Quiltnieuws 158

Inmiddels is het al bij u!

Wat vroeger dan anders, want meestal valt Quiltnieuws bij u aan het begin van de maand op de mat. Toch wil ik graag wat artikelen nader toelichten en u wijzen op een fout bij de verzendkosten van boeken uit de bibliotheek.
De nieuwe tarieven van PostNL staan vermeld op bladzijde 35 in het kader rechts, maar om onduidelijke reden hebben we het jaartal niet aangepast!

Het gaat hier om de tarieven per 1 januari 2024.

 

Gewicht Tarief brief Brievenbus-

pakketje

100 – 350 gram € 4,36 [4 postzegels] € 4,95
350 – 1000 gram € 5,45 [5 postzegels] € 4,95
 

Brievenbuspakketje zelf online frankeren

Zie www.postnl.nl voor online frankeren.

 

 

€ 4,25

 

Wat u verder kunt lezen

Een portret van ‘wearable art’ maker Marijke van Welzen, een verslag van de Algemene Tentoonstelling van Quilts afgelopen augustus in Nijkerk met heel veel foto’s o.a. die van Eike Klous (en niet Kous) van haar quilt met vissen op pagina 19. Het verhaal achter de quilt van Margreet Kamphuis uit Veendam.
Ronde ‘Flower Power’ quiltjes die leden hebben ingestuurd naar aanleiding van de uitdaging 2023 uitgeschreven door de European Quilters Association (EQA). Hier staat ook de uitdaging voor 2024 in beschreven, misschien heeft u direct inspiratie?
U kunt lezen over de hoornaars in Frankrijk bij Lia Meiborg, over het jubileum van de Mockingbirds, de tentoonstelling van de Lingelappers en nog veel meer.

 

Wat u kunt invullen

Ieder lid wordt uitgenodigd om de enquête op bladzijde 9 in te vullen.
Deze kunt u kopiëren of eruit knippen om deze vervolgens op te sturen naar onze voorzitter, Inge van Koningsveld.
Haar adres staat rechts onderaan vermeld.
Het is ook mogelijk dit formulier digitaal in te vullen via deze link.

 

 

Wat u kunt maken

Kerstversieringen van yoyo’s van Paulien Slutter (blz. 26);
Een kerstquiltje met knopen van Gerda de Jong (blz. 36);
Een kussenhoes van Tineke Nauta (blz. 40);
Boekomslagen gemaakt foor de hele redactie (vanaf blz. 44), misschien nog een leuk cadeautje voor iemand anders of uzelf?
Een weddingringtasje van Gerda de Jong (blz. 50);
Gert van Raalten legt uit hoe hij zijn ‘Rammelende Rails’ heeft gemaakt (blz. 60);
Een schattig hondje van de Kerstman gemaakt door Margie Broens (blz 63);
Een ronde quilt met behulp van servetten gemaakt door Paulien Slutter (blz. 64);
Natuurlijk het laatste deel van de mysterie van 2023 gemaakt door Gemma Versluys en ondergetekende.

 

Heel veel lees- en maakplezier!

 

Marjolein den Oudsten

 

 

 

 

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Marjolein

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we ongeveer een jaar geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein.

Greetje heeft het stokje doorgegeven aan:

Marjolein van der Eijk

 

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

Sinds 4 jaar ben ik bestuurslid van het Quiltersgilde. In Quiltnieuws stond een vacature voor een Regiocoördinator en ik heb daarop gesolliciteerd. Helaas had ik een valse start want al snel kwam Corona en waren er geen regiodagen meer. Alles was anders dan anders. Maar inmiddels draaien de regiodagen gelukkig weer zoals vanouds en heb ik m’n draai erin gevonden.

Mijn andere taak binnen het bestuur is het laten drukken- en het beheer van de kaarten. Dit jaar, voor de ATT, heb ik dat voor het eerst zelf gedaan. Best een grote verantwoordelijkheid want het gaat om veel geld, maar het is gelukt. Gelukkig had ik een goede hulp aan Harry Roelands, de fotograaf. Ook ben ik binnen het bestuur contactpersoon voor de Art Quilt commissie.

Het leukste van dit vrijwilligerswerk vind ik het contact met andere quilters. Ongemerkt leer je snel heel veel nieuwe mensen kennen en we delen allemaal dezelfde passie. Het is helaas niet altijd mogelijk om het iedereen naar de zin te maken maar dat hoort erbij.

Marjolein als quilter

Inmiddels quilt ik zelf al meer dan 30 jaar. Net als de meesten ben ik traditioneel begonnen en heb ik patchwork dekens gemaakt voor gebruik op verschillende bedden.

 

Detail “Première” mijn eerste quilt

 

Mijn interesse voor verschillende materialen en technieken groeide en mijn quilts werden kleiner, minder traditioneel van patroon en meestal machinaal gestikt en gequilt.

 

 

Zes jaar, dat zijn 3 tentoonstellingen, heb ik deel uitgemaakt van de groep “de Torenquilters”. Een heel inspirerende groep waar prachtige quilts volgens een bepaald thema werden gemaakt voor een tentoonstelling in de toren van Goedereede.

 

“Is er nog post?”

 

Meer dan 15 jaar heb ik in de Quilt-Bee in Dordrecht gewerkt. Eerst in de winkel en later ook als docent. Daar heb ik veel verschillende cursussen gegeven van de “Basiscursus” met de hand tot het werken met niet traditionele materialen. Een heel leuke tijd met enthousiaste cursisten die ik nog regelmatig ergens tegenkom.

 

“Tulpen en Tegels” een ontwerp voor de cursus “Patchwork met de naaimachine”

 

Voor mijn gevoel was ik zelf ook nog lang niet uitgeleerd en ik heb me aangemeld voor Quilten Speciaal, een tweejarige cursus van het Quiltersgilde onder leiding van verschillende docenten en kunstenaars. Dat was heel waardevol.

 

“Tribal Dance” Eindwerkstuk Quilten Speciaal 13″ (foto: Harry Roelands)

 

Uit de deelnemers aan deze cursus is de groep “teQStiel” voortgekomen waar ik nog steeds met veel plezier deel van uitmaak. In deze groep proberen we elkaar te motiveren en ons werk naar “een hoger plan” te tillen.

Sinds een aantal jaren ben ook ik lid van SAQA, de internationale Art Quilt organisatie. Zij schrijven meerdere thema’s per jaar uit waarvoor je een quilt kunt maken. Er vindt altijd een selectie plaats en ik ben er trots op dat inmiddels 3 van mijn werkstukken voor verschillende rondreizende tentoonstellingen zijn geselecteerd. De laatst geselecteerde was voor het eerst te zien in St. Marie aux Mines afgelopen september en vorige maand in Italië in de tentoonstelling “Minimalism”. Deze quilt is geïnspireerd op het werk van Jan Schoonhoven, één van mijn favoriete kunstenaars. Ik heb de lijnen gestikt met een tweelingnaald en de stof is een katoen/satijn wat door de glans een mooie schaduwwerking geeft naast de lijnen.

 

 


Op dit moment ben ik bezig met het maken van verschillende proefjes van machinaal borduurwerk op Soluvlies. Een onderzoek om te kijken wat er wel- en niet mee kan.

 

 

Naast mijn werk voor het Quiltersgilde ben ik eigenlijk altijd bezig met textiel, hetzij met m’n handen of in m’n hoofd. Het blijft een onuitputtelijke bron van mogelijkheden en plezier!

Ik geef graag het stokje door aan Liesbeth Wessels

Marjolein van der Eijk

 

 

Allemaal in Quiltnieuws

Portret, mysterie en nog meer

Morgen gaat Quiltnieuws 158 naar de drukker en dan ontvang je het exemplaar in december. Wat staat erin?
Zoveel pagina’s foto’s van de Algemene Tentoonstelling van Quilts van afgelopen augustus. Ze staan allemaal al op onze pagina in YouTube: klik hier
Ook een portret van een quilter die een speciale positie inneemt tussen alle andere. Zij maakt alleen hele speciale textiele werken. En onlangs heeft ze zelf ook hier een blog geplaatst.

 

Mysterie 2023

Het laatste deel van de mysterie van 2023, gemaakt door Gemma Versluys en Marjolein den Oudsten. Hoe gaan alle stukjes in elkaar passen en hoe ziet het er dan uit? Misschien heb je al eens geprobeerd om het in elkaar te laten passen, maar er komen nog wat stukjes bij. Nog even wachten dus.

 


Wat nog meer?

Een interview met een internationale quilter, Project Q van Gerda de Jong met een mooi tasje of etuitje.
Lia Meiborg heeft weer een artikel geschreven waar ik écht om moest lachen, jij hopelijk ook!
Gert van Raalten legt uit hoe hij een moderne quilt heeft gemaakt, zodanig dat jij deze ook kan maken. De tentoonstelling van de Lingelappers is geopend door en in ons ledenblad in beeld gebracht door dezelfde Gert van Raalten.
Alweer vijf jaar bestaan de Moderne Mockingbirds en de redactieleden hebben weer een eenvoudig cadeautje bedacht in verschillende uitvoeringen. Ook een tentoonstellingsagenda staat erin. Kijk altijd voor de meest recente versie op onze website: klik hier.

Nog een maandje en dan ligt het in de bus of op de mat!

 

Marjolein den Oudsten

Zomaar een regiodag in Swifterbant

Soms ben je voor een regiodag al heel lang van te voren op zoek naar een workshop die je de leden van het Quiltersgilde aan wilt bieden en soms loop je er zomaar tegen aan.

Weerribbenfestival 2022

Op het Weerribbenfestival in 2022 was ik erop uit getrokken om met de fiets, het was een prachtige dag, de route langs alle exposanten te gaan rijden. In het kerkje van Oldemarkt viel ik met mijn neus in de spreekwoordelijke boter. Prachtige collages zag ik daar van koeien in de wei, het marktplein van Steenwijk, kortom kunst van bij mij om de hoek.

Ik had al wel eens gehoord van een tentoonstelling in Rijswijk waar de Britse kunstenaar Ian Berry zijn kunnen tentoonspreidde, maar wie had deze schilderijen, met voor mij zo’n bekende omgeving, dan toch gemaakt?

Marrie Bel

Ik ging maar eens op zoek naar Marrie Bel! Van het Quiltersgilde had ze nog nooit gehoord, een workshop nog niet gegeven, maar voor ons wilde ze het wel eens gaan uitproberen. Dus we hebben overlegd, telefoonnummers uitgewisseld, enz. We hebben elkaar goed leren kennen. Greetje Hein en ik gingen eerst maar eens een (proef)workshop volgen in Meppel. Tja, zo komen we nog eens ergens voor alle voorbereidingen.

 

 

Spijkerbroeken

De bezoekers van onze regiodagen werden in maart  2023 door ons gewaarschuwd. Ga alvast maar oude, versleten spijkerbroeken sparen!!! Wat daar verder mee gebeuren ging, was ook voor ons nog een verrassing. Het werd al snel 27 en 28 oktober 2023, de data van onze regiodagen.

 

 

Veel ruimte hebben we nodig om spijkergoed en materialen uit te spreiden. Met 70 dames past het precies in de Steiger, onze vertrouwde locatie.

 

 

Ook de winkel is er: Ineke Schotanus met Quiltkompas. Dus laat de dag maar snel beginnen. Iedereen krijgt van ons een kopie van het te maken werkstuk en krijgen we van Marrie uitleg over de werkwijze.

 

 

En we mogen het origineel van Marrie bewonderen.

 

 

Al vrij snel zijn de eerste vensters zichtbaar, wat een leuke resultaten zien we verschijnen. De bezoekers hebben er zin in.

 

 

Na de lunch gaat iedereen weer snel verder nadat Marrie de uitleg van de struiken, bomen en bloemen heeft gegeven; dit moet toch ook geprobeerd worden.

 

 

Wat wij deze dag gemaakt hebben heeft hele mooie resultaten gegeven. Als we de collages van Marrie goed bestuderen zien we wel dat er nog heel veel uren geoefend moet worden.

 

 

Voor diegene die nieuwsgierig is geworden en haar werk in het echt wil gaan bekijken: ze exposeert op dit moment in het Stedelijk Museum in Meppel, nog tot 14 januari 2024.

Greetje en ik kunnen weer terugkijken op 2 drukke, maar o zo gezellige dagen met leuke, hartelijke gesprekken bij de Show en Tell.

Hopelijk gaan jullie thuis nog even fanatiek aan de slag en zijn de vensters weer te zien op onze volgende regiodagen in Swifterbant.

Graag tot ziens op 15 en 16 maart 2024,

Marijke Nieuwenhuijsen

Helpende handen

Hulp gevraagd

Zoals veel mensen weten, ben ik lid van het Quiltersgilde. In de nieuwsbrief die zij regelmatig sturen, stond een oproep om te helpen. Na het helpen bij de tentoonstelling leek het me leuk om weer mee te doen.

Deze keer was de hulp nodig op het kantoor van de vereniging. Met een groepje enthousiaste dames gingen we aan de slag. Stof snijden, dozen vouwen, goodiebags vullen, pakketjes voor workshops maken. Er stond van alles voor ons klaar.

 

 

Acht leden hadden zich aangemeld, er waren ook twee bestuursleden en na een korte uitleg met een kopje thee gingen we aan de slag. Er is heel, heel veel gesneden.

 


Mooie blauwe stofjes snijden!

 

 

Wat was het gezellig om samen aan de slag te gaan. Na drie uur waren we klaar. Het was een leuke middag en ik heb me alweer aangemeld voor de volgende keer.

Deze quilt vond ik wel passend bij deze dag:

 

 

Mieke Schabbing

Dit blogbericht is eerder verschenen op de website van Mieke: miekequilt

 

 

 

 

Tentoonstelling van Miniatuurquilts 2024

Het beeldmerk quilt is gekozen

Tijdens de bestuursvergadering van 5 oktober heeft het bestuur in samenspraak met de tentoonstellingscommissie een keuze gemaakt uit de ingezonden quiltjes met het thema BALANS. De keuze is gevallen op het quiltje van Betty Schaap met als titel ‘balanceeract’. Het is een duidelijke uitwerking van het thema.

Wat is er allemaal te zien in april

Natuurlijk zullen alle miniatuur quiltjes die worden aangemeld tentoongesteld worden. Zijn jullie al bezig? Alle informatie over afmetingen, thema, uiterste aanmeld datum staan allemaal op onze website. We zien graag veel miniatuur quiltjes binnen het thema, daarnaast kun je ook iets insturen buiten het thema. Graag allerlei soorten quilts: traditioneel, art of modern. Laat je creativiteit stromen!

Maar er is meer te zien. Er zullen werkstukken van het project ‘Tekst tot Textiel’ te zien zijn, quilts van Marieke Dijkers en een aantal Memory quilts. Dus reden genoeg om de data van de Patchwork en Quiltdagen alvast in je agenda te zetten. In 2024 vinden ze plaats van 11, 12 en 13 april in de Broodfabriek in Rijswijk.

Er is nog meer

Naast de gezellige winkeltjes en andere exposities, is er natuurlijk ook weer de informatiestand van het Quiltersgilde waar je met al je vragen, tips en opmerkingen terecht kunt. Wij horen graag van onze leden en niet-leden wat wij voor quilters kunnen betekenen.
Natuurlijk kun je ook lid worden van onze mooie vereniging, mocht je dat nog niet zijn. Door lid te worden maak je het de vereniging mogelijk om activiteiten te blijven organiseren.

Er zal ook een Make&Take tafel zijn. Die was tijdens onze jubileumdagen een groot succes. Er zijn ontelbare molentjes gemaakt door de bezoekers. Daarom gaan we weer wat kleine werkjes voorbereiden. We bieden jou, als bezoeker, elke dag iets anders aan.

 

 

Graag tot ziens in Rijswijk!

Rose-Anne de Haan

Een nieuwe eend in de bijt

Uitbreiding redactie

Binnen de redactie hebben een aantal wijzigingen plaatsgevonden.
Gerda de Jong en Gemma Versluys zitten het langst in de redactie; in 2013 zijn zij gezamenlijk aangetreden. Nog iedere keer zijn Marlies en ik blij met alle ideeën die ze aangeven.
Marlies, onze eindredacteur, die bergen werk verzet, is ook al geruime tijd lid, nl 9 jaar.
Harry en Yvon, ons fotografen-team, hebben dit jaar hun zilveren Patch ontvangen.
Die krijg je nadat jij je 5 jaar als vrijwilliger hebt ingezet voor het Quiltersgilde. Paulien krijgt deze over 2 jaar. Tineke Nauta is nu 1 jaar lid geweest en neemt met het decembernummer afscheid om persoonlijke redenen; ik hoop dat ze nog eens voor ons kan schrijven.
Gert van Raalten is dit voorjaar toegetreden tot de redactie. Bij velen van jullie is hij bekend. Of het nu is vanwege zijn Show & Tells of vanwege zijn aanwezigheid op social media als ‘realmenstitch’, van zijn verhalen genieten we allemaal.

Margie Broens!

Een nu is er wéér een nieuwe eend in de bijt die velen van u zullen kennen: Margie Broens, net als Gerda ook uit het Noorden van het land. Margie heeft de opleiding Kostuum Couture gedaan en heeft 30 jaar lang prachtige creaties gemaakt voor de toneelwereld. Door een blessure heeft ze deze baan vaarwel moeten zeggen. Al snel kwam het quilten op haar pad, met name appliqué. Haar eerste quilt was ‘Leanne’s House’ waarin veel appliqué te vinden is.

 

Leanne’s House

St Marie aux Mines

In 2016 ging ze met 4 quiltvriendinnen naar Sainte Marie aux Mines, wat een openbaring was haar. Voor het eerst realiseerde zij zich, dat wanneer je 3 dimensionale patronen kan maken voor kostuums, de overstap naar 2 dimensionale patronen voor quilts eigenlijk maar heel klein was. Thuis gekomen is ze gelijk aan het ontwerpen geslagen en de stapel prachtige quilts groeit gestaag.

 

Margie Broens met een aantal van haar quilts

Quiltnieuws deze december

Voor het decembernummer van Quiltnieuws heeft Margie een kerstquiltje bedacht, dat qua afmeting en eenvoud nog wel te maken is voor kerst 2023. De naam is ‘Santa’s Pooch’, vertaald ‘Het hondje van de kerstman’. Het is een teckel een heel populair hondje ook bij quilters.

Kirsten Velthuis


Het  duurt nog even voordat Quiltnieuws in je brievenbus valt, eerst moet het nog naar de drukker.
Dat het daar zo goed als foutloos arriveert, daar zorgt ook onze nieuwe corrector, Kirsten Velthuis, voor.
Goed nalezen van het blad zodat het foutloos op je mat komt, daar gaan we voor!

Marjolein den Oudsten

Terugblik jubileumdagen

Naar de regio’s toe

Vanaf april tot afgelopen vrijdag en zaterdag hebben we door het hele land op zeven verschillende locaties jubileumdagen gevierd. Het waren stuk voor stuk gezellige verjaardagsfeestjes. We mochten gemiddeld honderdvijftig bezoekers per locatie ontvangen. Er zijn veel molentjes en naaldenmapjes gemaakt aan de ‘make&take’ tafel. En het was leuk om te zien dat groepjes vriendinnen samen van de high tea kwamen genieten. De laatste locatie afgelopen weekend was De Pracht in Waalre. Dit werd een ‘prachtige’ afsluiting van de reeks jubileumdagen.

 

Zichtbaarheid als speerpunt

Wat we geleerd hebben van deze dagen is dat onze leden het erg waarderen dat we naar ze toe komen. De locale quiltbee’s kunnen zich presenteren en vinden weer nieuwe leden. En ook het onderlinge contact tussen de verschillende quiltbee’s levert nieuwe ideeën en waardevolle contacten op bleek in Waalre. Omdat het reizen naar de tentoonstellingen voor sommige leden niet meer mogelijk is, brengen we de tentoonstelling en gezelligheid op deze manier naar de leden toe. We kregen veel positieve reacties. Zo worden we zichtbaarder in de regio’s en dat is goed voor onze bekendheid als grootste textielvereniging in Nederland!

 

Waalre als prachtig sluitstuk

Naast de quiltjes van de Tentoonstelling van Miniatuurquilts waren er in De Pracht in Waalre maar liefst vier quiltbee’s uit de omgeving aanwezig. De muren hingen vol met hun quilts en op de tafels lagen nog meer prachtexemplaren om te bewonderen. De Stiching Verdanda was op beide dagen aanwezig en kreeg veel belangstelling. Ook de winkel de Quilt Puzzel uit Eindhoven had het lekker druk. Er zijn weer heel veel molentjes en naaldenmapjes gemaakt aan de make&take tafel. Jong en oud namen plaats, soms waren er stoelen te kort!

Ook de ‘tree of connection’ kreeg veel aandacht. Gesprekken over en weer tussen onbekenden en bekenden ontstonden tijdens het borduren van blaadjes, bloemetjes en takjes.

 

Dit moeten jullie vaker doen

Enkele opmerkingen van de bezoekers in Waalre: “Volgend jaar weer?” “Wat een leuk initiatief, goed idee om dit te organiseren!” “Ik kom de volgende keer zeker weer!” “Fijn zo’n kleinschalige tentoonstelling. Net genoeg om te zien, anders wordt het te veel om te behappen.”

Kortom, er is zeker behoefte aan dit soort ongedwongen, kleinschalige bijeenkomsten voor quilters.

Bedankt

Aan het succes van alle edities van de jubileumdagen hebben onze vrijwilligers door het hele land bijgedragen. Het opbouwen, de uitleg bij de make&take tafel en het bijhouden van het aantal bezoekers en nog veel meer hadden we niet zonder jullie kunnen doen!

Voor de editie in Waalre waren de vrijwilligers van De Pracht onmisbaar. Hun enthousiasme, behulpzaamheid was grenzeloos. En de High Tea was geweldig goed verzorgd! Hartelijk dank voor de geweldige gastvrijheid tijdens deze twee dagen.

Hieronder een fotoverslag van de twee jubileumdagen in De Pracht in Waalre.

Onze vrijwilligers 

De ‘tree of connection’

 

Make&Take tafel

 

 

Quiltwinkel de Quilt Puzzel

 

Verdanda en cafe

 

Quiltbee’s: De Cultestickers, De Rainbowquilters, De Grensquilters en De Bezige Bees

 

High Tea en vrijwilligers de Pracht

 

Rose-Anne de Haan

Digitale catalogus

Het eerste filmpje staat op ons YouTube kanaal

Vaak kregen we tijdens de afgelopen Algemene Tentoonstelling de vraag waarom er geen catalogus te koop was. Dat heeft verschillende redenen. De foto’s die aangeleverd werden bij de aanmeldingen moesten bewerkt worden. Dit is een tijdrovende zaak en moet door een professioneel iemand gebeuren. En soms waren de foto’s niet voldoende op niveau te krijgen.  Bij het laten drukken maak je een gok van hoeveel verkopen we er? En uiteindelijk hielden we er altijd veel over. Die gingen dan de papiercontainer in.

Beeldmerk quilt ATT Margriet Kloppers

Digitaal

We hebben gelukkig een oplossing gevonden. Onze fotograaf Harry Roelands fotografeert tijdens onze eigen tentoonstellingen altijd al de quilts die er hangen. Dat fotoarchief zetten we om in een filmpje dat op ons YouTube kanaal komt te staan. Het voordeel is dat we er dan ook wat extra informatie bij kunnen zetten. En het eerste filmpje van de afgelopen Algemene Tentoonstelling staat er inmiddels op!

Wil je altijd op de eerste rij?

Dat kan. Als je je abonneert op ons YouTube kanaal kun je aangeven dat je een melding wil krijgen als er een nieuw filmpje geplaatst is. Zo ben je altijd op de hoogte en zit je op de eerste rij.

Veel kijkplezier!

Rose-Anne de Haan

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Greetje

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we ongeveer een jaar geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan.

Rose-Anne heeft het stokje doorgegeven aan:

Greetje Hein

 

Tijdens de tentoonstelling in Noord Groningen namens Fifteen-by-Fifteen

Tijdens de tentoonstelling in Noord Groningen namens Fifteen-by-Fifteen


De functie(s) bij het Quiltersgilde

Bij het Quiltersgilde ben ik samen met Marijke Nieuwenhuijsen regiovertegenwoordigster van Flevoland. We organiseren 2x per jaar een regiodag op vrijdag en zaterdag, dus 4 dagen per jaar. We hebben in 2012 het stokje overgenomen van Martha de Vos en Jeltje Kramer. Beide dames hebben dit 25 jaar gedaan, voor ons dus flinke schoenen om te vullen.

Het organiseren van regiodagen is elke keer weer een leuke uitdaging. We proberen een zo gevarieerd aanbod van “werkjes” te bedenken en hopen zo dat het voor iedereen, beginner en gevorderde, een interessante dag wordt. We zijn ons er van bewust dat we het niet elke keer iedereen naar de zin kunnen maken, maar wanneer we aan het eind van de dag als “bruidspaar” bij de uitgang staan en iedereen bedankt ons voor de leuke dag, gaan wij met een voldaan gevoel naar huis. Vaak hebben we dan al weer een idee voor de volgende editie.

 

M’n eerste echte favoriet, ook gebruikt als logo.

M’n eerste echte favoriet, ook gebruikt als logo.

 

Greetje als quilter

Ik heb geen favoriete quilter; eigenlijk ben ik zelf ook niet in een hokje te plaatsen. Ik vind alles leuk: van traditioneel (maar dan wel in moderne kleuren), via eigentijds, naar art en modern. Het aantal projecten waar ik zelf mee bezig ben is dan ook ontelbaar. Ik vind het een luxe om naar een willekeurige stapel te gaan en daar een project van te nemen om aan verder te werken. Ik zeg altijd dat ik beter ben in beginnen dan in het afmaken. Telkens neem ik me voor om eerst een quilt af te maken, maar steeds komt er iets wat wel even tussendoor kan.

 

Het voorbeeld van een van mijn favoriete cursussen.

 

Tijdens de 26 jaar dat ik bij Hobby-Time in Zeewolde werkte, kwam ik op veel verschillende beurzen en tentoonstellingen met diverse technieken en stromingen in aanraking. Alles heeft z’n charme en eigenlijk heeft niks mijn echte voorkeur. Het contact met mensen in de winkel en tijdens de tentoonstellingen was echt geweldig. Even uitleggen hoe iets in elkaar zit of wat bij elkaar past, zodat iemand weer verder kan, is echt mijn ding. Jarenlang heb ik ook bij veel quiltwinkels les gegeven, vooral in eigentijdse technieken; later ook in rulerwork.

 

Een moderne quilt met veel rulerwork.

 

Ik ben lid van de internationale groep “Fifteen-by-Fifteen” en van MeMo, de moderne quiltgroep in Meppel. Voor beide groepen zijn de deadlines wel een beetje heilig. Gelukkig werkt het goed voor mij om die deadline te hebben; onder druk komt er veel klaar. Voor Fifteen-by-Fifteen moet er elke 2 maanden een quiltje gemaakt worden van 15” in het vierkant met een vooraf bepaald thema. Voor MeMo komen we 4 keer per jaar bij elkaar en maken daar ook allemaal een quilt met een thema, maar dan echt modern uitgevoerd. Mijn liefde voor rulerwork komt daar goed van pas.

 

Nog een voorbeeld van rulerwork.

 

 

Deze mandala is nog onderweg met de EQA collectie.

 

Op het gebied van traditioneel quilten ben ik helemaal verslingerd aan quiltstempels. Ik ben 1 van de “schuldigen” van de quiltstempels die Hobby-Time op de markt heeft gebracht. Gelukkig zag Agnes, mijn toenmalige werkgever, mijn enthousiasme en is ze de uitdaging aangegaan om de stempels op de markt te brengen. Ik heb diverse bakjes met gestempelde en geknipte lapjes staan om ’s avonds of onderweg heerlijk met de hand aan elkaar te naaien.

 

Gemaakt met een stempel van allemaal restjes.

 

Naast mijn naaimachine hangt een lijstje met de maten die gehanteerd worden bij de Stichting Regenboogboom. Veel van wat ik nu maak doe ik volgens die maten, zodat de quilts die ik niet zelf wil houden aan deze stichting of aan Stichting Verdanda kunnen worden gedoneerd. Op deze manier hoop ik ooit van mijn oneindige voorraad stofjes af te komen, maar eigenlijk heb ik die hoop al opgegeven.

Graag geef ik het stokje door aan Marjolein van der Eijk.

 

Greetje Hein