Marlies Janssen – bezig voor een longarm

Gastblogger Marlies Janssen

 

Enige tijd geleden kreeg ik de vraag of ik voor 15 maart een nieuwe blog kan schrijven voor het Quiltersgilde. Altijd leuk om te doen, maar waar zal ik deze keer over schrijven? Ik ben met aantal projecten op m’n naaimachine  bezig, maar die kan ik op dit moment eigenlijk nog niet delen.

Wat houdt me allemaal bezig op dit moment?

 

Sinds 2 weken ben ik trotse eigenaresse van een long-arm quiltmachine. Hij kwam op mijn pad zal ik maar zeggen en soms  moet je in het diepe springen. In het verleden heb ik een aantal workshops gevolgd op een longarm maar het is nog wel even goed oefenen om alles te weten te komen over deze machine. De nodige “lappen” zijn al in de machine gedraaid om op te oefenen. Spannend of hij doet wat ik wil. Als er een geluidje klinkt, is het altijd spannend waarom het klinkt. Is de spoel leeg, is de draad gebroken, of is ie aan het einde van het patroon gekomen.

De volgende stap nu wordt het doorquilten van een “echte” quilt, dat is wel spannend. Ander puntje is dat er wel een quilt moet zíjn om door te kunnen quilten. Toen vielen er opeens een paar dingen samen: een blog schrijven voor het Quiltersgilde, een quiltje voor op mijn longarm én een dochter die binnenkort 25 wordt!

Ik heb in het verleden dezelfde quilt gemaakt maar in een meisjes-versie. Nu heb ik even een snel quiltje in elkaar gedraaid in een volwassen versie.

Een echte quilt voor op de longarm

 

Hieronder zal ik beschrijven hoe ik deze gemaakt heb van een (batik) Jelly Roll.

Ik heb de stroken van de Jelly roll per vier stroken recht op elkaar gelegd en daarvan heb ik stroken van 7 inch gesneden.

Marlies Janssen 1

Van alle stroken maak ik 7 stapeltjes van 40 stofjes. Ik probeer de stoffen door elkaar te mixen zodat het zoveel mogelijk een scrap quilt lijkt met stoffen willekeurig verdeeld. Ik heb zelf een aantal stroken bijgevoegd in wat andere kleuren, ook deze voeg ik toe aan de stapeltjes.

Marlies Janssen 2

 

Neem 2 stroken. Leg 1 strook haaks op de eerste strook en stik deze aan de korte kant aan elkaar.

Marlies Janssen 3

Strijk met een “finger presser” de naad plat. Het “echte” strijkwerk doe ik pas als een hele rij klaar is.

Marlies Janssen 4

Neem nu strook 3 en naai deze vast aan strook 2:

De korte kant van strook 3 ligt onderaan gelijk met de lengte van strook 1.

Marlies Janssen

Naai alle stroken op deze manier aan elkaar totdat er 40 stroken aan elkaar zitten.

Strijk de 7 banen als ze klaar zijn.
Leg de banen naast elkaar neer en bepaal hoe de kleuren het mooist bij elkaar staan. Zoals de stroken op de foto staan, is duidelijk te zien of dezelfde stoffen tegen elkaar aankomen. Dit is niet zoals de quilt er uiteindelijk uit komt te zien.

Snijd nu de zijkanten van de banen af, de liniaal ligt precies op de overgang tussen de stroken.

 

Naai de 7 banen aan elkaar en strijk de naden open.

De top is nu zover klaar. De maat is nu 52 x 53,5 inch.

Naai naar eigen inzicht nog meer randen om het middendeel. Ik heb gekozen voor een smalle strook van 1 1/4 inch als “frame” en daarna een bredere rand van 7 1/2 inch.

Het is gelukt! De top is klaar om doorgequilt te worden op de longarm én het blog met de beschrijving van een leuk “tussendoor” quiltje is klaar! Hopelijk is dit een leuke inspiratie voor jou om mee aan de slag te gaan.

 

Marlies

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *