Patchwork Viktor en Rof

Toeval of wat mij toe viel en ik oppakte

Een tentoonstelling en workshops

De Kunsthal in Rotterdam


In september bezocht ik de Kunsthal in Rotterdam, waar de tentoonstelling van Viktor en Rolf “25 jaar samenwerking” te bezoeken was. Vele jaren geleden heb ik hun werk in Utrecht bewonderd en verheugde mij er op te zien hoe zij zich verder ontwikkeld zouden hebben.

Bij binnenkomst werden wij al getrakteerd op een gewaad waar langs de randen gequilt was.

Viktor en Rolf, gequilte rand

Indrukwekkend vond ik de manier waarop zij “spelen” met materialen, structuren, plooien, vouwen, kleuren, lijnen. Ik kreeg er kippenvel van. Opvallend was het vele vouw- en plisseerwerk.

 

Ook hadden zij patchwork in de kleding verwerkt.

Patchwork Viktor en Rof

Een deel van de muur was behangen. Voor de decoratie van het behang had men de schetsen en krabbels op papier van Viktor en Rolf gedigatiliseerd. Een vondst van de samenstellers van de tentoonstelling.

DIY in Amsterdam

 

Een maand later ging de reis naar DIY in Amsterdam. Ik had me ingeschreven voor een cursus “Fabric Manipulation” van de italiaans/nederlandse Margherita Soldati.

Een paar jaar geleden, aangemoedigd door Hilde van Schaardenburg, ben ik begonnen met artquilten. Er ging een wereld voor mij open. Wie mij kent, weet dat ik houd van werken met diverse stoffen, structuren en het manipuleren van stof. Daarom trok deze workshop mijn aandacht.

Fabric Manipulation

Margherita liet ons kennis maken met Canadees smockwerk. Verder hebben wij synthetische stoffen – o.a. de stof van een oude paraplu – met hitte bewerkt.

Prachtig effect gaf het verhitten van synthetische fluweel. De stoffen krimpen, trekken in grillige vormen samen en je kunt er gaten in laten vallen.

Een ander methode was het zeer strak spannen van een dunne rekbare stof op een houten raamwerk, het bespuiten in lijnen met siliconen kit, laten drogen voordat je het van het raam afhaalt.

Fabric Manipulation 2

Handwerkcafé Zwolle



In november organiseerde Handwerkcafé Zwolle een korte demonstratie/workshop met Bakri Shoukeh. Hij vluchtte uit Aleppo, waar hij een bloeiend plisseerbedrijf had en woont sinds 2014 in Nederland. En hier moest hij geheel opnieuw beginnen. Inmiddels heeft hij hier naam gemaakt en werkt met mode ontwerpers samen. Onder anderen met Viktor en Rolf.

Hij had vele prachtige mallen meegenomen om ons te tonen. Bij het zien van de uitgetrokken mallen en de talrijke daarop getekende lijnen, begrijp je pas hoe veel denk- en tekenwerk er voor af gaat aan het maken van de mal zelf. Dan zie je pas hoe arbeidsintensief het plisseren is en wat een vakman deze man is.

Eerst moeten er 2 identieke mallen worden getekend, gesneden en samen gevouwen. Vervolgens wordt de synthetische stof er tussen de weer uitgevouwen mallen gelegd. Alles wordt samengevouwen en gaat vervolgens in een stoomcabine. Na enige tijd er uit gehaald, daarna moet het afkoelen voordat het uit het karton gehaald kan worden. De resultaten zijn adembenemend.

Wij mochten allen een kleine mal gebruiken en dat werd met een stoomstrijkbout “met liefdevol gevoel enige tijd gestreken. Na het afkoelen en openen van de mal waren de oooooh’s en aaaaah’s niet van de lucht.

Thuisgekomen begon ik aan een nieuw werk. Geïnspireerd door deze drie “uitjes”, toevallig gekozen uit de vele mogelijkheden die wij hier in Nederland aangeboden krijgen. Toeval of wat mij toe viel en ik oppakte.

Yvonne Panofsky (Yve Pinokkio)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *