Terug kijken, reflecteren en vooruit blikken

De laatste dagen van het jaar zijn altijd weer een mooi moment om terug te kijken, te reflecteren, naar datgene dat er in de afgelopen maanden en soms ook jaren geleden is gebeurt. Aan de hand van een paar van mijn quilts is het een leuke manier om terug te kijken naar waar ik vandaan kom en vooruit te blikken naar waar ik naartoe zou willen gaan.

Kerst quilt

Terug kijken

Dit was mijn eerste kerst quilt. Deze heb ik gemaakt toen ik in 2001 lid werd van een hele actieve quiltgroep in Singapore. Ik besefte daar hoe belangrijk het is om aangesloten te zijn bij een groep mensen met dezelfde interesses en nieuwsgierigheid. Zowel om je kennis te delen en te vergroten, als om samen grenzen op te zoeken van de verschillende mogelijkheden binnen de quilt en patchwork technieken. Ik werd toen ook lid van het Quiltersgilde in Nederland.

 

Reflectie

Peacock

Deze caleidoscoop quilt heb ik in het afgelopen jaar gemaakt, ruim 15 jaar later.  Deze quilt reflecteert voor mij voor waar ik nu sta. Inmiddels woon ik alweer 2 jaar in Ghana en is het voor mij als een caleidoscoop van kleur, geur, geluid, zoet en bitter tegelijk. Creatief bezig zijn met deze Afrikaanse stoffen is een ware uitdaging geworden. Tegelijkertijd is het ook een eerbetoon aan de hardwerkende Ghanese vrouwen die met moeite hun hoofd boven water kunnen houden.  Zij moeten immers van zonsopgang tot zonsondergang hard werken en voor hun familie zorgen. Voor hen is er geen tijd en geld om er een hobby op na te houden. Ondanks alles dragen zij met trots deze Afrikaanse stoffen als omslagdoek en verwerkt in jurken. Het feit dat ik wel de mogelijkheid heb om ermee te spelen en zij niet, doet mij beseffen hoeveel geluk ik heb in mijn leven.

 

Vooruitblik

Het komende jaar hoop ik door te kunnen gaan met mijn ontdekkingsreis van kleurcombinaties. Ook met het vertalen van traditionele patchwork designs naar een moderne (Afrikaanse) uitvoering. Daarbij blijft het belangrijk om onbevangen en zonder vooroordeel om je heen te kijken en open te staan voor nieuwe ervaringen!

 

Ik wens een ieder een heel goed quiltjaar en de durf om eens gek te doen met nieuwe kleuren en stoffen. Fijne feestdagen en tot volgend jaar! Hilde Hoogwaerts

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.