Een quilt voor kerst

Een kersttafereel

In oktober 2016 ging ik als beginnend quilter naar de Open European Quilt Championships in het MECC in Maastricht. Het was de eerste quilttentoonstelling die ik bezocht en het was overweldigend! Ik zag de ene na de andere prachtige quilt en was diep onder de indruk.

Op een gegeven moment zag ik een quilt waarop een kersttafereel was afgebeeld. Mijn man en ik sparen kerststallen en ik vond de quilt zo mooi dat ik die ook wel zou willen maken. Ik was dan ook heel erg benieuwd of ik het patroon ergens kon kopen. Maar hoe vind je zoiets?

Bij de stand van het Quiltersgilde sprak ik Inge van Koningsveld en vertelde dat ik die quilt zo geweldig vond. O, zei Inge, de mevrouw die de quilt heeft gemaakt staat hier vlakbij! Dat was een bof, ik sprak die mevrouw aan (helaas weet ik haar naam niet) en zij vertelde dat zij het paperpiecing patroon van de quilt had gekregen van een vriendin die was overleden. Zij had het anderhalf keer vergroot en had toen die quilt gemaakt: Advent Nativity van Linda Worland.

Het patroon

Dat maakte de zoektocht een stuk gemakkelijker en eenmaal thuisgekomen heb ik het patroon meteen besteld. Toen het patroon was gearriveerd en ik het bekeek zonk de moed me in de schoenen. Het patroonblad stond vol met deelpatronen en het zag er allemaal heel ingewikkeld uit. Het totale patroon bestond uit 874 stukjes waarvan sommige niet groter waren dan een paar millimeter. Als beginner leek me dat niet te doen en het patroon verdween in de kast.

Maar toch…

Anderhalf jaar later begon het toch te kriebelen. Het patroon bestond uit 25 blokken waarvan heel optimistisch werd gezegd dat je er in de adventstijd elke dag 1 kon maken, dan hoefde je daarna ‘alleen nog maar’ de blokken aan elkaar te zetten en was de top af….Dat leek me wel heel gemakkelijk gezegd maar ik nam me voor om er in januari 2018 aan te beginnen, zodat ik bijna een jaar had om de quilt met Kerstmis 2018 op te hangen.

Ik besloot het gestructureerd aan te pakken en eerst de 60 verschillende stoffen bij elkaar te zoeken. Omdat ik enorm houd van batikstoffen heb ik die voor bijna de hele quilt gebruikt. Bij het patroon zat een papiertje waarop je staaltjes van de verschillende stoffen kon plakken zodat je niet in de war raakte.

 

25 Blokken en 5 units

Daarna maakte ik voor elk van de 25 blokken een zipzakje waarin ik het patroon van dat blok stopte en waarop ik schreef welke stoffen er voor nodig waren. De stoffen zaten bij elkaar in een plastic box en per blok haalde ik daaruit de lapjes die ik nodig had. Zo bleef het overzichtelijk en had ik niet mijn hele werktafel vol liggen.

En toen aan het werk. Ik heb niet de dagvolgorde aangehouden maar begon met een blok dat me niet zo moeilijk leek. Dat lukte wonderwel en ik werd steeds gemotiveerder. De patroondeeltjes werden steeds kleiner maar met paperpiecing is dat eigenlijk geen probleem. Ook het kleinste deeltje (de mond van Jozef, 3 x 1 mm) ging goed.

 

 

Het patroon is zo opgebouwd dat je verschillende blokken kunt samenvoegen tot 5 verschillende ‘units’ die je tenslotte aan elkaar zet tot je de hele quilt af hebt.

 

 

En dat geeft natuurlijk vleugels! Al met al ging alles van een leien dakje, de stapel zipzakjes slonk en begin maart 2018 was de top af. Veel sneller dus dan ik had verwacht. Ik vond dat er nog wel een rand omheen moest en zocht daarvoor een mooie donkerblauwe batik uit. Dat stond niet zo mooi bij de lucht maar een smalle donkerrode tussenrand bood uitkomst.

Het quilten

Het quilten heb ik heel summier gehouden omdat de quilt al druk genoeg was. De omtrek van de figuren heb ik in de naad gequilt en in de rand heb ik sterren gemaakt.

 

En toen was de quilt af.

 

Steeds zie je weer iets nieuws, vooral omdat hij alleen maar in de maand december hangt 😊

 

In 2018 heeft de quilt gehangen op de Algemene Tentoonstelling in Deventer. Uiteraard had ik Linda Worland om toestemming gevraagd en zij was erg enthousiast dat het maken van de quilt zo’n feest was geweest.

Dit is een heel dierbare quilt geworden waarvan ik nog jaren hoop te genieten!

Ineke Scheepbouwer

 

6 antwoorden
 1. Carla Brouwers zegt:

  Ik heb het patroon besteld en ik vraag me af of de patroondelen zoals ik ze heb gedownload het formaat is waarop jij deze quilt hebt gemaakt of dat dit het 1 1/2 keer vergrote patroon is?

  Beantwoorden
  • Ineke Scheepbouwer zegt:

   Ik heb de quilt op de originele grootte gemaakt, dus zoals de gedownloade versie. Inclusief de rand zijn de maten van mijn quilt nu 68 x 96 cm. Makkelijk na te meten want uiteraard hangt hij nu in de kamer ;-).

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *