Keuzes, keuzes, en nog meer

keuzes…

Patchwork en quilten heeft van alles te maken met het maken van keuzes. En dat is niet voor iedereen even makkelijk. Bekijk bijvoorbeeld het blogbericht van Marjolein den Boer over dit onderwerp. Toevallig had ik hetzelfde onderwerp al uitgewerkt en daarom twee heel verschillende blogs over hetzelfde onderwerp: kiezen en keuzes.

Een Medaillon quilt

Afgelopen oktober startte ik met mijn nieuwe Quiltcursus. Ik kon kiezen tussen een Kaleidoscoop quilt of een Medaillon quilt. Maar een Kaleidoscoop quilt had ik al gemaakt, dus dat was een makkelijke keuze. Het werd een medaillon quilt! Maar dan, welke Medaillon quilt zou ik gaan maken? De keuze is eindeloos… en de beslissing is belangrijk. Ik ben immers wel een jaar met zo’n quilt bezig en daarna moet ik er ook nog zoveel jaar tegenaan kijken… Ik bekeek Pinterest, ik bekeek al mijn quilt bladen, de docent kwam met tips en een voorbeeld. Na wikken en wegen, afstrepen en afwegen, bleven er twee quilts over: Bathwick van Karen Styles en Piney Rose van Cindy Blackberg, allebei als patroon gepubliceerd in Quiltmania. Uiteindelijk besloot ik Bathwick te maken. Maar dan wel met een eigen draai eraan en met gebruik van het borduurwerk uit de quilt Piney Rose.

Maar dan?

Dan begint pas echt de moeilijke keuze voor de stoffen. Ik richtte me eerst op de – naar mijn idee – belangrijkste stof, die van de buitenrand. De andere stoffen zou ik daar dan bijpassend bij zoeken. Op de Quilt en Patchwork dagen in oktober in Rijswijk had ik mijn stof gevonden. Wel met twijfel. Voor mij een beetje “out of the box”, nogal een druk patroon (rechts boven op de foto hieronder, naast de blauwe box). Maar ik ben een grote fan van William Morris stoffen en ik wilde dit wel eens proberen. Omdat ik twijfelde had ik ook nog een FQ van een ander stofje meegenomen (midden boven) en genoteerd welke stof dat was om eventueel later een groter stuk te bestellen. Thuis aangekomen ging ik gelijk aan de slag met het zoeken van bijpassende stoffen. Ik legde mijn beide stoffen op de grond en begon de andere stoffen er omheen te schikken om te kijken wat er goed bij paste. Gelijk een mooi momentje om eens te kijken wat ik allemaal had en om mijn stoffen een beetje op te ruimen.

 

 

Toch niet blij…

Maar eigenlijk was ik met beide stoffen toch niet echt blij   :-(      Ik weet het niet, te druk, niet perfect, niet precies wat ik zocht.

Gelukkig had ik dan weer een reden om naar de quiltwinkel te gaan, voor een nieuwe stof. Daar vond ik een prachtige blauwe stof stof waar ik me helemaal happy bij voel (rechts op de foto). De groene stof in het midden bovenaan op de foto hieronder is ook naar een patroon van William Morris en die wilde ik ook in ieder geval gebruiken. De stof in het midden onderaan is het uiteindelijk niet geworden, die vond ik “te koel” en niet bij de rest passen. De ecru stof links was bedoeld als rustige tussenstof.

 

 

Het middenstuk

De volgende stap was het middenstuk van de quilt . Vier schuine blokken in de hoeken waarbij het patroon met de vogels van William Morris goed uitkwam.

 

 

Daar was ik wel tevreden over. Maar over de ster in het midden was ik toch niet helemaal tevreden. Zeker niet nu ik die prachtige blauwe stof gekocht had. Dus uithalen maar en een nieuw blok in het midden gemaakt met de blauwe stof. Toen bedacht ik me ineens dat ik over de ecru achtergrondstof ook niet helemaal tevreden was. Een beetje saai, kaal en sober. Bij mijn Baltimore quilt had ik destijds een mooie ecru stof gebruikt met een klein werkje erin. Even kijken of ik dat nog kon vinden op internet. Gelukkig lukte dat en ik heb een mooi groot stuk besteld. Dus het middenstuk opnieuw gedaan met andere achtergrond stof.

Toen bedacht ik me ineens dat ik ook niet zo happy was met de randstof met de blauwe stippen. Hebben jullie dat nu ook? Zo blijf je bezig natuurlijk… Dus weer uitgehaald en een nieuwe stof als tussenrandje ertussen gezet. Dit keer een stof die wat “rustiger” is, lichtblauw met een streepje. Uiteindelijk is van het hele originele blok eigenlijk niets overgebleven, behalve de hoekblokken met de vogels….

 

 

Ondertussen ging ik ook de bloemen appliqueren op het middendeel. Ook hier weer keuzes, wat zou ik gaan appliqueren? In het originele patroon Bathwick komen deze bloemen trouwens helemaal niet voor, maar is er in plaats daarvan een patroontje gemaakt met hexagonnen. Maar dat vond ik niet zo mooi. De bloemen die ik heb geappliqueerd, zijn gebaseerd op een patroon van Yoko Saito. Uiteindelijk ben ik nu in ieder geval tevreden over dit middenstuk!

De rand om het middenstuk

Dan de volgende rand. Hier heb ik de keuze gemaakt om de originele rand te vervangen voor een geborduurde rand. Deze rand is gebaseerd op de Piney Rose quilt. Ik heb de rand gekopieerd, geprint en aangepast door wat te spiegelen, te knippen en te plakken. De randen in de hoeken heb ik zelf gemaakt door wat te spelen met de motieven. Ik heb de rand geborduurd met de kettingsteek. De rand is nog niet af, er moeten nog bolletjes of bloemetjes geappliqueerd worden. Maar daar wacht ik even mee tot later. Dan weet ik beter welke stof en welke kleur en welke bloemetjes…

 

 

De volgende rand

De volgende rand bracht uiteraard weer de volgende keuzes met zich mee….. Over de stof voor de ruitjes heb ik lang getobt. Uiteindelijk gaf de cursus docente de doorslag door deze stof (midden blauw) te suggereren. Voor de stofkeuze in het midden van de ruitjes heb ik alle stofjes uitgeprobeerd door ze langs de rand te leggen en er foto’s van te maken om te kunnen vergelijken. Uiteindelijk hoefde ik er toch niet lang over na te denken: de lichtblauwe vogels naar William Morris afgewisseld met de roze bloemen uit een andere William Morris stof.

 

 

Op de hoeken komen weer sterren. Hiervoor heb ik dezelfde blauwe stof gebruikt als voor de ster in het middenblok. Volgens het patroon is de achtergrond van de sterren blauw. Maar eigenlijk worden ze mooier met witte achtergrond stof in de hoeken. Dus maar weer veranderd….

 

 

Misschien is het nog mooier om bij de sterren in de hoeken ook de blauwe stoffen boven en aan de zijkant te vervangen door wit, zodat alleen het patroon in het midden met blauw doorloopt. Dat verander ik later nog wel, misschien…

 

 

Uiteraard ga ik nu verder met de volgende randen. In een volgend blog kan ik laten zien hoe ver ik ondertussen gevorderd ben. Dat hoop ik tenminste. Ik ben toch niet helemaal tevreden met de kleur van de ruitjes, een beetje te opvallend blauw? Maar misschien valt dat toch weer weg als de volgende randen erom heen zitten…?

Sylvia Jansen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *