Modern quilten: ‘Windenergie’

Een quiltpatroon kiezen voor mijn quilt ‘Windenergie’

 

Deze top ligt al een poosje te wachten om gequilt te worden. De quilt heet ‘Turbine’ en het is een patroon uit de Quiltmania van zomer of voorjaar 2019. Ik vond deze quilt zo leuk dat ik het zelfs aandurfde om met de ronde vormen aan de gang te gaan. Daar had ik tot dat moment een haat/liefde verhouding mee! Dit is nu echt helemaal omgeslagen en ik naai nu graag en met gemak elke ronde naad, die ik voor mij krijg.

Ik heb de quilt ‘Windenergie’ genoemd en ik zou graag in het quiltpatroon het waaierige van de wind, de beweging die de wind te weeg brengt, tot uiting willen brengen.

Patronen bedenken en uitproberen

 

Ik heb een klein whiteboard waar ik de mogelijke quiltpatronen op teken om te zien of ik ze leuk vind. Eerst een paar ideeën bedenken en dan stuk voor stuk uitproberen.

 

Een versimpelde uitvoering van het blok om het sneller te kunnen tekenen.

 

Een zon in het grote vak (zonne-energie) en waailijnen er omheen. Een klein zonnetje in het klein vak. Wel erg veel losse elementen.

 

Een of meerdere golflijnen in de molenwieken en dan de molenwieken echoën. Strak en modern.

 

Concentrische cirkels in de ronde vorm. Ik heb ronde rulers die ik hiervoor zou kunnen gebruiken. Er ontstaat ruimte om op de kruispunten van 4 blokken een secundair patroon te quilten.

 

Parallelle golflijnen over de hele quilt. Dat is misschien wel heel lastig om ze netjes op dezelfde afstand te houden over de hele breedte van de quilt.

 

Een soort veer, bloem, boom in het vierkant, de cirkel echoën. Ook hier de mogelijkheid om een secundair patroon te quilten op de kruispunten.

 

Concentrische cirkels, onderbroken door de molenwieken. Moet dan wel even kijken hoe de uitvoerbaarheid wordt. Als er nergens een doorlopende lijn is, wordt dat heel veel keren aan en afhechten.

Een andere insteek: all over patroon

 

Een soort imaginaire windvlagen als een all over patroon. Kan ik niet uit de vrije hand. Daarvoor zou ik een patroon kunnen gebruiken. Ik leg dat aan de achterkant van de long arm quiltmachine op de lange tafel neer  en volg met een laser lichtje. Zoals een kind op school met een overtrek blaadje letters, woorden en zinnen overtrekt om mooi te leren schrijven.

 

Dit is een quiltpatroon van Kathie James. Het is te koop op haar website en je krijgt dan een grote rol papier toegestuurd, waar het hele patroon op gedrukt is.

 

Niet zo groot maar past vast niet door de brievenbus. Het wordt dan wel een kostbare aangelegenheid want het moet uit Amerika komen en de portokosten zijn waarschijnlijk hoger dan het hele patroon.

 

Maar wel heel handig. Voor ik dit besluit moet ik er goed over nadenken, vooral of ik het patroon ook nog voor een andere quilt zou kunnen gebruiken.

 

Totaal iets anders. Erg decoratief. Ik vind het erg leuk en ook hier ontstaat het secundaire patroon. Maar ik vind het niet erg modern.

Hoe gaat het er uitzien?

 

Tijd om een en ander op het grotere whiteboard uit te proberen.

 

Dit geeft wel een mooi overzicht en laat ook zien welke patronen wel en welke geen secundair patroon mogelijk maken.

 

De volgende stap

 

De volgende stap is om met transparant plastic op de quilt zelf patronen uit te proberen. Dan heb ik de werkelijke maat en kan ik zien wat het effect is van een en ander. Vooral omdat de molen wieken op elk blok anders van richting zijn. Ik ben een heel eind gekomen, maar nog niet helemaal klaar met mijn keuze. Wordt vervolgd!

 

Marina Brito de Campos

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *