“Het Stadje”, ofwel “Happy Villages”

Happy villages

Deze blog beschrijft een quilt gemaakt volgens de techniek van de Happy villages, bedacht door Karen Eckmeier uit de VS. De bedoeling bij deze techniek is om hoekige lapjes over elkaar heen te strijken en er vervolgens daken en raampjes op en in te maken. Het stadje wordt dan een willekeurig stadje.

 

Annabaai in Willemstad

Kleurige lapjes zijn mijn ‘roots’. Ik kies altijd felle kleuren. Al gauw bedacht ik om de Annabaai in Willemstad te maken. Dus wilde ik sommige gebouwen ‘echt’ laten lijken en ging ik anders te werk. Hotel Otrobanda werd zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt. Alle afbeeldingen werden nagemaakt aan de hand van foto’s van de huizen, brug, markt, pontjesbrug en andere objecten. Tijdens het maken verheugde ik mij op mijn reis naar Curacao, waar ik het nieuwe huisje van mijn broer Lex en zijn vrouw Sylvia kon bewonderen en de vertrouwde plekjes kon bezoeken.

 

 

Alle stofjes waren gestreken met vlisofix, 2 zijdig plakvlieseline. De afbeeldingen werd minuscuul geknipt en vast gestreken met een piepklein strijkboutje.

 

 

 

 

Free quilten

Toen dat klaar was, werd over de quilt een paars gaas gespannen (Het gaas zorgde ervoor dat al die kleine stukjes op hun plek bleven zitten). Om elk onderdeel werd heen genaaid. Dus langs de huisjes, maar ook langs de dakrandjes, de kleine raampjes werden allemaal omgenaaid met veelkleurig garen. Dat was millimeter naaien. Om de raffinaderij werd met gouddraad genaaid.

Die naaitechniek heet free quilten en je hebt daar een speciaal naaivoetje voor nodig.

 

Willemstad

Degene, die Willemstad kent zal verschillende huizen herkennen. Huize ‘Stroomzigt’, Fort Nassau, Hotel van der Valk, Het gouvernementspaleis, de Fortkerk, Hotel Otrobanda van voor de verbouwing. En het 1e schip “De Rotterdam”, gemaakt van een vaantje, dat we kregen, toen we destijds in de jaren 60 ermee tussen Nederland en New York voeren.

Op de foto links onder zie je het huisje van Lex en Sylvia. Rechtsonder zie je het resultaat in de quilt.

 

Mijn liefste wens was om er lampjes in te verwerken, want Curacao is: lampjes. Ik heb verschillende lampjes besteld, het liefst had ik gekleurde, maar uiteindelijk zijn het witte geworden. Een probleem was de hoeveelheid lampjes, wel of geen stekker enz. Het bevestigen van de lampjes was ook een groot probleem, dat heb ik opgelost door knoopsgaten in de quilt te naaien, waar de lampjes doorheen werden gestoken.

 

Tot slot

De quilt is 11 februari in Nederland overhandigd en op 10 maart op Curaçao opgehangen.

 

De techniek die om deze blog wordt beschreven, is bedacht door Karen Eckmeier in de VS. De workshop waarin de quilt werd gemaakt, werd gegeven in Driebergen door Wilma Bruins op 3 december 2019. De quilt is gemaakt in najaar/ winter 2021-2022.

Margot Veerkamp

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *