Lekker doorgewerkt – AFFO

Ik moet alweer heel hard mijn best doen om terug te denken aan de zomervakantie. Helemaal nu de herfst zo lekker aan het binnen hobbelen is. Om die open periode van drie weken vakantie slim te besteden had ik een lijstje gemaakt met to-dootjes (zie hier). En daar is heel veel van afgevinkt. Ik doe even een ‘in vogelvlucht’ met hier en daar een AFFO .

Even aanpoten

Het weer was in mijn vrije weken niet fantastisch. Veel regen en koude avonden. Ik heb weinig op mijn balkon gezeten, maar het is wel gelukt om nieuwe vlonders neer te leggen en om wat nieuwe bloempotten en plantjes te kiezen. Toen het eindelijk een keer droog en net aan warm genoeg was om buiten te zitten (onder een quilt) heb ik gauw een fotootje gemaakt. Inmiddels heb ik er al veel meer uurtjes doorgebracht en genoten van de lampjes (swirls!) en geurende lavendel.

balkon bij dag en nacht

Quiltpatroon bij nacht op het balkon

Cultuur

Ik had mij verkeken op hoe makkelijk ik naar het Van Gogh museum kon gaan – die was tijdens mijn vakantie volledig volgeboekt. Er bleven genoeg alternatieven over gelukkig. Zo vond ik de Escher tentoonstelling in het Kunstmuseum fantastisch en kreeg ik allerlei ideeën voor quilts die ik later kan uitwerken. En ik moest hard lachen bij een voorstelling van de Parade waar de kunst van het nietsdoen centraal stond in een voorstelling van Pieter Post. Bij zijn circustent hingen een paar mooie borden. Erg toepasselijk aan het begin van een vakantie…

Parade 2023 - Pieter Post

Niets doen is hard werken …

Dubbelen

Het is gelukt om de grote Down the Rabbit Hole quilt van Sarah Fielke te dubbelen. Dit was de eerste keer dat ik optimaal gebruik kon maken van mijn 3.20m lange tafel voor het sandwichen van zo’n grote quilt. Dat maakte het echt een stuk eenvoudiger. Ik zal niet zeggen dat het een klusje van niets was. Maar, veel minder spannend dan bij eerdere quilts op kortere tafels – dat wel. Nu de zomerse temperaturen afgezwakt zijn zal ik binnenkort ook beginnen met het doorquilten. Daar moet het vooral niet te warm voor zijn.
dubbelen van de Down the Rabbit Hole quilt - patroon van Sarah Fielke

Vlaggetjes slinger AFFO

Wat ontzettend leuk was om te maken, was de vlaggetjes slinger. Ik liep al heel lang met het idee om een slinger te maken en toen ik eenmaal begon in de vakantie, had ik al snel een lekkere stapel vlaggetjes liggen. Ik heb eerst uitgerekend hoe hoog ik de vlaggetjes wilde hebben (ongeveer 20cm). Toen heb ik stroken stof gemaakt van restjes om op 20cm uit te komen. Goede kanten op elkaar gelegd en met een lineaal de vorm van de vlaggetjes gesneden. Zo kon ik ze achter elkaar met de machine naaien zonder veel spelden of passen en meten.

Ik heb een kleermakers trucje gebruikt om de puntjes makkelijk te kunnen keren, door een draadje mee te naaien bij de laatste steek in de punt (bijv. zoals in dit filmpje). Dat scheelde een hoop tijd en zag er ook wel grappig uit met zo’n hele stapel.

Vlaggetjes slinger in de maak - met keerdraadje voor de punt

Hier zie je de draadjes om te keren nog zitten

Toen ik ze ging vaststikken aan de slinger zelf heb ik mij uitgeleefd met het bandapparaat van mijn naaimachine. Was even een puzzel om alles de eerste keer goed te krijgen, maar daarna vloog ik er echt doorheen. Het is een slinger van ca 10 meter geworden. Dat leek mij lang genoeg. Bij een gezellig tuinfeest met familie merkte ik echter dat die 10 meter ook weer zo op is bij wat heen en weer geslinger. Dus reden genoeg om er binnenkort nog eentje te maken.

vlaggetjesslinger AFFO

Iets meer dan 50 vlaggetjes

Tasjes, mapjes AFFO

Ik heb mij ook helemaal uitgeleefd met het maken van een paar tasjes en mapjes etc. Ik ben begonnen met een project bag van ByAnnie. Daar kun je makkelijk een applicatieblok in kwijt met alle losse delen zonder iets kwijt te raken. Met het vinyl kun je ook eenvoudig zien wat er in zit. Je ziet het op de foto niet goed, maar de witte stof zit binnen achter een stuk vinyl.

byAnnie project bag in de maak

Alles verzameld en voorbereid voor de byAnnie project bag

AFFO byAnnie Project Bag 2.0

een AFFO Project Bag 2.0 van ByAnnie

Na die eerste AFFO ben ik verder gegaan met een ander patroon van Annie, de Catch All Caddy. Leuk om in elkaar te zetten. De stoffen had ik gevonden tijdens een vakantiebezoekje aan Zeeland en speciaal gekocht met dit patroon in gedachten. En toch moest ik even slikken voordat ik het mes in de o zo aaibare stof zette. Zo maf dat we de lapjes die we het mooist vinden liever niet gebruiken en in de kast laten liggen. Ben super blij dat ik ze dit keer gewoon gebruikt heb.

AFFO byAnnie Catch all Caddy, Aneela Hoey boxy clear pouch en twice as nice pouch

Catch all Caddy van ByAnnie, en Boxy clear pouch en Twice as nice pouch van Aneela Hoey

Zoals je ziet kreeg ik de smaak te pakken met de tasjes en heb ik ook twee ritstasjes gemaakt. Ik kon in de winkel niet kiezen tussen de patronen, dus heb ik ze allebei genomen. En dus ook allebei gemaakt. De patronen van die kleine tasjes zijn van Aneela Hoey. Zij heeft weer andere constructie methodes dan Annie Unrein (van byAnnie), dus het was weer even puzzelen om alles netjes in de binding te freubelen.

Lekker doorgewerkt

Jullie zien het – ik heb echt lekker doorgewerkt deze periode. En dan heb ik nog niet eens alles laten zien. We hadden natuurlijk ook nog de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde waar ik mijn ogen heb uitgekeken naar al het moois dat daar hing. Fantastisch om te zien wat iedereen had gemaakt. Ik kijk enorm uit naar de komende seizoenswisseling, iets lagere temperaturen en lekker druilerig weer. Ik kan er altijd heerlijk bij quilten en heb ‘voor de gezellig’ ook maar weer een sjaal op de breipennen gezet. Kom maar door met die herfst!

Worden jullie productiever bij minder weer, of doet de zon voor jullie juist wonderen? Hoe het ook zij, ik wens jullie weer veel quiltplezier dit seizoen.

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

1 antwoord
  1. Hulshof zegt:

    Leuk verhaal, heb vandaag de succulenten in de kas gezet, de cactussen heb ik al inde kas gezet, anders worden ze te nat . Dan kan ik precies zo als jij zegt als het slecht weer wordt lekker met de lapjes bezig, Ik ben bezig met het Kubus Illusie. Ook een leuk project , groetjes Rita Hulshof

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *