opnieuw: Zelf mondkapjes maken

Dit bericht van mei wordt een keer herhaald. Ik zie dat mensen er naar op zoek zijn. Daarom vandaag opnieuw dit bericht.

We moeten er binnenkort toch aan geloven: mondkapjes worden verplicht in het openbaar vervoer per 1 juni, al dan niet zelfgemaakt. Wat doet een quilter dan met stapels stofjes onder handbereik? Die gaat aan de slag en maakt zelf mondkapjes in allerlei kleuren en printjes! Niets leuker dan een fleurig, origineel lapje op je neus in het OV!

De 5 onderdelen van het mondkapje

Het patroon

Na het lezen en vergelijken van verschillende mondkapjes besloot ik met dit patroon aan de slag te gaan van Craft Passion. Dit mondkapje is dubbellaags en er is een opening voor een extra filter. Het sluit mooi rond de kin en over de neus, omdat het belangrijk is dat de bril niet beslaat als je zo’n kapje draagt!

Let op dat bij het afdrukken van het patroon de instellingen van de printer op 100% grootte staan. Ik gebruik de grootste maat, voor mannen. Het fijne van dit patroon is dat er ook maten op staan voor kinderen.

Voor het gemak heb ik mallen gemaakt met patternoplaat. Omdat er geen naadtoeslag op het patroon is aangegeven heb ik dat wel bij mijn mallen gedaan: 1/4″ voor de buitenlaag aan de onderkant, bovenkant en middennaad, en 1″ aan de zijkant. Voor de binnenlaag ook 1/4″ aan de onderkant, bovenkant en middennaad maar aan de zijkant geen extra toeslag! Zie foto hierboven.

 

De buiten- en binnenkant zijn aan elkaar genaaid en het tunneltje voor de pijpenrager ligt klaar.

Werkbeschrijving

Volg de instructies die gegeven zijn op de website van Craft Passion. Met mijn foto’s hoop ik het visueel te ondersteunen. Op de binnenlaag wordt op de goede kant een dubbelgevouwen rechthoek bevestigd waar een pijpenrager ingeschoven kan worden. Daarmee kun je het mondkapje goed laten aansluiten bij de neus.

 

De tunnel is bevestigd op de goede kant van de binnenkant

Ik besef dondersgoed dat het dragen van deze zelfgemaakte mondkapjes echt geen goede bescherming geeft. Maar als het dan toch moet dan maar zo in plaats van met de saaie wegwerp mondkapjes.

 

Even op een paar plekken inknippen

Nadat de 2 lagen met de goede kanten op elkaar gestikt zijn, knip ik het puntje bij de neus smal af en knip voorzichtig een paar keer langs de ronde stiklijn in. Nu kan ik het buiten-ste-binnen draaien (of is dit ook binnenstebuiten?). ;)

Het lijkt zo wel een Voodoo kapje

Na het plaatsen van alle spelden is het mondkapje klaar om helemaal in een keer rond door te stikken. Hierbij kan je tegelijkertijd een tunnel voor het lintje maken, aan beide uiteinden. Hiervoor vouw je het uitstekende stukje stof van de buitenkant (1″) naar binnen om.

Biais bandje is de maak

Lintje maken

Van een strookje stof van 1″ breed en stofbreedte lang maak ik met een biaisband-trekker in een ommezwaai een lintje in bijpassende kleur.

Mondkapje is klaar!

Klaarmaken voor vertrek

Trek het lintje door de tunnels aan weerszijden en zorg er daarbij voor dat de losse uiteinden aan de bovenkant komen. Knip een pijpenrager door midden en gebruik een halve voor het mondkapje. Voordat je het door de tunnel schuift vouw je de uiteinden een stukje om zodat er geen scherpe puntjes uitsteken.

Waarom een lintje en geen elastiek? Het lintje kun je mooi strak aantrekken (niet TE strak!) waardoor het kapje mooi aansluit en geen vochtdruppels lekt. Daarnaast kunnen elastieken de dunne huid achter de oren gaan irriteren.

 1. Bij het aanbrengen van het mondkapje wordt eerst het nek-lintje over het hoofd geschoven zodat het masker als een slabbetje aan de voorkant hangt. Doe dit met schone handen!
 2. Schuif dan het masker dichter naar de hals toe, trek de strik-lint over de oren naar achteren en maak de einden vast met een strik op het achterhoofd. Trek de linten goed aan zodat het kapje overal mooi aansluit.
 3. Zorg bij het afhalen van het masker dat de voorkant niet tegen het gezicht aankomt.
 4. Haal voor het wassen de pijpenrager uit het mondkapje. Als het mondkapje weer droog is kan het er opnieuw ingeschoven worden.
 5. Houdt altijd de afstand van 1,5 meter aan en volg altijd de instructies van het RIVM.

 

Ik ben erg benieuwd naar jullie creatieve mondkapjes! Het wordt vast een nieuw onderdeel van de mode op straat waar wij met zijn allen een kleurig stofje aan bijdragen!

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

 

2 antwoorden
 1. Claar zegt:

  Hallo, bedankt voor de uitleg, ziet er goed uit. De link naar het patroon werkt helaas niet ;) Welk patroon heb je gebruikt? op de site van Craft passion staan meerdere patronen.
  groeten Claar

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *