Zomers quilt interview met Anna Jantina

Lekker lang zomers blog met een quilt interview van Anna Jantina


Deze keer eens geen verhaal over mijzelf maar verras ik jullie met een zomers quilt interview met Anna Jantina (Anja). Je hebt haar prachtige quilts vast wel eens voorbij zien komen op Instagram. Of misschien heb je haar onlangs zelfs nog wel live ontmoet tijdens de Quilttour welke ze deze zomer maakt. Recentelijk vroeg ik aan Anja of dat ze het misschien leuk vond om mee te werken aan een interview en ja dat wilde ze wel.

 

 

Geen poespas


Anja is niet van de toeters en bellen en dat bleek ook wel weer op de manier waarop ze mijn vragen had beantwoord. Het interview ging via de digitale weg en ik verwachte de antwoorden ‘gewoon getypt’ terug per mail. Maar Anja heeft ze heerlijk op d’r gemakje in haar prachtige tuin uit zitten werken met een vers kopje koffie in het zonnetje. Ik kreeg een foto toe gemaild waar ze de vragen op had beantwoord met pen en papier ;-) Hoe heerlijk ouderwets is dat eigenlijk. Eerlijk gezegd werd ik er helemaal zen van en werk ik dit bericht heel relaxed uit met een verse kop thee en 2 uitgeprinte A4-tjes met de handgeschreven krabbels van Anja erop.

Mocht je denken wie is Anna Jantina? Hierbij even een korte intro:


Al jaren maakt Anja de meest prachtige quilts, voornamelijk met de hand. Ze gebruikt allerlei diverse stoffen en technieken en ontwerpt tevens ook haar eigen quilts. Iedere ochtend heb ik het idee dat ik bij haar op de koffie ben. Anja begint namelijk de dag in haar fijne Quiltkamer waar ze een gezellig ‘koffie bericht’ post op Instagram met daarbij de tekst ‘Hallo lieve allemaal’ en een foto van een quilt project waar ze mee bezig is.

 


Na wat ‘quilterigs’ gedaan te hebben, gaat de deur van de quiltkamer dicht en gaan de deuren van haar pedicure praktijk open. In de volksmond wordt Anja ook wel de ‘voetenmevrouw en voetenmeneer’ genoemd. Marianne (kleindochter) is haar kleine schattebout die zo nu en dan langs komt en zich prima vermaakt met de lapjesmanden, verzorgd ze haar lieve moeder, zingt ze in een koor en heeft ze ook nog eens groene vingers.

 

 

Huisjes, boompjes en bootjes, Anja’s eigen quilt ontwerpen


Naast dit alles maakt Anja deze zomer een Quilttour langs diverse quiltwinkels waar ze haar quilts laat zien en workshops geeft van haar huisjes, bootjes en boompjes quilts. Onderaan deel ik de data’s van de show & tells die Anja nog geeft.

 

 

En dan nú het quilt interview


Ik kon wel 101 vragen stellen aan Anja maar ja het moet natuurlijk wel leuk blijven en zo beperkte ik het aantal tot 14 vragen. Ik heb de antwoorden letterlijk overgenomen, dus met alle ….. die ze altijd gebruikt tussen de zinnen in.


R: Vers geplukte bloemen, opgaande zon, een bundeltje stof. Waar haal jij je inspiratie vandaan voor het maken van een nieuwe quilt?
A: Toen ik klaar was in mijn pedicure salon…op een mooie nazomerdag in september, zag ik knal roze en paarse en donkergele herfst asters tegen een knalblauwe lucht…en toen dacht ik…dat wordt een nieuwe quilt…met het blauw van oude overhemden erbij…en natuurlijk het paars, lila en roze uit de quiltwinkel.


R: Is er iemand van wie je het quilten hebt geleerd, of ben je ooit in het verleden zelf op ontdekkingstocht gegaan hoe je een quilt maakt?
A: Nou gewoon zelf wat prutsen met lapjes vind ik het allerleukste. Ik ben wel een basis cursus gaan doen maar dat hoeft zeker niet ingewikkeld te zijn… ik hou niet van ingewikkeld als het ook simpel en eenvoudig kan.


R: Je hebt al heel wat quilts gemaakt, op welke ben je het meest trots en voor wie was deze quilt?
A: Het meest trots ben ik op mijn Dear Jane… dat is een ware uitdaging wat betreft kleurgebruik. 


R: We maken allemaal wel eens een foutje. Wat is je grootse quilt blunder ooit geweest?
A: Ik vind zelf de hoedendoosjes quilt… die ga ik nooit mooi vinden.

 


R: Wat is jouw favoriete quilt tool?
A: Mijn favoriete quilt tool is gewoon een oud vintage blik waar ik het in kan doen… ik gebruik een schaartje, een naald wat spelden en sinds enige tijd een leesbrilletje…


R: Welke kleuren en of motieven mogen absoluut niet ontbreken in jouw stoffen kast?
A: In mijn lapjeskast zijn veel kleine lapjes, bloemenlapjes, streepjes, ruitjes, prieeltjes en ik ben gek van Toile de Jouy stof.


R: Er zijn een heleboel mooie quiltwinkels, wat is jouw top 3?
A: Ik shop in alle quiltwinkels, oude lappenwinkeltjes, op beurzen en vergeet ook niet af en toe in je kledingkast te kijken of er iets weg kan… daarom is de kringloopwinkel mijn meest favoriete shop.


R: Wie in quilt land zou je nog eens in het echt willen ontmoeten en waarom?
A: Poeh…tsja… laatst heb ik Susan Smith (Australische quiltster) ontmoet en ik ben in Engeland geweest bij de meest bekende quiltwinkels… ach misschien wel de ‘gewone’ quiltster op mijn eigen show & tells… zij zijn mij dierbaar. Maar ik wil jou ook wel ontmoeten hoor Richarda… we zijn als Nederlandse quiltsters goed bezig en we mogen trots zijn daarop. 


R: 1,2,3,4…. Hoeveel UFO’s liggen er bij jou op de plank en hoe lang liggen sommige er al wel niet…
A: Nou… ja… als je één blokje gemaakt hebt, ben je officieel begonnen… ik ben er met 7 echt bezig… en dan de huisjes, boompjes en bootjes die ik nog af moet ronden…

 


R: Welk quilt boek mag niet ontbreken op de boekenplank?
A: Nou ik ben niet zo gehecht aan quiltboeken, kijk er relatief weinig in.


R: Soms is het best een gepuzzel om stoffen goed te bewaren. Hoe bewaar jij al je lappen stof en scraps?
A: Mijn lapjeskast is op kleur gesorteerd en daarnaast per project een mand of bak met lapjes… dit kan ook nogal eens door elkaar heen en daar ben ik waarschijnlijk niet de enige in… ben eigenlijk wel benieuwd naar jouw systeem Richarda.
(R: Hmm misschien kan ik hier wel eens een blog over schrijven… )


R: Als je een quilt stof zou mogen ontwerpen, hoe zou deze eruit komen te zien?
A: …het lijkt me fantastisch om een serie quiltstof te mogen ontwerpen, het zal iets teers en zacht en lief hebben…


R: Welk quilt patroon staat nog op je wensenlijstje om te maken?
A: Nou ik ben met de Fleur quilt begonnen en bewonder het werk van veel Australische quilters. 


R: Heb je voor ons nog een gouden quilt tip?
A: Veel quilt projecten, waar ik mee bezig ben, speld ik op een oud laken, het liefst met een mooi broderie randje eraan… als ik er aan wil werken pak ik het gevouwen laken / pakket en zie zo goed waar ik ben gebleven.

 


Zoals we allemaal plannen en dromen hebben eindigt Anja het interview met dat ze in de toekomst wel graag quilt workshops wilt geven. Gewoon bij haar thuis ‘Huize Sparrezicht’ en dan in de Quiltkamer van Anna Jantina met uiteraard een vers bakkie koffie erbij. Nou de eerste aanmelding is bij deze dan al geboekt!

Quilttour


Wil je Anja en haar quilts in het echt bewonderen? Dat kan op de volgende dagen:

6 juli: Lindehof in Zalk

20 juli: Quiltstudio het Gooi in Eemnes

10 augustus: Bosche Quilts & Meer in Den Bosch

27 september: Crazy Stitches (voorheen Salgarollo) in België

(Neem contact op met de des betreffende winkel of dat er nog plek is)


Online vind je Anja hier:

Facebook groep: Anna Jantina Quilts

Instagram Anna_Jantina

 

 

Dankjewel…


Lieve Anja, heel erg bedankt voor je tijd en je eerlijke antwoorden. Heerlijk nuchter en zonder enige poespas, gewoon echt zoals je bent. Met plezier heb ik jouw handgeschreven ‘krabbels’ verwerkt in dit blog en ik ben benieuwd welk koffie kopje er morgenochtend op de foto staat ;-) In de toekomst kom ik heus zelf een bakkie koffie  (oh jee verpest ik het verhaal nu als ik zeg dat ik helemaal geen koffie drink maar alleen maar thee?) bij je drinken.


Geniet van de zomer allemaal! Eind augustus komt er weer een bericht van mij, daar ga ik jullie meer vertellen over de workshop die ik zelf geef tijdens de Ledendag op 7 september. Heb jij je ingeschreven, lees dan t.z.t. even mijn blog.


Zomerse groet,

Richarda

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *