Het is bijna zover: Studio Textielfestival opent op 1 oktober!

Wat een domper dat we tot twee keer toe het Textielfestival in Leiden moesten annuleren. Zoveel mensen hebben zoveel uren gestoken in het festival en in hun werk, niet alleen de quilters ook de wevers, vilters, kantklossers en borduurders en alles wat het combineert.

We wilden daarom het Textielfestival 2020 > 2021 niet ongemerkt voorbij laten gaan en dus zijn er de hele zomer video’s gemaakt voor Studio Textielfestival!

Projecten

Bijvoorbeeld van het kaartenproject waarbij verenigingsleden een textielkaart rondom het thema Op reis hebben ingestuurd:

Museum Masterclasses hebben werk gemaakt geïnspireerd door de museum collecties van de vijf grote Leidse musea:

Groepen hebben aan XXL projecten gewerkt:

Verenigingsleden hebben over hun werk verteld en waarom ze lid zijn van een vereniging:

Ook textielkunstenaars kwamen aan het woord:

We gaan zien wat er van de Kunstenaarsprojecten gerealiseerd is:

En, last but not least, krijgen we een overzicht van alle inzendingen, van de wedstrijd Windstreken en van de leden met het thema, Bagage, Over Grenzen, en Denkend aan Thuis:

Gonny de Bekker-Jespers – De Zwerver

In de maand september worden nog de laatste videobeelden gemaakt en gemonteerd. De website wordt verder ingericht en we vragen de burgemeester om het festival online te openen zodat we op tijd klaar zijn om op 1 oktober te openen!

Studio Textielfestival 2021

Hartelijk welkom vanaf 1 oktober 2021 op www.studiotextielfestival.nl 

Update: blokken voor Limburg

Wat een enthousiasme!

Wat is er enthousiast gereageerd op onze oproep om blokken te maken voor Limburg! Hartelijk dank voor alle suggesties.

We zijn aan het onderzoeken hoe we de Limburgers het beste kunnen helpen en nemen contact op met de officiële instanties voor een behoefte inventarisatie in de getroffen gebieden.

 

Voorlopig vragen we alleen om blokken te maken. Dus geen quilt materiaal of hele quilts ter beschikking te stellen. Misschien komt dat in een later stadium nog.

Ben jij lid van een quiltgroep en wil je wel helpen om tops te maken?

Ken jij een quilter die getroffen is door de overstromingen?

Heb je vragen over onze actie?

Neem contact met ons op: roseanne.dehaan@quiltersgilde.nl

Hier kun je het vorige blogbericht over ‘Blokken voor Limburg’ lezen

Wat maakt een ontwerp een goed ontwerp

Digitale bijeenkomst

In aanloop naar de Meet en Greet op 5 februari 2022, waar we elkaar hopelijk weer in levende lijve kunnen ontmoeten, en de art quilt wedstrijd organiseren we in september een digitale bijeenkomst.

Vorige week is de nieuwsbrief Art Quilten verstuurd naar degenen die zich daarvoor hebben aangemeld. Wil je deze in het vervolg ook ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Het belangrijkste nieuws in deze laatste nieuwsbrief voor art quilten is de aankondiging van een inleiding over het gebruik van contrast in je quilts.

Als je iets nieuws wilt gaan maken begin je met het denkwerk, het ontwerpproces. Sommigen beginnen met een tekening of verzamelen eerst zoveel mogelijk afbeeldingen en informatie, anderen voelen zich zeker genoeg om direct met stof aan de slag te gaan. Bij iedereen zal het proces anders zijn, maar we willen allemaal iets maken waar we zelf tevreden over zijn en de toeschouwer graag naar kijkt. Dit geldt niet alleen voor art quilts. Alle quilts, ook traditioneel en modern, zijn het resultaat van een ontwerp. Dus ook als je geen art quilter bent of niet meedoet aan de art quilt wedstrijd is dit een hele leerzame lezing over het ontwerpproces.

Maar wat maakt een ontwerp een goed ontwerp?

Daar is veel over te zeggen en te leren, maar één van de belangrijkste elementen in een ontwerp is

contrast

 

Er zijn veel soorten contrast, bijvoorbeeld licht-donker, groot-klein, kleur tegen kleur enz.

Om hier wat meer over te leren is er op 25 september a.s. een digitale inleiding met als titel:

 

Deze inleiding, vergezeld van beeldmateriaal wordt verzorgd door Marjolein van der Stoep, bekend van www.Kunstacademieonline.nl  en schrijfster van twee boeken.

 

 

Alle quilters zijn welkom om hieraan mee te doen, je hoeft geen art quilter te zijn! De inleiding is te volgen via Zoom, begint om 10.00 uur en duurt ongeveer een uur. Na afloop is er ruim gelegenheid tot het stellen van vragen en wie het leuk vindt kan thuis aan de slag met een kleine opdracht van Marjolein om het geleerde in praktijk te brengen. De resultaten hiervan kunnen we elkaar laten zien op de Meet and Greet dag op 5 februari 2022 in Nijkerk.

De kosten voor de inleiding bedragen € 5,00 voor leden en niet-leden betalen € 7,50.

Meld je aan want vol =vol

Doe je mee? Je kunt je hier aanmelden. Er is plaats voor 90 deelnemers, maar de aanmeldingen komen al binnen, dus zorg dat je niet te laat bent!

Ben je (nog) niet zo vertrouwd met Zoom?

Er is gelegenheid om op 23 september om 19.30 uur een keer te oefenen. Dan hoef je tijdens de inleiding niets te missen.

Op het aanmeldingsformulier kun je aangeven of je hier belangstelling voor hebt.

De link voor de inleiding én de oefensessie wordt kort van te voren naar je toegestuurd.

Voor vragen: marjolein.vandereijk@quiltersgilde.nl

 

Blokken voor Limburg

Van vieren naar vrezen

“Het komende nummer van Quiltnieuws wordt het honderdvijftigste! En dat verdient een bloemetje”.  Zo begint de oproep in het komende Quiltnieuws van september dat over enkele weken bij de leden op de mat valt. Dat de realiteit van alle dag ons in een heel andere gemoedstoestand zou brengen, konden we op dat moment niet vermoeden.

De mensen in Limburg en over de grens kregen te maken met een totaal onverwachte ramp waarbij het water letterlijk levens verwoestte. En zij hebben nu dat bloemetje nodig. Niet letterlijk maar als symbool van steun, sterkte en kracht die wij allen hen toewensen. Daarom alvast dit bericht via de website voor een initiatief waarbij wij alle quilters willen oproepen om mee te doen.

Blokken van bloemen of harten

Wij vragen je een blok te maken onder het motto ‘dat verdient een bloemetje’ of ‘een hart onder de riem’. De maat van de bloemenblokken laten we vrij met een minimum van 15 x 15 cm, 20 x 20 cm, 25 x 25 cm tot een maximum van 30 x 30 cm plus (ruime) naadtoeslag. We laten het graag aan de creativiteit van de deelnemers over hoe de bloemetjes eruit komen te zien. Bloemetjesstoffen, geappliqueerde bloemen, bloemen in patchwork, een enkele bloem of een hele bos.

Patroon

Voor het hartenblok is een patroon (blad 1 en blad 2) beschikbaar met een maat van circa 20 x 20 cm (8 x 8 inch). Je vindt het ook in Quiltnieuws 144.

De blokken kunnen opgestuurd worden naar Quiltersgilde, Rapsodie 41, 1507 TJ Zaandam

of ingeleverd worden tijdens de tentoonstelling van Miniatuurquilts op 12 t/m 15 oktober in de Broodfabriek te Rijswijk.

 

Zoals gebruikelijk voor een Algemene Tentoonstelling deden wij een oproep voor het maken van hartenblokken. De tentoonstelling ging niet door zoals we allemaal weten maar we kregen wel al een aantal blokken via de post. Daarvan zijn twee tops gemaakt die binnenkort gequilt worden door een vrijwilliger. Het begin is er dus maar laten we zorgen dat er nog veel meer warmte geschonken kan worden.

Draag je steentje bij

Om van de blokken quilts te maken is ook hulp nodig. Wil je (bijvoorbeeld met je quiltgroep) een aantal blokken tot een top naaien, je (longarm) naaimachine inzetten om de tops te quilten of anderszins bijdragen? Laat het ons weten dan gaan we zorgen dat de mensen in Limburg weten dat wij als quiltersgemeenschap hen niet in de kou laten staan.

Doe je mee aan onze Art Quilt wedstrijd ?

Het Quiltersgilde gaat voor het eerst een wedstrijd Art Quilten  organiseren met als thema

‘Grenzen aan de Groei’

In 2022 is het 50 jaar geleden dat het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome verscheen.
Het zorgde wereldwijd voor veel commotie en liet veel mensen beseffen dat wij en vooral ook onze kinderen een serieus milieuprobleem hebben.

De kern van het rapport van de Club van Rome is nog steeds van belang.
Grenzen aan de groei’  onderzocht vijf grote wereldproblemen in hun onderlinge verband: de groei van de mondiale bevolking, de voedselproductie, de industrialisatie, de uitputting van grondstoffen en milieuvervuiling. De alarmerende slotsom van het rapport was, als de westerse maatschappij in hetzelfde tempo blijft consumeren raken de grondstoffen uitgeput en veroorzaken we een enorme milieuvervuiling. Denk bijvoorbeeld aan de “plastic soep” in de oceanen en de stijging van de zeespiegel door smeltend poolijs.

tekst reactie grenzen aan de groei

Nu, 50 jaar later, is dit probleem nog lang niet opgelost.

Wedstrijd en beeldmerk

Het Quiltersgilde vindt dit een interessant onderwerp voor de Art Quilt Wedstrijd die we in 2022 willen presenteren. Er zijn vele meningen over  dit thema en er zijn veel verschillende invalshoeken.
Voor de eerste keer een wedstrijd met een jury die een oordeel gaat geven. Voor de eerste keer dat  de commissie Art Quilten het initiatief neemt een oproep te doen. Veel nieuwe ervaringen dus.

Als beeldmerk voor deze wedstrijd mogen we een quilt van Rita Dijkstra  gebruiken: “Gebroken Aarde.

 

Het verhaal achter deze quilt

Rita zegt zelf over deze quilt:

Deze quilt is de eerste grote quilt die ik heb gemaakt met de positief negatief methode. Nadat ik eerst een experimentele quilt had gemaakt met zeewierachtige blokken. Ik heb gebruik gemaakt van 3 lappen van Heide Stoll Weber in groen en blauw tinten, een hele lichte lap, een hele donkere en eentje ertussen in. Achteraf was dit een hele gelukkige keuze. Ik was zelf ook verbaasd door het effect. Tijdens het maken bedacht ik dat ik de applicaties ook deels op de kop kon leggen, zodat nog minder duidelijk werd waar deze vandaan kwamen. Nadat alles was vast gestreken en genaaid vond ik dat er warme accenten misten. Ik heb toen met schilderstape rechthoeken geplakt op de quilt en daarbinnen met gele/rode textielverf met een natuurspons kleur aangebracht op de rechthoeken. Wel spannend, want de quilt was al goed en het was niet terug te draaien. Maar het resultaat was goed, niet te opvallend en toch een warme touch. Om dat verder te versterken heb ik de randen van de applicaties met een cordonsteek met rood/geel garen geaccentueerd. Later heb ik nog een soort slinger van gele/goudkleurige verf gemaakt dat als eyecatcher moest fungeren.
Ik heb deze positief negatief methode ook beschreven in een artikel van Quiltnieuws.

 

Ideeën

Dit raakt ons allemaal. Ieder van ons heeft hier mee te maken.
Verwerk jouw idee over dit probleem of de mogelijke oplossingen in een Art Quilt en natuurlijk mag je het onderwerp breed interpreteren. Zo mag je quilt bijvoorbeeld ook gaan over de Oliecrisis uit 1973, die door veel mensen werd gezien als een serieuze waarschuwing, of een andere mijlpaal in het denken over de groei. Denk aan Greta Thunberg, het Zweedse meisje dat de wereld over reisde. Of aan mijlpalen in je directe omgeving, je buurt of stad. Goede initiatieven, hergebruik van spullen, vervuiling door textielverven, oplossingen voor het stikstofprobleem, er zijn eindeloos veel interessante onderwerpen.

 

Meedoen

De wedstrijd staat open voor alle leden; jong en oud, beginner of ervaren art quilter. Iedereen die dit wil proberen.
Als groep kun je ook een gezamenlijk werk insturen. Ben je geen lid ? Misschien is dit de reden om lid te worden ?
Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen en voor de winnaars hebben we mooie prijzen in petto.

Je kunt meedoen door het Deelnameformulier in te vullen op de website van het Quiltersgilde. Daarbij moet je dan twee goede foto’s (3Mb) voegen die in overeenstemming zijn met de specificaties in de Wedstrijdvoorwaarden.

Het deelnameformulier kan worden ingevuld tot en met 1 februari 2022.

Alle inzendingen komen op de Algemene tentoonstelling in 2022 te hangen.

De komende tijd zal er regelmatig iets over deze wedstrijd geschreven worden op ons blog. Je kunt de berichten herkennen aan het beeldmerk voor deze wedstrijd. De informatie over deze wedstrijd is altijd terug te vinden in de rubriek “Quilt Mee!” en bij het onderdeel Artquilten.

Heb je vragen? Stuur even een berichtje aan marjolein.vandereijk@quiltersgilde.nl

 

Marjolein van der Eijk

Vragenlijst vervolg

Weet je nog?

De maand maart gebruikten wij als vereniging om veel te weten te komen over de wensen en behoeften van quilters. Leden en niet-leden vulden de vragenlijst in en zetten ons daarmee flink aan het werk. Inmiddels hebben we de antwoorden gerubriceerd, in categorieën ingedeeld en een aantal acties geformuleerd. Middels een aantal brainstormbijeenkomsten zullen we de acties verder concreet gaan invullen en bepalen welke prioriteiten we gaan stellen. Daar zijn heel wat bomen over op te zetten de komende maanden.

 

 

Vragen aan onszelf

Om de duizenden reacties enigszins behapbaar te maken hebben we vijf vragen aan onszelf geformuleerd:

  • Hoe kunnen we onze huidige leden behouden;
  • Op welke wijze zijn én blijven we interessant als vereniging voor alle quilters;
  • Hoe kunnen we ons aanbod aan activiteiten verbeteren;
  • Welke nieuwe technieken/stromingen/richtingen zijn er nog om te verkennen;
  • Hoe bereiken we potentiële nieuwe leden.

De antwoorden die uit de vragenlijst zijn gekomen zijn daarbij uiteraard leidend. Dat geeft immers inzicht in de wensen en behoeften van quilters. Daarmee zijn de antwoorden op de eerste drie vragen redelijk  snel te vinden. Het is dan ook logisch dat we daarmee zijn gestart. Als hoofdredacteur van Quiltnieuws is het mijn taak om dat te vertalen naar de inhoud van ons ledenmagazine Quiltnieuws. Binnen de redactie hebben we gekeken naar ‘laaghangend fruit’. Met andere woorden, acties die we snel en zonder kosten konden nemen. Zo hebben we meer uitleg gegeven bij termen en buitenlandse woorden. Veel mensen zijn in de coronatijd begonnen met quilten en hebben behoefte aan meer uitleg. Kleine werkjes zoals van Gerda de Jong worden erg gewaardeerd. Leuk om mee te nemen als je (weer) op bezoek gaat bij een quiltvriendin. Daarnaast hebben we de behoefte aan boekrecensies opgepakt. Dat wordt een terugkerend item en als je tips hebt voor een boek dan horen we dat graag.

 

Input leden en gastredacteurschap

Behalve de acties die we zelf kunnen bedenken, hebben we ook behoefte aan feedback, ideeën en artikelen van onze leden. Een leuk artikel over een bijzonder project, een zelfbedacht patroon of klein werkje of een tip over iets waarover we kunnen schrijven. Het is allemaal welkom, immers, Quiltnieuws is een blad voor en door leden van het Quiltersgilde. Daarnaast zijn we op het idee gekomen van een gastredacteurschap. Per nummer willen we een van de leden uitnodigen om een aantal pagina’s in te vullen naar eigen idee. Met onderwerpen, quilts, personen, patronen, evenementen die jou boeien. Uiteraard met ondersteuning van de redactie en onze fotograaf. We hebben maar vier nummers per jaar dus niet iedereen kan hiervoor uitgenodigd worden. Maar we zouden het leuk vinden als we een beginnende quilter, een moderne quilter, een art quilter en iemand die al heel lang meedraait in de wereld van Patchwork en quilten kunnen vragen als gastredacteur. Dus ben jij die persoon of weet je iemand die je hiervoor wil voordragen? Laat het ons dan weten via redactie@quiltersgilde.nl

Inge van Koningsveld

Algemene Ledenvergadering digitaal

De gebruikelijke kost, maar dan anders

De Algemene Ledenvergadering vindt elk jaar eind april in Nijkerk plaats. Met een lekker taartje bij de koffie, bijkletsen met bekenden, vergaderen, lunch met kroketje en een interessant middagprogramma. Van dit alles is door jullie-weten-wel-wat helaas geen sprake in de afgelopen twee jaar. Vorig jaar werd de ALV uitgesteld tot september en konden we met maximaal 50 personen fysiek bij elkaar komen in de Schakel in Nijkerk. Dit jaar zat dat er niet in en hebben we gisteren een ZOOM ALV gehouden. Zonder kroket, taart en wat nog het belangrijkste is zonder elkaar in levende lijven te ontmoeten. Maar wel hebben we onze hoop gevestigd op 2022, dan moet het toch weer gaan lukken!

 

 

We hebben wat afgezoomd het afgelopen jaar

Deze opmerking is wel tekenend voor de afgelopen tijd. Zonder ZOOM zouden we niet zo makkelijk hebben kunnen vergaderen en dat is wel nodig om de vereniging draaiend te houden. Dus ook deze ochtend waren we met al de leden die zich hadden aangemeld voor de ALV en het bestuur ‘aanwezig’ op het beeldscherm. We worden er langzamerhand erg handig in! Via share screen heeft Inge Schoonderwoerd een aantal resultaten van de vragenlijst getoond. En zelfs de vragen over de benoeming van de nieuwe bestuursleden kon digitaal via een poll. Het zal jullie niet verbazen dat 100% van de aanwezigen ermee instemden dat Henriëtte Balten en Sylvia Jansen in het bestuur komen. Ze zijn met digitaal applaus welkom geheten.

Digitaal applaus en bosje bloemen

Wel is het jammer dat je niet meteen een gezellig bosje bloemen kunt overhandigen aan de kascommissie en de bestuursleden die afscheid nemen. Die ontvangen de bloemen thuis. En dat applaus via ZOOM klinkt toch niet hetzelfde als het daverende applaus in de Schakel in Nijkerk. Maar alles is niet minder welgemeend. Dank voor jullie inzet voor het Quiltersgilde Lies Havinga, Liesbeth Wessels, Hilly Versluis en Fem Brouwer!

 

oproep bloggers

Deel je quiltverhalen met ons

Inspirerende blogverhalen

Als bezoek(st)er van onze website kun je er niet omheen. Met regelmaat laten we bloggers hier aan het woord met mooie, leerzame en zeer uiteenlopende verhalen. We willen dan ook van deze gelegenheid gebruik maken om ons team van vaste bloggers en onze gastbloggers hartelijk te bedanken voor de mooie verhalen waarmee ze ons inspireren, ontroeren, vrolijk maken en waarvan we vaak iets opsteken. We kijken reikhalzend uit naar jullie nieuwe verhalen.

Gevarieerd aanbod

Onlangs hebben we aan onze leden en niet-leden gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Dit om er achter te komen hoe we  onze vereniging zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken voor verschillende quilt(st)ers…..moderne, traditionele, artquilt(st)ers en natuurlijk ook de quilt(st)ers die niet in zo’n vakje passen. Daarnaast verwachten we dat, zeker in deze tijd van Corona maar ook daarna, onze website en andere digitale activiteiten steeds belangrijker zullen worden.

Daarom willen we ons aanbod op de website graag zo gevarieerd en inspirerend mogelijk maken en houden. We zijn we op zoek naar quilt(st)ers die (eenmalig) hun verhaal op onze website met onze leden en niet-leden zouden willen delen.

oproep bloggers

Oproep

Vandaar onze oproep: Heb je een mooi verhaal en denk je leuke, mooie, inspirerende onderwerpen te kunnen delen met onze leden? Laat het ons weten via webmaster@quiltersgilde.nl

En denk je nu: ‘maar wat dan?’

Dat kan een praktische toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan het blogverhaal over het maken van mondkapjes dat in deze Corona tijden nog steeds zeer actueel is.

Ook kan een techniek besproken worden, zoals bijvoorbeeld ‘crumb piecing’ of het maken van een art quilt(tje) op basis van foto’s.

Misschien doe je mee aan een leuke uitdaging, zoals de Murder Mystery quilt?

Een blogverhaal kan ook heel persoonlijk van aard zijn. Het quilten verbindt en geeft steun zowel door de afleiding die het biedt als door de contacten die je met elkaar hebt.

Of denk aan persoonlijke omstandigheden die een inspiratie kunnen vormen voor een quilt, zoals een levensloop quilt.

Laat het ons weten

Dus, zie je het zitten om zelf eens een blogverhaal te schrijven?

Neem voor meer informatie contact met ons op via webmaster@quiltersgilde.nl

Vragenlijst succesvol gesloten

Dank jullie wel!

Vanaf 26 februari tot 22 maart was er gelegenheid om onze enquête/vragenlijst in te vullen. Via verschillende kanalen hebben we een oproep gedaan om dat te doen. Een blogbericht, een mail via onze ledenadministratie, een nieuwsbrief en via onze website. Er is enthousiast op onze oproepen gereageerd en veel quilters hebben de vragenlijst ingevuld. Ruim 3200 keer!! Dit overtrof al onze verwachtingen! We willen iedereen hartelijk bedanken voor zijn/haar moeite en tijd.

Felicitaties

We hebben 5 prijswinnaars uit alle respondenten getrokken. Zij hebben inmiddels hun prijs ontvangen. We willen ze hier graag nogmaals feliciteren:

Mevr. J Steensma-Wieling, Baukje de Beer-de Vries , Marion Wouda, Josje Jansen  en Annet van Loosbroek

 

Resultaten evalueren

Natuurlijk kost het nog wat tijd, voordat we alles op een rijtje gezet hebben. Maar een aantal zaken springen er wel uit.

De respondenten

De enquête is ingevuld door 3267 respondenten in de periode tussen 26 februari en 22 maart 2021. Meer dan de helft van de respondenten (55%) heeft de vragenlijst ingevuld naar aanleiding van de verstuurde e-mail en iets meer dan een derde (34%) op basis van de nieuwsbrief. De reacties die direct via de website zijn verlopen, zijn ver in de minderheid (1%). Verreweg de meeste respondenten (95%) geven aan lid te zijn van het Quiltersgilde; slechts 176 respondenten (5%) zijn geen lid.

Wat voor quilter ben jij?

Allereerst werd gevraagd als welk type quilter men zich beschouwde. Hierbij kon gekozen worden uit de mogelijkheden Modern, Art en Traditioneel. Ook was er de mogelijkheid om aan te geven dat men niet in één van de genoemde hokjes paste. Zevendertig procent van de respondenten gaf dat laatste antwoord. Bijna de helft van de respondenten (46%) noemt zich een traditioneel quilter; Modern en Art zijn beiden goed voor ongeveer 8%.

Welke activiteiten bezoekt u?

Ongeveer twee derde van de respondenten (68%) bezoekt met enige regelmaat Quilt- en textieltentoonstellingen en/of textiel- en quiltbeurzen (65%). Bijna de helft (46%) bezoekt een quiltclub of een quiltbee. Met enige regelmaat worden ook textiel- en quiltmusea (39%) en textiel- en quiltworkshops bezocht (37%). De regionale ledendagen scoren ook relatief hoog met 36% van de respondenten die aangeeft hieraan deel te nemen. Wat minder vaak bezocht worden de Meet & Greet dagen en de quiltweekends (beiden 7%). Slechts vier procent van de respondenten bezoekt geen enkele van de genoemde activiteiten.

Waarvoor gebruikt u het internet?

Vervolgens is gevraagd voor welke doeleinden men het internet gebruikt bij de quiltactiviteiten. Tachtig procent van de respondenten gebruikt het internet om inspiratie op te doen (bv via YouTube of Pinterest). Daarnaast gebruikt iets meer dan de helft van de respondenten (54%) het internet om informatie op te zoeken over quilt evenementen. Contact met andere quilters komt op de derde plaats; iets meer dan een derde van de respondenten (36%) geeft aan dat dit voor hen een reden is voor het gebruik van internet bij hun quiltactiviteiten. Zestien procent van de respondenten gebruikt het internet om feedback te krijgen op hun werk. Tot slot geeft zes procent van de respondenten aan dat zij het internet gebruiken voor digitale Quiltbee’s. Acht procent van de respondenten maakt geen gebruik van het internet voor hun quiltactiviteiten.

Aansluiting activiteiten

De Algemene Tentoonstelling wordt het meest interessant gevonden; meer dan 80% van de respondenten vindt deze activiteit (heel) interessant. Ook het Quiltnieuws (73%) en de Nieuwsbrief (70%) worden door de overgrote meerderheid van de respondenten interessant gevonden. De website (60%) en de tentoonstelling miniatuurquilts worden iets minder (heel) interessant gevonden, maar nog steeds door meer dan de helft van de respondenten. Voor de regionale ledendagen (40%), de bibliotheek (29%) en de Meet & Greet themadagen is de minste belangstelling (19%).

Een grote klus

De antwoorden en opmerkingen van de open vragen gaan we de komende tijd doornemen en categoriseren. Daarna gaat het bestuur de koppen bij elkaar steken om de resultaten te vertalen naar acties die we moeten gaan nemen. Via de gebruikelijke kanalen houden we iedereen op de hoogte van de stappen die we gaan zetten. Veranderen doe je niet zo maar, dat is een lang proces. En we nemen jullie allemaal mee op deze reis.

 

Algemene Ledenvergadering 2021

Op 22 april via Zoom

Het Quiltersgilde is een vereniging, zoals jullie allemaal weten, en een vereniging is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een vereniging is verplicht te handelen volgens statuten, die notarieel zijn vastgelegd.

Volgens deze statuten is het bestuur verplicht jaarlijks verantwoording af te leggen voor het gevoerde beleid. Dit doen wij tijdens onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Deze dient binnen 6 maanden na afloop van het verenigingsjaar plaats te vinden. Benoeming van bestuursleden gebeurt ook tijdens deze Algemene Ledenvergadering.

Het Quiltersgilde belegt deze vergadering traditiegetrouw in april. In 2020 kon dit niet vanwege Corona. We hebben toen in september de Algemene Ledenvergadering gehouden met een sterk versoberd programma, geen lunch en geen middagprogramma in de vorm van een lezing of trunk show.

Nu in 2021, hebben we besloten deze Algemene Ledenvergadering geheel digitaal te houden. Het is niet anders, vanwege Corona is elkaar fysiek ontmoeten nog steeds niet goed mogelijk. Dat is een geheel andere beleving en wat zullen we het missen dat we niet een gezellig praatje kunnen maken met elkaar onder het genot van een kop koffie en een lekker broodje. Ondanks het officiele karakter gaf deze dag altijd gelegenheid elkaar weer te zien en bij te praten.

Voordeel van de digitale vergadering is wel dat het heel makkelijk is je hierbij aan te sluiten. Wel dien je de software van ZOOM te downloaden, maar die is gratis. Alle jaarstukken en een handleiding over hoe ZOOM te gebruiken staan op het ledengedeelte van onze website.

Wellicht nu een goede gelegenheid om eens een kijkje in onze keuken te nemen? Geen reistijd, geen files maar gewoon vanuit je luie stoel.

Voel je welkom en meld je aan! We verwelkomen je graag op 22 april. Aanmelden kan  hier tot 15 april 2021.