Lebuïniskerk Deventer

Op weg naar Deventer 7

Quilten Speciaal 14 en Artquilten

Dit jaar zijn er onder één dak  in de Lebuïnuskerk in Deventer diverse quilttentoonstellingen met andere woorden: voor ieder wat wils!

  • Algemene Tentoonstelling van Patchwork en Quilts met ruim 200 geselecteerde quilts van de leden van het Quiltersgilde.
  • Thema-quilts: vlieg met mij mee
  • Quilts van de  3 leden van selectiecommissie:   Hannie de Beer, Caroline Hamaker en Janneke de Vries-Bodzinga.
  • Jubileumquiltjes (eveneens op 2 andere locaties)
  • Textiele werkstukken van Quilten Speciaal 14 ; eindpresentatie van de tweejarige cursus

Het totale programma in Deventer is HIER te bekijken.

Textiele werkstukken van Quilten Speciaal 14; eindpresentatie van de tweejarige cursus

Quilten Speciaal van het Quiltersgilde, heeft als doel ambitieuze quilters te stimuleren tot het ontwikkelen van een eigentijdse vormgeving in de lijn van art-quilts.
In 16 maandelijkse lessen hebben de cursisten zich laten inspireren door docenten uit verschillende kunstdisciplines. Als afsluiting van de cursus hebben de cursisten een eindwerkstuk gemaakt, dat tijdens de Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde 2018 in de Grote Kerk in Deventer, geëxposeerd wordt.

Er is gewerkt rond centrale thema’s en diverse beeldaspecten. Hierbij wordt enerzijds de nadruk gelegd op het kijken naar en kennisnemen van kunstuitingen met een vergelijkbaar karakter; anderzijds worden werkstukken door de cursist vervaardigd, waarbij kennis wordt gemaakt met  diverse materialen. Het maken van een werkboek maakt onderdeel uit van het persoonlijk proces.

In Quiltnieuws zijn de afgelopen 2 jaar regelmatig artikelen gepubliceerd door Margriet Modderkolk waarin studenten van deze opleiding vertelden over wat zij (mee)maakten en hun bevindingen ten aanzien van de docenten, het geboden lesmateriaal en hun eigen ontwikkeling.

De cursisten van Quilten Speciaal 14 zijn Anke Bremmer, Jannie van Dijken, Tineke van Heuvelen, Hanni Lathouwers, Annemiek te Pas, Carry Schaap, Gerrie Schoonebeek, Hilda Wessels, Yvette Zaat, Karine van der Zon, Annabeth Olsthoorn en Lisette van Til.  Zij zullen je  verrassen met hun werkstukken.

De opleiding zal in de toekomst niet op dezelfde manier georganiseerd gaan worden. Binnen het bestuur van het Quiltersgilde wordt nagedacht over een vervolg. In de volgende Quiltnieuws is daar meer over te lezen.

ART QUILTEN  een onderdeel van het Quiltersgilde


Het Quiltersgilde wil het art-quilten meer op de kaart  zetten, want het Quiltersgilde wil er zijn voor alle leden, alle stromingen binnen het quilten.
Binnen onze vereniging zijn veel mensen bezig met het experimenteren met nieuwe materialen en een andere manieren van werken. Men gaat over de grenzen van het gewone patchen en quilten heen. Voor sommigen is dat een tijdelijk uitstapje, maar er is een groeiende groep quilters die er voor kiest zich hierin verder te ontwikkelen.
In de ruimte waar de expositie van de werkstukken van Quilten Speciaal 14 is ,op het zgn. KOOR van de kerk, worden elke dag demonstraties gegeven met diverse materialen om de mogelijkheden te laten zien van art quilten.
Heb je belangstelling ? Dan kun je je ter plekke inschrijven om met deze stroming binnen het quilten mee te doen.
In oktober komt er voor de groep belangstellenden een eerste bijeenkomst om samen verdere plannen te ontwikkelen.
Tot nu toe hebben zich  150 belangstellenden opgegeven.

detail quilt van Nienke Smit


Je bent van harte welkom als je bezig ben met art quilten, als je nieuwsgierig bent of als je deze richting op wilt gaan. Het bezoeken van de demonstraties en de Quilten Speciaal 14 tentoonstelling zijn mogelijkheden om kennis te maken met het art quilten en gelijkgestemden te ontmoeten.

Commissie Algemene Tentoonstelling

Gerty van Oene

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *