Voor de laatste keer naar de Makola markt

Vandaag ga ik voor de laatste keer naar de beroemde stoffenmarkt in Accra. Over een week gaan we Ghana weer verlaten, ons termijn van 3 jaar zit er dan op. Eindelijk, na bijna 30 jaar , gaan we weer terug naar Nederland! En dan kan op de valreep een bezoek aan de markt niet overgeslagen worden!

 

Een van de GTP winkels

Makola market is eigenlijk een groot plein met daaromheen allerlei kleine winkeltjes. Op de stoep en langs de straat wordt van alles aangeboden. De warmte, drukte en geuren die hier tussen de opeen gepakte gebouwen heerst is bijna niet te omschrijven. Foto’s maken van de mensen op straat lukt niet zonder dat ze naar je gaan schreeuwen en boos met hun armen zwaaien, dus doe ik dat alleen in de winkels…

 

Hoge stapels van Afrikaanse stoffen

Keuzes maken

Voordat ik naar de markt ga, maak ik altijd een lijstje met de kleuren die ik denk nodig te hebben. Maar als ik eenmaal daar ben en alle verschillende stoffen zie, ben ik het lijstje spontaan kwijt en is een keuze maken vreselijk moeilijk. Omdat ik hier vandaag voor de laatste keer ben, koop ik alleen maar GTP stof, ofwel stof die in Ghana gemaakt is en verbonden is aan Vlisco in Helmond. De designs op deze stoffen zijn uniek. De meeste stoffen die op de markt in Accra verkocht worden, komen echter uit China en hebben dezelfde designs maar zijn nagemaakt oftewel vervalst. In Nederland vindt je deze stoffen, onder andere van het merk Hitarget, helaas ook op de markt in sommige steden.

mooie stofjes hebben deze jongens!

Er zijn een paar GTP winkels waar ik altijd langs ga op de Makola markt, zo bouw je immers een relatie op. Zo ook met de eigenaresse van de winkel waarvan de jongens deze mooie shirts dragen. Via Whatsapp kan ik bij haar in de toekomst stof bestellen en dan maar hopen dat het in de koffer van een kennis past die naar Nederland komt!

 

De laatste aankoop op de markt

Mijn allerlaatste aanwinst van de Makola markt

De meeste stoffen worden per 6 yards verkocht, dus dit stapeltje lijkt weinig maar is al gauw een heleboel meter! Gelukkig kan ik de 6 yards ook delen met kennissen met wie ik samen stof uitzoek. Een enkele winkel is bereid om minstens 2 yards af te knippen.

 

Vlisco winkel in Accra

Voor de laatste keer ga ik ook nog even langs bij de Vlisco winkel in het winkelcentrum. Heerlijk in de gekoelde ruimte rondsnuffelen tussen al die mooie kleurtjes. Hier zijn de stoffen natuurlijk wel ietsje duurder dan op de markt. Meestal kom ik hier alleen om even te genieten van al die kleuren, zoiets als kijken-kijken-niet-kopen ;)

 

Een laatste project

Mandje met Afrikaanse stof

Het zit er dus bijna weer op! Een van mijn laatste projecten zijn mandjes van stof, ideaal voor restverwerking en heel leuk om te doen.

Over een week kom ik terug naar Nederland en hoop over een paar maanden daar mijn naaikamer/studio weer op orde te hebben. Wie weet kom ik een van jullie dan tegen als ik weer verder ga met mijn workshops dozen maken met Afrikaanse stoffen, of gewoon zo maar ‘in het wild’ op de tentoonstelling of in een van de vele mooie quiltwinkels!

Groetjes, Hilde Hoogwaerts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.