HRT: Half Rectangle Triangles

Aan de slag met een nieuwe liniaal!

 


Een poosje geleden kwam ik deze term tegen. Lastig uit te spreken, maar je kunt er leuke quilts mee maken.

We kennen allemaal de HST: de half square triangles. Makkelijk te maken en ze worden veelvuldig gebruikt. De half rectangle triangle ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar is net even lastiger te maken. Je kunt namelijk niet zomaar twee rechthoeken op elkaar leggen, aan weerszijden van de middellijn naaien en dan doormidden snijden.

 

 

Ja, dat kan wel, maar wat er uitkomt zijn geen nieuwe rechthoeken!

 

 

De Amerikaanse quiltster Latifah Saafir heeft er een liniaal voor ontworpen: de HuRTy. Aan weerskanten te gebruiken voor heel veel verschillende maten.

Deze liniaal stond vorig jaar op mijn boodschappenlijstje, toen ik naar Quiltcon in de Verenigde Staten ging. Tot mijn grote teleurstelling was de liniaal al uitverkocht bij de winkel, waar ik hem gepland had te kopen. Maar soms is dat een geluk bij een ongeluk. Bij een andere winkel was de liniaal niet alleen voorradig, hij werd mij door Latifah Saafir zelf verkocht! Een van de leuke aspecten van zo’n reisje, is dat je beroemde quilters ‘in het wild’ kunt tegenkomen. We maakten een gezellig praatje en ze wenste mij veel plezier met de liniaal. Aardig mens!

 

 

Een paar weken geleden begon ik na te denken over de quilt, die ik in wil sturen voor de tentoonstelling van het Quiltersgilde in de Elzas. Het leek mij leuk om die half rectangle triangles uit te proberen. Het rode lapje, dat we toegestuurd kregen, is met allerlei kleuren te combineren en ik kan een geschikte maat gebruiken, want de liniaal heeft veel mogelijkheden. Er zit een papiertje bij met heel veel informatie, zoveel, dat ik er een beetje hopeloos van dreigde te worden en ik besloot om een proef HRT te maken.

Die hopeloosheid was trouwens totaal overbodig, want als ik echt goed gekeken had, had ik gezien dat er tutorial filmpjes zijn waarin alles echt heel goed wordt uitgelegd. Maar toen had ik het proefje al gemaakt, met fouten en al en zelf uitgeplozen hoe het wel moet!
Op deze foto is het proeflapje met snijfout te zien!

 

 

Ik heb zwart-witte stofjes uitgekozen om te combineren met het rood. Ik begin met het snijden van stroken van 5”.

 

 

Met behulp van de liniaal kan ik nu de driehoeken snijden.

 

 

Voor elke driehoek moet ik de liniaal omdraaien, om zo zuinig en precies mogelijk te snijden. Ik vind dat best lastig, aangezien ik een kleine maat driehoek heb gekozen. De liniaal steekt dan buiten de tafel uit.

 

 

Daarom besluit ik om een malletje van kunststof te maken. Die is handzamer en daardoor werk is sneller.
Ik teken de mal op de strook en snij de driehoeken met het rolmes.

 

 

Als ik een paar driehoeken heb gesneden, snij’ ik nog even een paar hoekjes af om een en ander goed op elkaar te kunnen leggen en naai 2 driehoeken aan elkaar. Dan is heel goed te zien, wat het grote verschil is met de half square triangles.

 

 

Ik gebruik de speciale liniaal om de rechthoek in de juiste maat te snijden. Op de liniaal is een lijn aangebracht, die ervoor zorgt dat er aan weerskanten van de diagonaal een kwart inch naadtoeslag overblijft. En dat moet ik hebben!

 

 

En zo ziet het geheel er nu uit. Ik moet er nog heel wat maken, maar dat is een kwestie van doorwerken! Hoe de hele quilt wordt, weet ik nog niet. Hij is namelijk nog volop in wording. Maar ik moet wel opschieten om de uiterste inzend datum te halen!

 

Wie ook zoiets wil maken, kan bij adverteerders van het Quiltersgilde deze liniaal vinden!

 

Groet, Marina Brito de Campos.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *