Moderne kerstquilt

Met kerstboompjes

Half november ben ik aan een kerstquilt begonnen. Ik wilde een moderne kerstquilt maken en de kerstboompjes van Amy Smart van Diary of a Quilter vormden een goede inspiratie.

Het zijn improv boompjes in groen en rood en niet het traditionele kerstrood en kerstgroen, maar heldere frisse kleuren.

De boompjes

Eerst de lichte achtergrondjes bij elkaar gezocht en de doos met modern groen omgegooid. Toch ook maar een paar kerststofjes gezocht om ervoor te zorgen dat er geen misverstand zou ontstaan over het kerstgevoel.

 

Het is een eenvoudig concept. De  contrasterende lapjes van 8,5 “x 8,5” worden op elkaar gelegd.

 

Dan wordt er willekeurig een diagonale snede gemaakt. Niet te dicht bij de hoek, want er moeten nog 2 naadtoeslagen af. Dan een willekeurige snede aan de andere kant.

Vervolgens kun je de lapjes verwisselen, zodat er 2 tegengestelde boompjes ontstaan.

 

Zo worden alle paren lapjes gesneden en de boompjes samengesteld. En aangezien je de snedes willekeurig maakt, de een wat schever dan de ander, worden alle paren boompjes verschillend. Vond ik best heel spannend, want ik hou ervan om controle te hebben en zeker te weten hoe het gaat worden! Maar gelukkig, de eerste improv stapjes zijn klein en het resultaat best goed.

Het naaien van de boompjes gaat best snel. Eerst de lange kant er aan. Dan de korte kant.

 

De stammetjes

Dan stammetjes snijden, 1,5”x2”, en strookjes voor de onderkant. Ook 8,5” lang en 2” breed. De strookjes worden doormidden gesneden en de stammetjes ertussen genaaid.

Maar voordat de strookjes met stammetjes kunnen worden aangenaaid, moeten de boompjes bijgesneden worden.

Boven en onder is geen probleem. Stukjes eraf aan de onderkant om ze goed recht te maken en een stukje van de bovenkant om ze allemaal dezelfde maat te geven. De breedte van de blokjes verschilde nogal. Dat komt natuurlijk door de diagonale lijnen, die niet allemaal hetzelfde zijn.

 

Maar het lukte prima om ze even breed te maken. Op 2 na. Twee blokjes waren te smal. Bij het eerste blokje dacht ik dat ik iets fout gedaan had. Maar toen ontdekte ik een 2e blokje dat te smal was. Je zou denken dat het dan wel een paar moest zijn, dat bij elkaar hoorde, maar dat was niet het geval. Ik heb niet kunnen ontdekken hoe dat zo gekomen is. Wie het weet mag het zeggen. Ik heb de blokjes niet weggedaan, maar er strookjes aangezet, waardoor ze wel op de juiste maat gesneden konden worden.

De onderkanten met de stammetjes zijn redelijk willekeurig onder de blokjes genaaid.

De stammetjes moesten ongeveer in het midden van het boompje uitkomen. En dan aan weerskanten van het blok een stukje afgesneden worden.

 

De kleurverdeling en het quilten

De ontwerp wand kwam goed van pas om een aardige kleurverdeling te maken. En toen miste ik een blokje. Ik had 12 paren, 24 blokjes gemaakt en had er 25 nodig. Een blokje maken gaat niet, dus weer 2 gemaakt en 1 blokje van de bestaande reeks weggedaan. Die vond ik er bij nader inzien minder goed in passen.

 

Een geschikte achterkant had ik nog wel en in de bak met vulling resten vond ik een stuk dat groot genoeg was. Terwijl ik de quilt op de long arm laadde, heb ik bedacht hoe ik het ging quilten. Ik wilde iets van slingers om de boompjes heen en er moesten ook sterren op komen. Het is tenslotte een kerstquilt. Daarom ook goudkleurig garen gekozen.

 

 

Het zijn uiteindelijk redelijk kleine slingertjes geworden om elke boom heen en elke boom kreeg een eigen ster in het midden. De randjes eronder kregen een ander soort slingertje. Redelijk simpel, maar effectief.

 

Het leuke is, dat tijdens het quilten de quilt best strak gespannen zit op het frame. Je ziet dus niet meteen wat het effect is van het quilten. Maar zodra de quilt van het frame af is, zie je het direct.

En als je de quilt in het half duister ziet, is het helemaal duidelijk. De achtergrond is dicht gequilt, waardoor de achtergrond een beetje plat geworden is. De boompjes komen dan naar voren en de ster geeft er weer relief aan. Vind ik erg leuk.

Voor de bies heb ik een stofje gekozen met vredesduifjes. Je weet maar nooit. Ooit wordt het misschien wel ‘vrede op aarde’.

En zo was er in 2 weken zomaar een quilt af. Een kerstquilt, die nu gezellig op mijn eettafel ligt. Met improv boompjes, met voornamelijk niet-kerststofjes en een vreemd verschijnsel van 2 te smalle blokjes.

 

Vrolijk Kerstfeest.

Marina Brito de Campos

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *