‘Leeuw van Juda’, deel 2

Het eerste deel van dit blogbericht kun je HIER vinden.

De Pdf van dit blogbericht kun je HIER vinden.

Achtergrond

Het leuke van EQ8 vind ik dat je ook met allerlei stofjes (voor de achtergrond) kunt experimenteren. Elke variatie kun je opslaan en met elkaar vergelijken. Op deze manier zag ik dat een lichte achtergrond met weinig variatie de kop van de leeuw meer naar voren liet komen. Ik wilde wel blauw (lucht) aan de bovenkant en groen (aarde) aan de onderkant.

 

Hebreeuwse tekst

De leeuw komt op de werkkamer van mijn man. Hij bedacht om de tekst ‘leeuw van Juda’ in het Hebreeuws er onder te zetten. (Wel grappig ik had onder deze naam het patroon opgeslagen.) Opnieuw was EQ8 handig en heb ik de letters daarin getekend. Vroeger zou ik dit op ruitjespapier getekend hebben.

Ik heb de letters op theezakjes papier overgenomen net zoals het patroon op de vlieseline. Alleen nu niet strijken maar stukje voor stukje de stof opnaaien volgens de Foundation Paper Piecing (FPP) methode. Deze FFP is bekend of op te zoeken en beschrijf ik verder niet. Ik vond het wel spannend of de vlieseline en het theezakjes papier een ander effect bij elkaar zou geven. Dit ging prima.

 

 

Schilderijlijst

De leeuw werd een schilderij met een lijst. Ook nu was EQ8 behulpzaam. Ik kan allerlei borders in verschillende breedtes toevoegen, opslaan en vergelijken. Zo kwam ik tot 3 borders in verschillende breedte: 1, 2, en 3 cm.

 

Schilderijlijst? Daarom wilde ik schuine hoeken.

Ik heb de stroken recht van draad uitgesneden. Dit kan prima met rechte kanten. Scheelt heel wat stof. Met potlood en liniaal heb ik op de stroken de cm’s afgetekend. Met kleine steekjes aan elkaar genaaid. Kleine steekjes helpt om rechte naden te naaien.

Schilderijlijst? Ik wilde daarom geen bies om het af te werken? Hoe dan wel?

Ik bedacht dat de laatste border breder moest zijn, zodat ik deze als ‘afwerkbies’ op de achterkant kan vastzomen. Stroken van 6 cm  (7 cm met naad snijden). Op de achterkant moest de schuine kant doorlopen. Hoe dan? Aan de voorkant moet de schuine kant naar buiten lopen en op de achterkant naar binnen lopen. Voor ik dit goed door had, heb ik wat stof versneden. Precies na 3 cm (3,5 met naad) de stof gestreken.

Voor de zekerheid had ik de ‘afwerkbies’ met de lockmachine afgewerkt. Hij moest nog een poosje mee en echt niet rafelen.

De 2e hindernis opgelost en de voorkant klaar!

 

 

Reliëf in de leeuw

Ik wilde de leeuwenkop nog meer tot uitdrukking laten komen. Met applicaties leerde ik dat je door middel van vulling meer effect kunt geven. Hier bleef ik wat op spinnen en paste het volgende toe met de vulling:

de neus: 4 lagen, de snuit: 3 lagen, de cirkel met oren: 2 lagen en de rest 1 laag.

Ik nam de neus, snuit en cirkel met oren op een wit vel papier over. Ik knipte de 3 onderdelen iets binnen de lijntjes uit de vulling. Ik naaide de eerste 3 lagen met grote steken op elkaar. Ik zette dit op de naden op de achterkant van ‘de cirkel met de oren’ vast.

 

 

De echte vulling en de stof voor de achterkant knipte ik op precies de juiste grootte uit fiberfill en stof. Ik speldde dit zorgvuldig op de achterkant van de leeuw vast. Eerst reeg ik de buitenkant op elkaar. Ik speldde de rest en reeg de lagen ook op elkaar.

Het was spannend. Ik bekeek het resultaat en was blij verheugd.

 

 

Doorpitten is versterken

Dit kun je op veel manieren doen. Met afbeeldingen houd ik ervan dat het doorpitten de afbeelding versterkt en niet de aandacht trekt.

Ik heb de ogen door alle lagen heen gequilt om ze wat dieper te laten liggen. De neus heb ik oppervlakkig door gepit en de snuit iets dieper door gepit. De cirkels om de oren zijn wel door en door gequilt. Bij de manen was het doel dat ze wat meer op de achtergrond bleven.

De achtergrond stof heb ik op de ‘stralen doorgepit’ en bij de letters de stralen laten doorlopen. De leeuw gaat hierdoor ook meer ‘spreken’. De lijst heb ik niet gequilt, want het moest één lijst blijven.

 

Ophangstrook, label en zomen

Van de achterkant stof heb ik een strook van 6 cm gesneden; 4 cm smaller dan de breedte van het schilderij. Aan de zijkanten en onderkant een zoompje. De bovenkant op de bovenkant van de quilt vastgenaaid met overhandse steek. Aan de onderkant vast gezoomd op de quilt.

Het label heb ik met de hand geborduurd, omdat de rest ook met de hand gemaakt is. Deze op de rechter onderhoek op de quilt vastgenaaid.

De schuine stroken van de afwerkbies heb ik deels aan elkaar genaaid en omgevouwen. De Lock strook heb ik weggevouwen en vast gezoomd op de achterkant.

 

 

Schilderijlijst dikker maken

Ik wilde heel graag de schilderijlijst goed nabootsen. Ik vond de buitenranden nog wat slapjes. Hoe kon ik dit verstevigen? Een stevige draad, latje? Hoe dan? Mijn man zaagde een latje voor de onderkant. Ik haalde de zoom een stukje los en stak het er in. Dit was het effect wat ik zocht. Vier latjes gezaagd. De verticale latjes rusten op de horizontale latjes. Ze zitten niet aan elkaar vast. Nu kan ik de quilt in een driehoek vouwen als ik hem mee wil nemen.

Een 5e latje kwam met gaatjes in de tunnel bovenin. Spijkers in de muur en ‘De Leeuw van Juda’ hangt.  Mijn man wilde hem zo ophangen dat hij met de online vergaderingen goed in beeld is.

 

Ik sta vol verwondering, verbazing en grote bewondering, trots en met grote voldoening naar mijn eigen werk te kijken en denk: ‘Heb ik dit echt zelf gedaan?’

 

 

Gré van Schuylenburg

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.