MarjoleinDenBoer-DownTheRabbitHole-SarahFielke

Oh, ik kan niet kiezen!

Er liggen 2 projecten op m’n quilttafel. Al een tijdje. Ze liggen allebei te wachten op een keuze. En je weet hoe dat gaat, toch? Wanneer je even niet verder kunt (of wilt)? Dan komen er kleine andere projecten tussendoor. Zo heb ik eindelijk een ritstasje afgemaakt dat ik had beloofd aan een collega.
ritstasje van stroken
En heb ik een klein mini quiltje gemaakt ter nagedachtenis aan een lieve buur.

Lopende kat, foundation pieced

Foundation piecing met Liberty stofjes (ca 20x20cm)

Wat ligt er dan om te kiezen?

Down the Rabbit Hole – in de zon op zoek naar een plek voor een goede foto…

De eerste van de 2 projecten is de Down the Rabbit Hole quilt naar het patroon van Sarah Fielke. Heerlijke quilt, lekkere vrolijke kleurtjes. Grote variatie aan technieken en vooral ook heel groot. De top is ongeveer 250x250cm groot. Ik heb de vulling klaarliggen, de achterkant al voorbereid en zelfs laatst de perfecte stof voor de binding gevonden. Wat is er dan nog te kiezen?

De stip. De stip, of het rondje in het midden. Ik had al een keer geprobeerd een knoop door te hakken, maar ik ben toch niet tevreden met die eerste keus. Vooropgesteld: het is natuurlijk een zelf-aangepraat probleem. Wanneer je bij een quilt van 2,5×2,5 meter je zo druk maakt om een rondje van ongeveer 8 centimeter doorsnee had ik mij er wat makkelijker vanaf kunnen maken.

Wat is er dan zo moeilijk aan?

Je kunt je terecht afvragen waarom ik dan zo moeilijk kan kiezen. Het verhaal achter de stofkeuze doet het ‘m voor mij. Deze quilt heb ik voornamelijk uit lapjes van mijn stash gemaakt. Ik heb alleen voor de achtergrondstof van de randen echt iets bijgekocht, en de grijzige stof van de konijnen. Dit heeft er een beetje voor gezorgd dat de stof van de grote cirkel in het midden (de rood/blauw/oker) uit een compleet andere doos is gekomen dan de rest van de quilt. In de rest van de quilt heb ik oakshot en batik kleuren gebruikt. Ik zoek eigenlijk een middenstip waar die kleuren van de cirkel en een hint van wat er daarna omheen bijgekomen is het beste bij elkaar komen. En omdat ik niet zoveel batik stofjes in mijn stash heb, heb ik niet zoveel stukjes meer om die match te maken.
Kiezen welke stof voor de stip

Keuze uitgebreid

Nou zag ik laatst een heel mooi setje batik stofjes in een mooi doosje bij elkaar… Voel je ‘m al aankomen? Ik ben in de bekende valkuil gevallen. Nou ja, het is niet heel erg. Maar ik heb er dus voor gekozen om wat extra batiklapjes in te kopen zodat ik meer keuze had om een goede match te maken. Daar zit een aantal lapjes bij waar ik zo intens vrolijk van wordt. Daar ga ik volgens mij de juiste combi wel uithalen.

Enige dat nu nog ontbreekt is wat rust en zen en tijd om alles goed naast elkaar te leggen en de knoop door te hakken. Gelukkig staat er een lang paasweekend voor de deur. Ik heb besloten om voor dit en het volgende quilt dilemma tijd vrij te maken en net zo lang door te gaan tot ik de knoop definitief heb doorgehakt.

Wat was er nog meer te kiezen?

In de zomer van vorig jaar heb ik meegedaan aan een online cursus van Ricky Tims – Gridified Art Quilts. Daar maak je een eigen ontwerp voor een quilt met behulp van wat basis elementen. Ik heb gekozen voor een soort inkijkje in een woonkamer met wat elementen van Charles Rennie Mackintosh. Het is een heel ander soort ontwerp dan wat ik tot nu toe heb gemaakt. En wat ik daar te kiezen heb is: wat voor achtergrond gebruik ik voor de quilt bij het dubbelen.

Het grappige is dat ik in het voorbereiden van dit blogje over keuzestress ook enorm heb zitten twijfelen of ik al een foto van die quilt zou laten zien of niet. En al dat heen en weer geduw in mijn hoofd leidde tot het resultaat dat ik ineens wist wat de stof moest worden. En ook dat ik eigenlijk de quilt pas wil laten zien als ik ‘m af heb. Want het quilten gaat nog details toevoegen in het ontwerp. Maar ja, dat is dan weer niet leuk wanneer ik erover vertel in dit blogje. Dus plaats ik hier onder toch alvast een detailfoto uit mijn ontwerp.

Charles Rennie Mackintosh zegt misschien niet iedereen direct iets, maar zijn ontwerpstijl en een paar voorbeelden daarvan zijn vrij breed bekend geworden. Eén van die elementen is een gestileerde roos, zoals in dit glas in lood raam.
Charles Rennie Mackintosh - stained glass rose
In mijn quilt heb ik die zo in stof verwerkt:

Hoogste tijd om aan de slag te gaan en knopen door te hakken! Ik ga dit weekend heerlijk lapjes aaien en kiezen. En tussendoor ga ik genieten van alle schitterende foto’s die op internet voorbij zijn gekomen van de beurs afgelopen weekend in Rijswijk. Ik kon er helaas zelf niet heen, maar ben blij dat er op internet zoveel impressies en foto’s verschenen zijn van al het moois dat daar ten toon werd gesteld.

Hebben jullie ook wel eens zoveel moeite met het kiezen van een klein onderdeel in een quilt? Misschien is dit voor iemand anders dan ook een mooie aanleiding om ergens een knoop op door te hakken. Ik ben benieuwd!

Ik wens jullie allemaal een mooi en zonnig paas weekend!

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *