Juni, een maand vol quiltinspiratie

Meest voorkomende alternatieve benaming: zomermaand, braammaand, wedemaand, wiedemaand. Maand van de zomerzonnewende. Juni, van JUNO, vrouw van Jupiter. Zij was beschermster van geboorte, lichtgodin. In de volkskunde is juni een maand met belangrijke weerheiligen.

Opdat het jaar goed zou zijn, moet het in juni enigszins vochtig en nogal warm zijn.

Bijzondere dagen in juni:

04-06 Nationale opa en oma dag

20-06 Vaderdag

Derde week van juni: de week van het platteland

21-06 Langste dag

26-06 Nationale Veteranendag

Mijn inspiratie in juni

Een drukte van belang is het hier op de weilanden. Eindelijk mooi weer, het gras kan naar binnen. Dit keer laat ik me inspireren door mijn omgeving, het platteland.

Op 21 juni is het natuurlijk de langste dag. In de derde week van juni wordt ook de week van het platteland georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Platteland met LTO-organisaties, Biologica en Landbouw & Zorg. Doel is dat burgers en boeren elkaar ontmoeten op het boerenerf en ervaren dat de toekomst van het platteland een gedeelde verantwoordelijkheid is.

De saamhorigheid op het platteland, het delen van de voor- en nadelen, het zorgen voor de natuur is geen vanzelfsprekendheid. Daar moet je iets voor doen. Ook een dorpsleven moet je in stand houden. Dat kan door de verenigingen als Vrouwen van Nu, de Oranjevereniging of de harmonie ruimte te bieden in het dorpshuis. Het werken naar een goede toekomst voor het platteland kan alleen maar samen, als burger én boer.

Farmer’s Wife inspiratie

De zorgen die daar over zijn, zijn van alle tijden. Denk maar aan de inspirerende brieven van boerenvrouwen in de Grote Depressie die uitmondden in The Farmer’s Wife Sampler Quilt. The Farmer’s Wife Magazine stelde de vraag aan haar lezeressen: “Als je een dochter zou hebben van huwbare leeftijd, zou je haar, in het licht van je eigen ervaringen, laten trouwen met een boer?”. De beste antwoorden op deze vraag zijn als brief opgenomen in een boek, samen met de traditionele quiltblokken die hierop zijn geïnspireerd.

Laurie Aaron Hird heeft de 111 zes-inch quilt blokken, werkinstructies, cd en 42 brieven in dit boek samengevat. Ze geven je een kijkje in de tijdgeest van weleer. Heel veel quiltsters hebben deze prachtige Sampler al eens gemaakt aan de hand van de instructie-dvd met templates of met Marti Mitchell sjablonen. Google: ‘afbeeldingen the farmer’s wife sampler quilt’ en je ziet vele uitwerkingen.

 

Inspiratie van het platteland

Terug naar het nu blijft de vraag of je wel zou willen trouwen met een boer actueel. Het tv-programma ‘Boer zoekt vrouw’ wordt erg goed bekeken. De tradities rondom het trouwen op het platteland zijn nu vooral verhalen. De bruidskoe, mooi versierd met roosjes van wit papier of een krans van bloemen over de hoorns, vormde samen met de uitzet van linnengoed de bruidsschat. Silvia’s Bridal Sampler is een 140 block-sampler quilt gemaakt door de quiltsters uit het boek The Master Quilter van Jennifer Chiaverini, het 6e deel uit de serie Elm Creek Quilts. Enkele boeken van deze serie heb ik gelezen. Prachtig!

Behalve je zorgen verwerken in een quilt, kun je ook al je liefde verwerken in een quilt voor de bruid. Sampler quilts en hun betekenissen fascineren me. Evenals de uitzet van linnengoed en de handwerken die je daarvoor moet beheersen. Het verstellen, het hergebruik en nuttige handwerken die daarvoor nodig zijn wil ik blijven gebruiken. Een quilt met restanten ruitstoffen in blauw en rood waarbij ik de borduurtechniek ruit-veranderen heb gebruikt is daar een voorbeeld van.

 

Tips

Heel erg blij ben ik met de Nieuwsbrief van het Quiltersgilde. Gewoon via de mail, goed te lezen, top! Heel erg fijn vind ik het ook dat verschillende textiel/quilt-evenementen zich zo voorbereiden dat alles wat ze laten zien ook online bekeken kan worden. Dit is echt een meerwaarde uit die vervelende corona-lockdown periode. Ik zou nooit naar het Groninger Quiltfestival kunnen. Zo ver autorijden lukt me niet, maar kan ik dit online bezoeken.  Wees er op tijd bij, het is zo weer achter de rug!! Ook de Regiodagen gaan in de herfst weer beginnen naar het zich nu laat aanzien. Heerlijk om naar uit te zien. Ik heb wel een aantal tips voor mijzelf die ik wil delen met jullie:

Let op schermtijd! Ik lees en zoek graag op het internet, maar ga dit op vaste momenten doen;

Prioriteitenlijst! Wat moet af per maand. Wat wil ik op een ander moment een keer afmaken;

Wensenlijst! Waar wil ik mijzelf in verdiepen. Noem het een bucketlist voor quilten.

De periode van maart 2020 tot nu heeft me geleerd dat tijd erg snel gaat. Dat er altijd manieren zijn om je te verdiepen, te ontwikkelen. Ook als je in ‘een bubbel’ leeft. De tijd gaat snel, gebruik haar wel!

Een blockpatroon in serie zetten

Bij leven op het platteland hoort ook het dorpshuis. Heel voorzichtig kunnen we er weer meer gebruik van gaan maken. Ook waar ik nu woon is het dorpshuis het centrum van het leven op het platteland voor verenigingen, harmonie of Oranjefeest. Daarom heb ik een ‘dorpshuis- block’ gezocht, eenvoudig, strak en heel mooi om te herhalen.

Op deze website deelt Sherri McConnell een paar ideeën en projecten waar ze aan wil werken in juni. Ze werkt aan veel, o.a. aan dorpshuisblokken. Het gratis patroon Village House patterns is te vinden op haar site.

Heb je het boek van Maggie Malone, ‘5500 Quiltpatronen’ [2010], dan vind je van pagina 405 tot 409 patronen van verschillende huizen, schuren, kerken en scholen die je goed in herhaling kunt gebruiken. Je kunt zo kiezen wat je aanspreekt, een school, een kerk of schuur en je quilt heel persoonlijk maken.

Tot slot

Deze quiltinspiratie staat vol ideeën. Zoals je weet ben ik geen fan van voorbeelden. Inspiratie om te quilten hoop ik jullie wel te hebben gegeven. De coronamaatregelen versoepelen. Heerlijk! De vaccinatierondes verlopen voorspoedig. Het maakt dat je weer spontaan op stap kunt. Dat je in ieder geval even een terras kunt opzoeken na een wandeling.

Dat maakt ook dat je weer goed moet plannen. Niet omdat je nergens naar toe kunt, maar omdat er zoveel is waar je óók naar toe wil. Genieten van de zomer en dan plannen maken voor een heerlijke quiltwinter doe ik graag. Mijn prioriteitenlijstje en quiltbucketlist liggen dan bij mij op een dienblad.

Samen met een fles water, telefoon, pen en papier werk ik mijn plannen uit. Ik denk al na over het seizoen september 2021/ augustus 2022. Want het einde van deze maandelijkse serie is in zicht. Na juli en augustus ga ik over op een nieuwe serie.

Een mooie junimaand is het al. Daar ga ik gebruik van maken. Op stap ook, Haute Couture: Voici Paris in Den Haag, Haute Bordure in het Fries Museum of Haute Couture van Chanel tot Iris van Herpen in Tilburg… het is duidelijk dat ik moet plannen, prioriteiten moet stellen voor wat ik echt niet wil missen. Heel blij ben ik dat dit weer kan!

Veel leesplezier!

Groetjes, Joke van de Kracht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *