Dipo Festival bij een Krobo stam, een bijzonder bezoek

Een paar maanden geleden kreeg ik de gelegenheid om het Dipo Festival bij te wonen bij een Krobo stam in een dorpje buiten Accra. Dit is een ritueel feest waarbij meiden worden ingewijd tot het vrouw-zijn. Naast de trots die het aan de deelnemers en hun familie brengt, is men er ook van overtuigd dat de meisjes, die succesvol de Dipo rituelen doorstaan voordat ze een man ‘aanraken’, zeer goede vrouwen worden. Het doel is dat de meisjes hun maagdelijkheid behouden voordat ze trouwen. Deze traditie wordt voornamelijk door de Krobo stam gevierd, een van de meer dan 50 verschillende stammen in Ghana.

Op de binnenplaats waar de Dipo ceremonie plaats vindt

Tijdens het Dipo Festival krijgen de meisjes les in dans, muziek, koken, het huishouden en wat er van ze verwacht wordt als ze getrouwd zijn. Op de laatste dag kleden ze zich met mooie Afrikaanse doeken.

Alle meisjes gekleed in hun mooiste pagnes

Nadat ze toegesproken worden door de ‘Paramount Queen’ volgt een soort reinigend wassen waarbij de meisjes wat water over zich heen spetteren. In dit water liggen bladeren die het water heilig maken.

Reinigend wassen met heilig water

Verschillende rituelen

Op de eerste dag van het Dipo Festival worden hun hoofden kaalgeschoren op een klein plukje na, zie foto hierboven.

Als ze alle rituelen van de afgelopen week goed hebben afgelegd, kleden de meisjes zich, op deze laatste dag, om voor de laatste rite bij de ‘Heilige Steen’. De witte lapjes stof gedrapeerd om hun lichaam bevestigt hun maagdelijkheid. De vele kralenkettingen rond hun heupen laten ze zien hoe rijk hun familie is. De blauwe kralen staan voor tederheid en genegenheid, de gele kralen voor volwassenheid en welvaart. Dit is het enige moment waarbij bij sommige meisjes de borsten ontbloot zijn om hun puberteit te bewijzen. Niet zo heel gek dat er ineens een heleboel jonge mannen op dat moment een kijkje komen nemen!

‘Heilige Steen’

Met een witte kleipasta worden strepen aangebracht op hun lichaam. Met een stok en ook vaak een houten kruisje in de hand gaan de meisjes in kleine groepen naar de ‘Heilige Steen’. Het blaadje tussen de lippen zorgt ervoor dat de Dipo meisjes onderweg zwijgen en geconcentreerd blijven terwijl ze naar de Heilige Steen lopen.

In optocht naar de Heilige Steen

Deze steen staat op een afgesloten plek waar verder niemand bij mag. Bij deze Heilige steen wordt hun maagdelijkheid bewezen waarna ze met veel gegil en gejoel op de rug van een jongen naar huis worden gebracht. Deze jongen is meestal hun vriendje.

Met veel gegil en gejoel worden de riten afgesloten

Het was heel bijzonder om het Dipo Festival van dichtbij mee te mogen maken. Om te zien dat deze families nog vasthouden aan hun tradities in deze tijd van mobieltjes en internet. Natuurlijk roepen sommige rituelen vragen op maar het is niet aan mij om daarover te oordelen. Het is mooi om te zien hoe de Afrikaanse stoffen een betekenis hebben voor hun. Het feit dat ik de stoffen in stukjes knip voor mijn quilts vinden zij dan weer raar.

Klik HIER als je meer wilt weten over alle symboliek van deze overgangsrite.

 

Groetjes, Hilde Hoogwaerts vanuit Accra, Ghana

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.