Gastvrijheid – Mag ik dan bij jou?

 

We kennen allemaal dat liedje van Claudia de Breij die zingt over moeilijke gebeurtenissen en de troost die je dan bij iemand anders zoekt. Het gaat over oorlog, clubjes waar je niet bij wilt horen, en over als je iemand moet zijn die je niet wilt zijn. En de vraag is dan: mag ik bij je schuilen als het nergens anders kan?

Het gaat over gastvrijheid, elkaar opnemen als gast en goed voor elkaar zorgen.

En hiermee komen we bij een nieuw aspect van ons wedstrijdthema Gastvrijheid. Het gaat over de hoop op een gastvrije ontvangst, de noodzaak om een beroep te doen op de gastvrijheid van iemand anders omdat er geen behoorlijk thuis meer is. Je begrijpt het vast al: het gaat over mensen die hun eigen land hebben moeten ontvluchten en hopen op een warme ontvangst bij ons.

Veel mensen hebben een duidelijk gevoel over vluchtelingen. Regelmatig verschijnen vluchtelingen ook in het nieuws: de bootjes op de middellandse zee die de overkant niet halen, de ellende bij de grens van Polen en Wit-Rusland in de winterse kou van vorig jaar, de hartverwarmende initiatieven van mensen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Recent nog de beelden uit Ter Apel. De plaatsvervangende schaamte die ik heb als ik zie hoe ongastvrij mensen daar zijn ontvangen zou kunnen leiden tot mijn grootste en beste quilt!

Het is niet zo gemakkelijk om dergelijke indringende beelden te vangen in een quilt.  Maar er zijn er al een paar gemaakt en die kunnen je misschien inspireren. Dit is bijvoorbeeld een werk van Mirjam van der Linden getiteld: Vluchtelingen op een boot. Het is gemaakt van onder meer gerecyclede spijkerbroeken, hout en borduurgaren. De sfeer die ze oproept met al die op elkaar gepakte mensen in een heel donkere nacht! Zo moet het er echt aan toe gaan. Mogen ze bij ons?

vluchtelingen op een boot

Mirjam van der Linde

 

Een ander schrijnend beeld werd door Janine Franssen op textiel gezet. Het werk heet: Lost. Ze zegt erover: “Het idee achter dit werk was, dat een vluchteling deze jas heeft achtergelaten nadat hij/zij op het strand kwam. De reis duurde lang. Daarom heeft de vluchteling de jas moeten verstellen en heeft daarbij gebruik gemaakt van kranten. De kranten en de manier waarop de jas is gemaakt geeft de ellende en de armoede van de lange reis aan.”

Lost

Janine Franssen

 

Als je goed kijkt zie je nog schoenafdrukken in het zand. Ik hoop dat ook hij/zij iemand heeft gevonden waarbij hij/zij mocht.

Natuurlijk kun je ook hele blije onderwerpen bedenken bij de vluchtelingen. Waar mensen goed terecht kwamen en een nieuw leven hebben kunnen opbouwen, waar mensen terug konden gaan omdat de situatie in hun land weer veel veiliger werd, waar goede relaties ontstonden tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ Nederlanders. Ik heb er nog geen quilts over gevonden. De ellende was misschien vaker nieuws dan waar het wel een goede afloop kreeg.

Tijd voor een mooie quilt daarover?

 

Pieternel Hol

 

Dit is het zesde inspiratieblogbericht over het wedstrijdthema “Gastvrijheid”. Ze zijn allemaal nog terug te lezen.

Het eerste bericht kun je hier lezen: Een nieuwe wedstrijd! Doe je mee?

Het tweede bericht staat hier: Gastvrijheid, meer dan samen een kopje thee drinken?

Nummer drie is: Welkom!

En de vierde is:  Gastvrijheid – een bron van inspiratie voor de traditionele quilter

Nummer vijf :Als ik “Gastvrijheid” hoor is het eerste wat bij mij op komt……..een voordeur

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *