Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Elfriede

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we twee maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”.

In de eerste aflevering hebben we onze vertrekkende voorzitter, Inge Schoonderwoerd, in de schijnwerpers gezet. In de tweede aflevering volgde Ineke Scheepbouwer. Ineke heeft het stokje doorgegeven aan:

Elfriede Grooten

We hebben Elfriede een aantal vragen voorgelegd over haar functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde en over haarzelf als quilter. Tot slot hebben we Elfriede ook gevraagd aan wie zij het stokje wil doorgeven.

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Elfriede doet voor het Quiltersgilde.

Elfriede wil van de gelegenheid gebruik maken om Ineke Scheepbouwer te bedanken voor de mogelijkheid om iets over zichzelf te kunnen vertellen.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

Ruim 25 jaar ben ik lid van het Quiltersgilde. In 2014 bood zich de gelegenheid aan om mede-coördinator van de midweek/weekend te worden.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

Ik hoorde dat er een vacature open was, dus heb ik mij opgegeven. De ervaring, die ik opgedaan had tijdens mijn eigen midweken kwam goed van pas.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk? 

Tot op de dag van vandaag geeft het contact met quilters mij energie en deel ik graag mijn kennis. Het voordeel van een midweek/weekend is, dat je langduriger en intensiever contact met iedereen hebt in tegenstelling tot een workshop. Door de gezellige en ontspannen sfeer ontstaat vaak een band. Heel veel vriendschappen zijn hier uit voortgevloeid.

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?  

Ik heb erg genoten van alle activiteiten rondom dit evenement. Ik spreek in verleden tijd, omdat het helaas in de huidige vorm geen doorgang meer kan vinden. Oorzaak is met name de stijgende kosten. Het bestuur beraadt zich op dit moment nog over een andere vorm en/of mogelijkheid. Voor nieuwe ideeën, verwijs ik graag door naar het bestuur.

Elfriede als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Elfriede zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Elfriede schrijft hier over: “Het quilten is voor mij een passie. Toen ik aan de eerste lessen begon, wist ik gelijk, dit is echt iets voor mij. Het duurde nog een hele tijd voordat ik mijn stoffen zelf kon verven, genoeg technieken in huis had en mijn gedachten om kon zetten in stof. Het lukt steeds beter en ik leer nog iedere dag.”

Heb je een favoriete quilter? 

Quilters, die ik op dit moment bewonder zijn: Isabelle Wiessler, Betty Busby en India Flint.

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen? 

Mijn favoriete quilt is nog steeds mijn bijenquilt “ New Beginning”. In Birmingham werd hij in 2015 gewaardeerd met een 1ste prijs. De quilt is ontstaan doordat mijn, toen aanstaande, schoonzoon imker was en ik mij in de imker-materie verdiept heb. Ik deed dit ook mede om hem beter te leren kennen.

 

De klimaatverandering houd mij erg bezig en via mijn werk probeer ik een klein steentje bij te dragen aan de bewustwording van deze problematiek. Zo heb ik in 2020 de quilt “Help” gemaakt. Voor meer info kijk op mijn site www.quilttuin.nl

 

 

Ook heb ik de quilt “Do not!” gemaakt.

 

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen? 

Ik ben lid van verschillende quiltgroepen. Een ervan is de “Moderne Quiltgroep Noord”. Het mooie aan deze groep is, dat we samen een thema bedenken, dit uitwerken en de volgende keer bespreken. We zijn erg kritisch en leggen de nadruk op “modern”. Op deze manier moet je je intensief met het thema bezig houden en er ontstaan quilts die je anders niet zou maken. Zo ontstond ook de rode quilt “Explosion”.

Sinds een jaar maak ik deel uit van de internationale groep Cloth in Common. Ook hier werken we met een soortgelijk schema. Elke 2 maanden een quilt maken met een gezamenlijk thema. Mijn quilt “Misty Morning” is een resultaat op het thema Licht.

Het is zo spannend, wat b.v. Eunhee Lee uit Zuid Korea of Mikiko Takase uit Japan gemaakt heeft. Nieuwsgierig geworden kijk dan op www.clothincommon.com. Het werk wordt over de hele wereld tentoongesteld. Op dit moment ben ik aan het brainstormen over “Cellen”, het thema voor de volgende keer.

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?  

Zou ik onbeperkt tijd hebben, dan zou ik alle ideeën, die ik heb, in stof uit willen werken. Dat zou mij een ultiem geluksgevoel geven. Maar helaas is dat een utopie!

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Graag zou ik Dyonne van de Watering als volgende in de spotlights willen zetten. Ze heeft het als vrijwilliger maar druk met al die boeken in de bibliotheek.

De quiltgroetjes aan iedereen!

Elfriede Grooten

 

Patchwork en quiltdagen Rijswijk in beeld

Er valt veel te genieten

Dit blogbericht kan kort zijn, want er is zoveel te genieten op YouTube.

De quilts die zijn geëxposeerd op de Patchwork en quiltdagen in Rijswijk afgelopen april zijn nu allemaal te zien in filmpjes die op YouTube zijn geplaatst. Je kunt ze vinden via ons YouTube kanaal: https://www.youtube.com/c/quiltersgildenederland

Of je kunt rechtstreeks klikken op de onderstaande linkjes.

Deel I – De quilts van onze leden die zijn gemaakt volgens het thema Langs de Lijn: https://youtu.be/CMR-M4t-52U

Deel II – De quilts die zijn ingestuurd voor de Art Quilt wedstrijd “Grenzen aan de Groei”:  https://youtu.be/hh1hEnv7vmA

Deel III – De quilts die mee hebben gedaan aan de EQA uitdaging “Threads without borders”: https://youtu.be/pbOw_GEwxQc

Deel IV – De quilts die zijn ingestuurd voor de SAQA Oriënt Express: https://youtu.be/addS1Xhr7CA

Deel V – Quilts en werkstukken van Hilda Wessels en van Eke Krug: https://youtu.be/OgFH9E5TAKE

Deel VI – Quilts van de Quiltstars groep: https://youtu.be/nNnVmHXDiYE

Deel VII – Quilts van Herma de Ruiter en van Willyne Hammerstein: https://youtu.be/-wucp4CldDY

Deel X – Quilts die zijn verzameld door de Nationale Quilt Collectie: https://youtu.be/B_T2zmKyuuU

 

De foto’s en de films zijn gemaakt door Harry en Yvon Roelands, beiden als vrijwilliger fotografie werkzaam bij het Quiltersgilde.

 

Geniet ervan!

 

 

Het kan weer!

We kunnen er weer lekker op uit

Corona, het is niet weg, maar je hoort er niet meer zoveel over. En alles mag weer!

Vandaar dat we hier een kort overzicht laten zien van exposities en andere activiteiten die je nu of binnenkort kunt bezoeken.

De Handwerkbeurs in Zwolle

Van donderdag 12 tot en met zondag 15 mei kun je naar de Handwerkbeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Op de Handwerkbeurs zijn uitsluitend textiele hobby’s te vinden: borduren, breien, haken, quilten, vilt, zelf-maak-mode. Je kunt voor alles wat met textiel te maken heeft op de beurs terecht. Naast ruim 120 standhouders zijn er dagelijks workshops en demonstraties en inspirerende meet & greets met bloggers en ontwerpers. En natuurlijk is het Quiltersgilde er ook met een stand en wij zijn blij om jou weer te zien! Meer informatie kun je op de site van de handwerkbeurs vinden.

 

 

Textiel Festival Weerribben

Heel bijzonder is ook het Textiel Festival Weerribben dat op 10, 11 en 12 juni 2022 zal plaatsvinden in Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel. Textiel Festival Weerribben wil zoveel mogelijk mensen (jong en oud) laten kennis maken met de wondere wereld van textiel en de prachtige natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Bekijk in 3 dagen alles wat (on)bekende textielkunstenaars hebben gecreëerd rondom het thema van het festival “POP-UP!”, op verschillende locaties in en rond Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het Quiltersgilde zal hier ook met een stand staan. Voor meer informatie, zie de website: https://textielfestivalweerribben.nl

 

Museum de Kantfabriek

Museum de Kantfabriek in Horst aan de Maas biedt een overzicht van de historie van de textielnijverheid in Noord-Limburg.  Daarnaast worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Op dit moment kun je de expositie “Langs geborduurde wegen” bewonderen. Deze expositie toont streekdrachten met bijbehorende accessoires van de Miao en andere bergvolken uit Zuidwest-China. De grote verscheidenheid van textieltechnieken in de kleding van de volken is ontstaan door eeuwenlange isolatie in de bergen.

 

 

Stichting Nationale Quilt Collectie

In de oude kerk in Eenrum in Noord-Groningen kun je tussen 26 en 29 mei de nieuwe aanwinsten van Stichting Nationale Quilt Collectie bewonderen. Hierbij worden alle nieuwe quilts getoond die in de collectie zijn opgenomen en nu voor het eerst te zien zijn. De eerste dag is tijdens de jaarmarkt op Hemelvaartsdag, 26 mei 2022. Deze jaarmarkt is een belevenis, die elk jaar vele bezoekers trekt. Meer informatie vind je hier.

 

Andere activiteiten deze week

Wil je er deze week lekker op uit? Dan zijn er onder andere de volgende activiteiten:

  • Eigentijds breiwerk en antieke quilts & merklappen uit privé collectie in Oudenaarde in België (alleen vandaag (9 mei 2022) nog te bekijken), klik hier voor meer informatie.

  • De quilttentoonstelling van de Woerdense quilters Quadraad in het Kerkelijk Centrum Het Baken in Woerden (tot en met 11 juni), klik hier voor meer informatie.
  • Een expositie van 12 figuratieve quilts over de natuur van Terschelling in de Sint Janskerk in Hoorn Terschelling: “Terschelling in quilts” (tot en met 28 oktober). Klik hier voor meer informatie.

  • Een tentoonstelling van de Torenquilters in de toren van Goedereede met als thema “KLEUR-RIJK” (tot en met 29 oktober). Klik hier voor meer informatie.
  • Tentoonstelling van Quilts en klederdracht in Bunschoten-Spakenburg. Ongeveer 35 quilts gemaakt met verschillende technieken en gemaakt van klederdrachtstoffen (tot en met 3 september). Klik hier voor meer informatie.

  • Werkstukken van de groep Textielkunst Nu met als onderwerp: verwantschap met het naastgelegen vlechtmuseum (tot en met 29 mei), te zien in Noordwolde. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Agenda en aanmelden

Bekijk ook onze agenda voor andere activiteiten die op dit moment plaatsvinden of binnenkort van start gaan. Je kunt in de agenda ook filteren op datum of op locatie (buitenland of provincie). Je kunt ook zelf een activiteit aanmelden om in de agenda van het Quiltersgilde geplaatst te worden. Dit kun je doen via: https://www.quiltersgilde.nl/aanmelding-voor-de-agenda/

 

 

 

Art quilt wedstrijd, de 3D inzendingen

Een bijzondere tentoonstelling!

Als je in Rijswijk bent geweest tijdens de Patchwork- en Quiltdagen vorige maand is de tentoonstelling van de Art Quilt wedstrijd je vast opgevallen. 60 inzendingen vormden samen een interessant en kleurrijk geheel op 3 wanden van elk 20 meter. In dit blogbericht kun je lezen over de winnaars van de Art Quilt wedstrijd. En in dit blogbericht vind je achtergrond informatie over het thema van de wedstrijd.

3D inzendingen

Tussen de quilts door stonden tafels opgesteld met de 3D inzendingen op een zwarte ondergrond. Mooi om te zien hoe deelnemers ook in de derde dimensie het thema “Grenzen aan de Groei” verbeeldden. De jury had het niet makkelijk met het beoordelen van alle werkstukken en na afloop was er de opmerking dat het 3D werk eigenlijk een aparte categorie had moeten zijn. Dit is voor de Art Quilt commissie een tip voor de volgende keer, zij het dat 10 3D inzendingen, hoe mooi ook, te weinig is om een aparte categorie te vormen. Maar wie weet zijn de bezoekers op ideeën gebracht door al dat moois en willen ze het een volgende keer ook proberen. In elk geval zijn deze werkstukken toch een beetje onderbelicht gebleven in de diverse berichten op social media. Nu alsnog een verdiend podium voor al dit moois. Met dank aan Harry Roelands voor de professionele foto’s.

Ter info: Het werkstuk van Liesbee Colombijn (Bodemleven Bodemdood) is gefotografeerd voordat het op de juiste manier was neergezet. Tussen de twee onderdelen waren ook nog textielbewerkingen te zien. Dat is op de ochtend van de prijsuitreiking door Liesbee opgemerkt en gecorrigeerd.

Foto’s van de 3D inzendingen

Door er op te klikken, kun je de foto’s groter zien.

 

Annabeth Olsthoorn "Global Warming"

Annabeth Olsthoorn “Global Warming”

 

 

Anne Hazekamp "Terra"

Anne Hazekamp “Terra”

 

Attje Oosterhuis "Bedreigde Vogels"

Attje Oosterhuis “Bedreigde Vogels”

 

Bianca Maas "De stekkers die het milieu vervuilen"

Bianca Maas “De stekkers die het milieu vervuilen”

 

Gerlina Pols "Hoop"

Gerlina Pols “Hoop”

 

Inge Witvers "Gekluisterde Expansie"

Inge Witvers “Gekluisterde Expansie”

 

Liesbee Colombijn "Bodem leven Bodem dood"

Liesbee Colombijn “Bodem leven Bodem dood”

 

Loes Klein Elhorst "Wie wind zaait.."

Loes Klein Elhorst “Wie wind zaait..”

 

Margarethe Janssen-Muller "Sedum" voor

Margarethe Janssen-Muller “Sedum” (voorkant)

Margarethe Janssen-Muller "Sedum" (achterkant)

Margarethe Janssen-Muller “Sedum” (achterkant)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marijke van Welzen "Apocalyps"

Marijke van Welzen “Apocalyps”

 

Marjolein van der Eijk

 

Algemene Leden Vergadering 21 april 2022

In de file …

Terwijl we in de auto zaten, en in de eindeloze files rond Amsterdam terecht kwamen, zag ik de geplande aankomsttijd later en later worden. Te laat! Wat een manier om de Algemene Leden Vergadering binnen te komen. Ik dacht door de achterdeur binnen te komen en stiekem achteraan even aan te schuiven. Maar, ai, ik was net gaan zitten toen ik zag dat ik gewenkt werd om op het podium plaats te nemen, tussen de andere bestuursleden. Inge Schoonderwoerd, de aftredende voorzitter, was ondertussen al met de vergadering begonnen.

Notulen & financiën

De notulen van vorig jaar werden zonder vragen of opmerkingen vanuit het publiek goedgekeurd. Henriëtte Balten, onze penningmeester, vertelde daarna over de financiële situatie van het Quiltersgilde. We staan er goed voor, we zijn een gezonde vereniging. We hebben afgelopen jaar wat geld overgehouden, dat komt onder andere doordat een aantal activiteiten niet door konden gaan vanwege Corona perikelen. Er is ook goed nieuws voor alle leden, want er is op dit moment geen reden voor een contributie verhoging. Henriëtte lichtte ook de begroting voor volgend jaar toe. Het jaarverslag, het financieel overzicht en de begroting voor volgend jaar worden allemaal goedgekeurd.

Statuten en Huishoudelijk Reglement

Het volgende punt op de agenda is een voorgestelde wijziging in de statuten en het huishoudelijk reglement. Dit is nodig vanwege de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Dat voorziet in een aantal regels rond fatsoenlijk en integer bestuur. Sinds 1 juli 2021 moeten verenigingen, van klein tot groot, dit geregeld hebben in hun statuten.  En omdat we toch bezig waren met deze “droge stof”, hebben we meteen maar het Huishoudelijk Reglement onder de loep genomen. De notaris heeft naar beide onderdelen gekeken om te controleren of ze goed op elkaar aansluiten. Na een vraag uit het publiek over de frequentie van het organiseren van tentoonstellingen worden de geplande aanpassingen goedgekeurd. Dat betekent binnenkort een afspraak met de notaris om het ook officieel vast te leggen en te ondertekenen.

Verkiezing nieuwe bestuursleden en afscheid van oude bestuursleden

Een bestuurslid wordt voortaan aangesteld voor 3 jaar en kan daarna herkozen worden. Dit jaar zijn Rose-Anne de Haan, Henriëtte Balten en Inge van Koningsveld herkozen. Elk bestuurslid wordt als algemeen bestuurslid aangesteld; binnen het bestuur worden de taken dan verdeeld. De vroegere functie van Inge van Koningsveld was Hoofdredacteur Quiltnieuws. Zij wordt met ingang van vandaag (21 april 2022) de nieuwe voorzitter van het Quiltersgilde. Je zou daaruit de conclusie kunnen trekken dat je “Inge” moet heten om voorzitter van het Quiltersgilde te kunnen worden…  :-)

Rose-Anne en Henriëtte blijven werkzaam op hun “oude” taakgebieden, namelijk PR & communicatie en penningmeester. Nieuw aan te stellen bestuurslid is Marjolein den Oudsten. Zij stelt zich voor en wordt daarna met instemming van de aanwezige leden benoemd tot bestuurslid . Marjolein zal de functie van Hoofdredacteur Quiltnieuws van Inge overnemen. Zij doet dit werk samen met Marlies van Huijgevoort die de “backoffice” zal beheren. Er zit toch al een Marjolein in het bestuur? Ja, dat klopt (Marjolein van der Eijk). Hieruit zou je de conclusie kunnen trekken dat je niet persé “Marjolein” hoeft te heten om in het bestuur van het Quiltersgilde zitting te kunnen nemen, maar het lijkt wel te helpen…. :-)

Marina Brito de Campos neemt tijdens deze vergadering afscheid als bestuurslid. Zij zat in het bestuur van het Quiltersgilde sinds 2015 en was met name verantwoordelijk voor de tentoonstelling van miniatuurquilts, de bibliotheek en het moderne quilten. Bij wijze van afscheid hebben de andere bestuursleden en directe collega’s waarmee zij nauw heeft samengewerkt een moderne quilt voor haar gemaakt, met een vriendschapscirkel en alle namen erop.

 

Dan geeft Inge Schoonderwoerd het voorzittersstokje over aan Inge van Koningsveld en neemt afscheid. Inge Schoonderwoerd heeft 13 jaar lang deel uitgemaakt van het bestuur van het Quiltersgilde, waarvan de laatste 10 jaar als voorzitter. Het afscheidscadeau van haar medebestuursleden wordt op een later moment overhandigd. Wel krijgen zowel Inge als Marina een grote tas met allerhande lapjes en kaarten die als verrassing zijn meegebracht door de bezoekers van de Algemene Ledenvergadering.

Beleidsplan en rondvraag

Tot slot van de officiële activiteiten wordt het beleidsplan voor de komende jaren besproken. Inge van Koningsveld licht in het kort toe wat de toekomstige plannen zijn van het bestuur. De rondvraag biedt de gelegenheid om nog een aantal vragen te stellen. Eén daarvan gaat over de mooie welkomstdoos, zou die ook los verkocht kunnen worden? Inge zegt niets toe, maar brengt in gedachten dat volgend jaar een jubileumjaar is waarbij we wat extra’s gaan doen voor de leden. Een andere vraag gaat erover of Quiltnieuws als digitale versie verstuurd zou kunnen worden. Andere leden geven juist aan dat zij zeer veel prijs stellen op de papieren versie van Quiltnieuws.

De lunch

De lunch alleen was al een reden om de Algemene Ledenvergadering bij te wonen… Ik zag kroketten, kaassouflees, broodjes gezond met kaas, broodjes met rollade en ik heb zelf gesmuld van een heerlijk broodje met tonijnsalade en een broodje met gerookte zalm.

Gert van Raalten

De middag was voor Gert van Raalten met zijn trunkshow. We hebben met zijn allen genoten van zijn prachtige quilts en de bijpassende verhalen.

 

 

Tot slot

Ik kijk terug op een zeer geslaagde, inspirerende, gezellige en leerzame dag. Toch een stuk gezelliger zo dan via de Zoom. Op passende wijze heb ik de dag afgesloten door op de terugweg weer in de file aan te sluiten…

Sylvia Jansen

Met dank aan Harry en Yvon Roelands voor de foto’s!

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Ineke

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we vorige maand begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”.

In de eerste aflevering hebben we onze vertrekkende voorzitter, Inge Schoonderwoerd, in de schijnwerpers gezet. Inge heeft het stokje doorgegeven aan:

Ineke Scheepbouwer

We hebben Ineke een aantal vragen voorgelegd over haar functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde en over haarzelf als quilter. Tot slotte hebben we Ineke ook gevraagd aan wie zij het stokje wil doorgeven.

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Ineke doet voor het Quiltersgilde.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

Sinds oktober 2015 verzorg ik de ledenadministratie en vanaf september 2021 maak ik daarbij ook deel uit van de Tentoonstellingscommissie.

 

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?  

In 2014 heb ik een beginnerscursus quilten (met de hand) gevolgd bij de Quiltbee in Dordrecht. Die cursus werd gegeven door Marjolein van der Eijk. “Als je quilt moet je eigenlijk ook lid worden van het Quiltersgilde” was haar motto, dus zo gezegd zo gedaan. In juni 2015 stond er een vacature in het Quiltnieuws als functionaris ledenadministratie en omdat ik begin 2016 zou stoppen met werken dacht ik daarvoor wel tijd te hebben. Het leek me leuk om dat te doen en bovendien vind ik het belangrijk dat je als lid van een vereniging ook iets voor die vereniging doet. Na een gesprek met Inge Schoonderwoerd en de toenmalige penningmeester Jacqueline Schut waren we het snel eens en ben ik begonnen met het verzorgen van de ledenadministratie.

 

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?  

Het belangrijkste werk van de ledenadministratie is het bijhouden van de mutaties in ons ledenbestand. Dat gaat dus om het inschrijven van nieuwe leden en het verwerken van opzeggingen en verhuizingen. Daarnaast zorg ik ook voor de incasso van de contributie van de leden die een machtiging daarvoor hebben afgegeven.

Sinds vorig jaar hebben wij een ledenwerfactie, waarbij alle nieuwe leden die het jaar ervoor geen lid zijn geweest, een welkomstpakket krijgen. In een leuke bewaardoos vinden de nieuwe leden dan niet alleen het Quiltnieuws dat dit jaar is verschenen maar ook een eerder exemplaar, drie mooie kaarten en drie stofjes. Verder natuurlijk hun lidmaatschapsbewijs en wat informatie over de activiteiten van de vereniging. Voordat ik de pakketjes naar PostNL kan brengen moet er heel wat gebeuren: de dozen zijn aangeleverd als platte stukken karton dus die moeten eerst tot doos gevouwen worden. Dan moeten er kaarten worden uitgezocht en stofjes worden gesneden, de informatie moet worden geprint en natuurlijk ook het lidmaatschapsbewijs. Een flinke klus maar o zo leuk om te doen. En er komen ook heel enthousiaste reacties op het welkomstpakket, dat maakt het werk meer dan de moeite waard.

En dit jaar kwam daarbij de organisatie van de Algemene Tentoonstelling die is gehouden tijdens de Patchwork en Quiltdagen van 8-10 april 2022, samen met Jannie de Breuk, Gerda Hoogland en Dyonne van de Watering. Vanaf december vorig jaar zijn we bezig geweest met de voorbereidingen en we hebben ons best gedaan om er een mooi evenement van de maken. Aan de reacties die we tijdens de tentoonstelling kregen, is dat gelukt, en er hebben zich veel nieuwe leden aangemeld.

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?  

Het allerleukste vind ik het contact met andere medewerkers en vrijwilligers. Elkaar ontmoeten op de medewerkersdag of de Algemene Ledenvergadering is altijd weer een feestje. Maar ook het contact met leden die opbellen met vragen of opmerkingen leidt soms tot mooie gesprekken.

En als deelnemer geniet ik altijd enorm van het jaarlijkse Quiltweekend. Hopelijk kan dat in 2023 weer doorgaan!

 

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?  

Het werk van de ledenadministratie doe je eigenlijk alleen, dus met andere medewerkers en vrijwilligers heb je normaal gesproken alleen contact via de mail en de telefoon. Elkaar in levenden lijve ontmoeten gebeurt in die functie niet zo veel. Des te leuker is het om nu ook deel uit te maken van de Tentoonstellingscommissie.

 

Ineke als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Ineke zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

 

Heb je een favoriete quilter? 

Nee, niet echt.

  

Wat is je favoriete quiltboek? 

Toen ik besloten had om een quiltcursus te gaan volgen, kreeg ik van mijn buurvrouw mijn eerste quiltboek voor mijn verjaardag: Encyclopedia of Classic Quilt Patterns. Dat boek heeft dus echt een sentimentele waarde. Maar ik had toen nog geen idee dat er behalve die klassieke quiltpatronen zoveel te beleven was in quiltland!

  

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?  

Ik houd van vrolijke kleuren, geometrische patronen en redelijk strakke lijnen. Het meest sluit dat aan bij de moderne quilt. Maar ik vind het ook leuk om een eigen draai te geven aan bestaande afbeeldingen. Bv een miniquiltje naar aanleiding van een tentoonstelling over Keith Haring (foto links) of een quiltuitwerking van een Arabische tegel (foto rechts) naar aanleiding van een cursus die ik volgde over Islamitische kunst.

  

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd? 

In principe probeer ik niet met al te veel tegelijk bezig te zijn, ik wil toch altijd wel graag iets afmaken. Maar soms komt er toch iets tussendoor, zoals bv vorig jaar de half en half uitdaging en dit jaar een themaquilt voor de ATT.

  

Wat is je lievelings zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen? 

In 2016 heb ik de cursus ‘Tulpen en Tegels’ gevolgd bij Marjolein van der Eijk, omdat ik graag wilde leren hoe je met de naaimachine werkt. Het resultaat was een heel fleurige quilt waar ik erg blij mee was. Mijn kleinzoon Jaimy (toen 6 jaar) was altijd er geïnteresseerd als ik met lapjes aan het werk was en vond de losse blokken met rood, oranje en geel al erg mooi. Hij wilde graag dat ik de quilt voor hem zou maken maar dan wel ‘meer blauw oma’. Hij werd op zijn wenken bediend!

De quilt mocht hangen op de ATT in Alkmaar in 2017 en Jaimy kwam natuurlijk ook kijken. Tot mijn verrassing werd van de quilt ook nog een kaart gemaakt. Dus deze quilt is met voorsprong mijn favoriet.

  

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen? 

Op dit moment ben ik het laatste deel aan het quilten van de mysteryquilt uit het Quiltnieuws van 2017. Ik ben altijd een beetje huiverig om vanaf het begin af aan mee te doen met een mysteryquilt omdat ik geen idee heb of al dat werk ook aan het eind leidt tot een leuke quilt. Maar toen ik het eindresultaat van deze mysteryquilt zag was ik verkocht. Nu nog even tijd maken voor de laatste loodjes.

  

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?  

Het maken van de top vind ik het leukste onderdeel van een quilt. Voor het quilten moet ik altijd even moed vatten maar ‘een quilt is pas een quilt als hij gequilt is’ dus ik probeer toch altijd het project helemaal af te maken.

  

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?  

Dan zou ik me meer willen verdiepen in het onderwerp artquilts. Gebruik van materialen, compositie, vrijer werken.

  

Wat zijn we vergeten te vragen? Wat zou je ons nog willen laten weten?  

Ik zou een oproep willen doen aan de leden van het Quiltersgilde om zich ook aan te melden als vrijwilliger binnen onze vereniging als daar om gevraagd wordt. Denk bijvoorbeeld aan het helpen bij de Algemene Tentoonstelling die we volgend jaar organiseren. Natuurlijk kost het tijd maar je krijgt er ontzettend veel gezelligheid voor terug!

  

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?  

Het stokje geef ik door aan Elfriede Grooten. Zij is een van de medewerkers die de Quiltmidweek en -weekend organiseert en daarnaast maakt zij ook prachtige quilts.

 

Ineke, hartelijk dank voor het inkijkje dat je ons hebt geboden in jouw activiteiten als quilter en voor het Quiltersgilde!  

 

 

 

Quilts voor Limburg

Een hart onder de riem

Vrijdag 1 april was het zover. Met een kofferbak vol quilts, gemaakt van blokken die onze leden én niet-leden doneerden, vertrokken wij naar Maasbracht, Limburg. Een van de eerste regiodagen sinds lange tijd die door kon gaan dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen. Van een heleboel blokken waren quilts gemaakt om te schenken aan de slachtoffers van de overstromingen vorig jaar juli. Geen eerste levensbehoefte maar wel een teken van medeleven; een hart onder de riem.

 

Hulp en aandacht

Lisette Pooters, onze onovertroffen contactpersoon, had alles in goede banen geleid om de quilts te kunnen overhandigen. Zelf bracht ze ook 3 tassen vol mee. Opgehaald bij Quiltwinkel Marij uit Beek en Cassandra creatief uit Grubbenvorst. Daar konden quilts worden ingeleverd die mensen thuis op de long-arm of huishoudmachine hadden gequilt. Lisette had zelf ook haar best gedaan en een paar pareltjes meegebracht.

 

Over aandacht hadden we die dag ook niet te klagen want L1, de regionale radio- en tv-zender was aanwezig om het geheel te filmen en een aantal mensen te interviewen. De uitzending kan je middels deze link terug kijken. Een hele belevenis, spannend maar ook heel speciaal. Centrale boodschap: quilten is meer dan een hobby. Het is deel van je sociale leven, quilters geven om en aan elkaar. Het is niet alleen dat lapje stof en naald en draad maar ook een manier om steun te geven en warmte te delen.

 

Hoog bezoek

Vooraf hadden we contact met de gemeente Valkenburg in de persoon van Bianca Rooding, om te vragen of de burgemeester van Valkenburg de quilts in ontvangst wilde nemen. Ze legde dat voor aan hem voor en gelukkig reageerde hij positief. Op het toneel, goed zichtbaar voor alle aanwezigen, nam Daan Prevoo [die dankzij een handwerkende moeder niet geheel onvoorbereid was] de quilts symbolisch in ontvangst. De afspraak is gemaakt om 13 juli, als het een jaar geleden is dat Valkenburg getroffen werd door het overtollige water uit de Geul, de quilts ook aan de mensen te overhandigen. Dat geeft ons mooi de tijd om van de blokken die er nog liggen ook nog quilts te maken en enkele tops nog door te quilten. Mocht je daarbij willen helpen dan horen wij dat graag via pr@quiltersgilde.nl

Een dankwoord tot besluit

De groothandels Patchwork Promotion en Rhinetex hebben ruimhartig bijgedragen aan dit initiatief door stoffen en tussenvulling te doneren. Hen willen we in dit bericht nog extra bedanken voor hun steun evenals alle vlijtige handen die dit mogelijk hebben gemaakt. Een uitgebreid verslag van deze dag lees je in Quiltnieuws 152 dat in de eerste week van juni wordt verspreid onder de leden.

Inge van Koningsveld en Rose-Anne de Haan

 

Algemene Ledenvergadering 2022

Verantwoording

De Algemene Ledenvergadering is een belangrijke jaarlijkse gebeurtenis voor het bestuur van het Quiltersgilde. Op dat moment legt het bestuur verantwoording af voor het door haar gevoerde beleid en vraagt aan de leden toestemming voor het toekomstig beleid. Gelukkig kan de Algemene Ledenvergadering dit jaar weer fysiek plaatsvinden op donderdag 21 april 2022 in Nijkerk.

Jaarstukken

Op het besloten deel van de website zijn een aantal belangrijke stukken te vinden (je moet wel eerst inloggen). De penningmeester verzorgt het financieel jaarverslag en de begroting voor 2022. De begroting dient te worden goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering. De kascommissie heeft inmiddels de kans gehad om de boekhouding te controleren. Het jaarverslag geeft inzicht in wat er het afgelopen jaar allemaal is gedaan. Het beleidsplan geeft aan welke activiteiten het bestuur in de komende 3 jaar gaat ontwikkelen.

Dit jaar hebben we ook een voorstel voor nieuwe statuten en een aangepast huishoudelijk reglement. Vanwege de Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen worden alle verenigingen verplicht op termijn in de statuten vast te leggen hoe te handelen ingeval van ontstentenis en tegenstrijdige belangen van bestuursleden. Omdat we deze aanpassingen toch moeten opnemen, hebben we de hele statuten en het huishoudelijk reglement goed bekeken en wat overige aanpassingen gedaan.

Het lijkt misschien “saai”, maar de statuten zijn ook voor de leden van belang. Zo kunnen de leden controleren of het bestuur volgens de statuten te werk gaat.

Lunch en middagprogramma

De lunch die wordt aangeboden wordt over het algemeen gewaardeerd en geeft gelegenheid tot bijpraten.

Het middagprogramma wordt verzorgd door Gert van Raalten met een presentatie van zijn eigen gevarieerde quilts.

Je kunt je nog opgeven tot 1 april 2022. Dat kan met behulp van een formulier dat je kunt vinden op het besloten deel van de website (eerst inloggen).

Wij hopen je te mogen verwelkomen.

Inge Schoonderwoerd, voorzitter Quiltersgilde

 

 

Een vrijwilliger in de schijnwerpers

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom beginnen we deze maand met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”.

Inge Schoonderwoerd

We hebben voor deze eerste aflevering zelf een keuze gemaakt, namelijk voor onze vertrekkende voorzitter, Inge Schoonderwoerd. We hebben Inge een aantal vragen voorgelegd over haar functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde en over haarzelf als quilter. Tot slotte hebben we Inge ook gevraagd aan wie zij het stokje wil doorgeven.

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Inge doet voor het Quiltersgilde.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Van 2009 tot 2012 was ik secretaris en van 2012 tot 2022 voorzitter bij het Quiltersgilde.

 

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Ik zag een advertentie voor secretaris in Quiltnieuws. Het leek me interessant met name vanwege mijn ervaring als directiesecretaresse. Ik heb het 3 jaar met veel plezier gedaan en toen de toenmalige voorzitter vertrok, werd ik gevraagd voorzitter te worden.

 

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Als voorzitter ben je bij alle aspecten van de vereniging betrokken en dat is heel dynamisch. Er worden veel vragen gesteld over het hoe en wat en je hebt dus een adviserende en ondersteunende functie. Ook daadwerkelijk meehelpen met bijv. op- en afbouwen van de tentoonstellingen hoort daarbij.

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Samen met een team activiteiten voor leden organiseren, vind ik de meeste voldoening geven. Ik kijk ook met veel plezier terug naar de organisatie van de Algemene Tentoonstellingen, waar de bestuursleden nauw samenwerken met de tentoonstellingscommissie om alles goed te laten reilen en zeilen. Het schept een band en geeft veel plezier.

 

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het minst leuk vind ik, denk ik, sommige feedback van leden die niet altijd even positief is. Gelukkig zijn de meeste reacties op wat wij doen wel positief en is men daarmee blij.

 

Inge als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Inge zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

 

Heb je een favoriete quilter?

Ik heb geen favoriete quilter, maar wel een quiltgroep die ik bewonder, de Colorminds!  Zij maken prachtige quilts in kleuren die zij onderling met elkaar afstemmen.

 

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Ik houd van alle genres, maar zelf maak ik graag moderne en eigentijdse quilts.

[Hieronder een aantal quilts die Inge heeft gemaakt.]

 

 

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Ik heb meerdere projecten onderhanden en doe graag mee met een blok van de maand of iets dergelijks. Vaak leer je dan weer een nieuwe techniek en dat is uitdagend.

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Op dit moment maak ik een moderne quilt waarin een tekst verwerkt wordt. De uitdaging is slechts 2 kleuren te gebruiken die complementair zijn.

 

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?

Patchwork en quilten zijn een soort leefwijze geworden, ik kan er niet buiten en ik vind het enorm ontspannend om met kleuren en lapjes bezig te zijn. Het maken van een eigen ontwerp vind ik moeilijk, maar wel spannend. Ook het werken met een thema spreekt me aan.

 

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Ineke Scheepbouwer

 

Inge, hartelijk dank voor het inkijkje dat je ons hebt geboden in jouw activiteiten als quilter en voor het Quiltersgilde!  

 

 

Algemene Tentoonstelling 2022 komt dichterbij

De laatste voorbereidingen

Overal is het Beeldmerk voor de aankondiging van Algemene Tentoonstelling in Rijswijk te zien. Er zijn mooie flyers gedrukt.

 

Aanmeldingen

Er zijn 59 aanmeldingen voor het thema ‘Langs de lijn’ binnen gekomen. Alle leden die zich hebben aangemeld kregen de eerste week maart bericht van ons.

Op een antwoordformulier kunnen de makers aangeven hoe en waar zij de quilt gaan inleveren. Wij weten dan welke quilts per post binnen gaan komen en welke quilts op een inleveradres worden gebracht.

Alle inleveradressen krijgen van ons een overzicht op welke quilts zij kunnen rekenen. Ook krijgen zij labels waarop zij de benodigde informatie over de quilt en de maker schrijven.  Deze labels worden op de achterkant van de quilt gespeld zodat wij bij het inrichten van de tentoonstelling precies weten van wie de quilt is. Wij hopen dan dat alle quilts eind maart in Nijkerk liggen zodat ze allemaal tegelijk naar Rijswijk kunnen worden gebracht.

 

Tunnel en Label

Bij het afwerken van de quilt vragen wij aandacht voor de tunnel, maak deze niet te smal maar minimaal 10 cm breed. Dus geen andere vormen van ophangen zoals driehoekjes in de hoeken, maar echt een tunnel over de hele breedte van de quilt. Link tunnel

Dit vragen wij om het voor de vrijwilligers die helpen zo makkelijk mogelijk te maken om de quilts op te hangen. Als de tunnel te krap is, moet je zelf de tunnel  breder maken bij het inleveradres. Als de quilt per post komt moeten wij de tunnel breder maken en dat kost veel tijd.

Vergeet ook niet om de quilt te voorzien van een naamlabel. Niet alleen handig, maar ook leuk om te maken.

 

Broodfabriek

In een eerder blog hebben wij verteld dat we in een lichte hal gaan exposeren in de Broodfabriek, maar helaas gaat dat niet door. De tentoonstelling is in de hal waar de Tentoonstelling voor Miniatuurquilts afgelopen oktober is gehouden. Voordeel is dat we weten hoeveel ruimte er beschikbaar is en wellicht kunnen we onze ervaring van toen gebruiken.

Een samenwerkings kunstproject tussen Quiltersgilde en Fleur van den Berg

Natuurlijk willen we zorgen dat het ‘vleugelbeeld’ van Fleur van de Berg een prominente plek krijgt.

Leestafel

We gaan een gezellige leestafel maken met boeken uit de bibliotheek. Hier kunnen bezoekers even uitrusten en in boeken snuffelen. Ook wordt hier informatie gegeven over de bibliotheek. Leden  kunnen vragen stellen, bijvoorbeeld over het aanmaken van een account of over het reserveren van boeken. Aan het eind van iedere beursdag is er nog een verrassing bij de leestafel.

 

Make and Take tafel

Er komt een leuke, gezellige hoek waar een klein werkje gemaakt kan worden. Elk dagdeel zorgen we voor een ander werkje. We hebben pakketjes gemaakt met het materiaal dus kan een bezoeker zo aan de slag. Een vrijwilliger is aanwezig om te helpen bij het in elkaar zetten. Meteen een heerlijk rustmomentje om even bij te komen.

 

Publiekskeuze

Bij de infostand komen briefjes te liggen waarop je kunt invullen wat je de mooiste, meest aansprekende of inspirerende themaquilt vond. Na afloop van de tentoonstelling gaan we kijken welke quilt de meeste stemmen heeft gekregen en zorgen we voor een leuk presentje voor de maker.

Angels

De Broodfabriek is op zoek naar angels voor alle exposities. Je kunt je opgeven om een dagdeel te angelen en als dank krijg je een toegangskaartje en een kop koffie. Meer informatie is te vinden op onze website en op de website van De Broodfabriek. Link Angels

 

Voor alle vragen kunnen jullie ons mailen: ttcie@quiltersgilde.nl

 

Als Tentoonstellingscommissie gaan we de puntjes op de i zetten en de laatste zaken regelen.

Wij hebben er enorm veel zin in en hopen vele bezoekers te ontmoeten.

 

Namens de Tentoonstellingscommissie,

Jannie de Breuk