Quilt in wording

Schrijven van quilttekst

Hoi, daar ben ik weer, Gerie. Als je bij dit blogbericht het gevoel hebt, Hé, het lijkt wat stijver geschreven dan anders, dan klopt dat gevoel. Ik heb dit blogbericht eerst geschreven voor de cursus creatief schrijven waar ik mee bezig ben. (Verhalen die ik daarvoor schrijf kun je vinden op mijn website, geriesquiltwalhalla.nl. Het blogbericht moest dus aan wat extra eisen voldoen. Vandaar. De quilt-in-wording en de foto’s zijn van 1 van mijn cursisten, Trudy Snoeijs.

De compositie van de quiltblokken.

Iedere quilter maakt het wel mee. Je hebt een aantal blokken gemaakt, bij een workshop of cursus. Maar dan? Hoe krijg je die losse blokken in een mooi geheel? Hierbij kun je naar verschillende dingen kijken, zoals de kleur van de achtergrondstof, de manier om de blokken te verwerken en de positie van je blokken. Ik wil je graag meenemen in het keuze proces bij de volgende blokken.

De kleur van de achtergrondstof.

Ik kijk eerst naar de kleuren in de blokken. Zit daar al een bepaalde achtergrondkleur in? Welke kleuren zitten er nog meer in de blokken? Zit er een kleur bij die in alle blokken voorkomt? Zit er in de blokken een kleur in die weinig voorkomt maar wel een sterk contrast geeft? Uit mijn voorraad pak ik de stoffen die uit mijn vragen naar voren kwamen. Wanneer ik die kleuren niet op voorraad heb, ga ik naar de quiltwinkel en neem ik mijn blokken mee. Ik leg de uitgekozen stoffen 1 voor 1 op mijn tafel en leg mijn blokken erop. Ik maak foto’s van de blokken op iedere stof.

 

Als ik meteen al een voorkeur heb, ben ik snel klaar met kiezen. Die wordt het dan. Als ik nog twijfel, zit de goede kleur er niet bij, of ik moet er nog wat langer over nadenken. Ik leg alles weg en ga met een andere quilt verder. Later op de dag kijk ik nog eens naar de foto’s. De volgende dag weet ik dan meestal wel welke stof het wordt. Als ik nog steeds twijfel, zat de goede stof er gewoon nog niet bij en begin ik weer opnieuw.

De verwerking van de blokken.

Ik heb gekozen voor de zwarte achtergrond, gewoon omdat ik dat het mooist vind. Nu kan ik gaan nadenken over de manier waarop ik de blokken wil verwerken. De verwerkingsmethode hangt vaak ook af van de vorm en het formaat van de blokken. In dit geval zijn ze niet rechthoekig en niet van hetzelfde formaat. Ik kan de blokken dus niet gemakkelijk direct aan elkaar naaien en als geheel op de achtergrondstof appliqueren. De blokken aan elkaar naaien met de achtergrondstof als rand kan derhalve ook niet en een top met sashings van de achtergrondstof en cornerstones in een contrastkleur valt ook af. De blokken al doorquilten en QAYG aan elkaar zetten is een NO-GO vanwege dezelfde redenen, de vorm en het formaat. Uiteindelijk blijft er eigenlijk nog maar 1 methode over, namelijk ze stuk voor stuk op de achtergrondstof appliqueren. Gelukkig vind ik appliqueren ook leuk.

De plaatsing van de blokken.

Nou komt het leukste en moeilijkste moment. Hoe ga ik de blokken precies plaatsen? In welke volgorde? Het grootste blok trekt echt de aandacht, die leg ik als eerste neer op de gekozen achtergrondstof. De kleinere blokken kan ik er op verschillende manieren omheen leggen. Van elke manier maak ik weer foto’s. De meest voor de hand liggende manier, ook de meest saaie, is het grote blok in het midden en de vier kleinere blokken in de hoeken erboven en eronder.

Een andere manier is een soort diagonaal maken, het grote blok in het midden, twee blokken linksonder en twee blokken rechtsboven. Of het grote blok rechtsboven en de kleine blokken naar de linkeronderhoek in een diagonale rechte lijn. Of het grote blok net boven het midden, een tikje naar links en dan twee kleine blokken naast elkaar onder het grote blok en de andere twee blokjes boven elkaar rechts naast het grote blok. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ik ga lekker puzzelen en maak overal foto’s van.

Als er 1 foto uitspringt, is dat de goede compositie. Bij twijfel zit de goede compositie er nog niet bij. Blijven puzzelen.

 

Uiteindelijk kies ik voor de compositie met het grote blok net uit het midden met twee blokjes eronder en twee blokjes ernaast.

Gerie Lammers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *