Een veranderende quilt wereld

Zo langzamerhand ben ik gewend aan de veranderingen die het coronavirus met zich meebrengt. Natuurlijk mis ik de uitjes naar onze quilt en textiel beurzen, maar gelukkig komen er voor in de plaats nieuwe initiatieven die het leven opleuken.

TextielPlusfestival

Zoals het  eerste online textielplusfestival in november. Dit keer niet naar de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Geen heel veel gezellige contacten, geen overnachting en niet op zondag weer thuis met een hoofd vol fantastische indrukken. Maar wel vier dagen lang vanuit mijn thuis omgeving ongekend genieten van de prachtige pagina’s, filmpjes, workshops en links naar de winkels.

Ook ik heb meegedaan met een eigen pagina en er ook weer heel veel van geleerd. Zo vond ik achteraf mijn pagina te statisch en te veel op mijn web-site lijken. De pagina’s met plaatjes en bewegende beelden en gesproken tekst zijn voor mij veel aantrekkelijker. Ik heb dus dus nog wel een uitdaging.

Textielfestival

Vorige week werd bekend dat het Textielfestival Leiden in 2021 een hybride festival organiseert en dus ook deels online gaat. Voor de volledige informatie verwijs ik je naar de web-site van het textielfestival.

Het kwam daarom heel goed uit dat de groep teQStiel vorige week zaterdag een bijeenkomst had. Uit de eerste informatie begrepen wij dat het consequenties heeft voor onze presentatie.  Op 1,5 meter met mondkapjes en de ramen open zijn wij gaan nadenken over alternatieven.  Wij hebben ideeën in de week gezet en zijn daarna nog even  aan de slag gegaan met een opdracht die nieuwe inzichten gaf.

teQStiel aan de slag

De lapjes en steekjes blijven

Wat gelukkig niet verandert zijn de lapjes en de steken die mij onveranderd mij bezig blijft houden.

Op dit moment ben ik geïnspireerd door Herma de Ruiter en vooral bezig met piep kleine werkjes. Op facebook volg ik met plezier Herma haar cirkel creaties. Ik kan het aanraden om een kijkje te nemen op haar  you tube kanaal  en haar Facebook pagina.

vier van de vele cirkels van Herma

De werktitel van mijn kleine werkjes is ‘Gevangen landschap’. Het zijn kleine landschapjes die opgesloten zitten in epoxy. Ik wil hiermee uitdrukking brengen hoe de mensheid onze aarde belast en daardoor het klimaat.

Het is nog maar een begin van een serie, maar ik heb heel lang zitten stoeien om het  textiel ‘te vangen in epoxy’.  Na veel proefjes is vooral op de onderste rij te zien dat ik het proces nu redelijk onder de knie heb en aan het serieuze werk kan beginnen.

En om in de juiste Sinterklaas stemming te komen ben ik met jaarlijkse eetbare traditie aan de slag.

Ik wens iedereen een fijne Sinterklaas en alvast goede feestdagen en bovenal een gezond  2021

hartelijke groet, Jo Huijsman

Extra voor onze leden: besloten gedeelte op de website

Vandaag is een feestelijke dag.

Iets waar we al een hele tijd achter de schermen aan gewerkt hebben, samen met de websitebouwer, is eindelijk ‘live’!! Het heeft veel voeten in de aarde gehad, ZOOM sessies, mails heen en weer, maar het besloten gedeelte voor leden is een feit.

In deze bijzondere tijd, waar we elkaar niet fysiek kunnen ontmoeten is ons verenigingsblad Quiltnieuws een waardevol communicatiemiddel met onze leden. Hier schreef Inge van Koningsveld gisteren al over in haar blog bericht. Maar naast Quiltnieuws willen we andere mogelijkheden hebben om wat extra’s te bieden aan onze leden. Dit kunnen we nu doen door het plaatsen van patronen, filmpjes en uitdagingen in een besloten ledengedeelte.

Hieronder staat een uitgebreide handleiding om een account aan te maken. De PDF is ook te downloaden en eventueel uit te printen als hulpmiddel.

 

We hopen dat onze leden en toekomstige leden heel veel plezier zullen gaan beleven aan deze uitbreiding. Een meerwaarde van het lidmaatschap!

 

Uitleg om in te loggen

Per 1 december hebben we een besloten gedeelte op de website dat alleen toegankelijk is voor de leden van het Quiltersgilde. Om in te kunnen loggen, dien je eenmalig een account aan te maken. Daarna kun je inloggen met je e-mail adres en je wachtwoord. Hieronder volgt een beschrijving van het aanmaken van een account en het inloggen in de website. Je kunt de beschrijving ook hier downloaden.

Het aanmaken van een account voor leden van het Quiltersgilde gaat op de volgende manier.

Kom je er, ondanks de uitgebreide uitleg hieronder, niet uit?

Stuur dan een mail naar: webmaster@quiltersgilde.nl  vermeld daarin je email adres en telefoonnummer en leg uit wat je niet lukt en waar je bent blijven steken.

STAP 1:

Ga naar de homepage van het Quiltersgilde en klik op de rode button rechts boven met de tekst “INLOGGEN”.

Je krijgt nu het scherm te zien zoals op de onderstaande foto links. Klik dan op “eerste keer inloggen” (rood omcirkeld op de foto). Vul op dit moment dus niets in bij de velden “E-mailadres” en “Wachtwoord”. Je kunt hier pas inloggen als je een account hebt aangemaakt.

Nadat je hebt geklikt op “eerste keer inloggen”, kom je op de pagina terecht zoals getoond op de onderstaande foto rechts. Op deze pagina lees je de bevestiging dat je een account wilt aanmaken (bij de bovenste blauwe pijl op de foto hieronder). Onder dit bericht kun je jouw lidnummer invullen en jouw postcode. Klik dan op de knop met “Inloggen” eronder.

 

 

Na het invullen van de correcte gegevens kom je weer op deze pagina terug (onderstaande foto links). Nu zie je het bericht dat je lidnummer en postcode zijn gevonden in de administratie (bij de bovenste blauwe pijl op de onderstaande foto links). Je wordt nu gevraagd om eenmalig je e-mail adres in te voeren in de velden onder het bericht. Er wordt om een herhaling van het e-mail adres gevraagd om eventuele fouten bij het invoeren te voorkomen. Klik daarna op de knop “Maak account”.

Ook nu kom je weer op deze pagina terug. Maar nu zie je het bericht dat het account is aangemaakt (bij de blauwe pijl op de rechter foto hieronder).

 

 

 

Stap 2:

Kijk nu in je mail naar het bericht van het Quiltersgilde. Mocht je het bericht niet in je mailbox vinden, kijk dan even in je spambox. Klik op de blauwgekleurde link in het bericht.

Je komt nu op de website terecht waar je een wachtwoord kunt opgeven.

Je kunt nu akkoord gaan met het wachtwoord dat het systeem voor jou bedacht heeft (hier: y^gLYRXjBN….). Als je hiermee akkoord gaat, dan hoef je alleen op “Wachtwoord opnieuw instellen” te klikken. (vergeet niet om je wachtwoord ergens op een veilige plek te bewaren). (zie foto links onder)

Je kunt ook zelf een ander wachtwoord instellen door in het veld te typen waar nu de suggestie voor het nieuwe wachtwoord staat. Verwijder dan het voorgestelde wachtwoord met de backspace of delete knop en vul zelf een nieuw wachtwoord in. Het systeem geeft daarbij suggesties hoe je een “sterk” wachtwoord kunt maken (zie foto rechts onder). Klik op wachtwoord opnieuw instellen.

 

 

Je wachtwoord is ingesteld, en je kunt nu inloggen! Klik op de knop Inloggen (in het blauw op de foto links onder). En log nu in met het door jou opgegeven e-mail adres en wachtwoord (foto rechts onder).

 

 

Volgende keer inloggen

Als je volgende keer vanaf de website van het Quiltersgilde inlogt, dan kun je de rode knop gebruiken.

Nu hoef je natuurlijk geen account meer aan te maken, want dat heb je al. Je kunt nu bij de blauwe pijlen inloggen met je e-mailadres en je wachtwoord.

 

Wachtwoord vergeten?

Mocht je je wachtwoord vergeten zijn, dan kun je klikken op “Wachtwoord vergeten?” (in het blauw op de foto hierboven). Je komt dan op een pagina waar je je e-mailadres kunt opgeven. Gebruik dan natuurlijk wel het e-mail adres waarmee je je account hebt aangemaakt, want anders wordt je e-mail adres niet herkend.

 

 

Vervolgens zie je onderstaand bericht.

 

In je mailbox verschijnt het bericht “Aanvraag voor wachtwoordherstel voor Quiltersgilde” (zie foto links onder). In dit bericht wordt je aangesproken met je lidnummer, maar dat is helaas iets waar we niets aan konden veranderen. Dit is een standaard instelling. Vervolgens kun je klikken op “Klik hier om het wachtwoord opnieuw in te stellen”. Dan krijg je het schermpje te zien zoals op de foto rechts onder. Hier kun je je nieuwe wachtwoord opgeven.

 

Mijn account

Tot slot wil ik het account nog laten zien. Als je bent ingelogd, kun je de pagina “VOOR LEDEN” bekijken. Hier zie je bovenaan “mijn account”.

 

Indien je ingelogd bent, en je klikt op “Mijn account” dan krijg je de informatie te zien die in je account is opgeslagen, namelijk je naam en e-mail adres. Je kunt hier ook je wachtwoord wijzigen, indien je dat zou willen. Ook het e-mail adres kan hier gewijzigd worden. Maar deze wijziging geldt alleen voor het Quiltersgilde account en niet voor de ledenadministratie of de Nieuwsbrief. Tot slot kun je hier ook uitloggen door op “Uitloggen” te klikken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quiltnieuws 146

Quiltnieuws komt eraan

“Gelukkig hebben we Quiltnieuws nog”; hoe vaak we dit verzuchtten de afgelopen maanden weet ik niet maar het is wel een feit. Ondanks alle maatregelen kunnen we elkaar nog steeds ‘ontmoeten’ via het verenigingsblad Quiltnieuws.

Het nieuwe nummer is weer prachtig vorm gegeven. De redactie zorgt voor de inhoud en samen met onze vormgeefster Paula van Ketz en Dogs maken we er een mooi geheel van. Te beginnen met de cover: op de voorkant een detail uit de quilt van Henk van Kooten, De gehele quilt is te zien op de achterkant en in de rubriek ‘Verhaal achter de coverquilt’ vertelt Henk hoe dit werk is ontstaan en gemaakt. De quilt werd ingestuurd voor de Algemene Tentoonstelling en het tweede deel van de andere inzendingen vind je ook in dit nummer. Acht pagina’s extra met heel verschillend werk van onze leden.

Patronen in Quiltnieuws

Zoals je gewend bent hebben we ook in dit nummer weer een aantal patronen; Gerda bedacht een schattig kerstengeltje waarvan je er nog een paar kan maken voordat het kerst is. Tulpen, hartjes en vroege bloeiers staan centraal in de patronen van de kalenderquiltjes voor de maanden januari, februari en maart, ontworpen door Françoise Maarse. Paulien tekende voor twee artikelen, kersthexagonnen en een kerstengel in glas-in-lood techniek. Yvon maakte een quilt voor haar kleinzoon, ik zie ik zie wat jij niet ziet ofwel een I spy-quilt.

In de rubriek Modern laat Marjolein zien wat haar quiltgroep uit Meppel deed met het thema ‘Corona’ en Marlies verdiepte zich in de mogelijkheden van de driehoek.

Ans Schipper stuurde ook een prachtige quilt in voor de Algemene Tentoonstelling. Op ons verzoek heeft zij haar werkwijze en de manier van ontwerpen voor de lezers beschreven. Alles is weer helder uitgelegd en van patronenpagina’s voorzien.

En verder in Quiltnieuws

Harry, onze fotograaf, geeft tips voor het zo goed mogelijk fotograferen van je quilt. Het hoofdartikel gaat over een veelzijdige vorm: de hexagon. De oproep om foto’s te sturen van ‘affo’s’ [quilts die af zijn] leverde enorm veel respons. Genoeg voor niet een maar twee artikelen, nu en in maart. Je kan je nog aanmelden voor de nieuwe Half en half uitdaging waarover je in deze Quiltnieuws informatie vindt. Al meer dan 80 leden schreven zich daarvoor in naar aanleiding van de aankondiging op Facebook.

In de rubriek Wij feliciteren een foto van de quilt Keti Koti van Giannina Rijsdijk die een publieksprijs won van de ZomerSalon Royaal, georganiseerd door het CBK in Amsterdam zuidoost. En Gemma licht de sluier van de mysterie op met deel 4 waarin alles samen komt.

Quiltnieuws op de mat

Wanneer mag je Quiltnieuws verwachten? Hopelijk snel want alles is vrijdag naar het verzendhuis gegaan. Nu is het een heel drukke periode voor PostNL en we hebben de afspraak dat alles binnen 14 dagen bezorgd wordt. Heb je medio december Quiltnieuws nog niet ontvangen? Stuur dan pas een mail aan ledenadministratie@quiltersgilde.nl dan wordt het opgelost. Eerder heeft geen zin omdat we dan eerst wachten of het niet gewoon een late bezorging is. Als je pech hebt kan dat gebeuren. Maar of je Quiltnieuws nu vroeg of laat krijgt, we hopen dat je ervan geniet. En heb je zelf een idee voor een artikel of heb je een mooie quilt gemaakt die je met ons wil delen? Stuur dan een mail naar redactie@quiltersgilde.nl immers, we zijn een vereniging van quilters mét en vóór elkaar.

Quiltersgilde digitaal

Ook in dit nummer een artikel over de vernieuwde website van het Quiltersgilde met een besloten deel voor onze leden waarop extra patronen en informatie te vinden is. Dit besloten deel is vanaf dinsdag 1 december te vinden op onze website.

We zoeken naar wegen om elkaar te blijven ontmoeten, digitaal, via Quiltnieuws of hopelijk in het nieuwe jaar weer tijdens een Patchwork en Quiltevenement. Dat de digitale wereld deel uit zal blijven maken van onze manieren van communiceren, lijkt echter een gegeven. En heb je daar als lid ideeën over dan horen we ook die graag.

Veel quilt- en leesplezier!

Inge van Koningsveld

 

 

Kawandi: Afrikaanse quilts uit India

Kleurrijke Indiase quilts met Afrikaanse invloeden

In het zuidwesten van India, in de Karnataka regio, wonen de Siddis die hele speciale quilts maken: de Kawandi quilts. De Siddis kwamen oorspronkelijk, in de 16de eeuw, uit Oost-Afrika als immigrant of ze werden als slaaf door de Portugezen naar India verscheept.

De Kawandi quilts worden door de Siddi vrouwen gemaakt met stukjes stof van oude sari’s, doeken en kledingstukken.

De opbouw van de Kawandi

De Siddi vrouwen gebruiken deze kunstzinnig samengestelde quilts als deken, matras, versiering in en rond het huis en als visuele stimulatie voor baby’s. Men noemt ze ook wel patchwork quilts maar de techniek die de Siddi gebruiken is eigenlijk applique en quilten tegelijkertijd.

Voor de achterkant gebruiken zij een stuk van een oude sari. Als je zelf aan de slag wilt gaan kun je hiervoor ook een andere stof gebruiken, zoals een quiltstof. Deze leg je met de goede kant naar beneden. Daar bovenop komt een dunne tussenvulling. Dit samen vormt de ondergrond van de quilt. Gebruikte kledingstukken of resten van quiltstoffen (scraps) worden in smalle repen geknipt en op de voering gelegd. Met een stiksteek naai je de eerste repen stof langs de buitenrand, tegen de wijzers van de klok in, vast. Als je helemaal rond bent komt er een nieuw randje van lapjes bij en ga je steeds verder met de stiksteek. Langzaam wordt op die manier de ondergrond steeds verder gevuld. Her en der worden ook vierkantjes in contrasterende kleuren, de ‘tikeli’, vastgenaaid. Deze tikeli zijn een van de karakteristieke aspecten van de Kawandi.

De handtekening van de naaister

Het ritme van de stiksteek, waarbij de steken aan de achterkant langer zijn dan aan de voorkant, is erg belangrijk. Het is een soort handtekening van de maakster die samen met de kleurkeuzes en stofafmeting de Kawandi specifiek maakt. Tussen de rijen stiksteken zit ongeveer 1/2 inch ruimte.

‘Madder Plaids’ gemaakt door Margaret Fabrizio

Last but not least

Een Kawandi is niet af voordat er op elke hoek een dubbelgevouwen vierkant is bevestigd, de zogenaamde ‘phula’, oftewel bloem. Deze phula zijn essentieel voor de aankleding oftewel afronding van de quilt.

Je snapt waarschijnlijk wel dat ik gefascineerd ben in de Kawandi, mede ook door het feit dat de Siddi van oorsprong uit Afrika komen en hun kleurgebruik en techniek uniek is. Na wat speurwerk en een online workshop ben ik zelf ook aan de gang gegaan en geniet ik van dit handwerk van lapjes uitzoeken, randjes omvouwen en steekjes maken. Ik moet nog wel een beetje oefenen op de lengte van mijn stiksteek! ;)

Mijn Kawandi quiltje in wording

Wil je nog meer weten over deze quilts dan kun je hier verder lezen: TRC Leiden, MoAdKunstenares Margaret Fabrizio heeft veel quilts gemaakt gebaseerd op deze techniek.

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

Joke Hardenbol over Tyvek

Niets veranderd ?

De afgelopen tijd is er eigenlijk niets veranderd. Mijn creatieve brein werkt nog steeds niet optimaal sinds ik ziek was, dus aan nieuw werk ben ik niet echt begonnen en zelfs van borduren komt het niet echt.

Ik lees vooral zo’n 5 boeken per week.

Toen ik aan deze blog voor artquilters begon was ik eigenlijk van plan mijn kennis van sommige materiaalsoorten te delen en daar is het nog niet echt van gekomen, dus is dit een goede gelegenheid aangezien ik over mijn werk niets te schrijven heb.

Sinds de corona in het land is kan ik geen les meer geven. In mijn atelier kunnen hooguit 2 mensen zijn met inachtneming van de coronaregels en dat is gewoon te weinig. Er liep een jaarcursus Artjournal op textiel met 6 dames op leeftijd toen corona in het land kwam, dus die stopte en toen het in september weer zou mogen waren de dames die in de doelgroep vallen te huiverig om weer te beginnen. Ik had in het voorjaar via internet (op mijn workshopblog) lessen voor ze gemaakt, maar nu besloten we het lesgeld voor de helft terug te betalen en helemaal te stoppen.

Voor mij was dat ook aanleiding om dan maar gelijk definitief te stoppen met lesgeven. We hadden vorig jaar na mijn ziekte een camper gekocht en daar wilden we natuurlijk graag mee op pad. En dat is lastig als je dat om lessen heen moet doen. Mijn man is inmiddels met pensioen, dus waren we alleen door mijn lessen nog gebonden.

Dat reizen lukte natuurlijk dit jaar ook niet, tenminste niet zoals wij gewend waren, naar het buitenland. We zijn wel een paar keer binnen Nederland op pad geweest.

Cursussen

Maar nu terug naar de cursussen. Ik gaf vooral les in allerlei textieltechnieken, waaronder werken met Tyvek. Tyvek is een materiaal dat door Artquilters vaak gebruikt wordt, maar dat de meeste mensen niet kennen. Via korte workshops tijdens b.v. de Wol en Handwerkbeurs heb ik er al veel mensen mee kennis laten maken, maar er zijn er denk ik nog veel die niet of niet goed weten wat je allemaal kunt met het materiaal.

Dus hier een korte uitleg over Tyvek

Tyvek is een materiaal dat reageert op hitte. Die hitte kan van een strijkbout komen of van een heatgun, of zelfs zoals ik ooit in België van een cursiste hoorde van de koekenpan. Deze dame behandelde Tyvek alsof het gebakken aardappeltjes waren. Om en om in de koekenpan.

Je kunt de Tyvek kleuren met acrylverf en met textielverf (zeefdrukverf, geen Procion of zo, want de Tyvek is niet poreus, dus er trekt niets in), maar ook met waskrijt. Ik doe dat zelf altijd vooraf om dat het achteraf moeilijk is om in alle hoekjes en gaatjes te komen. Maar er zijn ook mensen die het achteraf doen. Houd er als je met acrylverf werkt rekening mee dat daar schadelijke dampen vanaf komen bij verhitting, dus doe het onder de afzuigkap of buiten. Of ventileer goed.

Als je de Tyvek verhit gaan de draden die tussen de twee lagen zitten krimpen en dat veroorzaakt een soort smok effect. Afhankelijk van de dikte van de Tyvek is dat fijner of grover. Als je een strijkijzer gebruikt is er een duidelijk verschil tussen de twee kanten van de Tyvek. Aan de kant waar je het strijkijzer hield ontstaan richeltjes en aan de andere kant bobbeltjes.

Je houdt het strijkijzer niet òp de Tyvek maar er net boven en altijd met bakpapier ertussen, anders plakt het aan je strijkijzer vast. Als je het stukje Tyvek na het verhitten omdraait en er dan 2 tellen met je volle gewicht erop nog even het strijkijzer opzet, vallen er gaatjes in en heb je een kantachtig effect.

Als je met een heatgun werkt is er geen verschil tussen beide kanten en krijg je een veel wildere structuur.

Dit is eigenlijk de basis van het werken met Tyvek.

En wat kunnen we er dan mee ?

Er zijn heel veel verschillende manieren om de Tyvek te manipuleren. Het zou een veel te lange blogpost worden als ik dat hier allemaal uit ga leggen, daarom verwijs ik nu maar naar mijn workshopblog, Daar staat heel uitgebreid alles wat ik met Tyvek heb uitgeprobeerd.

En als afsluiter nog even dit. 2020 is voor niemand een topjaar geweest, vooral voor de mensen die met corona te maken kregen en er ernstig ziek van werden of misschien zelfs overleden. In dat opzicht was het voor mij een goed jaar. Twee van onze kinderen hadden corona, maar zijn weer genezen en mijn man en ik zijn tot dusver nog helemaal gezond. Maar ook financieel is er natuurlijk veel geleden. De horeca en de cultuursector die steeds moesten sluiten als het erger werd. De zzpers die ineens zonder werk zaten. En natuurlijk de kunstenaars, want onze cursussen moesten gestopt, de kunstmarkten en beurzen waar je je werk kunt verkopen werden geannuleerd.

 

Joke Hardenbol

 

https://creatieveworkshops.blogspot.com/

Het is me de quiltuitdaging wel!


Doen jullie ook al mee met de uitdaging? Of doe je niet mee maar vind je het wel leuk om mee te kijken…

Link naar facebook

In mijn vorige blog schreef ik het begin van mijn uitdaging…hoe ik er op kwam en hoe ik het gemaakt heb… hier het vervolg…

De quiltuitdaging…

Tot nu toe heb ik dit bedacht en gemaakt:

Opdracht 1 was een fourpatch…

Opdracht 2 een flying geese…

Quiltuitdaging

Opdracht 3 cirkels…

PB Quiltuitdaging

Opdracht 4 log cabin…

Nog steeds ben ik heel erg blij met mijn randen, de cirkels. Maar oh, wat vind ik het moeilijk om rond deze applicaties een nieuwe rand te gaan verzinnen…

Ja, ik weet dat ik het mezelf moeilijk maak…want nee, het mogen niet de tradionele zijn…waarom niet? Geen idee, het is een uitdaging en die maak ik graag zo groot mogelijk voor mijzelf…Soms een beetje te groot…

Aan de slag, tekenen, tekenen en tekenen… ik kies voor driehoeken…

 

PB Quiltuitdaging

 

Ik snij de stroken en ik moet zeggen het gaat best goed… ik stik er twee aan elkaar…gaat ook nog goed…maar dan…hoe meer er aan elkaar gestikt wordt, hoe minder recht het wordt…oh, wat frustrerend….

Als ik het langs mijn quilt leg, merk ik dat ik het niet mooi vind…en zeker niet onder de hertjes… ik leg er een randje tussen… nee dat helpt niet…er moet iets anders…zucht zucht…

Ah… als ik nu eens onder de hertjes een hertenkopje maak… dus op Pinterest op zoek naar een hertenkopje…

PB Quiltuitdaging

 

Ik teken het midden op de tekening af en ga aan de slag…
Op rastervlies teken ik het hertenkopje na…ik denk dat dat handig is…totdat ik de lijntjes van de log cabin er in teken… haha dat past helemaal niet…

PB Quiltuitdaging

 

Deze hertenkopjes maak ik op de hand…ik vind ze te klein voor de naaimachine en op de hand is de uitdaging al groot genoeg…

 

PB Quiltuitdaging

Het begint al ergens op te lijken…nog 6 te gaan…

Dan speld ik ze op de stof…

PB Quiltuitdaging

 

Ik appliceer de hoorns en de hertenkopjes met de naaimachine op de stof…ja, helemaal tevree…

PB Quiltuitdaging

 

Nog even wat rafeltjes en draadjes verwijderen…

Ik maak een biesje tussen de hertjes in het bos en de hertenkopjes en tadaa…

 

PB Quiltuitdaging

 

Nu ga ik verder stoeien met de rest van de randen… ik blijf de driehoeken er maar naast leggen…en blijf het niet mooi vinden…poeh…zucht, steun, het is me de uitdaging wel!

Wat een denkwerk voordat de mens, in dit geval ik tevreden ben…

Opeens zie ik het…de driehoekjes in de hoek gegooid :))

 

PB Quiltuitdaging

 

Wat is dat toch een fijn gevoel als je opeens weet wat je wilt…
Ja, ik laat de vorige rand met de sterren terug komen, dan niet met de flying geese er tussen maar met de log cabin… aan de slag…

Nu heb ik geen theezakjespapier of geen luierinleg in huis dus teken ik de log cabin op H250…ik knip de H250 er straks wel achteruit…

Nog nooit heb ik een log cabin gemaakt op de naaimachine… gaat supergoed…veel minder gesteun dan bij de driehoeken…

Goed gelukt! En toch gaat hij wel eens fout…zien jullie waar?

 

PB Quiltuitdaging

 

Even uithalen, natuurlijk een begin randje vergeten…

Dan het H250 er achter uitknippen…anders heb ik straks moeite met doorquilten…het was handiger geweest met theezakjespapier…maar ik had geen geduld om het te bestellen en te wachten…tja…

PB Quiltuitdaging

 

De rand is nog niet klaar…toch even kijken of dit beter bevalt…ja nu komt het goed…
Hoewel…ik moet nog wel gaan stoeien met dat witte randje wat ik tussen de hertjes en de hertenkopjes heb gezet…dat is een randje van 1 inch en nu kloppen mijn maten niet meer…

 

 

De randen zitten eraan en gaan er weer af… poeh wat een gestoei met deze rand…

Eindelijk zitten ze er aan… Ohh, nee, mijn sterren kloppen niet… Kijk maar het ziet er heel anders uit…en weer alle randen eraf tot dat ik eindelijk het gewenste resultaat bereik…mijn sterren kloppen weer…

 

Een quiltuitdaging is wel heel leerzaam, vooral omdat je hoofd het allemaal perfect bedenkt en het in praktijk nog wel eens tegenvalt… gelukkig kun je hier en daar met een reepje stof weer heel wat goed maken…als de quilt doorgequild is zie je van die reepjes weinig meer terug…

 

 

Ja, dit was wat ik in gedachten had…dat viel in uurtjes wel tegen…

 

Opdracht 5 Herhaal wat je hebt gedaan…

 

De fourpatch, flying geese, cirkels en log cabin….

Mmmm, wat zal ik daar mee doen…een afsluitende rand vind ik wel heel erg leuk, maar hoe dan…

Daar gaan we weer…flying geeses maken…in het vorige blog over de uitdaging leg ik uit hoe ik deze heb gemaakt…

 

 

PB Quiltuitdaging

 

De quiltuitdaging hoe maak ik een flying geese

De flying geese dat is gemakkelijk…oh weet je, ik ga meteen de cirkels verwerken…ik maak de cirkels op de flying geese…

PB Quiltuitdaging

 

Dat zijn al twee opdrachten…dan nog de fourpatch…ik besluit deze te halveren…een twopatch…haha gewoon een blokjesrand…Dat staat ook nog leuk, ik vond de fourpatch te druk worden, dan maar beetje variant op de opdracht…

 

En dan de variant op de log cabin…dat wordt de afwerkbies…niet helemaal een log cabin…de strookjes van de log cabin…moet je ruim zien…

 

 

Dat ziet er toch wel heel leuk uit…tevreden…het was superleuk om met deze uitdaging bezig te zijn, je hoofd op een andere manier aan het denken te zetten, tegen alle obstakels van een patroon bedenken aan te lopen, te bedenken en  uit te werken…het verschil tussen wat je bedenkt en hoe het inde praktijk uitwerkt…en dan het resultaat…deze quilt heeft echt helemaal niemand…dit is mijn quilt…TROTS OP!

Het eindresultaat…

 

 

Het is een quilt geworden van 2 meter x 2 meter… haha, het lukt me ook nooit een kleine te maken…

Bedenkster van de quiltuitdaging superdank om dit te bedenken!

Mocht je nu enthousiast worden van mijn quilt en verhaal…in Januari komt er een nieuwe uitdaging…waarvan in December al wat bekend wordt…ik wacht in spanning af!

Veel quiltgroeten
Petra Brueren

 

 

Een Stof(fig) dagboek

Bianca Maas heeft voor ons beschreven hoe zij een dagboek quilt maakt.

December 2017 maakte ik mijn allereerste dagboek van stof. Een techniek, waarmee Hannie de Beer en ik samen een middag hebben gespeeld. In het jaar 2018 heb ik ook iedere maand met een andere techniek een dagboek gemaakt. Nu heb ik een mooie map vol inspiratie!

Hoe werkt het ?

We maken iedere maand een dagboek, naar aanleiding van een gebeurtenis, idee, workshop, een leuk techniek. Alles mag en je bepaalt zelf wat je wilt maken. Het enige wat vaststaat is het formaat: A4 formaat

Techniek naar keuze, afwerking naar keuze (bies, omzomen, zigzag, rafels), commerciële stof of  zelf stof verven, tekenen op stof, art, modern, traditioneel.

Mijn eerste jaar werden alle dagboekjes omgezoomd, tegenwoordig scheur ik het stof. Ook  heb ik dagboekjes gemaakt met een zigzag.

 

maart 2019, mei 2019, juni 2019- een ontwikkeling

De stoffige dagboeken in 2019 worden bij mij anders. Niet meer alleen een techniek, maar ook een gebeurtenis. Artikel gelezen in Quiltnieuws, Textiel Festival Weerribben, ouders 50 jaar getrouwd, frustratie van file iedere werkdag.

Bianca Maas maart, mei en juni 2019

Maart, Mei en Juni 2019

Dit jaar is het wel heel bijzonder. De meesten van ons hebben een corona dagboek  gemaakt en allemaal met een ander thema.

Yes, we mogen weer naar de kapper!

 

Bewaren

Alle dagboekjes gaan in een map met 4 ringen, zodat het een mooie verzameling is van technieken en gebeurtenissen. Natuurlijk bekleed ik de mappen met mijn eigen geverfde stof.

Iedere dagboek krijgt 4 ringetjes zodat de dagboek in een map kan. Ook maak ik een label. Met de naam van de dagboek, maand, jaartal en de techniek.

Bianca Maas voorkant en achterkant met label

Bianca Maas voorkant en achterkant met label

Hoe het begon

Al in 2010 waren enkele leden van de stoffige dagboeken bij de dagboek groep A4. Deze groep stopte jammer genoeg na enkele jaren wegens sterk verminderde belangstelling. Tijdens een fibermail bijeenkomst werd door mensen gezegd, waaronder Hannie de Beer en Mia de Vos-Weber dat het wel een gemis was. Toen is  men bij de Fantastic Fiber groep gestart met dagboekjes, maar na een poosje zijn Mia en Hannie gestart met de blog : https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com/
En ik ben toen mee gaan doen. (Met dank aan Hannie de Beer voor : “Hoe het begon.”)

Mee doen ?

Mocht je mee willen doen….dat kan. Nieuwe leden zijn heel welkom. Neem een kijkje op ons blog.

https://de-stoffige-dagboeken.blogspot.com/

Groetjes Bianca Maas

Rieteke Hoogendoorn

De quilts van Rieteke

Vorige week schreef ik over een tentoonstelling in Amsterdam waarvoor een quilt van Rieteke Hoogendoorn was geselecteerd. Kort erna gingen de verdere beperkingen vanwege corona in werking dus tot 18 november even geen tentoonstelling helaas. Ook onze afspraak voor een ontmoeting op 11 november ter voorbereiding op een artikel in Quiltnieuws moesten we laten gaan maar van uitstel zal geen afstel komen.

Inmiddels is er bericht dat het museum vanaf 19 november weer open mag en dat de tentoonstelling is verlengd tot 16 december.

Een kijkje in het atelier

Een voorproefje van de quilts en een kijkje in het atelier is mogelijk omdat we van RTV Utrecht een link kregen om te plaatsen op de website. Zij maakten de opnames bij Rieteke thuis in haar mooie, ruime atelier. Neem gerust een kijkje!

 

 

 

 

definitieve quilt Inge Schoonderwoerd

Een boom is geen boom

Bomen, bomen en een boom opzetten

Sinds een jaar woon ik in Hoogeveen en heb ik me aangesloten bij de een moderne quiltgroep in Meppel. Iedere  3 maanden kiezen we een thema om een quilt van te maken. Het is de bedoeling dat we een moderne quilt maken. Hier kan je lezen waaraan een moderne quilt dient te voldoen. Als lid van het Quiltersgilde kan je je aansluiten bij het internationale Modern Quilt Guild (gratis) waar je veel informatie kunt vinden.

Deze keer was het thema positief / negatief en meteen al kwamen de kleuren zwart en wit bij mij op. Voor mij een hele uitdaging want ik houd van kleur en een zwart/witte quilt heeft mij nooit aangetrokken. Maar soms moet je uit je comfortzone.

Het ontwerp

Zo gezegd zo gedaan, maar nu moest er nog een ontwerp op tafel komen. De herfst stond voor de deur en ik vind bomen in dit jaargetijde prachtig, dus het werden bomen! Ik houd van bomen in de meest ruime zin van het woord. Maar zeker ook in de zin van met elkaar bomen en van gedachten wisselen, iets dat in deze tijd eigenlijk alleen via de beeldschermen kan. Dus bomen vond ik een goed uitgangspunt voor mijn zwart/witte quilt.

Voor de bomen in deze quilt gebruik 2 lappen van ongeveer A4 formaat. De achtergrond (hier het donkere lapje) snijd ik doormidden. Daarna snijd ik uit de vrije hand de takken en zijtakken. Van de witte stof snijd ik repen van diverse breedten (ongeveer tussen de 1 en 2 inch). De boom wordt hier gemaakt van de witte stof dus snijd ik de stam en laat die enigszins taps toelopen. 

 

De witte repen vormen de takken, zijtakken en stam. Ik leg deze tussen de achtergrondstof en naai alle delen aan elkaar. Doordat de stam tabs toeloopt, ontstaat er een beetje scheve rechthoek, die ik daarna rechtsnijd. Op Pinterest staan diverse werkwijzen beschreven, maar in principe is het vrij eenvoudig en iedere boom wordt anders en van een ander formaat. Het originele patroon en tutorial is van Helen Howes (helenhowestextiles.co.uk).

De bomen zet ik om en om aan elkaar zodat de witte en zwarte achtergronden elkaar afwisselen. Doordat ze verschillende formaten hebben, moet ik wat passtukken toevoegen maar dat maakt het geheel wat spannender.

Wat nu, voor een liefhebber van kleur is dit voor mij te saai en ik besluit toch een kleur toe te voegen en wel rood, de kleur van de herfst en passie. Ik besluit een rode boom op de voorgrond te zetten. Ook hier laat ik de stam taps toelopen maar omdat ik de middenstrook recht wil hebben zet ik er aan de zijkanten zwarte stroken aan. Daarna naai ik de andere zwart/witte bomen aan de stam.

Nu de takken en komt de grote hamvraag, durf ik te gaan snijden en de takken ertussen te zetten zoals bij de zwart/witte kleinere bomen? Ik slaap er een nachtje over en besluit de veilige weg te kiezen, de smalle stroken voor de rode takken maak ik met een biasbandapparaatje, strijk er vliesofix achter en appliqueer het geheel op de achtergrond.

Het zwart/witte bos heeft nu een rode boom.

De afwerking

Toch vind ik de quilt nog niet af en ik besluit er zwarte randen om te zetten, die ik af en toe doorsnijd en hier zet ik smalle rode stroken tussen. Zo lopen de takken door in de rand en krijgt het geheel diepte. Allen onderin blijft de rand effen zwart, dit is de aarde waarin de wortels verdwijnen.

De quilt is gequilt met heel dun garen in de kleuren van de stoffen. In de randen heb ik de lijnen van de bomen en de takken doorgetrokken. De quilt heeft geen afwerkbies, die heb ik naar achteren afgewerkt.

Nu nog een etiket met een naam: Eén boom is geen boom

Inge Schoonderwoerd etiket

En tenslotte de quilt.

definitieve quilt Inge Schoonderwoerd

Word lid tijdens het Textiel Plus Festival online

Lid worden van het Quiltersgilde met een extra cadeautje

Nu alle beurzen niet doorgaan is het fijn om te zien dat sommige organisaties alles op alles zetten om hun evenement online toch te laten plaatsvinden. En een van die organisaties is Terwisse Producties. Het Textiel Plus Festival vindt dit jaar online plaats. Alle winkels, kunstenaars en textiel verenigingen krijgen een pagina op een speciale website. Daar kun je van alles zien en zelfs lezingen en workshops volgen. En dat allemaal vanuit je eigen huis! En als je lid wordt van het Quiltersgilde vanaf 2021 krijg je naast het patroon van de kerstmysterie ook het decembernummer van Quiltnieuws van ons cadeau! Hieronder zie je de veelbelovende cover van het decembernummer al…. Deze aanbieding geldt alleen voor bezoekers van het online-festival.

 

 

Koop een kaartje

Koop een kaartje voor dit online feest via deze link https://textielplusfestival-online.nl/ticket/

Ledenwerven tijdens corona

Alle verenigingen missen het contact met hun leden tijdens deze rare tijden. En een bijkomend probleem is het gemis aan nieuwe leden, het leeuwendeel daarvan schrijven we tijdens de beurzen in. We hopen dat veel quilters ons tijdens dit online-festival gaan vinden en lid willen worden.  Quiltnieuws, onze uitgebreide bibliotheek, een speciaal ledengedeelte op onze website (binnenkort) zijn toch goede redenen om lid te worden of niet soms?

Hier lees je alles over wat wij doen. Wat we doen 

Heb je nog vragen over het lidmaatschap of de vereniging? Tijdens het online Textiel Plus Festival kun je dagelijks met ons chatten en al de vragen stellen waarop je antwoord wil hebben.

Rose-Anne de Haan