quilt-met-feed-sack-scraps

Feedsacks met een print

Tentoonstelling in het TRC in Leiden

Quilters kennen ze wel, feedsackquilts. Lappendekens gemaakt van zakken die bedoeld waren voor het verpakken van etenswaren, vaak meel, rijst e.d.
Het TRC [Textile Research Centre] in Leiden organiseert vanaf 15 januari 2018 een tentoonstelling over feedsacks met een print:
‘How cotton bags clothed and warmed Americans during the Depression and later’.

feedsacks

Het verhaal achter de tentoonstelling

Het idee voor de tentoonstelling kwam naar aanleiding van een gift van 35 feedsacks gemaakt van bedrukte katoen. De zakken vertegenwoordigen een tijd van zuinigheid en vlijt, vrouwelijke vindingrijkheid, duurzaamheid, zuinigheid maar ook economisch en commercieel inzicht in de periode vanaf de jaren 1920 tot en met de zestiger jaren.
Het is een verhaal waard om verteld te worden en nauwelijks bekend buiten de Verenigde Staten.

voorbeeld van een feedasack

Door schaarste waren mensen geneigd om inventief om te gaan met beschikbare middelen. De bedrukte, stoffen van de feedsacks werden gebruikt voor velerlei doelen. Kleding en zaken als slopen, lakens, gordijnen, tafelkleden en knijperzakken werden gemaakt van de katoentjes. Handelaren speelden erop in door mooie verpakkingen te produceren in de hoop dat daarmee hun producten beter zouden verkopen.

stofjes feedsacks

De tentoonstelling in het TRC bevat voorbeelden van feedsacks maar ook van kleding, speelgoed, gordijnen, tassen enz. die daarvan gemaakt zijn. Daarnaast zal er een aantal beddenquilts te zien zijn waain het creatieve gebruik van de feedsacks en stofresten [scraps] zichtbaar wordt.
Maar er is meer aan dit verhaal. Tijdens de Eerste Wereldoorlog [1914 – 1918] stuurden Amerikaanse en Canadese bedrijven meel in bedrukte meelzakken naar Nederland. Ons land was neutraal en werd geacht de voedingswaren te distribueren in het door oorlog verscheurde België en verder.

Veel van de zakken werden later door lokale mensen geborduurd en terug gestuurd naar Amerika als souvenirs, giften om te bedanken en verkocht op veilingen om geld in te zamelen voor meer meel om naar Europa te sturen.
De zakken hadden vaak vaderlandslievende teksten en hoopvolle teksten in verschillende talen. Op de tentoonstelling worden voorbeelden van in België geborduurde zakken en de verhalen erachter, tentoon gesteld.

Programma

quilt-met-feed-sack-scraps

Van dinsdag 30 januari tot en met zaterdag 3 februari is er een speciaal programma met lezingen, workshops en rondleidingen.Kijk voor meer informatie in onze agenda voor januari 2018

Inge van Koningsveld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *