Gezellige dag voor alle medewerkers

Dank jullie wel voor je inzet

Elk jaar in september organiseert het bestuur een dag om alle vrijwilligers van het Quiltersgilde in het zonnetje te zetten. Zonder deze onbetaalde medewerkers zouden we onze regiodagen niet kunnen organiseren, ons Quiltnieuws niet in de bus krijgen, de tentoonstellingen niet kunnen plaatsvinden. En nog veel meer, denk aan ledenadministratie, blogs, nieuwsbrieven en meet&greet dagen.

Kortom het Quiltersgilde bestaat dankzij de geweldige inzet van ruim 70 vaste vrijwilligers. Alle reden om daar een dag per jaar bij stil te staan.

Primeur

Voor het eerst in haar rol als voorzitter, was het de taak van Inge van Koningsveld om de dag in te leiden. Ondanks het feit dat ze toegaf wat zenuwachtig te zijn ging het haar bijzonder goed af.

Ze sprak over het ledenaantal dat we met de doos voor nieuwe leden succesvol enigszins op peil weten te houden. De toekomst van de regiodagen, waar we op zaterdag 3 september met alle regiovertegenwoordigers over gesproken hebben.

Het komende jubileum hopen we groots te gaan vieren. Daarom is er een jubileum commissie in het leven geroepen en die werd aan de aanwezigen voorgesteld.

Verder kwam ter sprake: De nieuwe ontwikkelingen binnen de samenwerking met de andere textiel verenigingen onder de paraplu van STIDOC binnen het Textiel Platform. De European Quilt Association (EQA) waar weer een nieuwe uitdaging uitgeschreven is voor volgend jaar Festival of Quilts in Birmingham: ‘Flower Power’. De busreis naar  Pour l’Amour du Fil in Nantes volgend jaar april waar Nederland eregast is.

Informatie over bovengenoemde zaken worden via blogberichten en Nieuwsbrieven binnenkort verder toegelicht.

Zilveren patch

Een terugkerend programma onderdeel is het afscheid nemen van vrijwilligers en het uitdelen van een zilveren patches. Er hoefde dit keer geen afscheid genomen te worden van vrijwilligers. Wel werden er 2 zilveren patches uitgedeeld aan regiovertegenwoordigers die hun werk al 5 jaar doen! Mieke Woudenberg en Annemieke Polman, applaus voor jullie inzet!!

Middagprogramma met ‘Leon en Tien’

Traditiegetrouw bestaat het middagprogramma uit een workshop of lezing. Dit keer hebben we onder leiding van Marijke Nieuwenhuijsen en Greetje Hein een portret gemaakt. Ze deden het geweldig en we hebben een heerlijke middag gehad. Foto’s spreken voor zich.

 

Met dank aan onze vrijwillige fotograaf Harry Roelands voor de prachtige foto’s van deze dag.

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Sylvia

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we zes maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden:

1) Inge Schoonderwoerd

2) Ineke Scheepbouwer

3) Elfriede Grooten

4) Dyonne van de Watering

5) Jacqueline Verhoef

6) Gemma Versluys

Gemma heeft het stokje doorgegeven aan:

Sylvia Jansen

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat ik (Sylvia dus) doe voor het Quiltersgilde.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

Mijn functie is webmaster en ik ben ook lid van het Bestuur.

 

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde? 

In het Quiltnieuws van een aantal jaar geleden las ik dat een tentoonstelling niet door kon gaan wegens een tekort aan vrijwilligers. Toen besloot ik dat ik iets voor de vereniging wilde doen. Daarna las ik in hetzelfde nummer van Quiltnieuws een vacature voor de functie van webmaster. Daar heb ik op gereageerd, maar ik heb er wel bij gezegd dat ik niet persé als webmaster werkzaam hoefde te zijn. Ik wilde iets doen als vrijwilliger voor de vereniging. Webmaster paste op zich wel in mijn straatje, omdat ik daar wel wat ervaring mee had. Toen het internet opkwam heb ik destijds, heel lang geleden, de website voor de afdeling gemaakt waar ik toen werkte, en de site jarenlang onderhouden. Toen nog helemaal zelf geschreven in HTML. Tegenwoordig is het aan de ene kant eenvoudiger, omdat je niet meer zelf hoeft te programmeren. Aan de andere kant is het ook lastiger geworden, omdat er veel meer kan en dus ook meer fout kan gaan.

 

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde? 

Als webmaster houd ik me, samen met de andere webmaster (Monica van Leent-Bergkamp), bezig met allerlei zaken die met de website te maken hebben. Een belangrijk onderdeel zijn natuurlijk de blogberichten. We zorgen ervoor, samen met de auteurs van de blogberichten, dat er zo’n drie per week een nieuw blogbericht op de site staat. Een andere belangrijke taak is het maken en onderhouden van de formulieren waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor bijvoorbeeld een lidmaatschap, een meet&greet dag of een regiodag. We zorgen er ook voor dat exposities en andere activiteiten in de agenda zichtbaar zijn en dat er oproepen geplaatst worden. In het besloten deel van de website plaatsen we regelmatig informatie voor de leden. Verder is er het normale onderhoud van de website, het up-to-date houden van allerlei informatie over de vereniging en haar activiteiten. Naast het werk als webmaster kun je me ook  vinden in de stand van het Quiltersgilde tijdens tentoonstellingen.

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?  

Ik moet toegeven dat ik wel een beetje een “nerd” ben. Ik vind het fijn om achter de computer te zitten en dingen voor elkaar te krijgen, zoals een formulier maken dat goed werkt en er ook nog netjes uitziet. Of alle 15 regiodagen onder elkaar zetten op een pagina, met allemaal de correcte link naar de juiste plek met de beschrijving ervan en het correcte inschrijfformulier. Een beetje puzzelen, een probleem dat ik kan oplossen… dat soort dingen.

 

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het minst leuke van mijn vrijwilligerswerk vind ik het feit dat ik het gevoel heb dat ik nooit “vrij” ben van het vrijwilligerswerk. Als webmaster is er altijd wel wat te doen en het is nooit af. Ik kan niet om 17.00 de deur dicht doen en naar huis gaan.

 

We zouden ook graag wat meer over jou zelf willen weten.

Heb je een favoriete quilter?

Ja, Yoko Saito. Ik vind veel van haar werk erg mooi. Niet alles, sommige dingen zijn voor mijn gevoel iets te “kinderachtig” (is mijn mening). Zo heb ik een levensboom gemaakt n.a.v. een patroon in haar boek “Scandinavian quilts”. Maar in die levensboom zitten drie vogeltjes. Heel lang heb ik getwijfeld of ik die vogeltjes er nu in zou zetten, of niet. Voor mijn gevoel passen ze niet echt in die boom. Ze zijn te groot en te “kinderachtig”. Maar ik kon ook niet bedenken wat ik nu in plaats daarvan in de boom zou zetten. Meer bloemen? Uiteindelijk heb ik 1 van de 3 vogels weggelaten en de andere 2 wel gemaakt. Ik zit er nog wel steeds over te dubben om ze eens door een bloem of zo te vervangen…

 

 

Wat is je favoriete quiltboek?

Ik heb een paar boeken van Yoko Saito en verder bekijk ik wel vaak de boeken over de William Morris quilts van Michele Hill en de geappliqueerde bloemen van Deborah Kemball (Euphoria Tapestry Quilts). Ze hebben eigenlijk allemaal met appliqueren te maken. Dat doe ik dan ook het liefst, al heb ik onlangs ook het (vrij) borduren ontdekt.

 

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Eigenlijk heb ik helemaal niet zoveel quilts gemaakt, ik ben een langzame quilter. Veel op de hand gedaan en ik doe ook nog wel eens iets overnieuw, wat veel tijd kost. Maar ik ben meer een traditionele quilter.

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Op dit moment toevallig 3. Maar dat is wel bijzonder, want meestal werk ik maar aan 1 quilt tegelijkertijd.

 

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Op dit moment is dat mijn New York Beauty. Op het moment van afronden vond ik em helemaal niet zo mooi. Maar hij hangt in mijn slaapkamer en elke avond en ochtend kijk ik er met veel plezier naar. Misschien moet ik nog even zeggen dat mijn quilt is geïnspireerd door een foto op internet van Maryte quilt (‘Let it snow’).

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik werk nu aan de Bathwick quilt, naar een patroon van Karen Styles in de Quiltmania. Ik ben daar al een tijdje aan bezig, sinds oktober vorig jaar. Daarnaast ben ik bezig aan een wandel zitplek quiltje. Gebaseerd op het idee van Gerda de Jong in Quiltnieuws voor een fiets zitplek quiltje. Ik heb er eerst 1 voor mezelf gemaakt en nu 1 voor mijn vriend. Bij de mijne was het stofje in het midden erg bepalend. Dat vond ik zo leuk dat ik de rest van de quilt er omheen heb bedacht. Voor mijn vriend hebben we gekozen voor het middendeel van een Bella Bella quilt van Norah Mcmeeking, want dat motief vond hij zo mooi. Eigenlijk ben ik nu wel een beetje jaloers op hem geworden….

 

 

 

De derde is een quilt die ik aan het maken ben voor de EQA uitdaging. Daarvoor moest je een fotocollage maken van je favoriete plek en jezelf erin zetten: “Waar is….”. Ik was een beetje lui en heb gewoon een foto gekozen van mezelf op mijn favoriete plek. De quilt is nog niet af, maar hieronder zal ik je vast een detail verklappen, een Sylvia van 2.5 cm hoog….

Dit is echt de leukste quilt die ik ooit heb gemaakt. Applicatie gecombineerd met borduurwerk. En ik heb bijna niets uitgehaald, want bij een boom hoeft er toch geen steek hetzelfde te zijn…. Ik laat het resultaat nog wel eens zien en als het goed is, komt het ook te hangen op het Textielplus festival komende oktober.

 

 

 

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?

Er is zoveel dat ik nog zou willen maken. Ik wil eerst mijn Bathwick quilt afmaken. Dan heb ik onlangs nog een pakket gekocht met de mysterie quilt Pour Hélène van La Fée Pirouette. Die zou ik ook graag willen maken. Een quilt met William Morris motief zoals hierboven genoemd; en een bloementuin quilt. En de sneeuwvlok en kaleidoscoop quilts van Paula Nadelstern vind ik ook zo mooi. En ik wil me heel graag wat meer verdiepen in art quilts. Als liefhebber van natuur, bomen en landschappen zou ik ook wel eens een landschap willen vastleggen in textiel. En een workshop volgen in het fotograferen van quilts, want dat is helemaal niet zo makkelijk. Het lukt me maar niet om mijn quilts mooi op de foto te krijgen.

 

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Dat brengt me op een goed idee. Ik wil het stokje graag doorgeven aan Harry Roelands, onze fotograaf.

 

40 jarig jubileum Quiltersgilde 

In 2023 bestaat het Quiltersgilde 40 jaar en dat gaan we vieren! Het wordt een feestelijk quiltjaar met maar liefst twee tentoonstellingen waarvoor je je als lid van het Quiltersgilde kunt aanmelden.

Tentoonstelling van Miniatuurquilts

Locatie:              De Broodfabriek in Rijswijk

Datum:               donderdag 13 t/m zaterdag 15 april 2023

Thema:               ‘Een streepje Robijn’

Afmeting:           maximaal 200 cm in omtrek

 

De tentoonstelling van Miniatuurquilts wordt weer gehouden tijdens de Patchwork en Quiltdagen, in samenwerking met De Broodfabriek in Rijswijk.

Een miniatuurquilt heeft een maximale omtrek van 200 cm. Dat kan bv. een quilt zijn van 40 x 60 cm of 50 x 50 cm of een andere (kleinere) maat.

De vorm is vrij, evenals de keuze voor een traditionele, moderne, eigentijdse of art verwerking.

 

Thema voor de tentoonstelling van Miniatuurquilts

Voor elke tentoonstelling kiezen we een thema en vragen we de leden aan de hand daarvan een quilt te maken. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Een streepje robijn’ vanwege het veertigjarig (robijnen) jubileum van het Quiltersgilde. Je kunt ook een quilt buiten het thema insturen.

Alle quilts die worden ingestuurd komen te hangen, er is dus geen selectie. Je mag maximaal 3 quilts insturen. Wel moet je je quilt(s) van te voren aanmelden (uiterlijk 1 maart 2023) met het aanmeldingsformulier dat op de website staat zodat wij weten op hoeveel quilts we kunnen rekenen.

Tussen 15 en 30 maart 2023 kun je je quilt(s) per post opsturen naar de Tentoonstellingscommissie. Verder informatie vind je op het aanmeldingsformulier.

Je quilt als beeldmerk voor de Tentoonstelling van Miniatuurquilts

Voor iedere tentoonstelling wordt de foto van een themaquilt gebruikt als beeldmerk: die foto zie je dan steeds bij onze communicatie over de tentoonstelling. Wil jij ook kans maken om jouw quilt zo te zien? Mail dan uiterlijk 15 september 2022 het aanmeldingsformulier en een foto van je quilt naar ttcie@quiltersgilde.nl.

Uit de ingezonden foto’s wordt de quilt gekozen die voor 2023 als beeldmerk voor de Tentoonstelling van Miniatuurquilts wordt gebruikt.

Een paar zaken om rekening mee te houden: je quilt moet voldoen aan het thema ‘Een streepje robijn’, de quilt moet af zijn en voor de selectie is het belangrijk om een duidelijke foto van minimaal 1MB  mee te sturen.

Algemene Tentoonstelling 2023

Locatie:              Hart van Holland in Nijkerk

Datum:               woensdag 23 t/m zaterdag 26 augustus 2023

Thema:               K L E U R R IJ K

Afmeting:           minimaal 300 cm in omtrek, maximaal 250 x 250 cm

 

Wij hebben als Tentoonstellingscommissie ons eerste overleg gehad in Nijkerk. In grote lijnen hebben wij het draaiboek vorm gegeven en ideeën ingebracht. Natuurlijk komen er weer winkels van onze adverteerders. Wij willen elke dag een goed doel de ruimte geven om zich te presenteren. Er komt een Make&Take tafel waar bezoekers even rustig kunnen gaan zitten en een quiltwerkje kunnen maken. De bibliotheek is aanwezig waar boeken kunnen worden geleend en ingeleverd. Dit is nog maar een greep aan ideeën die we gaan uitvoeren.

 

Je quilt als beeldmerk voor de Algemene Tentoonstelling in Nijkerk

Vind je het leuk als je themaquilt straks overal te zien is als beeldmerk?

Vul dan uiterlijk 1 februari 2023 het digitale aanmeldingsformulier in met daarbij één duidelijke foto (minimaal 1 MB) van de totale quilt. De quilt moet wel af zijn.

In eerdere berichtgeving hebben we aangegeven dat het aanmeldingsformulier en de foto per post moest worden ingestuurd. Bij nader inzien vinden wij het toch makkelijker voor jullie als lid en voor ons als Tentoonstellingscommissie om alles digitaal te ontvangen.

Wil je niet in aanmerking komen voor een beeldmerkquilt, dan heb je nog tijd genoeg om de quilt te maken. De aanmelding voor de tentoonstelling moet uiterlijk 2 mei 2023 bij ons binnen zijn. Verdere informatie vind je op de website: Algemene Tentoonstelling – Quiltersgilde

Als je een leuke quilt hebt gemaakt die niet past in het thema Kleurrijk kun je deze ook aanmelden in de categorie Algemeen. Ook hiervoor kun je het digitale aanmeldingsformulier gebruiken. Let er wel op dat ook voor deze categorie een minimale omtrek van 300 cm en een maximale maat van 250 x 250 cm geldt.

Tunnel

Bij het afwerken van de quilt vragen wij aandacht voor de tunnel bovenin de quilt. Maak deze niet te smal maar minimaal 10 cm breed. Geen andere vormen van ophangen zoals driehoekjes in de hoeken, maar echt een tunnel over de hele breedte van de quilt (zie DEZE pagina).

Als de quilt 1 meter of langer is  adviseren wij om onderin ook een tunnel te maken en daarin een lat te schuiven. Dan hangt de quilt tijdens de tentoonstelling mooi strak.  Hier mogen eventueel voor de lat wel driehoekjes gebruikt worden.

Meehelpen aan het succes van de tentoonstelling?

Vele handen maken licht werk, een gezegde dat maar al te waar is. Daarom vragen wij leden in en rond Nijkerk ons te helpen bij de tentoonstelling.

Dat kan als werkgroeplid,  als medewerker tijdens de op- en afbouw of tijdens de openingsdagen. Tijdens de tentoonstelling hebben wij graag hulp van angels die rond lopen om te zorgen dat bezoekers de quilts niet aanraken.

Lijkt je dit wat, meld je dan aan via ttcie@quiltersgilde.nl en je ontvangt verdere informatie.

Eventuele vragen beantwoorden wij uiteraard ook met plezier. Voor alle vragen kun je  ons mailen: ttcie@quiltersgilde.nl

 

Namens de Tentoonstellingscommissie

Jannie de Breuk

Met Quiltnieuws 153 kun je bijkomen van de hete zomer

Gelukkig hoef je dit exemplaar niet als waaier te gebruiken en kun je er heerlijk in bladeren en lezen. Het redactieteam heeft haar best gedaan artikelen te verzamelen waarvan er zeker één zal zijn die ook jou zal aanspreken, waarschijnlijk meer.

Teamwork

Dat ook dit nummer weer teamwerk is, zie je ook gelijk aan de cover. Op de voorkant een detail van een groepsquilt gemaakt tijdens een midweek in 2006. De volledige quilt staat zoals altijd, achterop.

Het derde decade waarin het Quiltersgilde bestaat, wordt uitgebreid beschreven door Marlies van Huijgevoort. Het zijn de jaren 2004 tot en met 2014 en voor steeds meer mensen zeer herkenbaar. Zelf herinner ik me nog de vrolijk klagende koe Bertha. De tassententoonstelling van 2008 heb ik zelf gemist, maar in het magazine zie je nog een paar exemplaren.

Gast

Yvonne Kooijmans is te gast in het portret, waar je een uitgebreid interview met haar kunt lezen. Yvonne heeft een quilt op haar longarm gequilt en waarvan is destijds verslag gedaan in Quiltnieuws. Nu laat ze veel van haar zelf gemaakte quilts zien met persoonlijke verhalen.

Bloemenmysterie

Het derde deel van de Bloemenmysterie wordt uitgelegd door Gerda de Jong met patronen die terug te vinden zijn in de patronenpagina. En op het Prikbord deze keer ook iets van de Redactie zelf: een quilt gemaakt door de redactieleden voor Inge van Koningsveld die afscheid nam als hoofdredacteur.

Meet & Greet Traditioneel

Ook lezers van Quiltnieuws kunnen zich nog opgeven voor de Meet & Greet Traditioneel!
Er zijn al zoveel aanmeldingen geweest dat er een tweede dag georganiseerd zal worden op zaterdag 29 oktober a.s. Goed om alvast te weten?

Nog veel meer…

Een prachtige beschrijving met alle foto’s van de quilts van de Oriënt Express die ook in Rijswijk te bewonderen waren. Deze reizende tentoonstelling van SAQA leden zal nog even onderweg zijn.

Een nieuwe rubriek ‘In de Schijnwerper’ besteedt aandacht aan een van de weinige mannen die aanwezig was op de Algemene Leden Vergadering dit voorjaar.

Verder treft je een oproep aan voor de Algemene Tentoonstelling, een aantal vacatures binnen het Quiltersgilde. Wij wachten je reactie in spanning af …

Wist je dat je kunt verven met thee? Dat je kunt quilten zonder pijn? En dat je de reis van je leven in Baflo kunt maken? Dit en nog veel meer kun je lezen in het volgende nummer van Quiltnieuws.

Veel plezier!

Marjolein den Oudsten

Hoofdredacteur

Oproep aan alle traditionele quilters

Het valt de meeste lezers van onze blogberichten waarschijnlijk niet op. Maar op de diverse dagen van de week publiceren we verschillende blogberichten.

Blogberichten

Op vrijdag

Op de vrijdag hebben we een vast team van bloggers die afwisselend een blogbericht schrijven over de quilts waar zij aan werken of over andere quilt gerelateerde activiteiten die hen bezighouden. De vrijdag is ook de aangewezen dag voor onze gastbloggers; bloggers die eenmalig of slechts af en toe een blogbericht schrijven. Een aantal voorbeelden van blogberichten van gastbloggers zijn DIT blogbericht en DIT blogbericht.

Op maandag

De maandag is de vaste dag voor mededelingen vanuit het bestuur, bijvoorbeeld de aankondiging van een expositie of van de Algemene Leden Vergadering. De komende tijd zal er veel aandacht worden besteed aan het 40-jarige jubileumjaar 2023. HIER kun je bijvoorbeeld informatie vinden over de Algemene tentoonstelling die we in 2023 in Nijkerk zullen houden.

Op woensdag

Tot slot, de woensdag. Op de woensdag worden vooral berichten geplaatst die gaan over modern quilten en art quilten. Op DEZE pagina kun je meer informatie vinden over modern quilten en op DEZE pagina over art quilten. Van oudsher hield het Quiltersgilde zich vooral bezig met traditioneel quilten. Daarom werd besloten om speciale aandacht te besteden aan het moderne quilten en het art quilten en op de woensdag plaatsen we afwisselend een blogbericht over een moderne quilt en een blogbericht over  een artquilt, of over technieken die betrekking hebben op modern quilten of op art quilten.

Hieronder een paar voorbeelden van deze blogberichten:

Moderne quilt:

Art quilt:

Maar nu…

Tijden veranderen en we zien dat de traditionele quilt nu misschien een beetje te weinig aandacht krijgt. Om die reden hebben we besloten om op de woensdag ook aandacht te besteden aan de traditionele quilt. Hieronder een paar voorbeelden van blogberichten over meer traditionele quilts of van beginnende bloggers:

Oproep

Om deze reden doen we een oproep aan alle traditionele quilters. Om de blogberichten op de woensdag – eens in de drie weken – te maken, hebben we jullie nodig! Maak een paar mooie foto’s van je traditionele quilt en geef er een beschrijving bij. Hierbij kun je denken aan de volgende onderwerpen:

 • Is de quilt volgens een patroon gemaakt? Van wie?
 • Is de quilt handgemaakt of machinaal gemaakt?
 • Voor welke kleuren heb je gekozen? En waarom?
 • Welke problemen kwam je tegen bij het maken van de quilt? Of wat liep juist super lekker?
 • Wat is het verhaal bij de quilt?
 • En alle andere informatie die je met ons wilt delen.

Stuur je bericht naar webmaster@quiltersgilde.nl

Wij nemen dan contact met je op over de plaatsing van het blogbericht. Uiteraard kijken we van te voren samen naar de tekst en de foto’s en schaven we een beetje als dat nodig mocht zijn. Het hoeft niet perfect te zijn, gezellig en informatief is al voldoende!

Alvast bedankt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Gemma

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we vier maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden:

1) Inge Schoonderwoerd

2) Ineke Scheepbouwer

3) Elfriede Grooten

4) Dyonne van de Watering

5) Jacqueline Verhoef

Jacqueline heeft het stokje doorgegeven aan:

Gemma Versluys

We hebben Gemma een aantal vragen voorgelegd over haar functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde en over haarzelf als quilter. Tot slot hebben we Gemma ook gevraagd aan wie zij het stokje wil doorgeven.

 

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Gemma doet voor het Quiltersgilde.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn functie bij het Quiltersgilde is medewerkster redactie Quiltnieuws.

 

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

In Quiltnieuws van maart 2011 zag ik een oproep voor een nieuwe medewerkster voor de redactie. Dat leek me best leuk, maar ik had niet het lef om te reageren. In het nummer van juni 2011 stond opnieuw de oproep. Omdat ook toen al het Quiltersgilde en dus ook Quiltnieuws me na aan het hart lag, heb ik gereageerd. Ik moest in Nijkerk ‘op sollicitatie’. Samen met Gerda de Jong werd ik aangenomen.

 

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Samen met de andere redactieleden zorgen wij ervoor dat ieder kwartaal weer een inspirerend Quiltnieuws op de mat van onze leden valt. Dat is steeds weer een leuke uitdaging. Ik ga voor een interview naar een enthousiast lid om een Portret te schrijven, ik bezoek tentoonstellingen om een verslag te maken en ik ontwerp, beschrijf en maak quilts zodat leden die kunnen namaken. Het komt ook voor dat ik assisteer op een tentoonstelling van het Quiltersgilde of een activiteit waar het Quiltersgilde te gast is.

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het leukste van mijn vrijwilligerswerk is de goede samenwerking tussen en de gezelligheid van de redactieleden en natuurlijk is het leuk om de leden een mooi blad te bezorgen. Verder vind ik de mooie reacties van leden erg fijn en ik vind het leuk als ik op bijvoorbeeld Facebook of op een tentoonstelling zie dat ik leden geïnspireerd heb met mijn ontwerpen.

 

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het minst leuke van mijn vrijwilligerswerk is dat er een tijdsdruk achter staat. Geruime tijd voordat Quiltnieuws bij de leden bezorgd wordt, moeten wij al klaar zijn met de kopij en dat bezorgt mij nogal eens wat slapeloze uurtjes.

Gemma als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Gemma zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

 

 

Heb je een favoriete quilter?

Het werk van de Zwitserse Ursula Kern spreekt mij erg aan. Ik wil graag ooit een quilt maken naar haar techniek maar wel naar een ontwerp van mijzelf.

 

Wat is je favoriete quiltboek?

Ik heb veel quiltboeken die ik regelmatig inkijk, maar het boek Thinking outside the Box van Sandi Cummings pak ik vaak uit mijn boekenkast om er in te neuzen.

 

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Andere quilters herkennen vaak mijn quilts. Ik werk graag met hele kleine stukjes stof en met veel kleur. Ik werk redelijk traditioneel maar ik geef wel graag mijn eigen draai aan het ontwerp van mijn quilts. Ik werk voornamelijk op de machine.

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Veel, te veel.

 

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

In Quiltnieuws van juni 2021 staat een artikel over mijn favoriete quilt. Verder ben ik ook content met mijn vierkante quilt die ik gemaakt heb met een speciale snijtechniek (zie foto links onder). Ik ben gewend erg precies te werken maar bij deze quilt was de uitdaging alles min of meer schots en scheef te maken. Dat was best wel een uitdaging voor mij. Bij de langwerpige quilt vind ik het leuk dat ik daarbij destijds een andere kleurkeuze gemaakt heb dan wat ik meestal doe (foto rechts onder).

 

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik heb aardig wat tops liggen die nog afgewerkt moeten worden. Dat vind ik het minst leuke klusje. De top met de gekleurde molentjes moet ik nog dubbelen en de quilt met de cirkel in het midden ben ik aan het quilten.

 

 

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?

Het leukste vind ik de stofjes uitzoeken en de laatste steek. Ik vind het zien groeien van het werkstuk ook erg leuk.

 

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?

Ik heb ooit eens gelezen dat er een quiltrondvaart langs Alaska gaat. Het lijkt me geweldig daar eens aan mee te doen.

 

Wat zijn we vergeten te vragen? Wat zou je ons nog willen laten weten?

Ik hoop dat het Quiltersgilde nog vele jaren onze hobby kan promoten en ondersteunen door de diverse activiteiten, waaronder natuurlijk de uitgave van Quiltnieuws. Ik hoop nog lang lid van de redactie te kunnen blijven.

 

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Sylvia, ik geeft het stokje graag door aan jou.

 

Meet&Greet Traditioneel Quilten

Op 10 september is het zo ver

NB: Er zijn al zoveel aanmeldingen geweest dat er een tweede dag georganiseerd zal worden op zaterdag 29 oktober a.s. 

Elkaar ontmoeten is het fijnste wat er is. Natuurlijk zijn er de regiodagen, maar er kwam ook vraag naar een uitgebreidere Meet&Greet Traditioneel Quilten. In lijn met de Meet&Greet dagen voor art en moderne quilters, organiseren we nu op zaterdag 10 september een Meet&Greet Traditioneel Quilten.

Op zaterdag 10 september gaan de deuren van de Schakel in Nijkerk open en ontvangen we de eerste groep van harte! We worden getrakteerd op een trunkshow door Elly Prins en Heleen Pinkster geeft een workshop met een vernieuwend patroon! Een lekkere lunch maakt deze dag helemaal af.

‘de illusie van de hexjes’ workshop door Heleen Pinkster

Overweldigende belangstelling voor deze Meet&Greet

Samen met Yvonne van der Sluijs organiseer ik deze Meet&Greet Traditioneel Quilten. Zij is een kersverse vrijwilliger en krijgt al meteen een lading aanmeldingen te verwerken. Maar ze staat haar mannetje en geniet van deze nieuwe ‘vrijwillige baan’ nu ze met pensioen is.

Omdat we vanwege de vroege datum in september niet konden wachten tot Quiltnieuws verschijnt, hebben we de aanmelding via de website al geopend. Er is al een groot aantal aanmeldingen binnen. Zelfs zo veel dat er een wachtlijst aangemaakt is. We gaan daarom een tweede Meet&Greet dag organiseren op zaterdag 29 oktober.

De entree voor deze geheel verzorgde dag bedraagt € 55,00. Nieuwsgierig geworden? Geef je nu op via deze link.

Heb je nog vragen? mail roseanne.dehaan@quiltersgilde.nl

Rose-Anne de Haan

40 jarig jubileum Quiltersgilde 

Hoera!

In 2023 bestaat het Quiltersgilde 40 jaar en dat gaan we vieren! Het wordt een feestelijk quiltjaar met maar liefst twee tentoonstellingen waarvoor je je als lid van het Quiltersgilde kunt aanmelden.

Tentoonstelling van Miniatuurquilts

Locatie:              De Broodfabriek in Rijswijk

Datum:               13, 14 & 15 april 2023

Thema:               ‘Een streepje Robijn’

 

De tentoonstelling van Miniatuurquilts wordt weer gehouden tijdens de Patchwork en Quiltdagen, in samenwerking met De Broodfabriek in Rijswijk.

 

Een miniatuurquilt heeft een maximale omtrek van 200 cm. Dat kan bv. een quilt zijn van 40 x 60 cm of 50 x 50 cm of een andere (kleinere) maat.

De vorm is vrij, evenals de keuze voor een traditionele, moderne, eigentijdse of art verwerking.

 

Voor elke tentoonstelling kiezen we een thema en vragen we de leden aan de hand daarvan een quilt te maken. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Een streepje robijn’ vanwege het veertigjarig (robijnen) jubileum van het Quiltersgilde. Je kunt ook een quilt buiten het thema insturen.

Alle quilts die worden ingestuurd komen te hangen, er is dus geen selectie. Je mag maximaal 3 quilts insturen.

Tussen 15 en 30 maart 2023 kun je je quilt(s) per post opsturen naar de Tentoonstellingscommissie. Verder informatie vind je op het aanmeldingsformulier.

 

Je quilt als beeldmerk voor de Tentoonstelling van Miniatuurquilts in Rijswijk

Voor iedere tentoonstelling wordt de foto van een quilt gebruikt als beeldmerk: die foto zie je dan steeds bij onze communicatie over de tentoonstelling. Wil jij ook kans maken om jouw quilt zo te zien? Mail dan uiterlijk 15 september 2022 het aanmeldingsformulier en een foto van je quilt naar ttcie@quiltersgilde.nl.

Uit de ingezonden foto’s wordt de quilt gekozen die voor 2023 als beeldmerk voor de Tentoonstelling van Miniatuurquilts wordt gebruikt.

Een paar zaken om rekening mee te houden: je quilt moet voldoen aan het thema ‘Een streepje robijn’, de quilt moet af zijn en voor de selectie is het belangrijk om een duidelijke foto van minimaal 1MB  mee te sturen.

 

Algemene Tentoonstelling 2023

Het thema is: K L E U R R IJ K

Locatie: Hart van Holland in Nijkerk

Datum: woensdag 23 t/m zaterdag 26 augustus 2023

 

Je quilt als beeldmerk voor de Algemene Tentoonstelling in Nijkerk

Voor het maken van een quilt voor de Algemene Tentoonstelling heb je nog even de tijd: de aanmelding moet uiterlijk 2 mei 2023 bij ons binnen zijn. Verdere informatie vind je op de website.

Maar heb je een quilt gemaakt die helemaal past in het thema?  En vind je het leuk als je quilt straks overal te zien is als beeldmerk?

Stuur dan uiterlijk 1 februari 2023 een volledig ingevuld aanmeldingsformulier samen met twee duidelijke foto’s van je quilt in het formaat 13 x 18 cm naar het adres van de TTcie. Eén foto van de hele quilt en één foto van een detail. Zorg voor een goede kwaliteit van de afgedrukte foto.  De quilt moet wel af zijn.

Het aanmeldingsformulier is  HIER te vinden.

 

Meehelpen aan het succes van de tentoonstelling?

Vele handen maken licht werk, een gezegde dat maar al te waar is. Daarom vragen wij leden in en rond Nijkerk ons te helpen bij de tentoonstelling.

Dat kan als werkgroeplid,  als medewerker tijdens de op- en afbouw of tijdens de openingsdagen. Tijdens de tentoonstelling hebben wij graag hulp van angels die rond lopen om te zorgen dat bezoekers de quilts niet aanraken.

Lijkt je dit wat, meld je dan aan via ttcie@quiltersgilde.nl en je ontvangt verdere informatie.

Eventuele vragen beantwoorden wij uiteraard ook met plezier. Voor alle vragen kun je  ons mailen: ttcie@quiltersgilde.nl

 

Namens de Tentoonstellingscommissie

Jannie de Breuk

 

 

Jubileum 2023

Jubileumcommissie 2023

In 2023 bestaat het Quiltersgilde 40 jaar. Dat willen we uitgebreid vieren. Om het bestuur daarin bij te staan is een jubileumcommissie samengesteld, die afgelopen zaterdag voor de eerste keer bijeen kwam. We hebben gekozen voor een afgevaardiging van de drie dominante stromingen binnen het patchwork en quilten; traditioneel, modern/eigentijds en art. De commissie bestaat uit:

Antoinette Versteeg, Cora Piena, Rose-Anne de Haan, Jannie de Breuk en Yvonne van der Sluijs.

De taken van de jubileumcommissie 2023

De eerste bijeenkomst was een brainstorm bijeenkomst. Heel veel ideeën en plannen zijn uitgewisseld. Sommige concreet en al in de steigers, andere wat meer in de trant van ‘zou dat leuk zijn’? Antoinette, voorzitter van de commissie, zal alle ideeën en plannen verwerken tot een voorstel voor het bestuur dat zij begin september in de vergadering presenteert. Het bestuur neemt dan een beslissing waarna een meer uitgewerkte taakstelling aan de commissie meegegeven kan worden.

Een tipje van de sluier kunnen we echter alvast oplichten:

Het Quiltersgilde komt naar de leden toe in 2023;

We roepen leden op om vlaggetjes te maken van A-5 formaat en het thema 40 met daarop een wens voor de toekomst van onze vereniging;

De Algemene Tentoonstelling vindt plaats van woensdag 23 tot en met zaterdag 26 augustus 2023 in Hart van Holland te Nijkerk. Het thema voor deze tentoonstelling is Kleurrijk.

De vlaggetjes zijn bedoeld voor de Algemene Tentoonstelling en uiteraard komt daar een patroon van in Quiltnieuws met alle andere relevante informatie.

En wat nog meer in 2023?

Om daar antwoord op te geven moeten we nog even geduld hebben. Uiteraard zullen we daar op alle mogelijke manieren aandacht aan besteden. Via Quiltnieuws, de website (met blogberichten) en via de nieuwsbrieven. En we gaan elkaar uiteraard ook tegenkomen op beurzen en regiodagen in het najaar. Laten we beginnen met de vlaggetjes zodat we die breed kunnen uithangen in 2023. En heb je zelf ideeën voor het jubileumjaar of lijkt het je leuk om mee te helpen? Laat van je horen en mail je gedachten, ideeën en voorstellen naar voorzitter@quiltersgilde.nl We gaan er een gezamenlijk feest van maken!

Neem eens een kijkje

In de agenda van het Quiltersgilde

Op het moment dat ik dit schrijf,  staan er 3 zeer warme dagen gepland door het KNMI. Met als topper 38 graden Celsius op dinsdag. Een ideale gelegenheid om eens de koelte op te zoeken terwijl je geniet van één van je favoriete hobby’s: het bekijken van quilts. Koelte kun je vaak vinden in kerken. Daarom zet ik die hier in dit bericht centraal. Maar ook na deze 3 dagen kun je daar natuurlijk nog terecht om mooie quilts te bekijken. En in onze agenda kun je nog veel meer activiteiten vinden.

Let op de openingstijden en eventuele toegangsprijzen bij alle evenementen.

Quilts in kerken

 • Terschelling: In de Sint-Janskerk in Hoorn op Terschelling kun je quilts bewonderen over de natuur van Terschelling. De quilts zijn gemaakt door Barrie Groot-Cornelissen en Janna de Rover-Nijboer (foto links onder).
 • Assen: In Assen kun je naar de Adventskerk. Daar is de tentoonstelling Out of the Blues met quilts van Jeanne van den Bekerom. Quilts met veel blauw, zoals de titel al aangeeft,  maar ook andere kleuren (foto midden onder).
 • Utrecht: In de Doopsgezinde kerk in Utrecht hangen quilts in het kader van Kerken Kijken en Utrecht 900 jaar Kerk en Stad. Heel bijzonder is dat er 2 quilts uit Mariopol te zien zijn van 85 jaar oud (foto rechts onder).

 

 

Wat is er verder te doen?

Als je in Zuid-Holland woont, dan zit je goed! Je kunt  op dit moment naar 3 verschillende tentoonstellingen.
 • In Goedereede kun je naar de expositie KLEUR-RIJK van de Torenquilters (foto links onder).
 • In verzorgingshuis Marente in Sassenheim hangen 25 quilts van 4 leden van een Sassenheimse quiltbee, die al 20 jaar samen quilten (foto midden onder).
 • In de bibliotheek van Hillegom zijn quilts te zien van Marijke Schipper. Het zijn quilts van eigen ontwerp en vaak gemaakt met zelfgeverfde stoffen (foto rechts onder).

 

 

Verder bevat de agenda tentoonstellingen in Utrecht en Limburg. In de agenda staan ook tentoonstellingen die nu nog niet te bezichtigen zijn, maar wel in augustus, september of oktober. Dan kun je dat alvast in je agenda noteren en heb je iets om naar uit te kijken!

Lees ook het blogbericht van Jo van afgelopen vrijdag voor nog veel meer inspriratie voor leuke uitjes. En – dit is weer wat verder weg, de zomer is dan al over – vergeet ook niet de komende regiodagen.

Denk je: “Hé, mijn tentoonstelling staat er nog niet bij”, dan kun je deze HIER aanmelden. Wij zorgen ervoor dat de tentoonstelling in de agenda verschijnt.

Sylvia Jansen