Thematentoonstelling Noord – Zuid november 2025 in Groningen

Inspiratie voor de thematentoonstelling Noord – Zuid

Graag willen wij jullie nog een keer wijzen op de thematentoonstelling Noord – Zuid in november 2025 in Groningen.

Het inschrijfformulier voor deze tentoonstelling staat op de website. Er zijn nog niet zoveel inschrijvingen binnen. Misschien ben je al druk bezig maar voor de quilters die nog aarzelen of nog geen inspiratie hebben hierbij wat ideeën.

Edith en ik hebben afgelopen week 14 uur bij elkaar in de auto gezeten om te rijden naar Nijkerk en naar Groningen. Aan gesprekstof hebben wij nooit gebrek en wij hebben zitten brainstormen over onderwerpen voor een quilt die passen binnen het thema Noord Zuid.

Een aantal ideeën:

Pieterpad 

Denk dan ook aan: wandelroute / reizen / wereldreis / lange afstand.

Koud – Warm

denk ook aan Zon – Sneeuw, Klimaat, Koele en Warme kleuren

Noord Zuid is ook een misdaadserie op TV

Noord Zuid zijn ook stadsdelen

Noord- en Zuid-Amerika

Noord- en Zuid-Holland

Noord Zuid is ook een misdaadserie op TV

Noord Zuid zijn ook stadsdelen

Noord- en Zuid-Amerika

Noord- en Zuid-Holland

Een windroos, kompas, windstreken, windrichting.

Is het misschien een idee om een bestaand patroon van een Marinierskompas aan te passen,

te abstraheren of een gedeelte van het patroon te gebruiken.

Doe vooral mee

Doe vooral mee en als je quilt al klaar is stuur dan een foto mee. Wie weet komt jouw quilt dan als beeldmerk in de media.

Veel plezier met het bedenken en maken van je quilt.

De tentoonstellingscommissie, Nelleke Meinders en Edith Verdegaal

Leuke stoffen kun je niet laten liggen!

Waarschijnlijk herken je dit wel: je hebt ergens een leuke lap stof op de kop kunnen tikken voor een mooi prijsje waarvoor je op dat moment nog geen project hebt maar van je denkt (te weten) dat het binnenkort weleens van pas zou kunnen komen. Kortom, die kun je niet laten liggen! Dat gebeurt niet een keer maar wel vaker! Zo gaat dat in ieder geval bij mij.

Stofjes kopen

 

Stofjes als souvenir

Wat te denken als je op reis bent in een land waar heel veel stofjes te vinden zijn met heel aantrekkelijke prints? Of als een vriendin of familielid een souvenirtje uit Afrika of Indonesië voor je meebrengt onder het mom van ‘dat is nou echt iets voor haar. Wat zal ze daar blij mee zijn!’…

 

Help!

Restanten uit Stiphout

Mijn moeder nam mij vroeger wel eens mee naar een schuur in Stiphout waar restanten van Vlisco stof werden verkocht. Je raad het misschien al, die liggen nu bij mij. Zo verzamelen we over de jaren een hele stapel stof waarvoor we eigenlijk (nog steeds) geen project hebben.

De laatste tijd krijg ik verzoeken uit verschillende delen van het land of ik misschien geïnteresseerd ben in een tas vol met Vlisco vintage stoffen. Vintage stoffen zijn altijd geweldig, maar ook bij mij is de ruimte op een gegeven moment gevuld. Dus het wordt hoog tijd voor nieuwe projecten met vintage stoffen!

Circulair textiel

Er wordt vaak gesproken over restverwerking maar circulair is dus net even anders. In plaats van de ongebruikte lappen stof weg te gooien wil ik ze opnieuw/alsnog gaan gebruiken. Op mijn lijstje staan al verschillende mogelijkheden zoals in plaats van met papier en plakband een cadeau met stof inpakken, zakjes voor groenten en fruit of een broodzak maken, placemats met de Kawandi techniek, bijenwasdoek maken voor het bewaren van eten en wat ik zelf nog het allerleukst vind is collages maken met de verschillende prints op de Afrikaanse stoffen. Dit kan zowel op kleding als natuurlijk ook op quilts.

Tot de volgende keer!

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

Quiltnieuws 162

Quiltnieuws binnenkort op de mat

 

Houdt de brievenbus in de gaten want binnenkort ligt hij weer op de spreekwoordelijke mat; Quiltnieuws. Op de omslag een ‘mistige’ quilt van Elfriede Grooten die de sfeer van een winterse ochtend heeft willen vangen. Verder boordevol gezellige artikelen, een portret van Wil Giltjes, het hoofdartikel met medaillonquilts en werk van leden op het Prikbord. Natuurlijk is de bibliotheek weer aangevuld met nieuwe boeken. Marjolein Schimmel pikt er elke keer een uit om uitgebreider te beschrijven. Dit keer is dat een boek geïnspireerd door de natuur dat met name art quilters zal aanspreken. Gerda heeft een schattig popje met eigen huisje bedacht dat wellicht nog als kerstcadeautje gemaakt kan worden voor een lief, klein meisje. Gerda dook met haar man (die kok is) de keuken in en samen maakten ze gezellige patchworkkoekjes. Leuk om te bakken voor een quiltbee, regiodag of gewoon, voor bij de koffie. Laat ons weten wat je ervan hebt ‘gebakken’ en vertel vooral ook het verhaal erbij, met wie je ze hebt gegeten, waar, wanneer enz. Ook een verslag van Quilts in de Elzas waar de Nederlandse quiltjes van de EQA uitdaging Imagine a bird hebben gehangen te midden van ruim 500 Europese inzendingen.

 

Wat vind je nog meer in Quiltnieuws 162?

Natuurlijk het laatste deel van de mysterie van dit jaar. Margie heeft hard gewerkt om de quilt op tijd klaar te hebben. In het vierde deel legt ze uit hoe de randen gemaakt worden, de hoekblokjes en hoe de quilt in elkaar gezet kan worden. Wij zijn zeer benieuwd hoe de mysteriequilts van onze leden zijn uitgevallen. Ging je voor de grote of de kleinere versie en welke kleuren heb je gebruikt? Wat vond je van de afwisseling in technieken en heb je er veel van geleerd? We zien graag foto’s van jouw versie zodat we daar in een volgende Quiltnieuws een Prikbord mee kunnen vullen. Het adres is redactie@quiltersgilde.nl

Kerst in Quiltnieuws

Natuurlijk mag Kerst in het decembernummer van Quiltnieuws niet ontbreken. Paulien maakte kleine kersthuisjes die je kan maken voor in de boom of als een slinger voor aan de schoorsteen. Gerda voegde ‘Geluk in een notendop’ toe als klein extraatje en ook haar kerstengel mag er zijn. Mijn kleindochter vroeg meteen “Oma maak je voor mij een roze?”. Natuurlijk ga ik dat doen en ook van onze lezers hoop ik veel leuke foto’s te zien met een van de kerstwerkjes. Wat er verder nog te lezen valt mag je zelf ontdekken maar de voltallige redactie wenst onze lezers hoe dan ook heel veel lees- en maakplezier toe en een gezellige decembermaand.

Deze quilt past als een jas!

Door: De commissie Traditioneel quilten samen met Klaske, Nel, Caroline, Truus, Anita, Hilde en Marion.

Nieuwsbrief

In de vorige algemene nieuwsbrief van 30 oktober schreven we over “de quilt die past als een jas”. Heb je die gemist en wil je die nog even teruglezen, klik dan HIER. Misschien krijg je de nieuwsbrief nog niet en wil je hem wel? Klik dan HIER. Je blijft dan van alle activiteiten maandelijks op de hoogte.

Door een oproep voorafgaand aan die nieuwsbrief kwamen een aantal leuke, spontane reacties binnen. We vermelden ze graag hier.

De quiltsters die reageerden, showen hier zelf hun jas. Jasjes die zij al jaren met plezier dragen. Ook patronen, boeken, een blog en ontwerpen komen aan bod.

Klaske Bloemendaal

Heel bewust trok Klaske Bloemendaal haar patchworkjas aan naar de Regiodag Oost-
Gelderland. Zij hoopte mij, Joke, daar te ontmoeten waardoor haar verhaal bij deze reacties
gevoegd kon worden. Klaske maakte deze jas helemaal naar haar eigen wensen. Van een
comfortabel vest werd het patroon nagemaakt. De opstaande kraag en de manchetten maken
dat de wind niet naar binnendringt. Kortom een heerlijke jas!

 


Caroline van Santen-Levinson

Caroline is modeontwerpster van beroep. Echter, na een herseninfarct was alles weg, het
patroon tekenen, de ideeën, alles. Een vriendin van haar heeft toen het patchwork bij haar geïntroduceerd en geleerd. Daarop ging ze helemaal los. Na zo’n 7 jaar kwam ze op het idee om
weer te gaan ontwerp-tekenen en een patchworkjas te maken met de Japanse stoffen van Marij, die enkele straten bij haar vandaan woont. En dat lukte.

 

 

Daarna ontwierp zij een zijden jas met pantalon geappliqueerd en geborduurd met Ainomotieven. Dit lukte ook.

 


Toen volgden twee popjes voor de tentoonstelling voor Marij. Het zelfvertrouwen is weer een beetje terug. Zij vindt zichzelf te oud om haar beroep weer op te pakken. Zij blijft wel quilten.

Nel Dröge

Nel stuurde een berichtje in over een jasje dat zij veertig jaar geleden maakte voor zichzelf. Het jasje is aan twee kanten draagbaar. Van de restjes maakte ze een jasje voor haar, nu 42-jarige, dochter. Ze heeft ze beiden altijd bewaard.

 


Truus Groeneveld

Truus stuurt een jasje in dat zij in 2001 heeft gemaakt. Dus dit jasje is nu 23 jaar oud. Van een patroon uit Quiltmania.

 


Ze vond het patroon erg mooi en is naar stof gaan kijken in den Briel. Ze had nog nooit zo´n grote quilt stoffen zaak gezien. En het was moeilijk om uit die grote keuze, de goede stof uit te zoeken. Het patroon was duidelijk dus ze kon aan de gang. Met veel plezier gemaakt en gedragen. In september is ze naar de Handwerkbeurs in de Brabanthallen geweest met haar jasje aan. Ze heeft heel veel complimenten gehad. Truus: “Ik zei dan dat het al 23 jaar oud was. Dat staat er niet op! Het jasje blijft mooi.”

 


Het is met de naaimachine gemaakt en met de hand gequilt. Ze is nu 88 jaar, maar draag het jasje af en toe nog met plezier. Ook wordt ze nog steeds geïnspireerd door Quiltnieuws en vindt ze het leuk om nieuwe technieken te leren.

Anita Donk

Anita las de nieuwsbrief over de quiltjasjes en moest denken aan de tijd, die ze bij Sepehr Magshoudi in Hoorn heeft doorgebracht. Daar heeft ze veel kledingstukken mee helpen naaien, met name uit de Father & Son collectie.

De basis van de kledingstukken met een knipoog naar het quilten, waren patches, die ze uitzocht uit alle stoffen van de collectie. Vanuit duurzaamheidsoogpunt ging niet veel stof verloren. Het zijn ook zulke prachtige stoffen! Met de patches ging Sepehr Magsoudi mouleren. Er ontstonden hele bijzonder jurken, die zij vervolgens in elkaar naaide. Best een ingewikkelde klus, maar met een prachtig resultaat. Bijgaand de foto’s, van de fotograaf RvH Foto, die alles duidelijk maken.

 

Ontwerp: Sepehr Magsoudi Fotografie: RvH Foto

Hilde de Wit

Hilde stuurde als reactie op de nieuwsbrief de tip om de nieuwe blog van Katell Renon te lezen. Katell Renon kondigt daarin twee boeken aan over patchwork en kleding, waarvan Hilde denkt dat deze interessant zijn om kennis van te nemen. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk wel in het Frans, maar veel quilters begrijpen vaak wel waar het over gaat of wat bedoeld wordt, zonder de taal goed machtig te zijn. En anders is Google translatie een mogelijke hulp.

De blog heet ‘Quilteuse Forever’. Een blog die zij alweer jaren volgt, alleen al om meer idee te hebben van wat onze Franse “quiltgenoten” zoal bezig houdt, maar ook onderhoudend om te lezen.

Marion Vestering

Marion heeft een kimonojasje gemaakt n.a.v. haar quiltles met als techniek sashiko. Hiervoor heeft zij linnen stof gekocht. Bij Margret Behrends, zij koopt oude linnen tafellakens op en kleurt ze met deze prachtige kleuren. Marion heeft besloten om hexagons als basis te gebruiken. De meeste hexagons heeft zij geborduurd met de sashiko techniek. Bij enkele hexagons heeft zij de log cabins gebruikt om de variatie spannend te houden. Het meest spannende vond zij om de juiste kleuren bij elkaar te zoeken.


Tot slot

Nel, Klaske, Caroline, Truus, Anita, Hilde en Marion, hartelijk dank voor het delen van jullie tips rondom “de quilt die past als een jas”.

Rhapsody in Blue: een voorbeeld van samenwerking

Door: Diana Vandeberg en Astrid Casteels

 

 

Dit is een blog over de samenwerking tussen Diana Vandeberg en Astrid Casteels voor het project “Rhapsody in Blue”. Deze ‘Rhapsody’ nieuwsblog is op verzoek van de commissie Traditioneel quilten geschreven. Een Belgische en een Nederlandse quiltster zijn als duo gestart met het project Rhapsody.  Het blogbericht is opgesteld als een ‘interview met ons beiden’.

Jullie zijn gematched via het team van “Rhapsody in Blue”. Hoe is deze matching voor jullie?

Astrid: Voor mij is deze matching heel waardevol. Ik had opgegeven het wel leuk te vinden, als ik met iemand zou kunnen overleggen over het project. Tot mijn verrassing werd deze matching heel vlug gerealiseerd. Na wat over-en-weer mailen, besloten Diana en ik een videocall via Google Meet te houden. Ondertussen hebben we reeds 3 meetings gehad, waar we allebei heel wat aan hebben gehad. Het blijkt dat we beiden onze eigen bijzondere visie hebben op de challenge, die we met elkaar delen, en zo aardig wat opsteken van elkaar. Ik merk dat ik sneller tot eigen nieuwe ideeën kom, de inspiratie van Diana geeft mij andere inspiratie. Bijvoorbeeld hoe zij speelt met haar gekozen figuur.

Diana: In mijn naaste omgeving heb ik niemand met wie ik kan sparren over een project, dus de mogelijkheid om een sparring-maatje te krijgen bij de Rhapsody heb ik wederom met 2 handen aangenomen. Het contact via Google Meet contact werkt heel fijn. Even samen kletsen en dan aan het werk. Bij elkaar binnen kijken in de “keuken”, zo gezegd.  Het maakt het sparren over het project en feedback geven heel ontspannend. Vooral ook omdat we duidelijk een klik hebben samen, ondanks dat we heel verschillend zijn en ieder vanuit onze eigen invalshoek werken. De diversiteit  zit hem zeer zeker niet in het Belgisch-Nederlandse contact. Daar hadden wij nog niet eens bij stilgestaan.

Veel belangrijker is voor mij dat Astrid mij stimuleert om dieper na te denken en om te kijken vanuit haar muzikale achtergrond. Ik probeer dat te combineren met mijn fascinatie voor Steampunk.

 

Is het werkbaar voor jullie?

Astrid: ja, dat is heel erg werkbaar. Alle onderwerpen komen aan bod in onze meetings: kleur, vorm, de vragen die we hieruit krijgen om aan het team te stellen, hoe we aan de slag gaan, elkaar tonen wat we al hebben, om daaruit weer verdere vragen te stellen. Blijkbaar zetten we het Rhapsody-team aan het werk met onze vragen (lacht). De antwoorden leveren weer nieuwe vragen op. Het is leuk, en onze dialogen maken dat ik mezelf een stuk optil, en gestimuleerd wordt om verder te denken over het project.

Diana: Ik sluit me aan bij Astrid. Voor ons is het heel werkbaar, omdat we beiden actief met het project aan de slag zijn gegaan. We stimuleren elkaar om na te denken over mogelijkheden en onmogelijkheden. En daarbij maken we gretig gebruik van het Rhapsody-team, door ze te gebruiken als ons klankbord. Zij voegen iets toe of bevestigen wat we eigenlijk al wel dachten. Een goed werkbaar team gebeuren hebben we op deze manier gecreëerd.

 

Welke stappen ondernamen jullie reeds? En hoe deden jullie dat?

Astrid: We hadden het eerst over kleur en vorm. Ik koos voor blauw, Diana voor bruin. Ik twijfelde wat over de vorm, liefst vierkant, en dat werd het dan uiteindelijk ook: “trip around the World”. De kleuren zijn onze eigen keuze geweest, maar de dialoog er om heen maakte dat er dieper werd over nagedacht. De keuze van de stofjes was niet zo eenvoudig: door de beperking van 1 kleur, vielen veel stofjes weg. De verschillende beperkingen uit de opdracht wierpen vragen op die we aan het team stelden.

 

 

Stoffen kiezen: zelf volgde ik onlangs, halfweg oktober, een cursus ‘met indigo verven’ bij Vrouw Wolle in Essen (België, aan de grens met Nederland). Dat lag al geruime tijd vast, maar het moment kon niet beter komen: ik heb er katoenen stof geverfd in verschillende tinten indigo, om in deze challenge te verwerken. De lichte tinten in indigo met een fructosebad, de donkere tinten in een indigobad met ijzersulfaat. Wat het upcyclen betreft, ik gebruik stoffen van mijn overleden vader, van mezelf, mijn dochter en mijn man. Verder zitten er ook stoffen in uit mijn voorraad, ik kocht bewust geen enkele nieuwe stof bij.

En dan de volgende stap: aan de slag! Ik heb pas vandaag mijn eerste vierkantjes geknipt, de komende week leg ik mijn puzzel. En daarna overleggen we weer via videocall onze volgende stappen.

 

 

Diana: Voor mij was meteen duidelijk met welke kleur en vorm ik wilde gaan werken. Ik wil graag een stukje nalatenschap verwerken in het project. Uit de erfenis van mijn vorig jaar overleden vriendin koos ik een paar lapjes in de kleur waar zij een gruwelijke hekel aan had maar die ik erg mooi vind. Bruin.  Ik had blauw kunnen nemen, haar lievelingskleur en absoluut niet mijn kleur, maar aangezien wij altijd een recalcitrant team vormden heb ik dus heel bewust voor bruin gekozen.

Na veel gepuzzel ben ik uiteindelijk voor de kleur bruin in bruin gegaan.  Op de foto het eerste gepuzzel met kleuren. Naast de bruine stoffen maak ik ook gebruik van bruin kant uit een oude jurk van ook een helaas overleden vriendin.

Ik heb niks gekocht, alles komt uit mijn voorraad.

Ik werk met het Juweel-blok ter nagedachtenis aan Monica en Josien. Zij waren mijn juwelen in vriendschap

 

 

Ik loop iets voor op Astrid. Mijn ontwerp is af. Het hangt aan de deur van mijn atelier. Ik heb gepuzzeld en geschoven, gewerkt met een papieren proefstukje en een spiegel.

Iedere keer als ik het zie voelt het goed en het laat  ook zien hoe ik mij op dit moment voel. Voorlopig blijft het nog even  hangen en ben ik al aan het denken over de achterkant en de bewerking van de voorkant. Het wordt geen grote quilt, maar ik heb al een plekje waar hij straks mooi past.

 

 

Tot slot

Erg leuk dat voor jullie de samenwerking zo goed uitpakt en jullie er een toegevoegde waarde in vinden. We hopen dat iedereen deze blog met plezier leest en zien uit naar jullie quilts.

Genieten van de herfstkleuren

Ergens tijdens de regenbuien in september zat ik naar buiten te staren en kreeg ik de smaak te pakken van de herfst. Ja, ik ben er zo een die blij wordt van de herfst. De zon die wat meer goud toevoegt aan het licht, de bomen die kleur bekennen en die geur van het bos. Zalig! En binnen lekker met een verse pot thee allerlei lapjes verwerken. Dus ging de bak op tafel met een herfstproject waar ik vorig jaar aan was begonnen. Een lopertje in wol van Jerome Thomas, genaamd: Autumn Opulence. Bijna een jaar geleden blogde ik er ook over (hier).
pompoen met malletje

Ik heb echt even zitten puzzelen hoe ik het beste de lijnen kon markeren voor de stitchery in de wol. Uiteindelijk gekozen voor papieren malletjes waar ik de buitenlijnen had uitgeknipt in de juiste vorm. En dan met een stift die aan de lucht verdampt/verdwijnt ze markeren. Inmiddels zitten alle onderdelen geappliqueerd en is het tijd om het zwarte middenstuk op de achtergrond vast te zetten. Die stof was ik vorig jaar al helemaal v’lieft op – en nu nog steeds.
herfst patroon: Autumn Opulence, Jerome Thomas

In het oorspronkelijke patroon is het de bedoeling dat er tegen die achterkant nog een geverfd flanelletje wordt vastgezet. Maar dan zie je maar zo’n klein randje van die mooie stof! Ik ga nog even nadenken over een manier om die rand te verstevigen zonder een hele achterkant. Misschien een soort beleg maken voor de rand van de resten die ik nog over heb.

Label ook af

Bij het doorbladeren van mijn foto gallerij kwam ik ook deze nog tegen: het label voor mijn Down the Rabbit Hole quilt (zie ook blogje hier ). Wat onderdelen uit de quilt overgenomen en geborduurd met de naaimachine. Inmiddels zit die vast op de achterkant en daarmee is die BOM ook ein-de-lijk helemaal klaar.
label: Down the Rabbit Hole

Een herfst stringquilt

Na de grote Down the Rabbit Hole en de kleine stukjes van de Twisted Logcabin (zie onder andere hier ) wilde ik gewoon even ‘naaien achter de naaimachine’. Niet teveel nadenken, gewoon lekker blokken in elkaar zetten. Dat is een stringquilt aan het worden. Als ondergrond gebruik ik papier van een oud telefoonboek. Dat was een tip die ik heb opgepikt van Bonnie K. Hunter (Quiltville ). Het is echt chaos op tafel tijdens het naaien. Allemaal stroken stof en meestal een stuk of 3 blokken die ik achter elkaar kan verwerken. Lekker grabbelen tussen de stroken…
chaos met herfst kleuren voor de stringquilt
chain piecing de string blokken

Ik heb al een aardig stapeltje oranje en groene blokken. Ik weet nog niet hoeveel ik er ga maken en hoe ik ze aan elkaar ga zetten. Maar af en toe leg ik er een paar naast elkaar om even te genieten van de kleurtjes. Maak ik een beetje m’n eigen bos in de herfst.
herfst kleuren stringquilt

Inspiratie

Een ander leuk event deze herfst was de Meet & Greet Modern Quilting dag op 28 september in Nijkerk. Het was genieten om mee te kijken met de foto’s van de reizen van Marina Brito de Campos en ik heb een hoop geleerd van de lezing van Nienke de Lange over contrast. Maar waar m’n hoofd een beetje van op hol is geslagen is het meekijken van de demo die Nienke gaf over het zelf stofverven in 7 gradaties (Nienke’s blogbericht erover kun je hier teruglezen). Ik heb al een keer de luxe gehad om een dag bij Nienke door te brengen om de eerste stappen te zetten met het samenstellen van 28 kleuren uit 3 basis kleuren. Maar de combinatie met de getoonde foto’s, de info over contrast en het ogenschijnlijke gemak waarmee je zelf aan de slag kunt voor je stoffen veroorzaakte een ‘inspiratie-kortsluiting’. Daar komt dus een vervolg uit. Een eigen ontwerp waar ik nu nog vooral op papier mee bezig ben. En ja, met een knipoog gebruik ik de omschrijving ‘ogenschijnlijk’ – de hand van de meester maakte de demo heel ontspannen, maar het zal mij als beginneling een stuk meer moeite kosten. Ik kijk er naar uit om te gaan experimenteren.

Zoveel ideeën en zo weinig tijd.

Nog een paar weken en dan komen de kerstprojecten op tafel en gaat de herfst de kast in. Ik ga gezellig weer meedoen aan een advent sew along (borduren) en zie de kalender weer vollopen met allerlei gezelligheid. Niet in het minst het oefenen en optreden met een kerstkoor. Het wordt een puzzel om tijd te maken voor het verder uitwerken en realiseren van het ontwerp idee dat ik heb. Maar je kunt er op rekenen dat ik er te zijner tijd over vertel in een volgend blog.

Komen jullie nog toe aan het tijd maken voor steekjes zetten in deze dagen? Alvast heel veel plezier met de voorpret op de feestdagen. Niet te veel stress en vooral veel gezelligheid opzoeken.
Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

Rondje Textiel

Een blogbericht van Liesbeth Wessels

Nee ik neem je niet mee  om een rondje te wandelen. Ik wil vertellen over textiel in een rondje.

In het Quiltnieuws van september staat nieuws over het Textielfestival (voorheen 1 x 5 jaar in Leiden). In 2026  wordt dat gehouden in Amersfoort (fijn meer centraal).
Op bladzijde 7 onder het kopje Stidoc  kun je het lezen.
Weten jullie nog; in 2020 hebben we met velen samen engelenvleugels gemaakt. Dat was het ledenproject van toen.


Deze keer wordt het ledenproject een textielwerkje in een rondje; in een houten borduurring met een metalen spanschroefje. Al deze rondjes gaan opgehangen worden. Elke maat is toegestaan en elke textieltechniek is toegestaan. Een heerlijk tussendoortje.

Rondje textiel bij de Fiber-Art groep

En laten we dat bij de FiberArt groep nu net gedaan hebben dit seizoen. Misschien helpt het om jullie dit te laten zien en krijg je daardoor ideeën om er ook mee aan de gang te gaan.

Het was een klein project en we hebben de jaargetijden in een rondje gemaakt. Het ronde is 20 cm in doorsnee. We stuurden het rondje naar iemand anders en zo kreeg ik iedere maand van iemand anders een textieljuweeltje.

Ik zal je vertellen en laten zien, wat ik heb  gemaakt en dus verstuurd; en ik zal laten zien wat ik heb mogen ontvangen.

De vier seizoenen

Ik heb mijn inspiratie gehaald uit de mooie tekeningen van Rie Cramer. Veel boekjes met mooie tekeningen staan hier bij mij in de kast. Om mijn rondje te maken heb ik borduurlinnen geverfd met inktens potloden om een lentesfeer te creëren. Vervolgens in sfeer randjes groen en gras gemaakt.

Rondje Textiel; de lente in een rondje gevangen

Lente

Daarna heb ik met Tyvek en Lutradur de takken van de bloesemboom gemaakt en de bloempjes. Voor mij begint de lente met het lichte groen van de bladeren en met alle bloesems overal.

De Zomer is eigenlijk op dezelfde manier ontstaan. Een tuin vol bloemen, een gieter en een bloemenmand. Zomertijd is tuintijd.

Rondje Textiel; De zomer met een tuin vol bloemen

Zomer

De Herfst heeft een andere sfeer. Hiervoor heb ik het borduurlinnen bedrukt met bladeren (monoprint). Daarna met dik borduurgaren de bladeren laten zien en 2 bladeren met lutradur gemaakt en bewerkt. Een blad is door verhitting deels rond gaan staan en ligt er bovenop.

Rondje Textiel; rondje gevuld met herfstbladeren

Herfst

De Winter is wit en blauw. Dit winterrondje is niet gemaakt op borduurlinnen maar op flannel, lekker warm. In de wintertijd houden we altijd water vrij voor de vogels. Dus zie je dat hier op mijn winterversie. De boom is gemaakt met tyvek en de struiken met tyvek en lutradur.

rondje Textiel; de winter, de vogels krijgen water

Winter

Omdat het bij de Fiber Art-groep  altijd gaat om een ruil, laat ik hier de 3 bijdrages zien die ik ontvangen heb.

 

De Lente van Els

De lente gemaakt door Els voor Liesbeth

de lente van Els

Een landschapje gemaakt met afwisselende stoffen en ook een boom met bloemen, bloesem. Het zijn echte kralen die er voor hangen.

De zomer van Tonny

De zomer gemaakt door Tonny voor Liesbeth

De zomer door de ogen van Tonny

Het is helemaal gemaakt van ruwe zijde. Dat geeft van zichzelf al mooie kleuren. Bovenop de blaadjes heb ik met Angelina gewerkt.

 

De Herfst van Annet

De Herfst zoals Annet die voor mij gemaakt heeft

De Herfst van Annet

Een Collage van echte herfstige zaken, mooi in kleur.

Heel eenvoudig, iedereen kan aan de gang gaan. Laten we samen veel rondjes maken. Ter zijner tijd kun je op de website lezen waar je de rondjes in kunt leveren. Laat ons weten en zien wat je maakt.

 

 

Het Quiltersgilde op de Handwerkbeurs in Groningen

Door: Conny Dienske

Het Quiltersgilde met de tentoonstelling Connected in Red op de Handwerkbeurs in Groningen 14, 15 en 16 november

Voor de noorderlingen is het westen van het land niet naast de deur maar dat geldt andersom ook. Op een dag heen en weer is een ritje Parijs en dat hebben we er graag voor over.

Want wat waren zij blij dat er een handwerkbeurs in Groningen was met ook meer dan 10 quiltwinkels. Dus lapjes te over.

En dan was het Quiltersgilde er met een mooie tentoonstelling die nog niet in Nederland te zien was: Connected in Red. De beeldmerkquilt van Femke Kunnen-Jacobs hebben de meesten van jullie wel gezien maar er zijn 70 hele mooie inzendingen. Heb je geen gelegenheid gehad om te gaan, in februari zijn de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk. Het Quiltersgilde heeft de hele Patriazaal en daar zijn maar liefst vier tentoonstellingen te zien. Connected in Red, Imagine a Bird, alle Bobbins en Flower Power. Het wordt spectaculair.

Tentoonstelling Connected in Red

 

Was er belangstelling voor de beurs?

Dat kan je wel zeggen. Vrijdag 15 november was het zo druk dat er letterlijk een rij voor de ingang stond en de parkeerplaatsen vol waren.  Binnen kon je bijna over de hoofden lopen.

Het Quiltersgilde met de infostand

Natuurlijk hebben wij weer geprobeerd een uitnodigende informatiestand en make & take tafel in te richten. Hier konden ook voor het eerst de kaarten van Conntected in Red gekocht worden.

Make & Take tafel

Wat een gezelligheid aan de tafel. Wonderfil heeft leuke kerstboompakketjes gesponsord. En ook kleine handjes zijn aan de tafel aangeschoven en hebben een boompje gemaakt of een ster gevouwen.

 

En dan is het zaterdag 17 uur

Het aantal bezoekers op de beurs loopt vanaf 16 uur een beetje terug. En om 17 uur gaan we aan de slag om alles weer mee te nemen. We kijken terug op een geslaagde beurs in Groningen en kijken vooruit naar de handwerkbeurs in Houten van donderdag 9 januari tot en met zondag 12 januari 2025 en de Patchwork & Quiltdagen in Rijswijk van donderdag 13 tot en met zaterdag 15 februari 2025.

Heel veel dank aan de vrijwilligers waarmee we deze beurs hebben kunnen bemensen.

Regiodagen Flevoland op 1 en 2 November 2024

Door: Anneke Vogelaar

Saai….?

Vrijdag 1 november, een saaie dag, maar niet in Swifterbant.

We worden welkom geheten in het nieuwe gebouw “De Kombuis”. Yvonne van der Sluijs, de secretaresse van het bestuur, en ook de nieuwe Regiovertegenwoordiger van Friesland, Gerdien Tiesinga, zijn afgereisd naar de Flevopolder. Het nieuwe trefpunt voor onze regio is een multicultureel centrum met bibliotheek, keuken, zalen en achter appartementen.

Wel 1 minpuntje volgens Marijke en Greetje: er zijn nog geen kapstokken, maar dat deert ons niet. We zitten in een mooie warme zaal met voldoende ruimte. Al gauw is het als vanouds: Quilts worden opgehangen, er is koffie met wat lekkers en Marijke en Greetje vertellen met humor het één en ander over het landelijke gebeuren en wat er vandaag gaat gebeuren.

Aan de slag

We krijgen allemaal een pakketje met lapjes stof, en dan vooral geen quiltstof. Marijke heeft namelijk een auto vol met lapjes gekregen van een vriendin van Colette Berends. Colette was een autodidactische textielkunstenares. Ze schilderde taferelen met stof, kant en voile uit de filmwereld, theaters of over het thema van moeder en kind. Ze overleed in 2012.

We kunnen kiezen uit een afbeelding van een roos of van een vogel. Vervolgens teken je de onderdelen op Steam-a-Seam en dan plak je kleine stukjes stof op de Steam-a-seam. Alle onderdelen uitknippen en op een mooie ondergrondstof plakken. Door alle verschillende pakketjes is het verrassend hoe alle rozen en vogels anders zijn.

 


En verder

We hebben bijna geen tijd voor de lekkere soep met broodjes. Er zijn snelle en rustige werkers. Sommigen van ons werken na het eten gestaag door.

Toch hebben we allemaal tijd om langs de winkel “ Miracle Quilts” uit Utrecht te gaan. We hebben onze Show en Tell. Wat weer een variëteit aan werkstukken. Klein, groot, eenvoudig, gecompliceerd, maar wat leuk om te zien hoe een ieder geniet van deze hobby.

Tot slot

Tot slot nog bingo spelen en ook dat is weer gezellig. De winnaars krijgen een rolletje quiltstof. Tot slot, jawel, krijgen wij ook allemaal een rolletjes quiltstof mee naar huis. Oja, volgende keer op tijd aanmelden, want vol is vol.

 

 

Wiebelende Kerstboom

Door: Gerie Lammers

Kerstmis

Hallo, daar ben ik weer, Gerie. Nog ongeveer anderhalve maand en dan is het weer Kerstmis. En ook daar kun je iets moderns voor maken. Bijvoorbeeld de Wiebelende Kerstboom. Hiervoor is geen vastomlijnd patroon. In mijn quilt staat de boom ongeveer in het midden van de voorstelling, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kunt jouw den ook in een hoekje maken. Heel groot, of juist heel klein. Misschien laat je er slechts een stukje van zien, alleen het topje, de helft, of maar één tak. Net wat jij wilt, het is jouw quilt.

 

Het idee

Het idee is heel eenvoudig, je snijdt enkele stroken, de breedte maakt niet uit, de lengte ook niet. Als ze maar niet allemaal even dik of even lang zijn. En ze hoeven zelfs niet groen. Misschien geef je de voorkeur aan een bonte boom, een paarse, of heeft iedere tak een verwijzing naar wat je hebt gedaan het afgelopen jaar. Misschien is iedere tak wel een stofje uit een quiltproject waar je dit jaar aan gewerkt hebt.

 

De uitwerking

Hoe dan ook, je sorteert je stroken op lengte. 1 strookje kan het stammetje worden. De stroken leg je van onder naar boven, de langste onder, de kortste boven. Je kunt eindigen met een driehoekje. De stroken leg je een beetje scheef ten opzichte van elkaar. Tijdens het puzzelen met je stroken kun je foto’s maken, zodat je je mooiste compositie weer terug kunt vinden. Wanneer je die mooiste compositie gevonden hebt, speld je de stroken op je achtergrond en ga je de stroken vastnaaien. Dit kun je op de top doen, maar je kunt het geheel ook gelijk op de vulling en de achterkant leggen, dan ben je ineens ook aan het doorquilten. Ik heb voor het vastzetten van de stroken voor de dekensteek gekozen, maar je kunt natuurlijk elke steek kiezen die je wilt. Losse draadjes aan de stroken heb ik laten zitten, dat vind ik speelser staan. Het zijn dan ook een soort dennennaaldjes.

 


Voor het doorquilten van de achtergrond heb ik gekozen voor mijn voorkeursopvulmeander. (Dit zou een leuk woord zijn voor galgje, maar helaas, het staat niet in het woordenboek, ik heb het opgezocht.) Ik gebruik dit wolkige motiefje vaak als achtergrond.

 

Tot slot

Heel veel plezier met quilten. Ik zie jullie foto’s graag tegemoet op mijn email, zodat ik ze in de Nieuwsbrief Modern kan gebruiken.

Groetjes, Gerie