AFFO highlight

Flower Basket is bijna een affo!

Na het stugge doorzetten van de afgelopen weken kan ik jullie vertellen dat de Flower Basket Medaillon van Kim McLean op de bies na klaar is – het is bijna een AFFO! Regelmatig krijg ik vragen en opmerkingen over de hoeveelheid tijd die het maken van zo’n quilt kost. Dus heb ik nu eens tijdens het quilten een urenlijstje bijgehouden, uit pure nieuwsgierigheid. Dat is opgeteld uitgekomen op 48 uur achter de naaimachine en 9 uur quilten met de hand. Best confronterend om dat bij elkaar opgeteld te zien. Gelukkig is het een hobby :-)

Detailfoto handquilten

Detail van doorquilten van de mand

De mand in het midden van de quilt heb ik met de hand gedaan. Voor het vlechtwerk in de mand zou ik met de naaimachine heel veel moeten aan- en afhechten. Ik dacht dat ik dan net zo goed met de hand zou kunnen quilten. Door die uren bij te houden zie ik nu wel dat het toch veel en veel sneller zou zijn gegaan om dat met de machine te doen. Weer iets geleerd.

De laatste rand die ik heb gequilt vroeg om het toevoegen van losse vormen: steeds af- en aanhechten. Ik heb mijzelf aangeleerd om zodra het kan de losse draadjes weg te steken. En dat betekende dus bij elke vorm tussendoor stoppen, handschoenen uit, draadjes wegsteken, afknippen, handschoenen weer aan etc. Netjes, maar erg tijdrovend. Gezien de ruimte tussen de vormen, heb ik na de eerste rand gekozen om gewoon de draad te laten zitten, naald op te tillen, door te schuiven naar beginnetje volgende stuk en zo door te naaien. In minder dan 2 minuten had ik zo een vorm gequilt. En afhechten is ook veel sneller als je het achter elkaar kunt doen.

De laatste losse vormen zonder tussendoor afhechten, bijna een AFFO

De laatste losse vormen zonder tussendoor afhechten

Afgelopen zaterdag hadden we weer bee – en het kriebelde ENORM om daar met een nieuw project van start te gaan. Wikken, wegen… draadjes afhechten van de Flower Basket Medaillon, verder borduren aan een blok voor de Life is Beautiful, of een nieuw project starten… Maar ik heb sterk volgehouden: ik heb draadjes zitten afhechten!

Nog iets geleerd?

Uiteindelijk kan ik dus concluderen dat het enorm geholpen heeft om vooraf goed uit te werken wat voor vormen ik in de quilt verwerkt wilde hebben (zie mijn plan hier in mijn vorige blog). Dat hielp enorm om weg te blijven van twijfels en uitstelgedrag. Ik werk nu eenmaal een stuk effectiever met een plan.
Voor malletjes bij het quilten weet ik nu dus ook dat ik goed tot zeer goed in staat ben om getekende lijntjes te volgen met de naaimachine. En dat een dubbelgevouwen freezerpapiertje stevig genoeg is om malletjes van te knippen en veel om te trekken met een potloodje.

Mal op patroon

Met patroon als basis een mal gemaakt van papier

3 mallen naast elkaar

De gebruikte papieren malletjes voor deze quilt

De laatste afwerking naar AFFO

Volgende stap voor de Flower Basket Medaillon is het snijden en aan elkaar zetten van de bies (bijna 9,5 meter), de quilt op maat snijden en de bies vervolgens aanzetten en tegenzomen met de hand. Dit vind ik altijd een heerlijke klus. Het lijkt een beetje op het inpakken van een kadootje – alsof er een mooie strik om de quilt komt. En tijdens het tegenzomen van al die meters bies kan ik alvast mooi wegdromen bij alle ideeën voor de volgende projecten. Zal ik nieuws starten of toch nog eerst een andere quilt afmaken? Hmmmmm…. nog een AFFO dit jaar zou misschien ook wel leuk zijn….

Volgende keer een foto van de quilt aan de muur boven m’n bank!

 

Lieve quiltgroeten,
Marjolein den Boer

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.