De Hexagon en

“Een bloemenbon voor jou …”,

 

schreven we in de nieuwsbrief van mei. Allerlei manieren om bloemen te verwerken in je quilt passeerden de revue. Een reactie kwam er van Elfriede Grooten. Heb je die nieuwsbrief gemist en wil je die nog even teruglezen klik dan hier.
Misschien krijg je de nieuwsbrief nog niet en wil je deze wel? Klik dan hier om je ervoor aan te melden.
Ook voor de nieuwsbrieven van Art en Modern quilten.

 

Elfriede schrijft heel persoonlijk over haar ervaringen met de hexagon.

“Hallo allemaal …

Voor het begin van mijn hexagonen-verhaal moet ik ver terug in mijn quiltverleden. Rond 2006 heb ik een quiltevenement bezocht. De locatie weet ik niet meer, maar een van de exposanten was Ans Schipper. Zij is een goeroe op quiltgebied. Haar bekendste werk met hexagonen is de stokrozenquilt. Haar werk inspireerde mij en zij heeft mij haar manier van hexagon maken uitgelegd. Heel precies, stapje voor stapje, steekje voor steekje. Met een pakket van haar ging ik blij naar huis.

Heel veel hexagonen

In de tijd die hierop volgde heb ik heel veel hexagonen gemaakt. Je kunt het wel een verslaving noemen. In het hele huis verspreid lagen A4 stencils met het zeshoekige patroon. Die knipte ik uit, stofjes sneed ik van 4 x 4 cm en de productie kwam op gang. Heel makkelijk, een doosje in de kamer, in mijn werkruimte en in de auto. Het leukste vond ik een bloem maken van stoffen bijvoorbeeld van batik, die door de kleuren mooi met elkaar harmoniëren.

 


Maar ja, wat doe je met zo veel hexagonen? Eerst maakte ik speldenkussens, kaarten en boekomslagen.

 

 

Mijn productie ging verder, het was zo leuk om te doen. De kleinste variant heb ik ook nog geprobeerd, maar dat was te priegelig voor mij.

 

Quiltvriendinnen

Op een dag zat ik met twee quiltvriendinnen bij elkaar en besloten wij alle drie een kimono te maken. Dit was DE kans om de hexagonen te verwerken. Lummie Broekhuizen koos voor een tulpenpatroon en Truke Zwols gebruikte een Log Cabinpatroon. Het plan was gemaakt. Mijn dochter Evelyn tekende het patroon, dat we allemaal gebruikten. Regelmatig kwamen wij bij elkaar om onze vorderingen te bekijken en te bespreken.

 

Mijn kimono in Groningen

Ik ging aan het rekenen en merkte al snel dat ik nog heel veel hexagonen bij moest maken. Maar dat was niet erg, immers vond ik het nog steeds mooi werk. Op veel vakanties heb ik mijn quiltdoosje met hexagonen mee genomen. Iedere keer voegde ik weer bloemen samen en langzaam ontstond er een grote lap. In het totaal heb ik 11489 Hexagonen gebruikt en er 10 jaar aan gewerkt. De binnenkant heeft een mooie groene zijde. Toen hij bijna klaar was, kreeg ik de vraag of ik tijdens het Quiltfestival in Groningen wilde exposeren. Dit was een stimulans om hem af te maken.

 

 

De kimono op stander in Luxemburg.

Mijn handige echtgenoot Lammert heeft een stander gemaakt en uiteindelijk heeft deze stander in 2023 in de kerk in Breede voor het altaar gestaan. Het was de eyecatcher van mijn expositie en ik heb veel complimenten ontvangen. Dit jaar in juni heb ik in Luxemburg geëxposeerd. Ook hier heeft hij mijn collectie quilts goed aangevuld.
Klik hier voor een kort filmpje van mijn kimono.

 

De kimono als PLU

In het najaar van 2022 werd Lummie zo ziek, dat ze haar kimono niet meer af kon maken. Dat heb ik voor haar gedaan en toen ik in februari 2023 afscheid van haar moest nemen, was de kimono klaar en zij heeft hem als PLU ( persoonlijke laatste uitrusting) gedragen.

 

Groningen, Luxemburg en Zwitserland kennen nu de hexagon

Ook in mijn Zwitserse klos (Round Bobbin Challenge) komt de hexagon telkens weer terug, zelfs in leer.

 

 

Inmiddels heb ik alweer nieuwe hexagonen gemaakt en wellicht komt er een nieuw project op mijn pad waar ik ze in ga verwerken. Het is en blijft een verslaving en zolang ik het nog leuk vind om ze te maken is het goed. “

Elfriede Grooten.

 

Bedankt Elfriede voor het delen van jouw verhaal in deze blog.

De commissie Traditioneel Quilten

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *