Wat weet jij van vlaggetjesdag?

Bovenstaande vraag werd gesteld in het spelprogramma van de ‘De Slimste mens’ en het duurde even voor het lampje bij de kandidaat ging branden en hij de haringvangst en Scheveningen noemde.

Quiltersgilde vlaggetjesdag

Maar weet u dat ook het Quiltersgilde vlaggetjesdagen heeft? In het laatste Quiltnieuws (blad van QG) staat een oproepje om vlaggetjes te maken voor de Algemene Tentoonstelling in augustus ’23 in Nijkerk. En hoewel  ik erbij was toen het plan geopperd werd dacht ik wel, ‘ja weer vlaggen, is er niet iets originelers te bedenken’.

Vlaggen markeren: geven aan dat er iets is, een feest, een bekend punt, dat je bij elkaar hoort als groep of land. Vlaggen geven een signaal af. Het idee achter de oproep van het Quiltersgilde is dat  wij inderdaad willen markeren. Dat er een feest is in Hart van Holland!  Dat wij als quilters samen één grote landelijke groep vormen. En dat heel Nijkerk mag weten dat het Quiltersgilde 40 jaar bestaat met een kantoor in de Gildenstraat in Nijkerk. Dat vraagt om heel veel vlaggetjes.

Inspiratie

Dus toch maar aan de slag. Geïnspireerd door de Steekproeverij met haar proefjes en al wat ik weer tegenkwam in de kast (kan toch moeilijk iets zomaar wegdoen) raakte ik weer op dreef. Hoe leuk zou het zijn als wij allemaal wat van onze restjes stof en proefjes verwerken tot een vlaggetje? Hoe leuk zou het zijn als heel Nijkerk straks kan zien wat de vele mogelijkheden/technieken van  patchwork en quilten zijn? Dat ieder op persoonlijke wijze invulling geeft aan werken met textiel en dit wel of niet combineert met andere materialen?

Hoe leuk zou het zijn als de geschiedenis van het quilten straks op straat in Nijkerk hangt! Van mooie traditionele quiltvlaggetjes tot vlaggen richting modern- en artquilten, van heldere patronen tot vrijer werk. En wil je één keer een techniek, steek of wat dan ook uitproberen, dan is dit toch een mooie manier!

Gewoon meedoen

Ik ben gestart met het maken van de mal voor de vlag  en gebruik dit om de maat te checken bij de proeflapjes enz.  van wat ik nog had liggen. Zo kon ik twee traditionele blokken diagonaal gebruiken. Het proeflapje van boro/shashiko paste net, wat restjes van crazy patchwork verwerken, lekker simpel reepjes opnaaien op ondergrond en los gaan met geverfde lapjes op de naaimachine. De vlaggen waar ik tevreden over was heb ik op maat gesneden en met een rolzoompje op de lockmachine afgewerkt. Aan de bovenkant is een tunneltje gestikt waar de lijn straks doorheen gaat.

Vlaggetjesdagen in Nijkerk? Ja, doen!  En met heel veel vlaggen wandelen wij in augustus zo langs alle vlaggen Hart van Holland binnen.

Meer informatie over de maat en opsturen vind je via deze link.

De vlaggen mogen ook afgegeven worden bij de stand van het Quilterssgilde tijdens de handwerkbeurs in Zwolle (9-12 februari) of de patchwork en quiltdagen in Rijswijk (13 t/m 15 april).

Met vriendelijke groet,  Cora Piena

1 antwoord
 1. Marga Pieper zegt:

  Hoi Cora, leuk gedaan, vlaggetjes maken is ook erg leuk en best wel gauw klaar.
  Dank je wel voor de tip om ze ook in Rijswijk in te leveren.
  Maak ik er nog een paar, zo inleveren scheelt een hoop aan porto kosten.
  Groetjes,
  Marga

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *