Een blije blog

vol traditioneel rood, wit en blauw

Het Traditionele nieuws in de Algemene Nieuwsbrief van 30 maart jl. kleurde rood-wit-blauw. De tips voor quilts, boeken, patronen en een expositie spraken aan. Het doet goed om te zien dat jullie je werk willen delen. Iedere reactie komt kort in beeld. Laat je erdoor inspireren! 

Janine van Dijk

De quilt van Janine van Dijk was te zien in de Algemene Nieuwsbrief van 30 maart. 

 

Janine van Dijk

 

Door de quilt die Janine samen met haar dochter maakte voor haar eerste kleinkind, dacht Greeth Molendijk aan haar rood-wit-blauwe quilt die zij voor haar dochter maakte.

Greeth Molendijk

Want ook Greeth Molendijk maakte een boxkleed voor haar eerste kleinkind. Ruim 8 jaar geleden werd zij verrast door haar dochter met een plaatje van een quilt en de vraag of zij deze quilt voor haar wilde maken. Greeth reageerde vol verbazing: “Dat is een boxkleed…Wat moet jij met een boxkleed…Ben je in verwachting?!!!?” Met alle liefde maakte zij dit boxkleed voor haar eerste kleinzoon. Natuurlijk met een molen in het midden vanwege de achternaam van mama en in de kleuren van de vlag! Want voor haar eerste kleinkind, zo gewenst, ging de vlag uit! 

 

Greeth Molendijk

Fieke Steenhoek

Fieke Steenhoek is in mei 2023 begonnen met quilten. Na een oefenquilt in diverse technieken, volgde er een quilt met een doel. Nou ja, één. Eigenlijk twee quilts in rood, wit en blauw. De favoriete kleuren van haar en haar man. Want het werden twee quilts voor op de bedden in de camper. Met behulp van de Marti Michell-malletjes en de Freeblock Friday patronen/designs vanuit haar nieuwsbrief ontstonden zo twee prachtige quilts. Na twee maanden hard eraan werken, slapen zij er nu heerlijk onder tijdens hun tochten met de camper. 

 

 

Adry de Bruyne

Adry De Bruyne stuurde een foto van een rood-wit-blauw quiltje met een verhaal. Zij kreeg in 2009 voor haar verjaardag een pakketje stofjes. Samen met een blokkenserie via een winkel in Harelbeke (België) werd dit quiltje gemaakt. Het kreeg de naam;”Meule ommekapt”. Dit naar een familieverhaal over een man die niet goed kon lezen en in het café de krant op de kop las en toen riep; “Kiek es ier, meule ommekapt!” Het molentje op de quilt staat ook op de kop. 

 

Adry de Bruyne


Margeeth Swart-Kwestro

Tijdens de coronapandemie is Margeeth begonnen aan de Lizzy Sampler in rood-wit-blauw. Dorry van Osch bedacht, in die periodes van regelmatige lockdown, een digitaal contact. Men kon wekelijks een patroon voor deze quilt downloaden via Facebook. De 42 quiltblokken van Oma’s sampler oftewel de Lizzy Albright-quilt zijn ontstaan in de tijd van de Grote Depressie in 1929. Ook een periode waarin de samenleving ontregeld was. In 1964 vond kleindochter Lizzy de quilt. Oma vertelde haar de namen van de patronen en de ontstaansgeschiedenis van de quilt.  Over de sampler quilt schrijven we in de volgende traditionele nieuwstip. 

 

 

Yvonne van Rijn

Yvonne van Rijn maakt op haar donderdagavond-Bee, net zoals haar Bee-vriendinnen, zelf een Dear Jane van een bundel stoffen van Grand Park van Minnick and Simpson. Ze begon in maart 2014 en zette haar laatste steekje in januari 2018. In 2018 exposeerde zij haar Dear Jane in UQSM Utah. Ze won een´Teachers Award`met haar quilt. Haar rood-wit-blauwe Dear Jane is inderdaad prijzenswaardig. 

 


Zwanie Meijer

Zwanie Meijer maakte tussen 2004 en 2010 twee bijzondere quilts in rood wit en blauw. Van ongeveer 40 verschillende boerenzakdoeken knipte zij zes dezelfde ruiten om zeshoeken te maken. Deze zette zij aan elkaar met een Oud-Hollands stofje. Van de hoeken die overbleven, maakte zij een tweede quilt. Daarbij combineerde zij rood, wit en blauwe stofjes met ruitjes, streepjes of effen stof in een eenvoudig patroon. Ook de boerenzakdoek is een onderwerp waar we nog wel eens op terug zullen komen in ons traditionele quiltnieuws. 

 


Sjaan Keijzer-Bijl

Sjaan stuurde ons foto’s van twee quiltjes. Het ene quiltje is een spel gemaakt uit  Cantecleer Hobbywijzer nr.173, geschreven door Jannetje van Zoutelande: Boter, kaas & eieren met Patchwork. Ze kocht het boekje in 1996. Het boter, kaas & eieren-quiltje ligt met het mandje met klompjes op haar bureau. Het spel wordt af en toe nog steeds gespeeld. Het tweede quiltje is een huisjesquilt (2006). Sjaan vroeg de leden van haar quilt-Bee om een huisjes-blok te maken. Men kreeg het patroon én een lapje voor de lucht met daarbij de vraag om rood, wit en blauwe stofjes te gebruiken bij het maken van dit blok. Na afloop kreeg iedereen een foto van de quilt met een overzicht van wie welk blok had gemaakt. 

 


Joke Kemeling-Vreugdenhil

Joke stuurde ons een foto van een quiltje waarmee we deze blog waardig afsluiten. Op 30 april 2005 was het 25-jarig regeringsjubileum van H.K.H. Koningin Beatrix. Naar aanleiding daarvan is dit journaalquiltje door Joke gemaakt in een caleidoscooppatroon in rood, wit, blauw en oranje sjerp met franje. 

 

Joke Kemeling-Vreugdenhil

 

Tot slot

Deze enorme verscheidenheid aan quilts hebben we jullie kunnen laten zien door de inzendingen van Zwanie, Greeth, Janine, Fieke, Adry, Margeeth, Yvonne, Sjaan en Joke.  

De commissie Traditioneel Quilten; Yvonne, Sylvia, Joke en Janine. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *