Verhaal van een enthousiaste, beginnende quilter

Hoe het begon

Mijn woelwater kleindochter had de rits van haar trappelzak kapot getrappeld. Ik zou die wel even repareren dus hups, naaimachine op tafel en …… een grote klap; de machine maakte geen steek meer.

Nu was de machine al meer dan 40 jaar oud maar ik was er nog steeds blij mee. Het was een werkpaard en altijd trouw. Dus op naar de dealer om te repareren maar, je raadt het al, geen onderdelen meer te krijgen van  wat er kapot was en echt essentieel.

Nieuwe naaimachine

Ik wilde een nieuwe naaimachine want, ondanks het feit dat ik geen kleding meer maakte, was er altijd wel iets te (ver)maken. Vitrage, gordijnen, herstellen van kleding of broeken korter maken en zo meer. Maar wat als je erg verwend bent met een goede naaimachine dan is een simpele geen vervanging dus toch maar een duurdere. Niet een topper maar voldeed wel aan de eisen die ik er minimaal aan stelde.

Mijn man vroeg zich af of ik er nog wel wat mee zou doen. Toch veel geld en wat doe je nu nog met de naaimachine?

En toen……..

Ontdekking

Zag ik een leuke kerstloper in een quiltblad en dacht, leuk…. Probeer ik en kan ik gelijk mijn nieuwe naaimachine uitproberen.  Dat lukte maar dat was pas het begin. Ik vond het zo leuk dat ik me ging oriënteren op wat er allemaal was en kon. Beurzen, workshops, winkels en tijdschriften. Wat was ik nieuwsgierig.

Dit alles was in 2018. Inmiddels heb ik veel verschillende workshops bijgewoond, beurzen bezocht, boeken gelezen, filmpjes bekeken en ook, alweer!, een nieuwe naaimachine gekocht waar ik nog blijer van wordt.

Maar buiten dat ik veel quilt met de naaimachine heb ik ook al 2 quilts met de hand gemaakt uit het boek van Willyne Hammerstein.

In de Coronatijd ben ik dus heel productief geweest qua quilten. Inmiddels zeker al 6 quilts gemaakt en verschillende technieken uitgeprobeerd. Nog steeds een eigen weg zoeken maar wat geniet ik van alle mooie ideeën en mooie stoffen.

Snoepwinkel

Wat een quiltwinkel voor mij is een snoepwinkel voor iemand anders en ik bof want ik heb een quiltwinkel op fietsafstand. En heel veel keus uit workshops en Bees.

 

Ik kan nog heel veel leren en het doorquilten met de naaimachine is nog een uitdaging maar ook dat gaat me lukken.

Zo zie je maar, een hobby zoekt jou gewoon op.

 

Met vriendelijk quilt-groeten

José Dekkers van der Heijdt

Een update van Marijke van Welzen

Tentoonstelling Hortus Botanicus

Na ruim anderhalf jaar zonder quiltshows, tentoonstellingen en museumbezoek is het fijn om nu weer  de mogelijkheid te hebben om  “live” te kunnen exposeren.

In juni was er de tentoonstelling bij de Hortus Botanicus Leiden met de resultaten van de Museum Masterclass. De tentoonstelling zou een onderdeel zijn van het Textielfestival, dat helaas geen doorgang kon vinden.

Het was geweldig dat de Hortus ons alsnog de gelegenheid gaf om ons werk te exposeren. Bij aanvang van de Masterclass zagen we er best tegen op dat de expositie buiten zou plaats vinden. Er moest dus wel rekening gehouden worden met regen en wind. Dat was best nog spannend. Ongelofelijk ! De weergoden waren ons zo goed gezind, er is de hele week geen spatje regen gevallen

Klik hier voor het begeleidende online-boekje met teksten en detail foto’s van alle kunstenaars.

 

Online Textielfestival

Gezien het feit dat het Textielfestival wederom niet door kon gaan heeft de  organisatie van het Textielfestival STIDOC  besloten om zoveel mogelijk aspecten van het festival online te laten zien in het najaar.

In het kader hiervan zijn er vele video opnamen gemaakt, bijv. in de Hortus Botanicus van bovenstaande tentoonstelling, diverse videoportretten enz. Om op de hoogte te blijven kun je je inschrijven voor de  maandelijkse nieuwsbrief.

In juni viel mij de eer te beurt om hiervoor drie van mijn laatst nieuwe mantels te presenteren. Zo’n filmpje maken heeft heel wat voeten in de aarde. Een uitgebreid filmteam, belichting en “dat doen we nog een keer”.

De opnamen zijn gemaakt in de Meelfabriek in Leiden. Het was een heerlijke dag ! Hierbij wat foto’s.

 

 

Groepsexpositie Flowers & Fashion

Van 15 juli t/m 10 oktober zijn de mantels en de jurk te zien in de nieuwe tentoonstelling  Flowers & Fashion van het  Flower Art Museum in Aalsmeer.

Een zomerse groepsexpositie met werk van elf verschillende kunstenaars: bijzondere jurken, jassen en gewaden, modieuze hoeden en sieraden maar ook fotografie en schilderkunst van hoge kwaliteit.

Kunstzinnige mode die net even anders is dan verwacht. Ongebruikelijke materialen, aandacht voor duurzaamheid en de invloed van andere culturen spelen een prominente rol.
Beslist een aanrader! Zie voor openingstijden op hun website.

Marijke van Welzen

Blog Joke Hardenbol

Vakantie

De 2e zomer in coronatijd; even ging alles open en even snel ging het weer dicht en waren we donkerrood.

Gelukkig waren wij direct, toen de Franse grens openging, op vakantie gegaan en weer thuis toen Nederland rood kleurde dus wij hebben al een heerlijke vakantie achter de rug.

Ik had borduurwerk meegenomen, maar het is er niet echt van gekomen.

Eigenlijk heb ik ook niet veel nieuws te melden. Ik ben nog steeds bezig met de minicollages in de Rolodex. Dat is een heel leuke bezigheid om elke dag even te doen. Maar dat heeft eigenlijk niets met textiel te maken. Er zit af en toe wel een draadje in zo’n collage, maar meer ook niet.

 

 

Expositie in Het Sieboldhuis

Vorig jaar deed ik een museum masterclass in het Japanmuseum Het Sieboldhuis maar door de corona ging die expositie niet door, maar dit jaar mochten we toch exposeren. Tot en met 30 augustus hangen of liggen onze werkstukken in het Sieboldhuis. Ik heb een mooi online boekje gemaakt van alle geëxposeerde werken.

 

Online cursus

Verder heb ik dus inderdaad een online cursus ‘Junk Journal maken’ gemaakt naar aanleiding van de verzoeken en ook die werd een succes. Ik begin er plezier in te krijgen om op deze manier cursussen te maken.

Alle problemen die ik in het begin tegenkwam heb ik opgelost en kennelijk werkt het goed om via een blog en via een Facebookgroep te werken. Van sommige mensen hoor of zie ik niets meer nadat ze de cursus hebben gekocht. Anderen delen hun resultaten op Facebook en geven reacties op de resultaten van anderen.

Afgelopen zondag deelde ik op Facebook een voornemen om dan ook van mijn cursus boeken maken maar een online versie te maken en ook daar kwamen direct aanmeldingen op binnen. Dus weet ik wat ik de komende tijd te doen heb. Want het is wel een ontzettende berg werk om zo’n cursus te maken.

Hieronder een paar voorbeelden van boekjes:

 

 

Variatie op een thema

Zelf ben ik inmiddels aan een volgend Junk Journal begonnen. Deze keer op een heel andere manier. Een oud boekje van de kringloop is de basis. Ik heb uit elk katern een paar bladzijden gescheurd om ruimte te maken en ik plak nu alles op de bladzijden van dat boekje. Sommige bladzijden plak ik op elkaar zodat er een vakje ontstaat waar ik iets in kan stoppen.

Ik ben op dit moment dus vooral met papier bezig i.p.v. met textiel. Ik zit alleen achter de naaimachine om kleding te verstellen.

 

de omslag van het boek

 

 

Weversmarkt

De Weversmarkt in Hoorn ging dus weer niet door vanwege corona. Gelukkig is hij deze keer uitgesteld i.p.v. afgelast. Dus 28 augustus kunnen jullie me achter mijn kraam in Hoorn vinden.

Verder is er in oktober weer de Bergense Kunst Tiendaagse. Ook hier weer hetzelfde verhaal; vorig jaar mocht ik meedoen maar ging het op het laatste moment toch niet door. Weg € 175,00 inschrijfgeld.

Dit jaar gaat hij, zoals het er nu uitziet, wel door maar heeft de ballotagecommissie besloten dat ik niet mee mag doen. De boekhandel, waar ik zou exposeren, was het daar niet mee eens maar er is geen discussie mogelijk.  John Thomas (de boekhandelaar) is zo vriendelijk om mij nu, buiten de organisatie om, de etalage aan te bieden. Ik  exposeer dus in Bergen tijdens de tiendaagse maar onofficieel.

Ik wens jullie allemaal een fijne zomer waar je ook bent en misschien tot ziens in Hoorn.

Joke Hardenberg

Blokken voor Limburg

Van vieren naar vrezen

“Het komende nummer van Quiltnieuws wordt het honderdvijftigste! En dat verdient een bloemetje”.  Zo begint de oproep in het komende Quiltnieuws van september dat over enkele weken bij de leden op de mat valt. Dat de realiteit van alle dag ons in een heel andere gemoedstoestand zou brengen, konden we op dat moment niet vermoeden.

De mensen in Limburg en over de grens kregen te maken met een totaal onverwachte ramp waarbij het water letterlijk levens verwoestte. En zij hebben nu dat bloemetje nodig. Niet letterlijk maar als symbool van steun, sterkte en kracht die wij allen hen toewensen. Daarom alvast dit bericht via de website voor een initiatief waarbij wij alle quilters willen oproepen om mee te doen.

Blokken van bloemen of harten

Wij vragen je een blok te maken onder het motto ‘dat verdient een bloemetje’ of ‘een hart onder de riem’. De maat van de bloemenblokken laten we vrij met een minimum van 15 x 15 cm, 20 x 20 cm, 25 x 25 cm tot een maximum van 30 x 30 cm plus (ruime) naadtoeslag. We laten het graag aan de creativiteit van de deelnemers over hoe de bloemetjes eruit komen te zien. Bloemetjesstoffen, geappliqueerde bloemen, bloemen in patchwork, een enkele bloem of een hele bos.

Patroon

Voor het hartenblok is een patroon (blad 1 en blad 2) beschikbaar met een maat van circa 20 x 20 cm (8 x 8 inch). Je vindt het ook in Quiltnieuws 144.

De blokken kunnen opgestuurd worden naar Quiltersgilde, Rapsodie 41, 1507 TJ Zaandam

of ingeleverd worden tijdens de tentoonstelling van Miniatuurquilts op 12 t/m 15 oktober in de Broodfabriek te Rijswijk.

 

Zoals gebruikelijk voor een Algemene Tentoonstelling deden wij een oproep voor het maken van hartenblokken. De tentoonstelling ging niet door zoals we allemaal weten maar we kregen wel al een aantal blokken via de post. Daarvan zijn twee tops gemaakt die binnenkort gequilt worden door een vrijwilliger. Het begin is er dus maar laten we zorgen dat er nog veel meer warmte geschonken kan worden.

Draag je steentje bij

Om van de blokken quilts te maken is ook hulp nodig. Wil je (bijvoorbeeld met je quiltgroep) een aantal blokken tot een top naaien, je (longarm) naaimachine inzetten om de tops te quilten of anderszins bijdragen? Laat het ons weten dan gaan we zorgen dat de mensen in Limburg weten dat wij als quiltersgemeenschap hen niet in de kou laten staan.

Modern quilten: ‘Windenergie’

Een quiltpatroon kiezen voor mijn quilt ‘Windenergie’

 

Deze top ligt al een poosje te wachten om gequilt te worden. De quilt heet ‘Turbine’ en het is een patroon uit de Quiltmania van zomer of voorjaar 2019. Ik vond deze quilt zo leuk dat ik het zelfs aandurfde om met de ronde vormen aan de gang te gaan. Daar had ik tot dat moment een haat/liefde verhouding mee! Dit is nu echt helemaal omgeslagen en ik naai nu graag en met gemak elke ronde naad, die ik voor mij krijg.

Ik heb de quilt ‘Windenergie’ genoemd en ik zou graag in het quiltpatroon het waaierige van de wind, de beweging die de wind te weeg brengt, tot uiting willen brengen.

Patronen bedenken en uitproberen

 

Ik heb een klein whiteboard waar ik de mogelijke quiltpatronen op teken om te zien of ik ze leuk vind. Eerst een paar ideeën bedenken en dan stuk voor stuk uitproberen.

 

Een versimpelde uitvoering van het blok om het sneller te kunnen tekenen.

 

Een zon in het grote vak (zonne-energie) en waailijnen er omheen. Een klein zonnetje in het klein vak. Wel erg veel losse elementen.

 

Een of meerdere golflijnen in de molenwieken en dan de molenwieken echoën. Strak en modern.

 

Concentrische cirkels in de ronde vorm. Ik heb ronde rulers die ik hiervoor zou kunnen gebruiken. Er ontstaat ruimte om op de kruispunten van 4 blokken een secundair patroon te quilten.

 

Parallelle golflijnen over de hele quilt. Dat is misschien wel heel lastig om ze netjes op dezelfde afstand te houden over de hele breedte van de quilt.

 

Een soort veer, bloem, boom in het vierkant, de cirkel echoën. Ook hier de mogelijkheid om een secundair patroon te quilten op de kruispunten.

 

Concentrische cirkels, onderbroken door de molenwieken. Moet dan wel even kijken hoe de uitvoerbaarheid wordt. Als er nergens een doorlopende lijn is, wordt dat heel veel keren aan en afhechten.

Een andere insteek: all over patroon

 

Een soort imaginaire windvlagen als een all over patroon. Kan ik niet uit de vrije hand. Daarvoor zou ik een patroon kunnen gebruiken. Ik leg dat aan de achterkant van de long arm quiltmachine op de lange tafel neer  en volg met een laser lichtje. Zoals een kind op school met een overtrek blaadje letters, woorden en zinnen overtrekt om mooi te leren schrijven.

 

Dit is een quiltpatroon van Kathie James. Het is te koop op haar website en je krijgt dan een grote rol papier toegestuurd, waar het hele patroon op gedrukt is.

 

Niet zo groot maar past vast niet door de brievenbus. Het wordt dan wel een kostbare aangelegenheid want het moet uit Amerika komen en de portokosten zijn waarschijnlijk hoger dan het hele patroon.

 

Maar wel heel handig. Voor ik dit besluit moet ik er goed over nadenken, vooral of ik het patroon ook nog voor een andere quilt zou kunnen gebruiken.

 

Totaal iets anders. Erg decoratief. Ik vind het erg leuk en ook hier ontstaat het secundaire patroon. Maar ik vind het niet erg modern.

Hoe gaat het er uitzien?

 

Tijd om een en ander op het grotere whiteboard uit te proberen.

 

Dit geeft wel een mooi overzicht en laat ook zien welke patronen wel en welke geen secundair patroon mogelijk maken.

 

De volgende stap

 

De volgende stap is om met transparant plastic op de quilt zelf patronen uit te proberen. Dan heb ik de werkelijke maat en kan ik zien wat het effect is van een en ander. Vooral omdat de molen wieken op elk blok anders van richting zijn. Ik ben een heel eind gekomen, maar nog niet helemaal klaar met mijn keuze. Wordt vervolgd!

 

Marina Brito de Campos

Wat doet een geblesseerd quilter

In dit blog de belevenissen van een quilter die  even helemaal niets met lapjes en draadjes kan.

De eerste weken mis ik het door de schrik en de pijn niet zo erg maar nu ik twee maanden verder ben heb ik enorme heimwee. Mijn werkkamer ligt er verlaten bij en ik hoor  de onderhanden zijnde projecten om aandacht schreeuwen. Helaas moeten ze zich nog even koest houden.

Ben ik moedeloos

Nee, absoluut niet. Ik geniet op Facebook van alle moois op quilt en textielkunst gebied. Via WhatsApp heb ik contact met de buitenwereld en naar het dorp wandelen voor kleine boodschapjes is een uitje.

En als het echt niet anders kan, dan doe ik een beroep op mijn lieve steun en toeverlaat. Daardoor heb ik toch mee kunnen doen aan een expositie van het kunstcollectief Diversity in galerie De Ruimte in Geldrop.

Ook heb ik alvast kennisgemaakt met het prachtige kerkje in Aerdt. In september mag ik daar exposeren. De organisatie is in handen van kunstkring Het Geldersche eiland en de geweldige vrijwilligers van deze kunstkring helpen mij bij het inrichten.  Alles is aanwezig van trap tot sokkel. Ik denk  dat mijn hangend 3D Happy Sea hier ook prachtig  tot zijn recht komt. 

Ondertussen heb ik de meest mooie workshops misgelopen bij Handwerkcafé Zwolle, maar docent Mathilde Jongbloed wil mij te zijner tijd bijspijkeren en van lieve textielvriendinnen heb ik de toezegging om mij te leren spinnen.  Heb je nog tijd en zin dan is het Zomer Intermezzo 2021 bij het Handwerkcafé een leuk cadeautje voor jezelf. Je kunt er aan de slag in je favoriete techniek waar je nog meer van wilt weten , hulp bij eigen werk  of je storten op een nieuwe techniek. Alles is mogelijk breien, haken, weven, spinnen, borduren, patchwork, quilten enzovoort, enzovoort . Klik hier voor meer informatie  .

Kleine lichtpuntjes

De avonturen van de draken van de textielgroep Zoo-Tex, ooit gemaakt voor het Leids Textiel festival, wacht nog op het maken van een filmpje voor het Studio Textielfestival.  Ik krijg zin in  het monteren en met één hand moet het zo langzamerhand lukken. De alternatieve plek in de Achterhoek krijgt veel aandacht in de media en nog leuker, de bezoeker is enthousiast en ook de dieren vinden kleine draakje super interessant.

Ondertussen denk ik erg veel na over hoe ik verder ga met nieuw werk. De laatste tijd heb ik heel veel 3D werk gemaakt.

Er ontstaat nu toch ook de behoefte om weer eens iets in 2D te gaan maken  of een beetje half/half voor meer reliëf.

Leuk vooruitzichten

In  september hebben wij  een appartementje geboekt op Terschelling. Ik ga ervan uit dat ik dan weer redelijk ‘boven jan’ ben. Wij vieren dan dat het in augustus vijftig jaar geleden is dat wij elkaar op Terschelling heb leren kennen.

Het was zo’n ontmoeting van de vonk slaat in één keer over. Mijn lieve zusje en zwager uit Friesland komen op onze dieren passen. Dit is dan gelijk de stok achter de deur om het huis te poetsen. Op dit moment voldoet het niet helemaal aan mijn kwaliteitseisen. 

Daarna ga ik mij weer helemaal op het textiel storten. Tenslotte is het een onmisbaar deel van mijn leven.

 

Hartelijke groet en geniet van de zomer,

Jo Huijsman

 

De Japanse Zijdewinkel

Trotste eigenaren

Sinds augustus 2020 zijn wij – Ruud & Sonja – de trotse eigenaren van De Japanse Zijdewinkel, een webwinkel in het groene hart van Frankrijk. Wij wonen sinds een een jaar in een oude watermolen aan een rivier en aan het bos en … het was op deze plek dat onze passie tot uiting kon komen. Het hergebruik van kwalitatieve -als nieuwe- met de hand gemaakte zijden stoffen. In ons geval werd dat Japanse natuurzijde.

Ruud verzorgt in de winkel de Japanse kimono’s, OBI’s en de jasjes. Ik houd mij hoofdzakelijk bezig met mijn passie voor zijde. De Japanse zijde in onze winkel is natuurlijke zijde en afkomstig van originele vintage en antieke kimono’s. Deze antieke kimono’s zijn met de hand gemaakt en bewerkt.

Japanse zijde

Japan heeft zo’n 100 verschillende soorten zijde en technieken. Er is crêpezijde, chirimen crêpe, shibori (tie-dye) zijde met licht glans en glanszijde. De coupons hebben een breedte van ongeveer 36cm. Ook zijn er halve coupons van 18cm.

De meeste zijde is stevig genoeg voor bijvoorbeeld quilten, patchwork, maisonprojecten. En alle zijde is geschikt voor het (afwerken) kledingstukken. In Tokio vinden er jaarlijks quilttentoonstellingen plaats met unieke creaties van Japanse zijde. De Japanse zijde is niet te verwarren met de dunnere gladde en bijna glibberige moderne zijde zoals de synthetische zijde of de machine bewerkte zijde. Een ander voordeel van de meeste Japanse zijde is dat het niet zoveel rafelt waardoor het beter hanteerbaar is voor prachtige projecten.

Webwinkel

We hebben 500 natuurzijden coupons in onze webwinkel op kleur staan. Eenmaal een mooie coupon gezien, dan kan een couponmaat worden gekozen, bijvoorbeeld 40x36cm. Op verzoek sturen wij vooraf aan een bestelling een foto van de gekozen collectie zodat de kleuren ook gecombineerd kunnen worden gezien. Met de code QUILTERSGILDE krijg je 10% korting!

Inmiddels hebben quilters en patchworkers met veel enthousiasme onze Japanse zijde geprobeerd en hebben ze verwerkt tot prachtige creaties. Deze creaties zijn te zien op onze website bij ‘quilt art’.

Hartelijke groet van Sonja & Ruud
www.dejapansezijdewinkel.nl

 

tom juli applicatie

TOM juli

Appliqueren

Deze TOM van de maand juli gaat over appliqueren. Heel simpel gezegd betekent appliqueren het bevestigen van het ene stukje stof op het andere. Om iets te verbergen, te repareren of als decoratie. Beroemde appliquatie quilts zijn de zogenaamde Baltimore quilts. Veel bloemen, bladeren en afbeeldingen met een diepere betekenis, zoals de hoorn des overvloeds. De techniek is heel oud en een van de eerste vormen van naaldkunst.

In deze TOM leggen wij een manier van needle turn applique uit waarmee de meeste, eenvoudige patronen genaaid kunnen worden.

tom juli applicatie

Nieuw

Een nieuwe manier van presenteren. Ga naar de TOM-pagina (alleen toegankelijk voor leden met inlogaccount) en klik op het TOM juli-plaatje. Je krijgt nu direct een pdf-file te zien. Zo te lezen of direct te printen. Wel zo makkelijk.

Uitleg en informatie

Als lid van het Quiltersgilde kun je in deze TOM-serie proeven aan verschillende basistechnieken. Nog geen lid? Klik dan hier voor meer informatie.

Voor uitgebreide uitleg en instructie over de talloze mogelijkheden van deze basistechnieken adviseren we je om een cursus (en dat kan weer!!) te volgen bij een van onze adverteerders. Inspiratie kun je volop vinden in onze bibliotheek.

Moeite met inloggen

We merken dat een aantal van jullie moeite hebben met het inloggen. Wij zijn er om jullie daarbij te helpen. Lees hier nog eens de instructie. Lukt het dan nog niet of heb je vragen?

Stuur dan een mail naar webmaster@quiltersgilde.com

Stuur een foto

Net als bij de vorige TOM kun je ook dit keer een foto van je werk, gebaseerd op de Flying Geese, plaatsen in onze Facebook Bee.

Maak je geen gebruik van Facebook en wil je ons toch iets laten zien? Je kunt ook een foto sturen naar redactie@quiltersgilde.nl . Een selectie van foto’s die op Facebook of per mail gestuurd worden, gebruiken we dan in onze toekomstige blogberichten of in Quiltnieuws.

De TOM is exclusief voor onze leden, dus log in of word lid en ga lekker aan de slag met dit veelzijdige blok.

Veel plezier en tot ziens via Facebook Quiltersgilde Bee of in Quiltnieuws.

Quiltinspiratie voor de maand juli

Juli, een maand vol quiltinspiratie. De meest voorkomende alternatieve benaming is Hooimaand.  Die naam werd gegeven door Karel de Grote. Klinkt wat vreemd, want hooi ligt al opgestapeld. Zeer oude naam: vennemaand. Venne-fenne betekent weide. Opdat het jaar goed zal zijn, moet het in juli warm zijn.

Bijzondere Feestdagen: Kies je dag!

01-07: Keti Koti: Surinaamse nationale feestdag [dag van de vrijheden] feestdag ter herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Naam stamt uit Sranantongo en betekent: Ketenen Gebroken.

01-07: Nationale Komkommerdag

07-07: Dag van het Sprookje

19-07: Hoveniersmaandag; dag waarop het jaarloon gegeven werd. Start van het kermisseizoen

19-07: Nijmeegse Vierdaagse

20-07: Offerfeest, volgens islamitische kalender

Mijn inspiratie in juli

Sprookjes zijn prachtig om te vertellen. Een hele verzameling sprookjesboeken heb ik ondertussen in mijn bezit. Sprookjes blijven fascineren. Weet je nog dat dagje uit als kind? Hoe blij kun je zijn als je in de Efteling door het Sprookjesbos loopt. De dag van het sprookje is natuurlijk mijn inspiratiebron deze maand. Wist je dat het getal 7 een sprookjesgetal is en dat 7 juli [07-07] daarom benoemd is tot dag van het Sprookje? Sprookjes zijn een geweldige inspiratiebron voor quilters. ‘Sprookjes’ was in september 2020 het onderwerp voor een expositie die vanwege Covid-19 helaas niet doorging. Al mijn ideeën voor die expositie deel ik nu met jullie in deze quiltinspiratieblog.

Sprookjes als inspiratie

Voor het project ‘Presenteer met boek’ koos ik Roodkapje als ‘mijn‘ sprookje. Sunbonnet Sue in rood-witte stofjes met als borduurtechniek ‘stip veranderen’, leverden in 2015 voor de expositie ‘Rood’ vanuit een groepswerk een flink aantal ‘Roodkapjes’ op die ik mocht houden. Deze heb ik nu definitief in een quilt verwerkt waarbij ik in redwork de naam Roodkapje in een aantal talen heb geborduurd.

De wolf en de zeven geitjes

Uit de Gouden Reeks boekenserie las mijn moeder de ‘De wolf en de zeven geitjes’ voor. Voor dit sprookje combineer ik opnieuw borduren met patchwork. Een tafereel uit het sprookje met daaromheen een rand hexagonen wordt mijn tweede inbreng.

Presenteer ‘Quilt met boek’ was voor Carla Aukes aanleiding om de sprookjes ‘Zwaan kleef aan’, ‘De zes broers’ én ‘De Wonderlamp’ in haar eigen persoonlijke stijl te verwerken. Wil Kuysten koos een sprookjesverhalenbundel van Grimm en borduurde daaruit sprookjes met paginanummer op speldenkussentjes.

 

 

Toveren en sprookjes

Toveren heeft iets magisch. Harry Potter, heksen, feeën, ze toveren wat af. Helemaal gefascineerd was ik vroeger van die kauwgomballen die alle kleuren kregen. Dat was voor mij magisch. Al die kleuren door elkaar. Rondom toverballen heb ik twee groepsquilts bedacht [januari 2020]. De eerste is de zuurstokroze toverballen quilt: ‘Zuurstok is mijn lievelingskleur’ is geïnspireerd op ‘Pie and Tarts’ van Sue Daley.

Blokken van één grote cirkel in het midden en kleine cirkels in de hoeken vormen een quilt. Het kleurgebruik maakt dat sommige ballen groter lijken dan andere. Ook lijkt er geen systeem in het naaien te zitten. Dit is er echter wel degelijk. Door twee bij elkaar passende stofjes te kiezen in de kleur roze tot zuurstokroze ontstaat een zoet/zuur-toverbal-effect. Al die punten en rondingen verwerken is een hele kunst, maar de vele kleuren roze maken het voor mij een feestje. Als je zoekt op dit patroon zie je vele verwerkingsopties.

De tweede groepstoverballenquilt is geïnspireerd op werk van Nancy Bardach. Daarover meer bij een blockpatroon in serie zetten. Van beide ideeën geef ik bewust slechts het patroon als inspiratie en geen foto’s. Je kunt hier je eigen kleuren in gebruiken.

 

 

Inspiratie van het internet

De workshop Tovertegels , ook wel Magic Tiles genoemd, geeft een mogelijkheid om met snelle snij- en naaitechnieken blokken tot een quilt te vormen. Door de twaalf verschillende stofjes op een bepaalde manier te draaien en te naaien is ieder blok van dezelfde vorm maar kent geen enkel blok twee dezelfde stofjes. Als dat geen toveren is…!

Arnout Cosman maakte in 2009 zijn quilt Toverballen .

De prachtige prinsessenjurk van Assepoester werd het uitgangspunt voor een groepsquilt waarin 20 jurkjes zijn verwerkt naar een idee van Pinterest. Op een gegeven, witte ondergrond van 10 x 10 cm maakten de deelnemers een jurkje. Dat mocht met een stofje, kantje en knoopje in dezelfde tinten. Elk jurkje werd een plaatje en is daarom in een lijstje gezet.

Tips

Dit keer een aantal tips gericht op het onderwerp van deze maand: Sprookjes. Verder kijken naar hoe anderen een onderwerp oppakken. Nieuwe inzichten zorgen ervoor dat je je blijft vernieuwen. Niet namaken, maar inzetten om tot vernieuwing te komen. Want kant en klaar voorbeelden geven doe ik liever niet. Lees en laat je inspireren door deze tips.

Lees de Quiltersgilde-blog ‘Alice in Wonderland’ van Petra Brueren. Zij neemt je stap voor stap mee in haar maakproces van deze sprookjesquilt. Heel bijzonder hoe zij goede patchworktechniek combineert met fantasierijke oplossingen.

Bekijk ook de Sprookjesmantel ‘Once upon a Time 2020’ van Marijke van Welzen. Zij maakte een sprookjesmantel voor de tentoonstelling in het Textil und Rensportmuseum in Duitsland. In Handwerken Zonder Grenzen nr. 225 staat een artikel hierover op pag. 22-25: Veelkleurige Eenheid.

In het tijdschrift Vezel nr. 2 2021 staat op pag. 44 een artikel van Marion Karremans-Burger over Kunst waarin textiel en fotografie elkaar ontmoeten. De weergave van bloemen is door de gecombineerde manier van werken zo sprookjesachtig prachtig!

Blij ben ik weer met een Nieuwsbrief van het Quiltersgilde vol acties. Door alweer een nieuwsbrief realiseerde ik me dat ik mijn prioriteiten-wensen-bucket-list moet bijwerken.

Een blockpatroon in serie zetten.

Door een prachtige quilt van Nancy Bardach kwam ik op het idee voor de tweede toverballengroepsquilt. Klik op  en zoek in de rij van haar werk op de serie ‘Abstraction in Motion’. Je ziet dan 21 quilts waaronder bovengenoemde quilt ‘Oh! Rock’a My Soul!’; “Spotlight brightens dancers’ skirts as they swirl across the stage. They recede in spatial perspective and into darkness”.

Zoek bij haar overzicht ook bij ‘New York’: de quilt ‘Bravo! Brava!’. Haar werk is mooi. Ik vond het zelfs zo mooi dat ik het op mijn manier, met een beetje toveren, heb uitgewerkt tot een quillow. Een aantal quiltvriendinnen naaiden stroken en verwerkten hun eigen strook tot een cirkel. De restanten paars verwerkte ik tot de toverhoed van Harry Potter, die ik op de achterkant naaide. Daardoor kon de Quilt tot Quillow omgetoverd worden.

Werkwijze

Maak een nieuwe strook stof van 90 cm. breed en 25 cm. hoog. Gebruik daarvoor allerlei regenboogkleuren: rood, geel, oranje, paars, blauw en groen. Snij stroken van 90 cm. breed en wisselende hoogte en naai deze aaneen. Zo ontstaat een strook van 90×25 cm uit bv. groene stofjes. Snij om en om ‘taartpunten’ uit de strook. Zet deze daarna met de punten weer aan elkaar. Daardoor ontstaat een cirkel. Dit zet je weer in een effen, bij mij zwart, ‘frame’. Waardoor je uiteindelijk een zwart vierkant hebt met een toverbal erin.

Tot slot

Met heel veel plezier zijn we, in september 2019, begonnen aan het thema Sprookjes voor een expositie in september 2020. Op onze eigen manier hebben we hieraan gewerkt.

 

Wil Kuysten, Sprookjes van Grimm

Al deze verwerkingen vind ik waardevol. Een groepsquilt, een themaquilt of een quilt in je eigen persoonlijke stijl kunnen exposeren doet goed. Vooral de gedachte het niveau van exposeren nog lang niet te hebben, maar het uiteindelijk toch samen te doen heeft mij altijd de drive gegeven om ideeën voor samenwerken te bedenken. De expositie ging niet door. Voor mij was dat toen de aanleiding om deze quiltinspiratiemail te starten. De ideeën en inspiratie deel ik nu rondom de dag van het sprookje in deze elfde quiltinspiratiemail. In augustus volgt alweer de laatste Quiltinspiratieblog van deze reeks rondom het thema ‘Vieren’.

Voor nu kijk ik uit naar die laatste Quiltinspiratieblog voor de maand Augustus. Want ook daarvoor heb ik ideeën die ik graag weer met jullie deel.

Een zomer met weer meer vrijheden en contact is waar we allemaal naar verlangen. En dat gaat vast ook lukken. In ieder geval wens ik jullie een fijne zomermaand en veel leesplezier!

Tot in augustus 2021.

Groetjes, Joke van de Kracht.

Het Zoom-Bee Caleidoscoop Quilt virus

In een van mijn vorige blogposts vertelde ik al over een nieuw virus dat ik te pakken had: het Zoom-Bee Caleidoscoop Quilt virus! Tijdens de afgelopen lockdown heb ik on-line les gegeven aan verschillende groepjes quilters in binnen- en buitenland. Uit een van deze groepjes is een Zoom-Bee Quiltgroepje ontstaan. Al snel wilden we een gezamenlijk project maken en dat werd dus deze Zoom-Bee Quilt.

Alle stroken stof op een rijtje (foto Yolande Breijinck)

Inspiratie

Geïnspireerd door onder andere de Organized Chaos quilt van Sujata Shah hebben we het Caleidoscoop patroon van onder andere Marti Mitchell enigszins aangepast en met onderling uitgewisselde stroken stof zijn we aan de slag gegaan. Een van de stroken die onderling werd uitgewisseld was een hele speciale Vlisco stof met een print van Studio Job, helemaal rechts op de foto hierboven. Mien Boerekamp was zo genereus om deze lap met ons te delen. Al snel kreeg dit stukje stof de naam ‘Job‘.

Aan de slag

Een van onze leden woont op Tenerife, en het duurde even wat langer voordat zij ook alle stroken stof en de speciale Caleidoscoop liniaal had ontvangen. En toen konden we eindelijk aan de slag. We sneden de stroken terug tot 2 inch en naaiden steeds twee stroken aan elkaar. Deze stroken werden elk met de Kaleidoscope liniaal in 8 driehoekjes gesneden en deze driehoekjes werden aan elkaar gezet zodat een blok van 6½ inch ontstond.

Via WhatsApp hielden we elkaar op de hoogte, gaven elkaar advies en stimuleerden elkaar om aan dit project te werken.

Job staat centraal in onze Zoom-Bee Quilt!

De quiltjes vorderen gestaag maar we zijn nog niet allemaal even ver; nog niet iedereen heeft de blokken al aan elkaar zitten. Het is grappig om te merken dat we het allemaal moeilijk vonden om het mes in het Vlisco stofje ‘Job’ te zetten! Het is ook nog eens een uitdaging om met een beperkte hoeveelheid van een bepaalde stof te kunnen werken. Soms zou je willen dat de stof op een andere plek weer terugkomt maar daar heb je dan weer niet genoeg van… En de meeste zijn niet (meer) te koop, want het zijn vaak restanten van andere lappen (scraps).

Dit zijn de quilt-tops tot zover:

Bij de laatste 2 quilts is Job in het middelste blok verwerkt. Zoals je hierboven kunt zien komt Job in mijn versie ook nog terug in de buitenste rand.

De volgende stap is dubbelen en quilten. Hopelijk kunnen we binnenkort in het echt samenkomen en elkaars werk bewonderen.

 

Groetjes, Hilde Hoogwaerts