Een vrijwilliger in de schijnwerpers – Gemma

Onze vrijwilligers

We zijn heel blij met onze ongeveer 70 vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten voor het Quiltersgilde! Maar wie zijn dat eigenlijk? Wat doen ze? En wat houdt hen bezig, met name op het gebied van quilten? Zo ontstond een wens om onze vrijwilligers af en toe eens in de schijnwerpers te zetten. Daarom zijn we vier maanden geleden begonnen met een nieuw thema, namelijk: “een vrijwilliger in de schijnwerpers”. Hier kun je vorige afleveringen vinden:

1) Inge Schoonderwoerd

2) Ineke Scheepbouwer

3) Elfriede Grooten

4) Dyonne van de Watering

5) Jacqueline Verhoef

Jacqueline heeft het stokje doorgegeven aan:

Gemma Versluys

We hebben Gemma een aantal vragen voorgelegd over haar functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde en over haarzelf als quilter. Tot slot hebben we Gemma ook gevraagd aan wie zij het stokje wil doorgeven.

 

 

De functie(s) bij het Quiltersgilde

We beginnen met een aantal vragen over het vrijwilligerswerk dat Gemma doet voor het Quiltersgilde.

 

Wat is je functie als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

Mijn functie bij het Quiltersgilde is medewerkster redactie Quiltnieuws.

 

Hoe ben je terecht gekomen als vrijwilliger bij het Quiltersgilde?

In Quiltnieuws van maart 2011 zag ik een oproep voor een nieuwe medewerkster voor de redactie. Dat leek me best leuk, maar ik had niet het lef om te reageren. In het nummer van juni 2011 stond opnieuw de oproep. Omdat ook toen al het Quiltersgilde en dus ook Quiltnieuws me na aan het hart lag, heb ik gereageerd. Ik moest in Nijkerk ‘op sollicitatie’. Samen met Gerda de Jong werd ik aangenomen.

 

Kun je iets vertellen over de activiteiten die je doet voor het Quiltersgilde?

Samen met de andere redactieleden zorgen wij ervoor dat ieder kwartaal weer een inspirerend Quiltnieuws op de mat van onze leden valt. Dat is steeds weer een leuke uitdaging. Ik ga voor een interview naar een enthousiast lid om een Portret te schrijven, ik bezoek tentoonstellingen om een verslag te maken en ik ontwerp, beschrijf en maak quilts zodat leden die kunnen namaken. Het komt ook voor dat ik assisteer op een tentoonstelling van het Quiltersgilde of een activiteit waar het Quiltersgilde te gast is.

 

Wat vind jij het leukste aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het leukste van mijn vrijwilligerswerk is de goede samenwerking tussen en de gezelligheid van de redactieleden en natuurlijk is het leuk om de leden een mooi blad te bezorgen. Verder vind ik de mooie reacties van leden erg fijn en ik vind het leuk als ik op bijvoorbeeld Facebook of op een tentoonstelling zie dat ik leden geïnspireerd heb met mijn ontwerpen.

 

Wat vind jij het minst leuke aspect van jouw vrijwilligerswerk?

Het minst leuke van mijn vrijwilligerswerk is dat er een tijdsdruk achter staat. Geruime tijd voordat Quiltnieuws bij de leden bezorgd wordt, moeten wij al klaar zijn met de kopij en dat bezorgt mij nogal eens wat slapeloze uurtjes.

Gemma als quilter

We hebben ook een aantal vragen gesteld over de quilts die Gemma zelf maakt en over haar passies op quiltgebied.

 

 

Heb je een favoriete quilter?

Het werk van de Zwitserse Ursula Kern spreekt mij erg aan. Ik wil graag ooit een quilt maken naar haar techniek maar wel naar een ontwerp van mijzelf.

 

Wat is je favoriete quiltboek?

Ik heb veel quiltboeken die ik regelmatig inkijk, maar het boek Thinking outside the Box van Sandi Cummings pak ik vaak uit mijn boekenkast om er in te neuzen.

 

Passen de quilts die je zelf maakt binnen een bepaald genre? Welk genre?

Andere quilters herkennen vaak mijn quilts. Ik werk graag met hele kleine stukjes stof en met veel kleur. Ik werk redelijk traditioneel maar ik geef wel graag mijn eigen draai aan het ontwerp van mijn quilts. Ik werk voornamelijk op de machine.

 

Aan hoeveel projecten werk je tegelijkertijd?

Veel, te veel.

 

Wat is je favoriete zelfgemaakte quilt? Kun je daar iets meer over vertellen?

In Quiltnieuws van juni 2021 staat een artikel over mijn favoriete quilt. Verder ben ik ook content met mijn vierkante quilt die ik gemaakt heb met een speciale snijtechniek (zie foto links onder). Ik ben gewend erg precies te werken maar bij deze quilt was de uitdaging alles min of meer schots en scheef te maken. Dat was best wel een uitdaging voor mij. Bij de langwerpige quilt vind ik het leuk dat ik daarbij destijds een andere kleurkeuze gemaakt heb dan wat ik meestal doe (foto rechts onder).

 

 

Welke quilt ben je op dit moment aan het maken? Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik heb aardig wat tops liggen die nog afgewerkt moeten worden. Dat vind ik het minst leuke klusje. De top met de gekleurde molentjes moet ik nog dubbelen en de quilt met de cirkel in het midden ben ik aan het quilten.

 

 

Wat vind je het leukst om te doen als het om patchwork/quilten gaat?

Het leukste vind ik de stofjes uitzoeken en de laatste steek. Ik vind het zien groeien van het werkstuk ook erg leuk.

 

Als je onbeperkt tijd en geld zou hebben, wat zou je dan het liefste willen doen of willen maken als het om patchwork en quilt gaat?

Ik heb ooit eens gelezen dat er een quiltrondvaart langs Alaska gaat. Het lijkt me geweldig daar eens aan mee te doen.

 

Wat zijn we vergeten te vragen? Wat zou je ons nog willen laten weten?

Ik hoop dat het Quiltersgilde nog vele jaren onze hobby kan promoten en ondersteunen door de diverse activiteiten, waaronder natuurlijk de uitgave van Quiltnieuws. Ik hoop nog lang lid van de redactie te kunnen blijven.

 

Aan welke vrijwilliger wil jij het stokje doorgeven?

Sylvia, ik geeft het stokje graag door aan jou.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.