516

Een reis- dan wel annuleringsverzekering, indien nodig, sluit u zelf af. Dat kan pas na het ontvangen van de nota (april/mei), omdat de verzekering hiervan een copie zal vragen.

 

Als dit geen gezellige vooruitzichten zijn dan weet ik het niet. Alvast veel voorpret gewenst!

Rose-Anne de Haan