Batik

uit Maleisië

In 2013 hebben wij met ons gezin een rondreis gemaakt op Borneo en Maleisië. Een prachtige afwisselende reis.
Vanuit Kuala Lumpur met een chauffeur en tevens gids richting het noorden. Maar mijn wens was om naar een atelier of winkel te gaan die batiks maken of verkopen. De gids wist dat natuurlijk en zo kwamen we terecht bij een atelier annex winkel.
We kregen een demo hoe de batiks gemaakt werden en daarna zijn we door de winkel gelopen waar enorm veel keuze was aan batiks. De één nog mooier dan de ander. Natuurlijk als quilt liefhebber wilde ik wat batiks kopen.
Ik kon moeilijk kiezen en zeker niet met een echtgenoot, dochter en schoonzoon die niets met stoffen hadden en zeker niet met quilten. Voelde ik de blikken in mijn rug en daardoor toch enigszins op gejaagd, heb ik snel een paar batiks uitgekozen.


 

Stofverven

In die tijd had ik ook het stofverven ontdekt dus had inmiddels een la vol met prachtig kleurverloop aan zelf geverfde stoffen. Deze wil ik wel gaan gebruiken in combinatie met de batiks.

 


Ontwerp

Mijn ontwerp kwam tot stand nadat ik had gebladerd in een aantal quiltboeken.

De top zat al gauw in elkaar en de driehoeken heb ik er eerst maar eens opgespeld. Weken heeft de top zo op mijn flanel gehangen; ik gebruik een flanellen lap als ‘ontwerpmuur’.
Uiteindelijk maar even weggelegd want ik was er nog niet tevreden over. In de corona periode heb ik de top weer tevoorschijn gehaald.


 

Maar de batik top bleef liggen omdat er andere uitdagingen voorbij kwamen waar ik aan mee wilde doen. Zoals een quiltje maken voor de Tentoonstelling van Miniatuurquilts. De thema’s die wij verzinnen in een 2-tal moderne quiltgroepen waar ik lid van.

 

Garens

In het najaar van 2023 de top onderhanden genomen.  Keuze stress van welke kleuren garens ik zal gaan gebruiken. Ik vind garens met een glansje altijd heel mooi en ik heb een aardige en kleurrijke collectie garens.

 


Nu wilde ik de quilt helemaal af maken.

De driehoeken op de batik geappliqueerd met de festonsteek.

 


Het quilten

Het quilten vond ik nogal lastig, want hoe ga ik dat doen? Een quiltvriendin geraadpleegd en samen over de mogelijkheden gepraat. Uiteindelijk in het middenstuk een soort raster gequilt.

 


De batik waar de driehoeken op waren geappliqueerd daar heb ik in een slingerende lijnen om de driehoeken en tussen door  gequilt. Om de driehoeken heb ik rechte lijnen gequilt.


Het resultaat

Uiteindelijk is het een kleurige quilt geworden. Kleinzoon Lucien zag de quilt en vroeg of hij deze quilt mocht hebben.  Maar ja, Lucien kan alles wel gebruiken en vind heel veel quilts die ik maak heel mooi.

 

 


Quiltgroetjes

Jannie de Breuk

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *