Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Marjolein

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we ongeveer een jaar geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden: 1) Inge Schoonderwoerd 2) Ineke Scheepbouwer 3) Elfriede Grooten 4) Dyonne van de Watering 5) Jacqueline Verhoef 6) Gemma Versluys 7) Sylvia Jansen 8) Harry Roelands 9) Gerrie Schoonebeek 10) Gerie Lammers 11) Jeanette Broer 12) Jannie de Breuk 13) Rose-Anne de Haan, 14) Greetje Hein.

Greetje heeft het stokje doorgegeven aan:

Marjolein van der Eijk

 

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

Sinds 4 jaar ben ik bestuurslid van het Quiltersgilde. In Quiltnieuws stond een vacature voor een Regiocoördinator en ik heb daarop gesolliciteerd. Helaas had ik een valse start want al snel kwam Corona en waren er geen regiodagen meer. Alles was anders dan anders. Maar inmiddels draaien de regiodagen gelukkig weer zoals vanouds en heb ik m’n draai erin gevonden.

Mijn andere taak binnen het bestuur is het laten drukken- en het beheer van de kaarten. Dit jaar, voor de ATT, heb ik dat voor het eerst zelf gedaan. Best een grote verantwoordelijkheid want het gaat om veel geld, maar het is gelukt. Gelukkig had ik een goede hulp aan Harry Roelands, de fotograaf. Ook ben ik binnen het bestuur contactpersoon voor de Art Quilt commissie.

Het leukste van dit vrijwilligerswerk vind ik het contact met andere quilters. Ongemerkt leer je snel heel veel nieuwe mensen kennen en we delen allemaal dezelfde passie. Het is helaas niet altijd mogelijk om het iedereen naar de zin te maken maar dat hoort erbij.

Marjolein als quilter

Inmiddels quilt ik zelf al meer dan 30 jaar. Net als de meesten ben ik traditioneel begonnen en heb ik patchwork dekens gemaakt voor gebruik op verschillende bedden.

 

Detail “Première” mijn eerste quilt

 

Mijn interesse voor verschillende materialen en technieken groeide en mijn quilts werden kleiner, minder traditioneel van patroon en meestal machinaal gestikt en gequilt.

 

 

Zes jaar, dat zijn 3 tentoonstellingen, heb ik deel uitgemaakt van de groep “de Torenquilters”. Een heel inspirerende groep waar prachtige quilts volgens een bepaald thema werden gemaakt voor een tentoonstelling in de toren van Goedereede.

 

“Is er nog post?”

 

Meer dan 15 jaar heb ik in de Quilt-Bee in Dordrecht gewerkt. Eerst in de winkel en later ook als docent. Daar heb ik veel verschillende cursussen gegeven van de “Basiscursus” met de hand tot het werken met niet traditionele materialen. Een heel leuke tijd met enthousiaste cursisten die ik nog regelmatig ergens tegenkom.

 

“Tulpen en Tegels” een ontwerp voor de cursus “Patchwork met de naaimachine”

 

Voor mijn gevoel was ik zelf ook nog lang niet uitgeleerd en ik heb me aangemeld voor Quilten Speciaal, een tweejarige cursus van het Quiltersgilde onder leiding van verschillende docenten en kunstenaars. Dat was heel waardevol.

 

“Tribal Dance” Eindwerkstuk Quilten Speciaal 13″ (foto: Harry Roelands)

 

Uit de deelnemers aan deze cursus is de groep “teQStiel” voortgekomen waar ik nog steeds met veel plezier deel van uitmaak. In deze groep proberen we elkaar te motiveren en ons werk naar “een hoger plan” te tillen.

Sinds een aantal jaren ben ook ik lid van SAQA, de internationale Art Quilt organisatie. Zij schrijven meerdere thema’s per jaar uit waarvoor je een quilt kunt maken. Er vindt altijd een selectie plaats en ik ben er trots op dat inmiddels 3 van mijn werkstukken voor verschillende rondreizende tentoonstellingen zijn geselecteerd. De laatst geselecteerde was voor het eerst te zien in St. Marie aux Mines afgelopen september en vorige maand in Italië in de tentoonstelling “Minimalism”. Deze quilt is geïnspireerd op het werk van Jan Schoonhoven, één van mijn favoriete kunstenaars. Ik heb de lijnen gestikt met een tweelingnaald en de stof is een katoen/satijn wat door de glans een mooie schaduwwerking geeft naast de lijnen.

 

 


Op dit moment ben ik bezig met het maken van verschillende proefjes van machinaal borduurwerk op Soluvlies. Een onderzoek om te kijken wat er wel- en niet mee kan.

 

 

Naast mijn werk voor het Quiltersgilde ben ik eigenlijk altijd bezig met textiel, hetzij met m’n handen of in m’n hoofd. Het blijft een onuitputtelijke bron van mogelijkheden en plezier!

Ik geef graag het stokje door aan Liesbeth Wessels

Marjolein van der Eijk

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *