Quipdag?

Door: Gerie Lammers

Hoi, daar ben ik weer, Gerie. Deze keer wilde ik het eens hebben over de internationale Quipdag.

Quipdag….

hoor ik je denken, wat is dat nou weer?| Quipdag wil zeggen: QUip In Public, Quilt in het openbaar.

Al jarenlang worden er over de hele wereld quipdagen georganiseerd, op de derde zaterdag van juni. Dat is dus rond de langste dag van het jaar, dan heb je toevallig? ook het langste licht om er de hele dag optimaal van te kunnen genieten.


Denk je erover na om zelf een quipdag in jouw gemeente te organiseren? Twijfel niet langer, ga het gewoon doen. Het is echt heel gemakkelijk, want je hebt er niet veel voor nodig. Slechts 1 quiltproject en een openbare ruimte. Meer niet? Nee, meer niet. Dat mag natuurlijk wel.

Je kunt de quipdag zo gek maken als je zelf wilt, met al je quiltvrienden en -vriendinnen, gratis drank (mag ook koffie of thee zijn), een 5-gangen diner voor alle toevallige passanten, een grote circustent tegen de weersomstandigheden, animatie voor de kinderen, waaronder een jonglerende clown, vlaggen in alle omringende straten, de lokale fanfare, voorafgegaan door dansmariekes, die je dag opent met mooie muziek nadat de burgemeester een mooi gequilt lint heeft doorgeknipt. De hoeveelheid toevallige passanten, die al van de hapjes en drankjes aan het genieten zijn, kun je vergroten door ruim van tevoren advertenties op je sociale media te zetten, maar ook in het plaatselijke krantje.

Maar dat hoeft allemaal niet. Lekker op een stoeltje buiten in het park, op de markt, op een terrasje, dat kan ook. Als je maar lekker buiten (of binnen, als het regent, de bibliotheek, het gemeenschapshuis) ergens in het openbaar gaat zitten quilten. Misschien met de vlag van jullie quiltbee, of een kleine tentoonstelling van wat quilts. Om te laten zien hoe leuk en veelzijdig onze hobby is. Waarschijnlijk ontmoet je (jullie) nog veel meer quilters waarvan je niet wist dat die ook quilten. Of je maakt nieuwe quiltvrienden en -vriendinnen, waar je mee kunt gaan quilten. Omdat onze hobby verbindt en altijd een leuke opening geeft voor een gesprek.

Mocht je in jouw gemeente ook de quipdag willen organiseren, dan vinden wij (de andere leden van het Quiltersgilde) het reuze interessant om te horen hoe jouw quipdag is gegaan. Heb je vragen over het organiseren van de quipdag, kun je altijd vragen stellen aan de vrijwilligers van het Quiltersgilde. Bijvoorbeeld al onderaan dit blogbericht.

 

Algemene Ledenvergadering en Commissie Dynamiek 22 maart 2025

Door Jentien van de Brug (Commissie Dynamiek) en Conny Dienske

Algemene Ledenvergadering en Commissie Dynamiek 22 maart 2025

In dit blogbericht geven we je een terugblik op de Algemene Ledenvergadering en geeft de Commissie Dynamiek een toelichting op haar werkzaamheden en resultaten.

Vicevoorzitter Marjolein van der Eijk leidde de vergadering, aangezien voorzitter Inge van Koningsveld door persoonlijke omstandigheden verhinderd was. De agenda en bijbehorende stukken waren tijdig gepubliceerd op het besloten ledendeel van de website.

De notulen van de Algemene Ledenvergadering 2024 en het jaarverslag 2024 zijn goedgekeurd.

Penningmeester Henriette Balten gaf een toelichting op de begroting, die vervolgens werd vastgesteld. Het jaar 2024 is afgesloten met een bescheiden positief resultaat.

Met algemene stemmen werd een contributieverhoging van € 4,– goedgekeurd waarmee de contributie op € 30,– per jaar komt.

Zowel de kascommissie, bestaande uit Anneke Westland en Antoinette Versteeg, als de accountant hebben de financiële stukken gecontroleerd en akkoord bevonden. Op basis hiervan verleende de kascommissie de penningmeester decharge over het boekjaar 2024. Voor 2025 blijft de kascommissie ongewijzigd, met Marijke Drost en Mieke Schabbing als reserveleden.

Het voorstel van het bestuur om emailadressen van leden binnen de vereniging te kunnen gebruiken werd door de vergadering goedgekeurd, uiteraard binnen de wettelijke kaders van de AVG. Hierop zal het huishoudelijk reglement worden aangepast.

Verkiezing bestuursleden

Inge van Koningsveld was aftredend maar herkiesbaar en is met algemene stemmen herkozen.

Daarnaast werden door het bestuur twee nieuwe leden voorgedragen:

Pauline van den Berg, opvolgster van Marjolein den Oudsten als bestuurslid en hoofdredacteur van Quiltnieuws.

en

Jeanette Broer als bestuurslid met als belangrijkste taak ICT-zaken en SharePoint.

Beide dames werden met applaus ontvangen en hartelijk welkom geheten. Met deze benoemingen is het bestuur weer op volle sterkte.

Commissie Dynamiek

Door Jentien van de Brug

Tijdens de ALV van vorig jaar is de commissie Dynamiek opgericht met als opdracht het Quiltersgilde toekomstbestendig te maken. Jentien van de Brug presenteerde 22 maart het proces van het afgelopen jaar aan de hand van een PowerPoint.

De Commissie Dynamiek is gestart met 6 leden en begeleid door twee heren van de Sesam academie.

De opdracht van het bestuur aan de commissie was; “Kom tot een concreet plan van aanpak hoe we met elkaar kunnen werken aan een toekomstbestendige vereniging”. 

We stelden ons zelf de vraag wie is / zijn het Quiltersgilde? Onze conclusie is: Dat zijn wij!

We zijn ons denkproces gestart vanuit de cirkel van Sinek.

Het Waarom!

De brainstormronde leverde veel ideeën en gedachten op. Vervolgens hebben we deze geordend, waarbij er uiteindelijk vijf hoofdthema’s naar voren kwamen. Deze richtten zich zowel op het functioneren binnen het Quiltersgilde als op de externe samenwerking.

Naar binnen toe kozen we voor:

  • Ten eerste, het verbinden van leden.

  • Daarnaast, het behouden van de traditie en cultuur.

  • Tot slot, leren en kennisoverdracht.

Naar buiten toe stond centraal:

  • Enerzijds, samenwerken met andere verenigingen en organisaties.

  • Anderzijds, het verbinden van mensen en culturen.

Gaandeweg groeide steeds sterker de overtuiging dat we niet top-down, maar juist bottom-up moesten werken.

Het Hoe!

Na de eerste fase gingen wij verder met de tweede fase.

Bij het onderdeel ‘Hoe’ hebben we daarvoor gebruikgemaakt van de brieven en e-mails die leden naar het bestuur stuurden in reactie op hun oproep om ideeën. Wat een waardevolle input!

Vervolgens, in november 2024, hebben we het ‘Waarom’ en ‘Hoe’ gepresenteerd aan het bestuur. Op basis daarvan kregen we de opdracht om een aantal deelonderwerpen verder uit te werken.

Deelonderwerpen

  1. Leren en kennisoverdracht:

    • Allereerst, introductie van de beginnende quilter. Dit betreft niet alleen jongeren, maar ook iedereen die kennis wil maken met patchwork en quilten.

    • Daarnaast willen we leden stimuleren om in hun directe omgeving hun quiltvaardigheden te delen.

  2. Digitale mogelijkheden benutten:

    • Enerzijds, social media en andere digitale middelen inzetten om het Quiltersgilde beter zichtbaar te maken.

    • Anderzijds, deze middelen gebruiken om mensen met elkaar in contact te brengen.

Op zaterdag 15 maart hebben we ons plan gepresenteerd aan het bestuur en op de ALV van 22 maart nam het bestuur het stokje over. Na de presentatie gingen de aanwezige leden in groepjes uiteen om zich te buigen over drie vragen:

  1. Wat zou je graag terugzien op het ledendeel van de website?
  2. Hoe kunnen we jeugd enthousiasmeren voor quilten?
  3. Wat heb je nodig om jouw kennis over patchwork, quilten en het Quiltersgilde te delen?

Vanuit de Commissie Dynamiek hoorden we veel ideeën terug die wij ook in ons plan hebben vastgelegd.

Met name de gedachte om dichter bij de woon- en leefgemeenschap zichtbaar te zijn wordt door veel leden omarmd.

De uitkomsten van deze discussies zullen verder worden uitgewerkt.

Na afloop van de presentatie sprak Marjolein van der Eijk haar grote waardering uit voor de inzet en het harde werk van de commissieleden en zette hen met een mooi boeket feestelijk in het zonnetje.

Middagprogramma

Na de lunch nam Herma de Ruiter ons mee in het Textiel Mobiel project wat zijn oorsprong vond in haar Going round in circles. Aan de leden was gevraagd iets persoonlijks mee te nemen met een verhaal. Dan kon van alles zijn als het maar bevestigd kon worden op een stukje textiel van 10 x 10 cm. Dit leverde ook bij ons mooie verhalen op. Er werd hard gewerkt en bij afsluiting van de dag waren er zelfs al een paar klaar. Dit gaan we waarschijnlijk een vervolg geven maar daarover later meer.

 

De beeldmerkquilt van Noord Zuid

Door: Nelleke Meinders, Tentoonstellingscommissie

Bekendmaking Beeldmerkquilt Thematentoonstelling Noord Zuid


Na een verlenging van de inzendtermijn voor de aanmelding voor de tentoonstelling Noord Zuid is er een beeldmerkquilt uitgekozen. We hebben gezocht naar een beeld dat zich goed leent voor een foto. En het moest ook zo veel mogelijk quilters aanspreken. Kortom een ‘mooie allemansvriend’.

Eén quilt sprong eruit door de kleurrijke uitstraling, de leuke uitvoering en het leuke verhaal erbij; “Mijn vriend en ik en onze Newfoundlander, reizen met onze oude Mercedes 609D Leger Ambulance, die we zelf omgebouwd hebben tot camper, van Noord naar Zuid. Beleven allerlei avonturen en genieten van onze vrijheid. “

De quilt is gemaakt door Erika Stek en zowel het patchwork als het quilten zijn met de hand en machinaal gedaan.

 

Beeldmerk quilt Noord en Zuid – Erika Stek


Deze quilt zal gebruikt gaan worden op de aankondigingen voor deze tentoonstelling. Hoe leuk is dat!

Erika gefeliciteerd met deze uitverkiezing.

Het thema voor de miniatuurquilttentoonstelling van 2026 is:

CYCLUS

 

 

Door: Nelleke Meinders

Het thema

Eén van de taken van de tentoonstellingscommissie is het voorleggen aan het bestuur van een aantal thema’s voor de Miniatuurquilttentoonstelling. Maar hoe verzin je een thema? We hebben uit het woordenboek van elke letter van het alfabet elk 3 woorden/ begrippen genomen waar we een beeld bij hadden. Uit onze lijsten hebben Edith en ik allebei 10 favorieten gekozen. Bij deze favorieten zaten een paar overeenkomsten en daar zijn we mee aan de slag gegaan. Van elk favoriet woord hebben we een uitgebreidere omschrijving gegeven of een synoniem, eigenlijk een toelichting op het woord of begrip om de keuze te vergemakkelijken.

Die keuzes zijn aan het bestuur voorgelegd en het is CYCLUS geworden.
Omschrijving van cyclus:

Een cyclus (of kringloop) is een zichzelf herhalend proces of een afzonderlijke periode in zo’n proces, een serie, een geheel van dingen die bij elkaar horen, een herhalend patroon of wat in een kring rondgaat en zich steeds herhaalt.

Bij deze omschrijvingen kan je toch wel wat als quiltster. Zeker als alle technieken gebruikt mogen worden en het een traditionele, moderne of art quilt mag worden. Ook inzendingen buiten het thema zijn welkom.

Voorwaarden en informatie

De enige beperking is de maat. Een miniatuurquilt mag een maximale omtrek hebben van 200 cm.
De vorm mag je zelf bepalen, een rechthoek, een vierkant, een hexagon, een hart, een trapezium, een cirkel mogelijkheden genoeg.

 


Je quiltje moet in een envelop verzonden naar het adres wat in het aanmeldformulier staat. De inzendingen komen in elk geval te hangen tijdens de P&Q dagen in Rijswijk van 12 t/m 14 februari 2026. Maar mogelijk ook nog op andere tentoonstellingen in het land. Wanneer de quiltjes weer “thuis komen” is dus nog niet te zeggen.

Inzendingen vóór 1 augustus 2025 binnen het thema CYCLUS dingen mee om verkozen te worden tot beeldmerkquilt. Je moet dan wel bij het aanmeldformulier een foto van de quilt meesturen van minimaal 1 MB.

Het aanmeldformulier staat HIER.

Veel succes en plezier, we hopen op veel inzendingen!
De Tentoonstellingscommissie Edith en Nelleke

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Joke

Door: Joke Bouter en Sylvia Jansen

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Riny Zeijpveld-Meuleman, heeft het stokje doorgegeven aan:

Joke Bouter

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Joke voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn functie als vrijwilliger is regio administrateur. Deze taak is nieuw sinds de invoering van het betalen via Ideal  bij aanmelding voor een regiodag.  Ik houd de financiële administratie hiervan bij. Er is 2 keer een pilot gedraaid en met ingang van najaar 2025 wordt het ingevoerd voor alle regiodagen.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

In 2019 zijn Janine van Dijk en ik gevraagd om regiovertegenwoordigster te worden van Noord-Holland Noord. Om gezondheidsredenen moest ik daar in 2024 helaas mee stoppen. Omdat ik toch graag bij het Gilde betrokken wilde blijven, heb ik ingestemd om de taak van regioadministrateur op me te nemen.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Ik vond de administratieve kant van de organisatie van de regiodagen leuk om te doen. Wat ik nu doe, lijkt daar veel op. Het klinkt misschien wat saai: lijsten bijhouden, betalingen controleren, maar het ligt me wel. Al heb ik geen financiële achtergrond. Het contact met de regiovertegenwoordigers vind ik het leukste aspect ervan. Spannend wordt het komend najaar wel als de aanmeldingen voor alle regiodagen via Ideal betaald gaan worden.

 

Joke als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Joke zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre?

Ik maak voornamelijk traditionele quilts.

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik heb een aantal favoriete quilts. De eerste quilt natuurlijk. Een sampler, gemaakt bij de beginnerscursus begin jaren 90. Hij heeft dienst gedaan als vloerkleed voor de kleinkinderen, er zijn tenten mee gebouwd, ook in de tuin. Hij is nu meerdere keren op 60 graden gewassen en het donkerblauw is wel wat vaal geworden, maar verder is hij nog prima.

Toen ik 50 werd, heb ik aan alle mensen een fat quarter gevraagd met speciaal verzoek iets uit te zoeken wat zíj mooi vonden. Dat leverde mooie verhalen op! Een schoonzusje uit Groningen kwam indertijd nietsvermoedend terecht in de ‘Naaidoos” in Nieuw-Buinen. Ze werd overweldigd door de hoeveelheid en de gevarieerdheid van de lapjes. Ze vertelde dat ze er 3 uur had rondgelopen. Vriendinnen  – geen quiltsters – kwamen in de toenmalige quiltwinkel in Hoorn. De verkoopster vroeg aan de 2de of het een kadootje was voor de mevrouw die 50 ging worden…Zo ja, dat kon ze beter een ander lapje kopen want diezelfde ochtend had iemand anders dat lapje al uitgezocht. Ik kon vaak aan de lapjes herkennen wie het gekocht had! Zo was er o.a. een lapje met blauwe roosjes dat Roos had gekocht en een lapje met kleurige bloemen van een vriendin, die schildert. Van ieder lapje maakte ik een ster. Het werd een gepuzzel om er iets van een compositie in te krijgen, maar het is aardig gelukt. Een aantal mensen is inmiddels overleden en dat maakt de quilt nog dierbaarder.

 

Joke Bouter – Sterrenquilt


In Coronatijd heb ik van alle ‘ouwe meuk’ lapjes die ik in de kast had liggen een quilt gemaakt. ‘Ouwe meuk’, de restanten van lapjes die er al jaren lagen vanaf mijn beginjaren en waarvan ik zeker wist dat ik ze nooit meer zou gebruiken. De nieuwe restjes die daardoor weer ontstonden, mochten niet meer terug in de kast….

 

Joke Bouter – Restjesquilt


N.a.v. een artikel in Quiltnieuws over sneeuwverven heb ik dat ook uitgeprobeerd.. De laatste winter, dat er in Hoorn een dik pak sneeuw lag…  Met 3 kleuren : rood, geel en blauw. Kleuren mengen en proberen verschillende tinten te krijgen. De hele keukentafel stond vol met potjes ….Ik heb altijd op een laboratorium gewerkt, dus ik was helemaal in mijn element met het mengen van het verfpoeder in verschillende verdunningen.

 

Joke Bouter – Sneeuwverf quilt

Soms zie ik een patroon en wil ik dat ook uitproberen.

Een colourwash-quilt.

 

Joke Bouter – Colourwash quilt

 

Een one blockwonder-quilt, die op de tentoonstelling in Alkmaar heeft gehangen.

 

Joke Bouter – One-block wonder quilt


Een klein scrapquiltje met zwart en wit n.a.v. een artikel in QN 131.

 

Joke Bouter – Scrapquilt

 

En met onze bee, een 3d quiltje in zwart, grijs en okertinten.

 

Joke Bouter – 3D quilt



Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?

Door mijn beperking vanwege een oogziekte, en door mijn allergieën, kan ik niet meer alles doen en uitproberen wat ik zou willen. Ik ben meer gaan haken en breien. Maar ik heb gelukkig ook voldoende ideeën om lekker bezig te blijven met lapjes. Want dat is toch wel het leukste om te doen.

De laatste quilt die ik gemaakt heb, is een vrij grote quilt met kleuren.  Ik wilde uitproberen hoe kleuren op elkaar inwerken met grijs en zwart/wit tinten. Zelfs de wat ‘saaie’ kleuren komen er goed in uit. De quilt hangt in de kamer en de kleinkinderen noemen het de vlaggenquilt.

 

Joke Bouter – Vlaggenquilt

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik ben nu bezig met een postzegelquilt. Omdat ik die altijd nog een keer wilde maken. Effen lapjes met een lichte achtergrond.

En ik maak droomdekentjes voor st. De Regenboogboom. In perioden van veel zorgen vind ik het heel fijn om juist met vrolijke (knal)kleuren iets te maken.

 

Joke Bouter – Droomdekentje


Dat geeft ook veel voldoening. Ik doe dat alleen, maar ook met anderen, in een klein groepje.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Yolanda Coevert

 

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten, 18) Gerda de Jong, 19) Paulien Slutter, 20) Annemieke Polman, 21) Lydia de Mooij en 22) Jo Huijsman, 23) Pieternel Hol en 24) Riny Zeijpveld-Meuleman.

 

 

 

Quiltnieuws 163 binnenkort op de mat

Door: Pauline van den Berg

Het is weer zover, één dezer dagen wordt Quiltnieuws 163 bij jullie thuis bezorgd, samen met de ledenpas. Het is opnieuw een nummer met leuke, mooie en bijzondere artikelen geworden. En ik mag – als binnenkort door de ALV te benoemen hoofdredacteur – vast een tipje van de sluier oplichten.

Voorjaar

Het nummer ademt het voorjaar en volgens mij kijken we daar allemaal enorm naar uit na deze lange en grijze winter. Een vrolijke vogel siert de voorkant. Het is één van de vele prachtige inzendingen van Imagine a Bird. Een overzicht van alle inzendingen is te vinden op de achterkant van Quiltnieuws.

 

Tineke de Wit


Tropische verrassing

Els Mommers staat deze keer centraal in het portret met haar kleurrijke en tropisch getinte werk. Hoe kan dat ook anders als je al jaren op het Caribische eiland Saba woont. Veel van haar werk is geïnspireerd door de Kuna Indianen van de San Blas eilandengroep. Een bijzonder verhaal over een bijzonder mens.

 

Els Mommers


Inspirerend en ontroerend

In het hoofdartikel wordt het al eerder besproken onderwerp van Ecoprinten verder uitgediept door Marlies van Huijgevoort. Wat is er toch veel mogelijk met wat de natuur ons biedt. Veel inspiratie is te halen uit het verhaal van Lia Meiborg over haar kikkers en ‘The making of’ de beeldmerkquilt van Connected in Red.

 

Lia Meiborg

 

En mocht je juist gebrek aan inspiratie hebben, lees dan hoe je je creatieve brein weer activeert. Ontroerend is het verhaal van de prachtige quilt van Cock Kooi-van den Beukel, die door haar dochter is verwerkt tot herinneringsdozen. Wat een mooie manier om je moeder te eren.

 

Cock Kooi-van den Beukel



Tentoonstellingen

Velen van jullie hebben vast de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk bezocht. Op onze eigen exposities wordt in het volgend nummer terugblikt. Wat ik al wel kan verklappen is dat het een groot succes was. Er waren diverse andere exposities waarvan we er enkele in dit nummer uitlichten.

 

Barry Passchier

 

Ook van de 4e tentoonstelling van QuiltCaféGinneken wordt verslag gedaan en de prachtige tentoonstelling in de Kantfabriek van de groep Quilt Art die dit jaar 40 jaar bestaat is nog tot 27 april te bezichtigen. Wat een creativiteit!

Tot slot wordt vooruitgeblikt op het Textielfestival 2026 en de daaraan gekoppelde opdracht.

Zelf aan de slag

Met het voorjaar komt ook Pasen er weer aan. Gerda de Jong heeft weer wat leuks bedacht hiervoor: vrolijke paaseieren voor de ontbijttafel of een kipje op klosjes.

 

Gerda de Jong


En wil je snel een kleurige quilt maken? Dan biedt het kleurige blok (foto 7) van Inge van Koningsveld een uitgelezen kans. Of de kleurige bloemen van Paulien Slutter.

 

Inge van Koningsveld

 

Of je maakt het patroon met vrolijk gekleurde vierkanten van onze adverteerder Wonderfil. Ik ben benieuwd welke kleurrijke variaties deze patronen allemaal opleveren. En wil je een groter project, begin dan met de Mystery Quilt voor 2025, ontworpen door Marlies van Huijgevoort.

 

Marlies van Huijgevoort



Tot slot

Op 22 maart a.s. is de Algemene Ledenvergadering. Alle informatie staat in Quiltnieuws en op de website. Vergeet je niet aan te melden.

Al met al is er veel om naar uit te kijken. Ik wens jullie veel lees- en maakplezier!

 

Regiovergaderdag

Jaarlijks overleg regiovertegenwoordigers

door Marjolein van der Eijk

Afgelopen zaterdag 8 februari kwamen regiovertegenwoordigers en bestuursleden naar de Schakel in Nijkerk voor overleg. Ook de tweede webmaster Riny Zeijpveld en Joke Bouter als administrator van de Idealbetalingen waren aanwezig. Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomst maken de regiovertegenwoordigers kennis met hun nieuwe collega’s en wisselen we ervaringen en ideeën uit met elkaar. Zowel binnen het bestuur als onder de regiovertegenwoordigers waren een aantal mensen geveld door de griep maar ondanks dat was met 30 personen de zaal toch gezellig vol.

De onderwerpen

Na een welkomstwoord en een kleine toevoeging aan de agenda kon het overleg beginnen met het voorstelrondje.
Zowel de regio Zuid-West [een samenvoeging van Zeeland en Noord-Brabant West] als de regio Friesland hebben nieuwe regiovertegenwoordigers die met enthousiasme bezig zijn met de voorbereidingen voor hun eerste regiodag dit voorjaar. De andere aanwezigen draaien al wat langer mee en met elkaar zorgen zij verspreid over het land voor leuke dagen voor leden en niet-leden.

Nieuw beleid rond niet-leden

De aanwezigheid van niet-leden op regiodagen was één van de onderwerpen die aan de orde zijn geweest.
Er is unaniem besloten dat niet-leden voortaan altijd welkom zijn op de regiodagen tegen de bekende meerprijs van € 5.- [voorjaar 2025 klik hier]. De regiovertegenwoordigers gaan deze aanwezigen op de regiodagen uitnodigen om lid van het Quiltersgilde te worden en voor dit doel hebben zij bij vertrek een aantal inschrijfformulieren voor nieuwe leden en kennismakingspresentjes meegenomen.

Sluitingsdatum aanmelding regiodagen

Voor alle regiodagen geldt een sluitingsdatum voor aanmelding. Deze wordt zowel in Quiltnieuws als op de website per regio aangegeven. Een aantal regio’s hebben te maken met een maximum aantal deelnemers vanwege de grootte van de zaal. Voor die regio’s wordt de aanmelding automatisch gesloten als het maximum is bereikt. Wie zich daarna toch nog wil opgeven kan contact opnemen met de betreffende regiovertegenwoordigers.
Bij de meeste regio’s speelt dit niet maar de sluitingsdatum blijft ook daar belangrijk omdat het zowel voor de uitbater van de zaal als voor de regiovertegenwoordiger op tijd duidelijk moet zijn op hoeveel deelnemers gerekend kan worden i.v.m. het aantal lunches en te maken pakketjes voor de workshop.

Automatische betaling bij aanmelding

In het afgelopen jaar is een pilot gestart met het automatisch betalen bij aanmelding voor een regiodag. Hieraan hebben meerdere regio’s deelgenomen en het heeft heel goed gewerkt. Er is daarom besloten om dit met ingang van de regiodagen in het najaar van 2025 voor alle regio’s in te stellen. Dat betekent dat je bij aanmelding voor een regiodag op de website meteen via Ideal kunt betalen. Joke Bouter verwerkt dit en zorgt daarna dat de aanmeldingen bij de juiste regiovertegenwoordigers terecht komen. Dit scheelt voor de regiovertegenwoordigers veel administratie. Tijd die ze beter kunnen besteden aan het organiseren van een leuke dag en het voorbereiden van de werkjes.
Voor leden die omgaan met de computer lastig vinden blijft het altijd mogelijk om zich per post aan te melden bij de betreffende regiovertegenwoordiger. Zij neemt dan verder contact op.

Aanwezigheid bestuursleden op de regiodagen

Het is een goede gewoonte dat tijdens een regiodag een bestuurslid aanwezig is. In het afgelopen jaar is gebleken dat dit door de volle agenda’s van de bestuursleden niet altijd meer haalbaar is. In overleg is nu besloten dat we als bestuursleden waar mogelijk proberen aanwezig te zijn maar dat dit niet altijd lukt. Als bestuur zorgen we wel voor het z.g. bestuursbulletin met mededelingen die voor leden interessant zijn. Dat bulletin ligt tijdens de regiodagen ter inzage op de tafels óf het wordt voorgelezen door één van de regiovertegenwoordigers.
Als er vanuit de leden vragen zijn voor bestuursleden kunnen die natuurlijk altijd via de regiovertegenwoordigers of direct [zie de colofon in Quiltnieuws] gesteld worden.

Aanbevelingen Commissie Dynamiek

Door de Commissie Dynamiek zijn zes aanbevelingen geformuleerd om het Quiltersgilde toekomstbestendig te maken. Eén daarvan is het veranderen van de structuur van de vereniging van ‘Top Down’ naar ‘Bottum Up’.
Dit is redelijk abstract maar het komt er op neer dat de huidige organisatie van de vereniging bestaat uit zeven bestuursleden die de beleidslijnen uitzetten zoals vastgesteld in de Algemene Ledenvergadering [hier aanmelden]. Voor de uitvoering zorgen commissies met specifieke taken, een grote groep regiovertegenwoordigers, een aantal vaste medewerkers en incidentele vrijwilligers. Alles wordt van ‘bovenaf’ aangestuurd.
Als we het Quiltersgilde als vereniging willen behouden en verjongen is er een andere insteek nodig. Betrokkenheid van de leden is daarbij onmisbaar. Dit kun je o.a. bereiken door leden meer verantwoordelijkheden te geven en proberen jongeren enthousiast te maken voor onze mooie hobby. Omdat de regiovertegenwoordigers het dichtst bij de leden staan was ook dit een belangrijk onderwerp op deze regiovergaderdag.
Eén van de ideeën die door de aanwezigen werd geopperd is dat de regiovertegenwoordigers periodiek de namen en e-mailadressen krijgen van nieuwe leden in hun regio zodat ze daar een uitnodiging voor de regiodag naartoe kunnen sturen. We gaan onderzoeken of dat mogelijk is.
Verder was een grote meerderheid van de aanwezigen bereid om mee te denken over o.a. onderlinge samenwerking bij de organisatie van nieuwe ledenmiddagen. Wordt vervolgd!

Middagprogramma

Na de lunch is er altijd een kleine workshop die is voorbereid door de regiovertegenwoordigers van één regio, deze keer was dat Noord-Holland Noord. Janine van Dijk en Yolanda Coevert hadden voor een duidelijke beschrijving en een stofpakketje gezorgd zodat we aan de slag konden met het maken van een Japans tasje. Yolanda loodste ons door het vouwwerk heen. Het was na afloop van de bijeenkomst niet bij iedereen helemaal klaar maar daar was het enthousiasme niet minder om.

Inspiratie

Alle regio’s hadden het ‘werkje’ van hun laatste regiodag meegebracht om elkaar te inspireren en daar zaten weer heel leuke ideeën bij. Tenslotte ging iedereen naar huis met een doos met nieuwe kaarten voor de verkoop op de aanstaande regiodagen.

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst!

Meet and Greet Traditioneel

Door: Joke, Saskia, Elly en Janine, Commissie Traditioneel quilten

En dan is het opeens eind januari. We waren al een poos met de voorbereidingen bezig. Daardoor maak je je ook een voorstelling over hoe de dag zal gaan. Voor ons ook gelijk de eerste echte kennismaking met het nieuwe lid van de Commissie Traditioneel, Saskia. En we hadden er zin in.

De dag ervoor konden we nog twee deelnemers die op de reservelijst stonden, blij maken met hun plekje. De zieken wensen we natuurlijk van harte beterschap en we hopen dat jullie er volgend jaar wel bij kunnen zijn. 😊

Hannie Hennink van Quiltwinkel Marin uit Westendorp nam ons mee door de geschiedenis van de Blokken van de Maand die zij de afgelopen jaren zelf heeft ontworpen. We konden ze allemaal ook in het echt bekijken, van de eerste tot en met de laatste. De meest succesvolle was de BOM met het vogeltje Juultje, die zij in 2018 ontwierp. Af of zelfs nog niet eens af. Hannie wist nooit vooraf hoe het volgende blok zou worden. In de loop van de maand ontstond vanzelf het idee. Een geruststelling voor ieder, je hoeft het niet allemaal vooruit uit te denken.

 


Daarna mocht iedereen aan het werk. De start was een blok met een deur, omringd door kleinere blokjes van verschillend formaat en vormgeving. Naar eigen keuze. De patronen werden bijgeleverd.

Zo kon het worden: Maar je maakt het zoals jij het zelf wil.

Er zat een blokje bij dat bestaat uit 5 vierkante, gevouwen lapjes van 7,5cm. Priegelwerk! Dat verdiende uitleg. Stap voor stap leidde Hannie ons door dit proces. De eerlijkheid gebied dat wij, voorafgaand aan deze dag, dit blokje al zelf geoefend hadden. En, zoals jullie weten: als je thuis op je gemak in eigen tijd en zonder afleiding werkt, is het maken van dit blokje makkelijker dan dat het vandaag bleek te zijn. De gedetailleerde uitleg bleek hard nodig te zijn en daar was Hannie met de voorbeelden goed op voorbereid. Bij iedere tafel volgde extra uitleg en regelmatig zag je een opgestoken hand als roep om advies of check of het wel goed was gegaan.

 


He, he, tijd voor de lunch. Een ruim gevuld buffet waar we van mochten pakken. Daar waren we wel aan toe. Ook tijd voor de winkel, de quilts van dichtbij bekijken en lekker kletsen met elkaar.

‘s Middags begonnen we met de show-and-tell. Een aantal deelnemers hadden één of meerdere quilts meegenomen om te laten zien. Vaak een Bom, maar niet altijd. Zo leuk altijd om het verhaal achter de quilts te horen. Van verstopte blokjes, omdat er nog 1 blokje bij moest om het jaar vol te maken en om dat ene blokje dat het totaalformaat dwars zat. Tot elke dag een hartje in Coronatijd, en een droomdekentje in wording. Een mooie diversiteit ontvouwde zich aan onze ogen.

 


En dan weer aan het werk met het blok. Hannie stelde zich in een hoekje op en gaf daar persoonlijk les over de manieren van appliqueren en borduren op stof. En ze had het druk! In het startblok vandaag zat ook een blokje met tekst boven de voordeur. Drie teksten werden als voorbeeld gegeven.

 


Er lag ook een vel papier om passende teksten die je zelf mooi vond, op te schrijven en zo anderen op een idee te brengen. Met al deze mogelijkheden kan je zelf ook blokken ontwerpen, de basis was gelegd. Hiermee hebben wij vast je eigen creativiteit een stimulans gegeven, je kan meer dan je denkt.

Wij hopen van harte dat jullie een leuke, gezellige en misschien zelfs leerzame dag hebben gehad. We hebben tips gegeven voor het vervolg met het gemaakte blok van vandaag als startpunt. Bijvoorbeeld een seizoenquiltje of een twaalfmaandenquilt, alles is mogelijk. We hopen dat er grote of kleine quilts uit ontstaan en dat jullie ons daar een foto van willen sturen.

Omdat het voor ons een nieuwe locatie was en de eerste keer dat we deze dag organiseerden, hebben we een enquête opgesteld die middels een QRcode ter plekke via de telefoon ingevuld kon worden. Daaruit bleek dat de locatie en de catering een ruime voldoende kreeg. Ook kwamen er ideeën voor volgende Meet & Greets. Daar zijn we ook heel blij mee.

Fijn dat jullie er waren!

 

 

Even voorstellen Pauline van den Berg de toekomstig hoofdredacteur

Door: Pauline van den Berg

Even voorstellen – de toekomstig hoofdredacteur

Quiltnieuws is de kwartaaluitgave van het Quiltersgilde en een geliefd blad bij de leden. Enige tijd geleden gaf de hoofdredacteur Marjolein den Oudsten te kennen haar werkzaamheden voor het blad te beëindigen. Het bestuur moest op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur. Gelukkig is er een goede kandidaat gevonden in de persoon van Pauline van den Berg en tijdens de komende ALV wordt zij voorgedragen voor deze functie. In deze blog stelt Pauline zich aan de leden voor.

Wie is Pauline

Mijn naam is Pauline van den Berg, ik ben 66 jaar, getrouwd met Alex en wij hebben drie zoons, drie schoondochters en één kleinkind. Ik woon in het buitengebied van het Veluwse Epe en geniet sinds een paar weekjes van mijn pensioen. Tot 1 januari jl. had een hectische baan als executive assistant van de CEO van het grootste netwerkbedrijf van Nederland, Alliander. Gelukkig heb ik in het hoofdredacteurschap direct een eerste opvulling gevonden van de zeeën van tijd die ik nu krijg. Want stilzitten is best wel lastig voor me.

Hoe ik begon met quilten

De liefde voor lapjes kwam pas later, toen onze kinderen de deur uit waren en wij inmiddels naar Deventer waren verhuisd. We kwamen terecht in het Bergkwartier met om de hoek de inmiddels niet meer bestaande quiltwinkel 100 Rozen. Quilten was voor mij iets uit historische romans over de pioniers in Amerika. Het boeide mij mateloos en nu was er plotseling om de hoek een mogelijkheid om het te leren. Eind 2017 zette ik de eerste stapjes op het quiltpad. Ik leerde de basisbeginselen van Jeltje van Essen, de eigenaresse van 100 Rozen. De liefde voor deze prachtige en zeer gevarieerde handwerkvorm heeft mij sindsdien niet meer losgelaten. Door mijn drukke baan kom ik nu pas toe om de fijne kneepjes te gaan leren en om me te verdiepen in de verschillende vormen. Met hoofdredacteurschap snijdt het mes dus aan twee kanten.

Tot nu toe heb ik 6 quilts gemaakt waarvan mijn favoriet binnenkort in Quiltnieuws 163 te zien is. De laatste quilt wordt voor mijn kleinzoon. De top is inmiddels klaar en ik ga een poging wagen om deze door te quilten op mijn nieuwe naaimachine, die ik mezelf cadeau heb gedaan voor mijn pensioen 😉

Quiltnieuws

Het hoofdredacteurschap is natuurlijk niet iets wat je zo maar even op je neemt. Ik word gelukkig ingewerkt door de huidige eindredacteur Marlies van Huijgevoort en er is een ervaren redactie. Het is een heel proces om tot een mooi en interessant nummer te komen. Mijn eerdere ervaring als communicatieadviseur bij het Mediateam van Alliander komt daarbij goed van pas. Ik hoop samen met de redactie veel mooie nummers te gaan maken en heb je iets leuks te melden of heb je suggesties, laat het ons dan weten via redactie@quiltersgilde.nl.

Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Riny

Door: Riny Zeijpveld en Sylvia Jansen

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we meer dan een jaar geleden begonnen met een nieuw thema: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. De laatste vrijwilliger in de schijnwerpers, Pieternel Hol, heeft het stokje doorgegeven aan:

Riny Zeijpveld-Meuleman

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Riny voor het Quiltersgilde doet.

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn functie als vrijwilliger is 2e webmaster voor het onderhoud en plaatsen van teksten en berichten op de website van het Quiltersgilde. Sinds september 2024 is mijn hoofdtaak het organiseren van de blogberichten.

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Na onze verhuizing in 2023 zocht ik nieuw vrijwilligers werk. In mijn oude woonplaats heb ik het vrijwilligers werk goed over kunnen dragen aan andere personen. Dus was ik in september 2023 vrijwilligerswerkloos… en kon ik zelf weer een keuze maken om iets op te pakken. In dezelfde maand september stond er een oproep in Quiltnieuws voor een webmaster en heb ik mij aangemeld.

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Na een inwerkperiode, onder goede begeleiding van Sylvia Jansen, heb ik vorige zomer alle aanpassingen in de teksten, aangeleverd door de diverse werkgroepen en bestuursleden, doorgevoerd in de website. Zo kreeg ik inzicht in de werking en inhoud van de website. Bij het uitkomen van Quiltnieuws wordt de website weer bijgewerkt met nieuwe info. De planning van de regiodagen met de daarbij behorende formulieren worden weer up-to-date gemaakt. Agenda items die binnen komen, worden geplaatst. Sinds september beheer ik de planning van de blogberichten. Minimaal 3x in de week wordt een blogbericht geplaatst, daarvoor heb ik veel mailcontact met de blogschrijvers en met de blogredactie hebben we 1x in de maand overleg via Zoom.

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Ik hou er van om met de computer bezig te zijn en uit te vogelen hoe iets in elkaar zit en hoe of het werkt. Je bent bezig met hokjes en blokjes eigenlijk net zo als met quilten. Je gebruikt de gereedschappen om een mooi resultaat te krijgen. Ook de contacten met de enthousiaste blogschrijfsters vind ik leuk.

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Op dit moment vind ik het nog leuk om te doen.

Riny als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Riny zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

Heb je een favoriete quilter?

Ik heb geen favoriete quilter, iets spreekt me aan of spreekt me niet aan. Ik let helemaal niet op wie wat heeft gemaakt.

Wat is je favoriete quiltboek?

Ik heb ook geen favoriet quiltboek.

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Mijn quilts passen niet in een bepaald genre. Ik probeer van alles uit.

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Meerdere, soms duurt iets lang en heb ik er even geen zin meer in, maar door de regel wordt alles afgemaakt waar ik aan begin. Soms wel anders dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

 

 

Na de verhuizing heb ik eindelijk alle spullen weer op zijn plaats en kwam ik alle geborduurde onderdelen van de English Country garden borduur quilt weer tegen. Met veel plezier heb ik tijdens de corona periode alle onderdelen geborduurd. Maar ja, dan komt het in elkaar zetten van de onderdelen. Dat is nu niet bepaald mijn ding. Toch heb ik besloten om het af te maken, dan maar met scheve hoek. We hebben de quilt zo opgehangen dat wanneer de deur open staat de scheve hoek achter de deur zit. 😉

 


Toen we nog in ons appartement woonden heb ik de vogeltjes quilt gemaakt. Deze hangt nu nog steeds in de gang van het appartement. De nieuwe bewoners hebben de quilt overgenomen.

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik ben nu een restjes quilt aan het maken. Daarvoor heb ik eerst een ondergrond gemaakt door allerlei restjes en strookjes op een stuk stof te leggen, daar tule overheen gelegd en dit met de naaimachine vastgenaaid met freemotion steken. Daarna heb ik rondjes met de jojomaker gemaakt of van allerlei restjes stof rondjes en blaadjes voorbereid. Deze ben ik op de ondergrond aan het appliqueren en heb ik de hartjes van de rondjes weer voorzien van kraaltjes. Omdat ik zo van borduren hou, vul ik de overblijvende ruimtes op met borduursteken. Daarvoor heb ik eigenlijk een rare manier van borduren. Ik grijp in de bak met draadjes en met welk klosje of draadje ik dan in de hand heb, borduur ik ergens op de lap waar het draadje voor mijn gevoel het beste past en met een steek die me geschikt lijkt op die plek.

Heerlijk ontspannen. Soort van Slow Stitching. Heel fijn en ontspannen om te doen.

 


Paper piecing vind ik ook leuk om te doen. Onlangs heb ik voor de kerst een setje placemats gemaakt met de paper piecing techniek.

Verder hou ik erg van kleine werkjes en de kleine projecten die in Quiltnieuws staan zijn altijd leuk om te maken. Zie mijn foto van het “huisje voor Truusje” welke ik onlangs voor mijn kleindochter maakte. Ze heeft er veel plezier mee.

Het kleine quiltje van het meesje van de uitgelichte afbeelding is een ook zo’n probeersel. Vogeltje is geborduurd op een klein lapje waar ik soluvlies op heb geplakt, toen het vogeltje erop getekend en daarna geborduurd en soluvlies weggespoeld.  Toen was het vogeltje klaar en wat moet je er dan mee. Dus wat takken gemaakt en een achtergrond met blokjes van 4×4, lapjes van oude overhemden van mijn man en die weer doorgeregen met verschillende kleuren blauw borduurgaren.

Ook maak ik al jaren van een ontvangen geboortekaartje een quiltje op A4 formaat voor de familie als felicitatiekaartje. Daar kan ik er ondertussen zoveel van dat ik daar nog wel een keer een blogbericht van kan maken.

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Joke Bouter

 

Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein, 15) Marjolein van der Eijk , 16) Liesbeth Wessels en 17) Henriëtte Balten, 18) Gerda de Jong, 19) Paulien Slutter, 20) Annemieke Polman, 21) Lydia de Mooij en 22) Jo Huijsman, 23) Pieternel Hol.