Mijn bloemeninspiratie

Het viooltje

Viooltjes heb je in allerlei soorten en maten. Winterhard, groot- of klein-bloemig, voor binnen en voor buiten. Violen komen voor over de hele wereld in landen met een gematigd klimaat. De Latijnse naam is Viola. Het bekendste zijn de bosviooltjes, oftewel Viola Cornuta.

Viooltjes heb ik eerder gesjabloneerd en verwerkt in een quiltje. Heel graag kijk ik hoe ik verf op stof kan verwerken in een quilt. Het sjabloneren was niet nieuw voor mij. Op de muur van de kinderkamer staan een ganzenhoedster met ganzen en wat schaapjes gesjabloneerd. Op stof met olieverf-paintsticks werken was wel nieuw voor mij. Het mandje met viooltjes is een patroon uit een boekje van Jeannette Evers.

 

Passe Partout


Toen ik in maart 2023 de Meet & Greet Traditioneel bezocht in Nijkerk werd ik direct geïnspireerd door de workshop gegeven door Jacqueline Wouters. De workshop “Passe Partout” maken was heel goed gestructureerd en duidelijk. Jacqueline liet ook goed toepasbare verwerkingen zien. Het ´Passe Partout´ was te maken in een ovaal en in een cirkel. De gegeven maten zijn aan te passen. Het was vooral de technische aanpak voor het werken met de cirkelvorm die me aansprak. Ik heb het dan ook direct afgemaakt.

 

 


Fijn is het ook om een idee aangereikt te krijgen waar je direct je eigen invulling in ziet. Want… ergens lag nog een geborduurd viooltje, een restje viooltjes stof en een grote lap blauw-paarse violen. Het geborduurde viooltje plaatste ik in een cirkel. De cirkel van Jacqueline was te groot. Dat moest kleiner. Oranje-geel is niet echt een gebruikelijke kleur voor mij. Maar het borduurwerkje is me dierbaar. Ik zag nu de mogelijkheid er iets mee te doen. Door foto’s te maken van combinaties stofjes zag ik wat ik passende stoffen vond.

 


In een borduurring staat het nu op een plekje in de keuken. Voor het restantje violenstof moest ik in de paarstinten een kleurkeuze maken. De grote lap met violen bewaar ik voor broderie perse.

 

 

Blauwe bloemen

Ook al heb ik veel om handen, toch dwarrelen al enige tijd ideeën over blauwe bloemen door mijn hoofd. Die blauwe bloemen zag ik bij de Meet & Greet in maart dan ook direct voor me in de cirkelvorm. Gesjabloneerde blauwe bloemen. Want het sjabloneren blijft voor mij een heerlijke techniek, werken met verf op stof. Eerst teken ik zelf sjablonen van blauwe bloemen als de viool, de hortensia, het blauwe druifje, de korenbloem. Ik sjabloneer op borduurlinnen, want ik wil de bloem aanvullen met borduur- en quiltsteken. Mijn start is gemaakt met ‘Blauwe Bloemen’. Zelf een sjabloon maken kan door de omtrek van een bloem van een foto over te trekken. Leg deze tekening op een donker vel. Zo kun je zien wat er gebeurt als je er delen uit snijdt. Zelf tekenen kan natuurlijk ook. Op de foto zie je hoe dit werkt. Het resultaat hou ik nog even voor mijzelf. Over ’Blauwe Bloemen’ later meer.

 

 

In Winterswijk bij de Quilt Cottage kom ik al lang. Daar kwam de lap blauw/paarse violen ook vandaan. Op zoek naar meer viooltjesstof vond ik viooltjesstof van Kaffe Fasset. Die moest ik kopen. In mijn lievelingskleur! In een tasje liggen ze te wachten op… een volgend idee! Een keer een moderne quilt proberen, wie weet.

 

 


Joke van de Kracht

Bronnen:
Quiltersgildedag Meet & Greet Traditioneel, maart 2023.
Passe Partout maken: Ontwerp en werkbeschrijving Jacqueline Wouters Patchwork en Quilten
Creatief sjabloneren, door Jeanette Evers. Tirion 1993.
Patronen voor quilten en sjabloneren. Maud von Bergh- Arnoldus. Cantecleer 1994.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *