Tot ziens in Alkmaar – 3, de logistiek

Logistiek en de tentoonstellingsquilts

Vorige week kon je lezen hoe de selectie van de quilts  in zijn werk gaat door de selectiecommissie. De leden waarvan een quilt is geselecteerd is hebben in mei bericht gehad met een uitgebreide instructie hoe en waar die quilt ingeleverd dient te worden. Omdat de leden over het hele land verspreid wonen is het logistiek een hele klus om de quilts van huis tot de tentoonstelling te vervoeren en natuurlijk ook weer retour naar de maker.

Deze logistiek operatie wordt door Marjon Hoftijzer-Boer en Maria Teeuwe-Holtslag gecoördineerd.  De eigenaren van de geselecteerde quilts geven aan op welke adres in hun regio zij de quilt willen inleveren. Dit jaar zijn er 24 adressen waar een vrijwilligster van het Quiltersgilde de quilt in ontvangst neemt.
De quilts worden naar het inleveradres gebracht en vandaar gaan ze als een soort treintje, daarom de naam QUILTSEXPRESSE, naar Nijkerk. Je levert je quilt in bij adres A, deze neemt de quilts mee naar adres B, die neemt de quilts van A en B naar C en uiteindelijk komen ze allemaal in Nijkerk. Vanaf Nijkerk worden ze met de vrachtauto naar Alkmaar gebracht.”

de opbouw 33ste Algemene Tentoonstelling 3

Alle quilts worden gesorteerd in secties

wat moet er allemaal mee naar Alkmaar ?


Het vervoer naar Alkmaar gebeurt allemaal in een ochtend. Zodra de vrachtwagen bij de kerk aankomt staan de vrijwilligers in de startblokken om de quilts uit te laden. In die vrachtwagen zitten ook de benodigde trappen en ladders, ophangsystemen etc. etc.

Quiltexpresse

Quiltexpresse

 

Tunnel en hoes

Het verzamelen en vervoeren van quilts voor een tentoonstelling is dus een hele onderneming. Voor grotere quilts (o.a. voor de jaarlijkse Algemene Tentoonstelling) hebben wij een handleiding opgesteld voor het maken van een tunnel en een hoes. Hiermee kan de quilt op een goede manier worden opgehangen, en veilig worden vervoerd.

tunnel, lat met schroefoog, quilt goed ophangen

tunnel, lat met schroefoog

hoes met etiket

hoes met etiket

Als de tunnel 10 cm breed is, past er een stevige lat in. Met de juiste oogjes aan de lat blijven de ophanghaken er goed in zitten en als de hoes een gladde binnenzijde heeft, kan de quilt zonder vouwen makkelijk in en uit de hoes gehaald worden.

Voor heel grote quilts (groter dan 200 cm breed) hoeft geen lat meegestuurd te worden. De quilt kan opgevouwen worden in een soort kussensloop. Zie hiervoor ook de bijgaande handleiding, met een instructie a.h.v. foto’s.

Soms kun je opzien tegen het maken van een tunnel en hoes, maar het is voor de mensen die de tentoonstelling inrichten heel fijn als de quilts op de juiste wijze ingestuurd worden. Zo kunnen we snel werken en, minstens zo belangrijk, de quilts op een veilige en nette manier vervoeren.

afsluiter

Slim idee

Heb je nog een hoes liggen? Die misschien te lang is, dan kun je het te lange stuk omslaan en vastzetten met veiligheidsspelden. Zorg er ook voor dat het koordje niet te lang is, dan dan blijft niemand erin haken bij het uitladen van de vracht.
Succes met het maken!Regels inzending ATT_ tunnel, lat en schroefoog

Hoes voor quilt tot 2 meter

Hoes maken quilts groter dan 2 mtr

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.