Over quilten, Quiltnieuws en Betty van Os

Zo moeder, zo dochter

Eind 90-er jaren ontdekte ik het quilten, een hobby waar mijn moeder al een poos mee bezig was. En zo fanatiek! Niet in je eentje breien of borduren op de bank, maar met vriendinnen. Alleen, en zo zal het vast veel dochters vergaan, vond ik wat mijn moeder toen maakte niet leuk. En alles met de hand …

Ik had een naaimachine, dus daar ging ik op los met haar patroontjes en mijn kleurencombinaties. Ik wilde een krans maken van log cabins en die kon je paperpiecen op de machine. Tijdens onze verhuizing naar Roden is het hele project zoekgeraakt.

In die tijd had ik twee banen en twee kleine kinderen en uiteindelijk kwam er niet veel van: ik kwam tijd tekort. En na onze verhuizing waren er vier kinderen en een baan. Het kwam er niet meer van.

Het bleef trekken en ik ging een cursus Sampler doen, maar dat sprak me niet aan.

 

Betty van Os

Nadat ik kon stoppen met werken in 2010, keek ik mijn ogen uit op het internet. Ik was al een blog gestart als Betty van Os; een pseudoniem, omdat ik destijds nog les gaf. In 2015 was de eerste bijeenkomst voor quiltbloggers in Londen. Daar leerde ik nieuwe vrienden en nieuwe technieken kennen. Vanaf toen was, denk ik, ook duidelijk welke richting ik uit wilde gaan: meer eigentijds en modern.

Quiltnieuws

In 2017 stond op Facebook een oproep voor een redactielid voor Quiltnieuws, die over de moderne stroming kon schrijven. Dat was helemaal ‘my cup of tea’. En na een gesprek met Inge van Koningsveld kon ik toen aan de slag.

Nu zijn we een aantal jaren verder en is het hoofdredacteurschap aan Marlies van Huijgevoort en mij overgedragen. Dat zien wij als een grote verantwoording, omdat veel lezers van Quiltnieuws dit als hoogtepunt van de dag zien: “hij ligt op de mat!”

 

Mijn moderne quilts

De quilts die ik nu maak, zijn eigentijds of modern. Hierin word ik ook aangemoedigd door MEMO, de moderne quiltgroep in Meppel. De quilters zijn hier ook fanatiek en proberen aan elkaar uit te leggen waarom hun quilt modern is. Nu moet ik zeggen dat dit meestal gelijk duidelijk is, maar niet allemaal halen ze die hoge lat. In de groep proberen we er zélf achter te komen wat een moderne quilt eigenlijk modern maakt en dat is heel moeilijk onder woorden te brengen. En dan blijft het altijd nog een kwestie van smaak: de ene spreekt je aan en van een andere zeg je: “knap gemaakt”.

Ik ga nu weer verder met mijn Wild Oranges quilt, een patroon van StitchedinColor; een eigentijds patroon met mijn eigen kleuren.

BettyvanOs is te vinden op Instagram.

Marjolein den Oudsten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *