Kerstquilt The SantaTheTreeTheTurkeyAndMe

Wanneer begin je aan een kerstquilt?

Het is even geleden dat ik voor het laatst een blogje heb gepost, zag ik. In augustus was dat, midden in mijn zomervakantie (hier). Nou, dat lijkt zo nu in december wel een heel andere wereld. Toen scheen de zon en was het warm. Nu zitten we in lekker onstuimig herfst- of zelfs winters weer en bereiden we ons voor op Sinterklaas en Kerst. Voelt als een uitstekende tijd om met een kerstquilt bezig te zijn om lekker in de stemming te komen.

Wat klein grut

Ik heb dit jaar best wat projecten een flinke zet gegeven of zelfs als AFFO kunnen afvinken. Ik heb ook nog steeds een top en een sandwich liggen die nog wat inspanning kunnen gebruiken om af te raken. Toch ben ik daar dan weer niet mee bezig geweest. In plaats daarvan heb ik wat kleine dingen opgepakt. Een herfstborduurtje gemaakt en ingelijst en een Bobbin pakketje van een vrolijk konijn dat al heeel lang in de kast lag e-i-n-d-e-l-i-j-k uitgepakt en gemaakt.

Een nieuw project: een kerstquilt

Wat ik nog niet kon bevroeden toen ik met die kleine klusjes bezig was, was dat er een nieuw project zou komen aanstormen. Ik ben al best een lange tijd heel braaf met het aanschaffen en starten van nieuwe projecten. Dat wil zeggen: ik hou mij al lange tijd enorm in om iets nieuws te kopen. Ik heb een aanzienlijke stash opgebouwd van verschillende stofjes en kits. De afgelopen 2 jaar zijn daar aardig wat quilts van afgemaakt zonder dat ik er iets nieuws bij in huis heb gehaald. Nu zag ik echter eind september een foto voorbij komen van een kerstquilt. Daar gingen direct alle lichten van aan in mijn creatieve knobbel. Ik wist meteen: die ga ik maken. Gelijk het patroon besteld. (klik op de foto’s voor grotere weergave)

Patroon The Santa, The Tree, The Turkey & Me - Hatched and Patched

Het is een patroon van Anni Downs voor Hatched and Patched. De titel vind ik ook fantastisch: The Santa, The Tree, The Turkey & Me. Een beetje zoeken leverde op dat de quilt kennelijk in 2020 als Block of the Month door heel wat winkels is gestart. Het is toen helemaal aan mij voorbij gegaan, maar nu mijn oog er op viel was ik gelijk v’lieft.

Een kerstquilt in oktober?

In afwachting van de binnenkomst van het patroon ging ik alvast in mijn stash kijken voor de juiste lapjes. Achtergrond, rand, applicatie van wolletjes, heb ik nog vliesofix, heb ik de juiste kleurtjes garen voor de wolletjes. Je kent het vast wel. Alles begon ik in gereedheid te brengen voor het starten van een nieuw project. Dat was begin oktober. En een heel klein beetje knaagde er iets in mijn achterhoofd over dat tijdstip. Hoe handig is het om in oktober aan een nieuwe kerstquilt te beginnen? Ga je die wel afkrijgen voor kerst? Is het niet een beetje raar om midden in de herfst al bezig te zijn met een kerstman en kerstbomen? Maar vooral: hoezo had je gedacht in zo’n korte tijd een hele quilt met applicatie en stitcheries in elkaar te flansen?

Is dat erg? Conclusie: nee

Ik weet niet of het een stemmetje van redelijkheid probeerde te zijn, maar ik had er al snel maling aan dat die timing misschien niet ideaal zou zijn. Laten we wel zijn: een quilt met dat soort handwerk is voor mij gemiddeld 6 maanden werk. Hoe ik ook m’n best zou doen met plannen: een kerstquilt ligt bij mij dus altijd ook buiten de kerstperiode op de werktafel. Is dat erg? Nee, ik stoor mij er totaal niet aan. En ondertussen heb ik nu vast lol van de blokken die af zijn. Die hang ik lekker op aan de kast. Langzamerhand groeit er zo een kersttafereel bij elkaar.
Kerstquilt eerste twee blokken, Anni Downs, The Santa...

Wolletjes aaien

Bij het bij elkaar zoeken van de materialen heb ik voor het eerst al mijn wollen lapjes bij elkaar op tafel gelegd. Restjes van andere projecten, wat wolvilt, wat nieuwe setjes die ik ergens een keer op een beurs had gekocht, wat kleine stapeltjes van 10x10cm, een mandje met warme herfstkleuren. Heel eerlijk: ik heb een tijdje gedacht dat ik misschien nog wel wat lapjes zou moeten kopen om de quilt helemaal te kunnen samenstellen. Maar met die eerste hoop voorraad bij elkaar op tafel was dat volledig over – wolletjes genoeg. Ik heb de gelegenheid gebruikt om alles in kleurgroepen bij elkaar te leggen. Kleine friemeltjes waar nog een besje of takje mee gemaakt kan worden en grotere lapjes, alles is zo makkelijk te pakken.

Wolletjes voor de kerstquilt

Wanneer ik bijv. een stuk kerstboom nodig heb kieper ik de groene zak leeg op tafel en grabbel ik tot ik het juiste wolletje gevonden heb. Daarna gaat alles weer terug de zak in, pers ik de lucht er een beetje uit en is het weer makkelijk op te bergen. Voor alle onderdelen van 1 blok ben ik soms een paar uur zoet met op vliesofix overtrekken, lapje uitkiezen, vliesofix strijken, uitknippen en de restjes weer in de zakken opbergen. Mediteren is er niets bij. Als een kind zo blij zit ik dan tussen m’n wolletjes te spelen.
Kerstquilt Blok The Santa, The Tree etc

Het is nog vroeg in de feestmaand van december, maar ik wens jullie van achter mijn wolletjes alvast hele fijne feestdagen. Uiteraard met ook nog wat tijd tussendoor om lekker te quilten.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

Altijd wat onder handen, heerlijk. Heb jij dat ook?

Mijn naam is Mieke Noor

Ik ben 61 jaar en ik quilt sinds jaar en dag. Vóór het quilten maakte ik handwerkstukken waarvan ik nog niet wist dat het quilts waren. Dat ik erachter kwam dat het quilten heette kwam zo: ik wilde voor een baby in de familie een box kleed maken en stuitte op inspirerende patronen. Op zoek naar een winkel die daar passende stofjes voor verkocht, kwam ik in een quilt winkel in Anna Paulowna terecht. Jammer genoeg bestaat die niet meer. Maar gelukkig is er in Schagen ook een fijne quiltwinkel met daarnaast een naaimachinewinkel, wat wil ik nog meer?

In die winkel in Anna Paulowna zag ik zoveel geweldigs hangen en kreeg ik zoveel informatie dat ik me spontaan heb opgegeven voor een beginnerscursus. En daar begreep ik dat ik dit al jaren op eigen houtje deed. Ik leerde dat je het allemaal veel handiger kon doen en mooier en interessanter. Enthousiast als ik ben, klapte ik uit elkaar van de inspiratie.

Emerald “Dear Jane”

Allerlei technieken moesten nodig uitgeprobeerd worden, de Dear Jane van Jane A. Stickle werd in zijn geheel in groentinten gemaakt (foto links). Mijn bakkende schoonzoon maakte in die tijd een verjaardagstaart n.a.v. die quilt die ik Emerald Jane heb genoemd (foto rechts).

 

 

Appliqueren

De “rabbit in a hole” BOM van Sara Fielke werd in oranje zwart tinten gemaakt, zonder konijnen maar met katten (links onder). Ik ontwikkelde een hekel aan paperpiecing omdat dat steeds fout ging, maar kreeg liefde voor het appliqueren. Zowel op naaimachine (midden) als met de hand (rechts).

 

 

 

Inmiddels is het zoveelste babyquiltje gemaakt, de meest recente moest met een zee thema en zeedieren. Dus maakte ik met clampshellsvormen van klein naar groot met een zeehondje tussen de “golven”.

 

 

 

Stonefields quilt

Op dit moment ben ik bezig met de Stonefieldsquilt, een gouwe ouwe voor velen. Ik had weer zo’n zin in een blokjesquilt zoals mijn Emerald Jane, dan heb je altijd wat onderhanden, heerlijk. Heb jij dat ook? Ik maak hem met wit/crème achtergrond en zwart/witte stof met hier en daar een tintje rood. Leuke uitdaging, vind ik.

 

In Rijswijk heb ik het Tula Nova patroon gekocht van Tula Pink. Zij heeft altijd van die aparte stofseries. Maar die moet nog even wachten tot ik hem ga maken. En wat nog op mijn verlanglijstje staat, is zelf een quilt ontwerpen. Alleen dat zit nog in mijn hoofd, ik hoop dat dat er eens uitkomt.

Mieke Noor

Quiltnieuws 150

Hij komt, hij komt

Buiten is het nat en koud, een nieuwe lockdown ligt in het verschiet maar gelukkig valt binnenkort ons verenigingsblad Quiltnieuws weer op de mat. Het 150e nummer dus een beetje anders dan anders. Op de voorkant acht kleine quiltjes gemaakt door de redactie. Die kunnen ook als blokken gemaakt worden. Een blok van jezelf erbij en je hebt een sampler met negen verschillende blokken. Als kleuren kozen we blauw en wit voor de coverquiltjes maar we maakten ze voor onszelf ook in andere kleuren. Wie weet inspireert het je en natuurlijk zien we dan graag de foto’s via redactie@quiltersgilde.nl

Wat vind je in Quiltnieuws 150?

Een greep uit de gevarieerde inhoud met voor elk wat wils. Voor degenen die graag kleine werkjes maken is er het Tussendoortje, een kerstsok van panelstof en ideeën om je stofresten te verwerken tot kerstkaarten. Ben je nieuwsgierig naar nieuwe technieken dan zullen de artikelen over het verwerken van papier en textiel je aanspreken. Beginners kunnen aan de slag met een leuke ruitjesquilt en zelfs je flanellen pyjama’s zijn niet veilig in dit nummer. Marian Meijerink is de hoofdpersoon in het portret en quiltgroep’t Achterdeurke geeft een inkijkje in hun wel en wee.

Natuurlijk is onze fotograaf Harry Roelands weer op pad geweest met zijn lieftallige assistente Yvon om de mooiste foto’s te maken tijdens de tentoonstelling van miniatuurquilts in Rijswijk afgelopen oktober. De prachtige fotoreportage vind je uiteraard in dit nummer. In deel vier worden de resultaten van de moderne mysterie onthuld en er wordt een beetje vals gespeeld bij het appliqueren van melon patches.

Op een beurs zag ik een paar jaar geleden een aantal heel bijzondere kerstsokken. Dus spreekt die in Quiltnieuws je niet aan dan is dit wellicht een inspiratie.

De volgende Quiltnieuws

Hoewel bij de leden Quiltnieuws 150 nog op de mat moet vallen, is de redactie alweer bezig met de voorbereidingen van het maartnummer. Voor 2022 willen we graag aandacht besteden aan quilts van jelly rolls, quilts met 2 kleuren, wollen quilts en quilts voor en met kinderen. Dus heb je daar iets voor gemaakt of bedacht, laat het ons weten en wie weet staat jouw bijdrage in een van de volgende nummers. Afgelopen weekend heeft de redactie via zoom vergaderd in de hoop dat we elkaar volgend jaar weer ‘in levende lijve’ kunnen ontmoeten. Dat is toch een stuk prettiger.

Ook schrijven voor Quiltnieuws?

We zijn op zoek naar uitbreiding van de redactie. Ben jij de persoon die het leuk vindt om viermaal per jaar een bijdrage te leveren? Kijk dan eens bij de vacatures op de website of neem contact op via redactie@quiltersgilde.nl We vertellen er graag meer over. Voor nu, veel leesplezier, een goede jaarwisseling en dank aan eenieder die het afgelopen jaar heeft bijgedragen aan Quiltnieuws.

Inge van Koningsveld

Bomen over quilts

over bomen

Ik heb altijd al warme gevoelens voor dennenbomen gehad. Ik weet niet waarom. Misschien omdat ik als kind met mijn ouders in de zomervakantie ging kamperen in de dennenbossen van Bordeaux? De combinatie van vrije tijd, zon, water en de heerlijke geur van dennenbomen in het felle zonlicht? Lopen naar het strandje met je voeten in het warme zand en wuivende dennen om je heen? Dat is waar ik aan denk als ik aan dennenbomen denk.

 

Dennenappels

Zo’n zeven jaar geleden heb ik in augustus wat dennenappels meegenomen uit het bos. Ik had al eerder geprobeerd om zelf boompjes op te kweken uit zaden, maar het was nooit gelukt. Maar nu wel! Nadat ik de dennenappels in de zon had gelegd om de zaden eruit te halen, de zaden had geplant en de hele winter had gewacht, kwamen er in het voorjaar 18 dennenboompjes op! In die tijd liet ik de natuur nog een beetje zijn gang gaan waardoor ik er nu nog maar 5 van over heb. Tegenwoordig ben ik wat vriendelijker voor mijn zaailingen: ik geef ze water, ik zet ze in de schuur als het teveel en te lang regent en ik bescherm ze in de winter tegen vorst.

 

Overal waar ik kom, neem ik dennenappels mee en soms graaf ik zelfs kleine zaailingen uit als ik denk dat het een boompje is dat ik nog niet heb. Je begrijpt dat mijn tuin op het moment helemaal vol staat met allerlei dennenbomen. Mijn grootste trots zijn de zeven Sequoia’s (mammoetbomen) die ik dit voorjaar zelf uit zaden heb gekweekt (foto links onder). Nu nog maar 10 cm hoog. Maar ze kunnen wel 100 meter hoog worden! Ter vergelijking, die op de foto rechts zijn rond de 30 meter… En drie jaar geleden zagen drie Baobabs het licht; die zijn nu rond de 40 cm.

 

Maar nu over quilten

Ha, ha, waar gaat dit naartoe zul je denken…? Genoeg over mijn eigen bomen natuurlijk. Dit is een blog over quilten. Hoewel…gelukkig is quilten een hobby waarbij veel dingen samen kunnen komen, zo ook bomen en quilten. Bomen en quilts zijn goed te combineren. Bomen vormen een dankbaar patroon voor een leuke quilt.

Sarah Fielke – de Seizoenen

Mijn eerste bomenquilt was naar het patroon “De seizoenen” van Sarah Fielke. Zoals de titel al aangeeft een boom tijdens de vier seizoenen van het jaar. Het was leuk om de stoffen voor de vier seizoenen zo uit te zoeken dat je alleen op basis van de kleur van de stoffen al kan zeggen om welk seizoen het gaat. De afwisseling van technieken vond ik ook erg fijn. Het appliqueren natuurlijk, maar ook het maken van de stroken voor de boomkruin en voor de rand. Ik heb er hard aan gewerkt, maar op de een of andere manier is de quilt toch blijven liggen. Het is niet naar mijn zin. Er is nog veel te veel wit. Wat zal ik doen om dat op te vullen? Meer bloemen erop appliqueren? De witruimte zo laten en dan een motief erin quilten? Ach, zo heb je altijd wat om handen als quilter.

 

Levensboom – Baltimore quilt

De tweede quilt met boom is het levensboom blok uit mijn Baltimore quilt. Het blok met de boom is een patroon van Elly Sienkiewicz (welke Baltimore quilter kent haar niet?). Ik heb de Baltimore al eens eerder in een blog laten zien, maar nooit specifiek het blok met de levensboom. De Baltimore quilt is gelukkig wel helemaal af en gequilt.

 

 

Tree of life – Yoko Saito

Op dit moment ben ik net klaar met de “Tree of life” van Yoko Saito. Het was een hele uitdaging vanwege al die hele kleine blaadjes en die nog kleinere bolletjes die op de hand en met behulp van de needle-turn technique zijn geappliqueerd. Ha, ha, ik ben onderhand kleine-bolletjes-expert: rondje op de stof tekenen, uitknippen en op de rand een rijgdraad naaien (voor het inrimpelen). Daarna een ijzeren ringetje erin, rijgdraad aantrekken en strijken. Dan fixeren met strijkspray en vlak voor het appliqueren het ringetje eruit halen. De stam en de takken zijn als eerste geappliqueerd, daarna de blaadjes en de bloemen en op het allerlaatst de vogels. Tot slot heb ik de takjes erop geborduurd en de nerven op de blaadjes geborduurd. En her en der wat Franse knoopjes geborduurd.

 

Ik had de quilt eigenlijk in willen sturen voor de miniquilt tentoonstelling tijdens de afgelopen patchwork en quiltdagen in Rijswijk. Maar ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de randen dusdanig kort af te knippen dat de quilt aan de criteria voor grootte zou voldoen. Misschien kan ik er een lijn in ontdekken, dan kan ie mee voor de Algemene Tentoonstelling in Rijswijk volgend jaar :-)  :-)

 

Bomen zijn overal

In Quiltnieuws stond een oproep voor quilts over bomen. Naar aanleiding daarvan zijn twee hoofdartikelen verschenen over bomen in quilts, in Quiltnieuws 140 (maart 2019) en in nummer 141 (september 2019). Voor meer inspiratie over bomen kun je deze twee afleveringen van Quiltnieuws er nog eens op naslaan.

En ik ben niet de enige met een voorliefde voor bomen, zie bijvoorbeeld de blog van Inge voor moderne bomen.

Na de heftige bosbranden in Australie van vorig jaar zijn er veel boomblokken gemaakt.

Patronen te over natuurlijk, maar een eenvoudig patroontje van een boompje kun je vinden op het besloten deel van de website, bij de Technique of the Month (TOM) van september 2021.

Kerst is natuurlijk de ideale tijd voor boomliefhebbers. Tot slot een foto van een prachtige kerstboom quilt van webmaster en blogcollega Monica van Leent-Bergkamp.

 

 

Maar nu weer genoeg geboomd over bomen in quilts. Tot de volgende keer!

Sylvia Jansen

 

Veel bagage bij de cursus Structuur en Textuur

Dit verhaal gaat over de cursus  Vormgeving en Ontwerpen “Structuur en Textuur”. Deze cursus is gegeven bij Hawar en georganiseerd samen met het Quiltersgilde. De eerste twee modules (de andere was Vormgeving en Ontwerpen “Kleur”)  zijn  afgesloten en zijn zeer geslaagd; bij voldoende belangstelling gaat het herhaald worden. Er is nog ruimte, dus je kunt je nog aanmelden.

Op vrijdag 19 november zit onze groep voor het laatst bij elkaar. We hebben als groep een bijzondere start gehad. De eerste bijeenkomst was in september 2019.  Toen gooide Corona roet in het eten.
Tijdens de lock-down winter hebben we 1 x in de 6 weken een opdracht gekregen om aan de gang te blijven. Maar gelukkig zijn in oktober en november van dit jaar de overige drie bijeenkomsten gehouden.

Eindwerkstukken

We hebben veel geleerd en zijn meer in lijnen, structuren en texturen  gaan denken. Tijdens ons nagesprek wordt dat vaak gehoord. De beeldelementen in een ontwerp leven nu voor ons. Het kwartje rondom dit moeilijke begrip is gevallen.
We hebben de opdracht om dat te laten zien in een werkstuk dat tijdens het Textielfestival Weerribben in juni 2022 tentoongesteld gaat worden. Zowel van cursisten van onze groep als uit de groep “Kleur “.

Terugblik

We hebben veel bagage meegekregen.  Voor sommigen was het een hele nieuwe ervaring om met andere materialen te werken en traditionele ideeën los te laten.
En voor  een aantal was het een hernieuwde kennis met de theorie achter de beeldelementen.  Onze kennis op dit gebied heeft een verdiepingsslag ondergaan. Dit is gebeurd onder leiding van prettige  en heel betrokken docenten, die wisselend aanwezig waren op een cursusdag.  Ook dat is prettig, meer vakgebieden die in een inbreng hebben. Één docent was altijd aanwezig, waarmee de voortgang gewaarborgd is.

De theorie blijft niet zweven maar wordt in de bijeenkomsten uitgelegd en geoefend met o.a. monoprints, gelli-plate, borduren met de hand en het gebruik van de naaimachine. Daarbij is de techniek  steeds een hulpmiddel om structuur of textuur, vervorming of reliëf  te gebruiken voor je werkstuk.

We hebben hard gewerkt. Na een stukje theorie volgde er tijdens onze cursusdag minstens drie opdrachten. En ook huiswerk is niet geschuwd. Tussen twee bijeenkomsten is het geleerde verder uitgewerkt. Veel proefjes zijn er gemaakt, die in de volgende bijeenkomst eerst geshowd werden.

En niet alleen bij de docenten was er sprake van een grote verscheidenheid,  ook de deelnemers brachten grote verschillen in ervaring en kennis mee. Onderlinge uitwisselingen zijn altijd heel verrijkend,  en dat gebeurde volop! De interpretatie van de opdrachten was heel verschillend en aansluitend bij ieders ervaringen en voorkeuren. Een rijkdom aan voorbeelden was er te zien.

Laten we vooral ook de prettige omgeving en de heerlijke lunches niet vergeten. Ook dat maakt van een cursusdag een dagje uit.

Na deze geslaagde modules gaan het Quiltersgilde en Hawar evalueren. Laten we hopen dat ze met meer modules komen. In onze groep is al gevraagd om een module compositie. Wie weet….

 

Antoinette Versteeg en Liesbeth Wessels, twee enthousiaste deelnemers van de cursus Structuur en Textuur.

 

 

Hoor de wind waait door de bomen

Hier in huis … hangt een mooie quilt

Zou de goede Sint wel komen, nu hij ‘t weer zo lelijk vindt?

Nou, ik denk dat hij wel komt als hij ziet wat voor moois er achter de voordeur hangt.

Ja gewis dan kwam hij wel, ja gewis dan kwam hij wel…

Hoe zat dat ook al weer met?

Volgens Wikipedia is Sinterklaas, die we ook wel kennen als Sint-Nicolaas, de Sint of de Goedheiligman, de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest dat op 5 december in Nederland wordt gevierd. Er wordt verondersteld dat de viering van Sinterklaas is gebaseerd op het leven van bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde. Zijn sterfdag was op 6 december 342. Wikipedia beschrijft hoe hij beschermheilige van kinderen werd, daarna een tijdje als kinder “boeman” werd beschouwd (denk aan het gebruik van de roe of het in de zak stoppen van kinderen …) en weer terug veranderde in een kindervriend.

Oproep

Onze oproep op Facebook voor foto’s van Sinterklaas quilts heeft geleid tot maar liefst 15 reacties, sommige met foto’s van meerdere quilts of werkstukken.

De quilts hieronder zijn allen gebaseerd op hetzelfde patroon. Alle belangrijke hoofdfiguren uit het Sinterklaas verhaal staan erop: Sinterklaas natuurlijk, zijn Piet en de schimmel “Amerigo”. Ook zien we het dak waarop alle spannende activiteiten plaatsvinden. De staf van Sinterklaas, de zak met kadootjes en de pepernoten hebben ook een plaatsje gekregen op de quilt. De quilt links is gemaakt door Janke Abma – van der Valk. Ingeborg Bijl heeft de middelste quilt gemaakt en Miranda van Dijk -Kamstra de quilt aan de rechterkant. De quilt van Miranda is getiteld: “zie de maan schijnt…”.

 

 

Joke van Vliet-van Es gebruikte een combinatie van patchwork en borduren voor haar quilts. De quilt links met het rode borduurwerk heet “nostalgie” en de quilt rechts heet “Sinterklaas; omdat deze traditie niet verloren mag gaan”.

 

 

De quilts van Griet Ananias (links), Bea Disseldorp (rechts) en Liesbeth Wessels (onder) laten Sinterklaas van zijn goede kant zien…  :-)  . Liesbeth maakte een Welkom quilt en hangt daar in de Sinterklaas tijd het Sinterklaas quiltje in. Een goed idee! (denk ook aan Kerst, Pasen, etc).

 

 

 

De staf en de mijter verwijzen terug naar de bisschop Nicolaas van Myra, waarop het Sint Nicolaas feest gebaseerd is. Het zijn geliefde attributen om te quilten en we zien ze terug bij de quilts van Jannie van der Dussen (links) en Lenie Houweling (rechts). Op de quilt van Lenie zien we ook de witte schimmel van Sinterklaas. Traditioneel heet de schimmel “Amerigo”, maar tegenwoordig “Ozosnel”. De quilt van Jannie heet: “Sinterklaas” en de quilt van Lenie is getiteld: “Amerigo Sinterklaas quilt”.

 

 

Else Brandt-Van der Glas heeft ons 3 foto’s van haar quilts opgestuurd. De middelste is een heel bijzondere, een Pieten hanger. Het tafelkleed (linker foto) en het quiltje (helemaal rechts) zijn gemaakt naar aanleiding van een tekening van haar zoon.

 

Jeannette van Helvoort heeft haar quilt ook zelf ontworpen. Zij liet zich onder andere inspireren door kleurplaten voor kinderen. Elk blok beeldt een Sinterklaas liedje uit. De liedjes die zij heef gebruikt, staan op de achterzijde van de quilt op het label. De naam van de quilt is: “Vol verwachting klopt ons hart” – Sinterklaasliedjesboek. Jeannette geeft haar quilts ook een Engelse naam i.v.m. familie en vrienden in het buitenland: “The Saint Nicolas Songbook”.

 

 

Het is leuk om te zien hoe een patroon op verschillende manieren en met verschillende kleuren stoffen verwerkt kan worden tot een quilt. Een kussen (links) en een quiltje (midden), beiden gemaakt door Ingrid Hartgers. Dezelfde motieven kun je ook terugvinden in de quilt van Ans Sproet (rechts).

 

Tot slot hieronder een quilt van Geke Proper-Musch, getiteld “Sinterklaas” (links).  Wilma Wijns heeft de quilt op de middelste foto gemaakt. De titel van deze quilt is: “Hij komt, hij komt”. De Sinterklaas op de foto helemaal rechts is gemaakt door Margreet Michel-Verkerke. Het is natuurlijk eigenlijk geen quilt, maar een Sinterklaas pop.

 

Hiermee sluiten we het onderwerp Sinterklaas quilts voorlopig af. Hartelijk bedankt voor de inbreng: de foto’s van de mooie quilts en andere werkstukken! Andere quilters kunnen hier weer inspiratie uit opdoen voor hun eigen quilt.

In december verwachten we een soortgelijke oproep te doen voor Kerst quilts.

 

PB Alice In Wonderland tussenblokjes uitgelicht

Alice in Wonderland, een quilt met een thema, tussenblokjes…

Alice in Wonderland gaat weer stapjes verder…

 

PB Alice in wonderland themablok 6

 

Dit is niet het eerste blog dat ik schrijf over Alice…wil je weten hoe ze is ontstaan?

Hieronder zijn de links van de eerdere blogs…zo kun je de quilt van begin tot nu zien groeien…

Alice in Wonderland, een quilt met een thema…

Alice in Wonderland, een quilt met een thema, groeit verder…

Alice in wonderland, een quilt met een thema, Queen and…

Alice in Wonderland, een quilt met een thema, Curioser and…

 

Wat moet er nog gemaakt worden de quilt van Alice in Wonderland?…

Opdracht 10, 11b en de tussenblokjes…

Opdracht 10:

In het vorige blog kon je zien hoe ik van de ijsbeer een konijn maakte…maar wie zitten er behalve konijn nog meer aan de theetafel?

 

The Mad Hatter:

 

 

Ja, de Mad Hatter …als eerste heb ik een patroontje getekend…en langs het patroontje geappliqueerd…nadat hij 3x te groot was en niet in verhouding ;(…is hij nu goed…?

Heel langzaam krijgt hij vorm…zijn hoed, zijn kraag en zijn geruite hemdje…

 

 

Zijn strik en sjaal om zijn hoed…zijn haren en gezicht…nu nog zijn jasje…

Nu hij bijna klaar is…mmm…oh, wat ben ik toch onmogelijk…schijnbaar moet ik alle figuren een aantal keren maken voordat ze naar mijn zin zijn…

 

 Mad Hatter 6

 

Dus…ik haal hem uit en begin opnieuw…

 

Mad Hatter 7

 

Ik heb hem op het kleine ijsbeertje getekend… haha…jullie zien vast niet wat het wordt…ik probeer eerst zijn haren uit…ja, dat lukt…

 

 

En zo bouw ik langzaam aan zijn gezicht op… het is even een werkje…in het begin geloof je niet dat het iets wordt en dan opeens…

 

Mad Hatter 11

 

Daar is die dan…aangekleed en al…

 

Taart op tafel:

 

Er wordt ook gewerkt aan de taarten op tafel…Een aardbeien en een kersentaart…als eerste appliceer ik dezelfde taart boven op de stof…dus dan heb je een taart op een taart…voor het 3-day effect…

 

De aardbeien op de aardbeientaart borduur ik met zijdelint en erna met donkerbruin geef ik het de pitjes…net als bij een echte aardbei…de slagroom maak ik met perlé garen, dat is net dikker dan borduurgaren en geeft een ander effect…

Bij de kersentaart begin ik met de vulling van de taart…met Franse knoopjes maak ik de vulling zichtbaarder…de kraaltjes zijn de kersen…

 

Meneer schaap en de andere dieren aan tafel:

 

 

Naast konijn zit meneer schaap aan tafel…wat zullen we eens met hem doen? Hij is nog zo “plat”…

Ik begin maar eens met zijn haar…een schaap heeft krullend haar…je, daar komen de Franse knoopjes weer…eerst maak ik wat accenten bruin, anders verdwijnen deze straks onder zijn krullen…het ziet er al grappig uit, vind je niet?

 

 schaap 4

 

Kijk ze samen zitten met de taart… nog niet beginnen he…

 

 

Ik merk wel…dit blok is nog lang niet klaar…steeds opnieuw zie ik dingen…de stoelen waarin ze zitten vallen nog teveel weg tegen de achtergrond…dan toch maar met één draadje deze “op” borduren… het is net een detail…ik vind het mooier, jij ook?

 

 

En dan het kleine konijntje in de hoek, met haar mooie bloemetjes in het haar…

 

 

Het vosje moeten we ook niet vergeten…van bruin vosje naar een mooi oranje vosje, stapje voor stapje…

Elke steek geeft meer resultaat…en dan is ook vosje klaar…

 

 

De eenhoorn in de andere hoek, kijkt smachtend naar al het lekkers voor zijn neus… ik borduur zijn mooie paarse haren op en accentueer de bruine vlekjes…meer heeft hij niet nodig…

 

Alice:

 

 

 

En dan natuurlijk Alice niet vergeten…ook zij krijgt een plaatsje aan tafel🤩

Hier is Alice van bestaande stof waar ik op borduur…wat strikjes in het haar en op de jurk met zijdelint en…klaar is Alice…

Rondom de tafel:

 

 

Alice zit naast het kleine vogeltje en achter haar staat een hertje…deze worden allebei met 1 draadje geborduurd, ze moeten achter haar blijven en zo creëer je dat effect…spelen met garen🤩…

 

 

De guirlande voor en na, de bloemen op het tafelkleed, de taartjes op de tafel,  de martertjes in de theepot, de muizen onder het tafelkleed, en de egel…

 

 slingers

 

De slingers in de bomen…mmm…nu ook de voorste bomen maar met een draadje…dan komt er net meer diepte in…steeds opnieuw zie ik iets wat ik nog kan doen…ik moet er een einde aan breien…ehhh borduren in dit geval…anders is het geloof me nooit klaar…

Opdracht 11 b:

 

Doordat ik met de tussenblokjes aan de slag ging, kwam ik er achter dat ik niet nog een blokje moet maken maar dat ik er zelfs één teveel heb…ohhh…daarom kwam dat blokje maar niet af :)…

 

PB Alice in wonderland

 

Ik besluit Alice met de flamingo eruit te laten…en kan dus op naar de volgende stap…Het blokje doe ik naast het label straks op de achterkant…of ik maak het label ervan🤩…

 

Hoe nu verder met Alice?…

 

Ohh…hoe moet ik nu verder…ik kom er niet uit…ik loop vast…ik zie allemaal losse blokken maar krijg geen overzicht in de quilt…mmm…

Op vrijdagmiddag zit ik gezellig op de bee waar één van de dames haar uitdaging laat zien die ze al klaar heeft…prachtig geworden…

Het gesprek kwam al snel op hoe ze de quilt in elkaar had gezet…ze zag het als blokken…opeens ging er een lampje branden…

Ahhh normaal doe ik het ook zo, hoe kon het nu dat ik dit niet zo zag?…blind vlekje?…

 

 

Thuisgekomen kon ik weer aan de slag…zo blij dat ik het nu weer zie…

Zo zie je maar…iedereen is weleens het overzicht kwijt…wat is het toch fijn dat wij quilters elkaar hebben :)
En dan nu kijken hoe ik het blok in elkaar kan zetten…

 

 in elkaar 1

 

Ik leg de blokken blok voor blok bij elkaar…

Tjeetje…hier word ik niet blij van…ik zie door de bomen het bos niet…alles loopt in elkaar over…dat is niet wat ik wil…

 

 in elkaar 2

 

En als ik er biesjes tussen leg?…dat ziet er al beter uit…het geeft me een gevoel alsof ik door de viewmaster kijk…steeds een plaatje…ja, das wat ik wil…dat is leuk een soort stripverhaal van Alice…

 

 in elkaar 3

 

Hier zie je goed het verschil…voor mij meteen duidelijk wat ik het mooist vind…

Tussenblokjes:

 

 tussenblokje

 

De stofjes die ik heb bedacht leg ik er tussen om te kijken of het effect wordt zoals ik dacht…

Alle tussenblokjes bedacht en hangen nu getekend tussen de blokken…nu er maar eens mee aan de slag…ik probeer een beetje bij het thema van de blokken te blijven…

Er komen wat blokjes die hetzelfde zijn…de meeste zijn anders…

 

 

 

Sommige bevatten persoonlijkheden die in het verhaal voorkomen maar die ik niet gebruikt heb…nu komen ze op de quilt terug…denkende aan de kikker en de draak…ja, er moeten keuzes gemaakt worden :(…

 

 

Ik kreeg van twee dames nog een lapje van Alice (nogmaals dank) zo leuk dat ik deze hier op kan verwerken…ik verstevig het lapje met vliesofix…zodat het niet meer rafelt…later heb ik daar wel spijt van want appliqueren en borduren door het extra laagje van de vliesofix heen…is niet gemakkelijk :(…daarom zul je bij sommige figuurtjes net wat grotere steekjes zien dan normaal :(…volgende keer een dunnere versie nemen :)…

 

 Alice haar naam… en natuurlijk zijn deze ook met een draadje versierd…

 

 

Aan de theetafel…

 

 

En nog wat thema’s die voorkomen in het sprookje…

 

 

Alle blokjes worden erop geappliqueerd en erna versiert met borduurgaren, waardoor ze net iets meer gaan leven…het zijn er heel wat….

Op naar de volgende fase.. doorquilten…

veel quiltgroetjes

Petra Brueren

Quiltkompas Expo

Grunge Expo ‘the Movie’

 

Deelnemers en kijkers hebben geduld moeten hebben, door Covid liep alles anders. Maar nu is het zo ver: de Grunge Expo Online is helemaal compleet online gezet en een genot om naar te kijken. Bekijk het filmpje op het Studio Textielfestival (klik het tweede filmpje op de pagina aan voor de expo).

Liever in alle rust stilstaand beeld bekijken? Ga dan naar het blog van Quiltkompas, waar de twee delen te zien zijn.

Twintig quilts, modern, traditioneel en art, gemaakt met uitsluitend of grotendeels Grunge stoffen. Het laat de grote afwisseling en de vele mogelijkheden zien van deze uitgebreide collectie van Moda. Alle 225 kleuren en meer zijn te koop bij Quiltkompas.

Heel veel dank aan de deelnemers en veel plezier met kijken!

Wil Fritsma bij Patchwork Europe 2021

Nederlandse solotentoonstelling in de Elzas

Dit jaar werd voor de 27e keer de European Meeting Patchwork & Textile Arts gehouden. Of zoals we het vaak samenvatten de ‘Val d’Argent expo’ (genoemd naar de vallei waar de exposities zijn) of nog korter de Elzas expo. Er waren prachtige exposities te zien en we hebben er weer ouderwets van genoten. En daar sprong ook de (enige) Nederlandse expositie van de textielkunstenares Wil Fritsma in het oog.

Hoe werkt Wil Fritsma?

Wil ontwerpt haar werk via de vijf elementen: textiel, de kleur, de lijn, de vorm en de techniek. Ze zijn samengesteld door lagen van materialen die door Wil  vervolgens worden bewerkt met behulp van verschillende processen. Omdat er steeds in lagen gewerkt wordt, brengt elke volgende laag een nieuw ontwerp en dus een nieuwe ontdekking met zich mee.

Colorful Woman - Wil Fritsma (2013)

Colorful Woman (2013)

Different Women

In 2008 ontstond het idee voor de tentoonstelling “ Different Women”. Inspiratie kwam van kunstenaar Josepha, die bijzondere kleurrijke vrouwenbeelden maakt. De vorm van de vrouw en het idee erachter ontwikkelden zich beetje bij beetje. Ze begon met het maken van haar eigen beeld van een vrouw, dat nu de basis vormt van alle stukken in de collectie “ Different Women ”.

Different Women in black and white (triptych, 2009)

Different Women in black and white (triptych, 2009)

Wil werkte eerst aan 2D quilts, daarna aan transparante en driedimensionale objecten.

De materialen waarmee ze werkt zijn zeer divers onder de noemer “mixed media”. Er worden veel verschillende technieken gebruikt zoals  stapelen, stikken en branden. In de collectie bevinden zich nu nu 17 stukken, waaronder tweeluiken en drieluiken en een reeks kleine transparante werken.

Different women on a pedestal (2020)

Different women inner circle 1 (2017)

Different women innercircle 2 (2020)

De liefde voor textiel en techniek zijn de elementen die ze overbrengt in haar werk, maar ook in de cursussen die ze over de hele wereld geeft. Haar doel is om haar studenten te inspireren hun eigen weg te zoeken. Zo is ze zelf ook van 2D naar 3D werk gegaan. Wat leuk dat we daar in de Elzas van konden genieten!

Nienke Smit

Boekenwijsheid

TOM en de boeken

We hebben de afgelopen maanden een aantal technieken van de maand (Techniques Of the Month) uitgebracht. We zien ook dat dit gedeelte van de ledenwebsite goed bezocht wordt. We sluiten af met een blog over boeken en patchwork en quilttechnieken. In Nederland hebben we veel te danken aan vrouwen als Anki Vytopil, Karin Pieterse en Irma Eskes. Zij schreven de eerste Nederlandse boeken waar we veel van leerden in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Daarna werden steeds meer Engelstalige boeken beschikbaar in de Nederlandse winkels. Met het internet van heden ten dage nauwelijks voor te stellen maar zo was het in die tijd. In de bibliotheek van het Quiltersgilde is veel te vinden, maar een standaard naslagwerk over onze hobby mag eigenlijk niet in de boekenkast ontbreken.

Uit mijn boekenkast

Een van de eerste Engelstalige boeken die ik kocht was ‘The complete book of patchwork, quilting & appliqué’, geschreven door Linda Seward. Verschenen in 1987 en inmiddels tweemaal opnieuw uitgegeven.

 

De uitgaven 1 (uit 1987) en 2 (uit 1996) lijken inhoudelijk nog veel op elkaar. De cover van de tweede uitgave is veel helderder van kleur en er staan andere foto’s op. De vormgeving is anders en er is een hoofdstuk toegevoegd over stoffen en kleur. Toch lijken de twee delen best veel op elkaar en als je deel 1 hebt, kan je daar ook prima mee uit de voeten.

Deel drie, dat dit jaar uitkwam, ziet er aan de buitenkant al heel anders uit; veel moderner en lichter. Het is dan ook een volledig gereviseerde en uitgebreide versie. Er is informatie toegevoegd over nieuwe materialen zoals bijvoorbeeld ‘fusible webbing’ (denk Vliesofix, Steam a seam e.d.), nieuwe technieken zoals free-motion quilting en, misschien wel het belangrijkste, veel mooie foto’s van hedendaagse quilts. Een van die foto’s is Running Rings Around the Moon van ‘onze eigen’ Hilde Hoogwaerts, als voorbeeld van een moderne wedding ring in de sectie Perfect Patchwork.

Mocht je als (beginnend) quilter nog iets op je verlanglijstje willen zetten dan is dit boek een aanrader. En over verlanglijstjes gesproken, heb je nog iets dat je graag in de rubriek TOM zou willen zien? We horen het graag zodat we in december kunnen afsluiten met een laatste TOM van het jaar. Daarna beginnen we met iets nieuws waarover in december meer!

Foto’s TOM

Heb je naar aanleiding van een van de besproken technieken een quilt gemaakt, laat het dan weten. Stuur een e-mail aan webmaster@quiltersgilde.nl met een foto van je quilt (of een detail als dat van toepassing is). Dan zetten wij je foto bij de betreffende TOM zodat anderen daar ook weer van kunnen leren. Als we het aandurven elkaar te laten zien wat eerst niet lukte en met een beetje kennis wel voor elkaar komt, dan helpen we elkaar verder.

Het boek van Linda Seward is voor mij een standaardwerk maar misschien heb jij wel een heel andere bron waar je iedere keer naar terugkeert als je even iets moet opzoeken. Bijvoorbeeld de Quiltbijbel of een van de Nederlandse boeken. Laat je het in een reactie weten? Alvast bedankt!

Inge van Koningsveld