custom quilten

Een naam voor mijn longarm

Een longarm machine


Sinds februari dit jaar ben ik de trotse eigenaresse van een Gammill Statler longarm machine. Deze machine is ongeveer 4 meter lang en iets meer dan een meter breed dus we moesten wel even schuiven met wat spullen om er een mooi plekje voor vrij te maken.

Er bestaan heel veel verschillende soorten en merken longarm machines. De Gammill Statler is computer-gestuurd en deze heeft zo’n 8000 verschillende patronen die hij kan quilten. Voor sommige mensen klinkt dit als een eenvoudige manier om een quilt door te quilten. “Als de machine alles voor je doet, wat kan je dan zelf nog doen…” Nou, héél veel daar zijn we ondertussen wel achter!

de Longarm

 

Naast het onder de knie krijgen van de machine zelf, zit er een hele computer aan vast die aangestuurd moet worden. We werken met z’n tweeën met deze machine; samen weten we altijd meer.

 

 

 

Proefdraaien


De eerste weken hebben we heel veel proefstukken gemaakt met verschillende overall patronen. Maar het viel nog niet mee om alles kloppend te krijgen. Dan weer was de spanning van het garen niet goed, dan weer hadden we een mooi patroon dat we vervolgens niet compleet op de quilt konden krijgen. Alle begin is moeilijk en dat geldt hier absoluut ook! We hebben eerst les gehad van de vorige eigenaresse en gelukkig konden we heel veel YouTube filmpjes vinden die bepaalde problemen behandelden.

Aangezien de computer de laatste jaren geen update meer had gehad, besloten we om de nieuwste update te doen. Oeps! Na heel lang wachten tot alles gedownload was op de computer, bleek opeens dat de computer geen connectie meer kon maken met het naaigedeelte van de machine. Wat we ook probeerden, de naaimachine reageerde niet meer op de opdrachten die de computer probeerde te geven. We konden ook niet meer terug naar de oude versie, dus even grote paniek!

Gelukkig zit er in Engeland een leverancier die ons een kabeltje kon toesturen waarmee we de naaimachine konden resetten zodat die weer begreep wat de computer wilde.

We gingen verder met proefstukken maken en ondertussen begonnen de eerste aanvragen voor het doorquilten binnen te komen. Dat was tóch nog even te spannend om voor klanten te doen…

 

 

De eerste opdracht voor een goed doel

Begin mei hadden we voldoende vertrouwen om voor een bekende klant 2 quilts door te quilten voor een goed doel. Wat een geweldig gevoel om van een top een prachtige quilt te mogen maken! Met onze neuzen bovenop iedere steek die de machine deed, zagen we dat het goed ging! Waar het in het begin spannend was als bijvoorbeeld het spoeltje leeg was en er een draad aangehecht moest worden, draaien we daar nu onze hand niet meer voor om. Er volgden meer quilts voor klanten, fijn om dat vertrouwen te krijgen.

Quilten op verzoek: custom quilten


De overall patronen zijn niet voor iedere quilt geschikt. Nu kwamen we toe aan de volgende grote stap: custom quilting. Helen is 2 dagen op cursus geweest in Engeland waar ze les kreeg van een “certified teacher” van Gammill. Ze heeft daar alles geleerd voor wat betreft op maat quilten van quilts. Deze machine kan echt alles, als je maar weet hoe je het op de computer kan aangeven! Na terugkomst van haar workshop mocht ze voor een klant een quilt doorquilten met verschillende verenpatronen, alles op maat voor deze quilt: prachtig!

 

 

Tijdens het doorquilten van deze quilt hadden we toch nog even een kleine tegenslag. Er bleek iets fout te zijn met de computer die de naaimachine aanstuurt, de voeding was stuk.. Gelukkig was het na een paar dagen opgelost met een nieuwe voeding voor de computer. Maar toch weer even stress!

 

Veel Amerikaanse eigenaars van longarmmachines geven deze een naam. Ook wij hebben inmiddels een naam gegeven aan onze machine. Aangezien deze machine af en toe toch een beetje eigenzinnig is, hebben we haar de naam “Nanja” gegeven. Naast dat het opstandig betekent, betekent het ook wagend en dapper; precies zoals ze is!

Inmiddels heeft ze een onderhoudsbeurt gehad en draait ze als een zonnetje. We hebben er het volste vertrouwen in dat ze dapper haar werk voor ons zal blijven doen!

Marlies Janssen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *