Van Tekst naar Textiel… doe je mee?

Heb je er zin in om samen met een quiltvriendin aan dit project mee te doen? Het gaat begin oktober 2023 online van start. Of wil je toch net even iets meer weten voordat je je aanmeldt? Dat kan. Een groep quiltsters heeft zich tijdens de Meet & Greet in maart 2022 opgegeven voor de pilot om de werkwijze uit te proberen. Al hun ervaringen met de pilot zijn verwerkt en zo is het project “van Tekst naar Textiel” ontstaan.

 


In deze blog lees je hun persoonlijke ervaringen. Zodat je een beeld krijgt van de uitdagingen die je aangaat als je besluit mee te doen. Aan dit project werk je overigens niet alleen, maar samen met een bekende of onbekende quiltster.

Ontwerpen met een persoonlijke tekst als inspiratie

Het startpunt is de tekst die je wilt verwerken. Jij hebt er een beeld bij. Je vindt de tekst de moeite waard om uit te werken. Misschien is dat al lang je wens.

“Om een tekst uit te zoeken waaruit je kan gaan werken is best lastig…Toen ik deze tekst tegen kwam, klikte er iets… Dan moet je aan je quiltmaatje uitleggen waarom deze tekst… Best lastig, omdat ik beter in beeld ben dan in woord.”

“Ik voelde binding met de dichteres door onze beroepen. Haar gedichten zijn fraai in het verwoorden van beelden uit de natuur. De kracht van de beelden maakte grote indruk op mij.”

“Ik ben iemand die van taal houdt.”

 


Samen, niet alleen. Jij en ik.

Je hebt gedurende de ontwerpperiode iemand waar je een beroep op kunt doen. Die met je meekijkt, met je nadenkt, je adviseert en die je je keuzes laat maken. Door de vragen van de ander word je je bewust van je eigen keuzes. Samen maak je afspraken over de ruimte die je elkaar laat. Het is duidelijk dat je elkaar echt nodig hebt. De steun, de feedback. Lees maar!

“Het was moeilijk om een goede manier te vinden om met je ‘maatje’ over je ontwerp te praten.”

‘Ik keek bij elke nieuwe stap uit naar wat ‘mijn maatje’ van mijn reactie vond. En wat zij had geantwoord op de gestelde vragen.”

“Het was leerzaam om vanuit een ander perspectief te starten, maar vooral het samenwerken met mijn quiltmaatje vond ik erg leuk.”

“Het was verrassend te zien wat mijn tekst opriep bij mijn maatje. Ik heb mede door haar feedback ook dingen aangepast en adviezen overgenomen”.

 


Structuur en iteratief

Een ontwerpproces is veelomvattend. Veelal werk je intuïtief. Je pakt je eigen kleuren, materialen, structuren of technieken. Je zet een stap vooruit, maar doet soms twee stappen terug. Dit project werkt stap voor stap, gestructureerd, vanuit eerst verwoorden naar je maatje, dan doen. Dit is heel wisselend ervaren.

“Wat me aansprak was het proces van wekelijks opeenvolgende stappen die je samen met je maatje moest doorlopen.”

“Ik merkte dat het goed was om langer na te denken over wat de tekst bij mij opriep, welke kleuren en materialen, zonder meteen praktisch aan de gang te gaan met de quilt zelf.”

“De weken daarna (na het kiezen van de tekst) ga je vragen beantwoorden over het gevoel dat je wilt meegeven in je quilt, hoe je de kleuren gaat uitzoeken en de materialen gaat bepalen. Je legt aan je quiltmaatje uit waarom je bepaalde keuzes maakt en door dat op papier te zetten, krijgt je ontwerpproces een langzamer en andere ontwikkeling.”

Proces en resultaat

Invloeden van tijd, materiaal weglaten en invloed van je quiltmaatje toelaten is een heel proces. Je vertrouwde manier van werken loslaten en een stap voor stap manier volgen die door iemand anders bedacht is, heeft invloed op je. Al deze net iets andere processen roepen reacties op.

“Ik voelde ongemak bij het strikt volgen van de stappen uit de pilot. Dat ongemak verdween toen ik bedacht dat de informatie niet bedoeld was als letterlijke instructie, maar als inspiratie en om naar eigen inzicht te gebruiken.”

“De vorm van samenwerken, met mails en feedback geven en krijgen was heel prettig en zette aan tot nieuwe inzichten en ideeën. …. Over het uiteindelijke resultaat ben ik tevreden.”

“Dit werk zou ik niet gemaakt hebben zonder de pilot … Ik ben tevreden. Ik heb enkele ideeën uitgeprobeerd die al lang in mijn hoofd hingen en ik heb ervan geleerd voor een volgende keer.”

Voorproefje

Een voorproefje van enkele resultaten laten we hier zien in een detail rechtsonder van drie quilts. De hele quilt is te zien op de Algemene Tentoonstelling.

 


OOK MEEDOEN?

Tijdens de Algemene tentoonstelling van 23 tot en met 26 augustus 2023 in Nijkerk kun je meer informatie krijgen over opgave, start, duur en werkwijze. Elke dag zijn er twee of drie quiltsters waarmee je in gesprek kunt. Je hiervoor opgeven kan, alleen of direct samen met een quiltvriendin, vanaf 23 augustus online via de site van het Quiltersgilde.

Tot ziens in Nijkerk!

Liesbeth Wessels en Joke van de Kracht

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *