Zomer quilten, door gastblogger Janneke Stuut

Zomer quilten

Zomer quilten is voor mij op een heerlijke zomerdag buiten quilten. Ik zie dat dan gelijk voor me. Een rieten stoel, zo één waar je heerlijk languit in kunt zitten. Voorzien van een zacht en zelf gemaakt kussen. Je benen lekker bruinend in het zonnetje. De quiltster die ik voor me zie heeft een gezonde buitenkleur en is vanzelf sprekend al lekker gebruind. Maar voor het complete plaatje zit ze nu lekker in het zonnetje te genieten.

Natuurlijk is de tuin groot en vol met prachtige bloemen. Die bloemen geuren heerlijk en bewegen zacht heen en weer in het zachte windje. De stilte kun je horen. Af en toe een vogel of wat geritsel. In de verte misschien een tractor van een boer die gaat hooien. Maar storend is dat niet.

De quiltster maakt ijverig kleine steekjes in kleurige lapjes. Af en toe kijkt ze even naar het resultaat om daarna weer blij en gelukkig verder te quilten.

Zien jullie het ook al?

Graag zou ik die quiltster zijn. Dagen achtereen zou ik in die rieten stoel willen zitten. Alleen maar quilten en verder niets.

Maar helaas, ik ben die quiltster niet. Ik heb geen rieten stoel met een zacht kussen. Ik heb geen grote landelijke tuin vol bloemen. En stil om mij heen is het ook niet. Ik woon in de stad en hoor mensen, auto’s en brommers. Een lucht vol geluiden uit de stad.

Nu zijn het niet de omstandigheden die maken dat ik die quiltster niet ben. Ik heb wel een lekkere tuinstoel. Niet van riet, maar wel een heerlijk zacht kussen. Nee niet zelf gemaakt maar staat zeker op het ‘to-do’ lijstje.

Ik heb ook wel een tuin met bloemen. Op postzegel formaat dat dan weer wel. Die geluiden uit de stad, daar zal ik helaas nooit aan wennen.

 

Nee de reden dat ik die zomer quiltster niet ben is heel andere reden.

 

Ik quilt niet met de hand maar met de machine!

Quilten met de machine

Nu weet ik dat er veel quiltsters zijn die in de zomer de machine naar buiten halen. Maar dat is niet wat voor mij werkt. Met als gevolg dat ik iedere zomer weer denk, zal ik toch eens beginnen om met de hand te quilten! Vooral de applicatie quilts, met bloemen natuurlijk, die ik voorbij zie komen vind ik geweldig. Of, of, er is zo veel wat ik mooi vind!

 

Maar ondanks dit alles heb ik wel een zomer quilt! Nee, niet met de hand gemaakt maar met de machine. En niet lekker buiten in het zonnetje maar gewoon binnen met mijn naaimachine. En niet van stof maar van tafelzeil, boodschappentassen en horrengaas!

 

 

Janneke Stuut: een quilt ?

 

 

Oei… is dit wel een quilt? Voor mij is het een quilt!

 

Ik heb namelijk een saaie buurman. Niet de buurman is saai, nee dat is een hele leuke man. Maar onze woningen zijn zo geschakeld dat ik kijk naar de saaie muur van mijn buurman. In het verleden heb ik al eens eerder een quilt gemaakt voor op die saaie muur. Maar een quilt die buiten hangt wordt op den duur toch lelijk. Zon, wind en regen heeft zo z’n invloed ook al is de quilt van ander materiaal dan stof. En nu was er al weer geruime tijd een saaie muur. Dus mijn verzameling boodschappentassen gepakt, restje tafelzeil erbij en een patroon bedenken.

 

Een eenvoudige vorm van een bloem. Dat is mijn uitgangsvorm. Maar door deze vorm te spiegelen ontstaat een grappig geheel.

 

De snijplotter

En als we dan toch met de machine bezig zijn; dan knippen we niet maar dan snijden we de delen met de snijplotter. Alle blaadjes liggen klaar in de software van de snijplotter.

 

 

Hierna heb ik het snijbestand over gebracht naar de snijplotter. Het tafelzeil op de snijmat van de snijplotter geplakt en snijden maar….

 

Met een kleine zigzagsteek en met de naaimachine heb ik alle delen op het horrengaas gestikt. Dat gaat eigenlijk best goed. Het gaas is natuurlijk een beetje stug. Af en toe rol of vouw ik het een beetje om zodat het toch onder de naaimachine door wil. Ook is ruimte op je werktafel nodig. Voor je het weet kiepert het horrengaas je knopspelden van de tafel!

 

 

En van de restjes? Daar heb ik nog een paar gezellige vissen van gemaakt.

 

 

Toch zomer quilten voor mij. Niet gemaakt in mijn rieten stoel in de tuin vol bloemen. Niet met de hand gemaakt maar wie weet gaat dat er nog eens van komen.

 

To day is een good day, een mooie tekst om mee af te sluiten (de tekst op de fles is overigens ook gemaakt met de snijplotter). Ik wens alle quiltsters een hele fijne lange nazomer met natuurlijk als hoogtepunt de Algemene Tentoonstelling in Alkmaar!

 

Janneke Stuut

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *