Verhaal achter de quilt: Juliëtte Nieuwstraten

Alle leden hebben als het goed is net Quiltnieuws 132 ontvangen.
Wij worden blij van deze ‘verhalen’. Het is belangrijk dat (groot)ouders hun ambachten overdragen op de jongere generatie die steeds meer waardering krijgt voor persoonlijke en handgemaakte spullen. De quilt staat in Quiltnieuws op het Prikbord en dit verhaal is een plaatsje op het blog ook zeker waard.

Juliëtte Nieuwstraten, ontwerp gemaakt met Greet Peterse

Juliëtte Nieuwstraten, ontwerp gemaakt met Greet Peterse

 

Hallo Quiltnieuws,

 

Mijn oma (Greet Peterse, 78 jaar) maakt al zolang ik me kan herinneren quilts. In allerlei patronen, kleuren en voor iedereen. Het geeft haar rust en afleiding, ook op momenten dat het even niet allemaal meezit.

Elke keer als ik bij haar kom, hangt er weer een nieuwe quilt en hebben we het even over het patroon en de stofjes die ze dit keer gebruikt heeft.

Een tijd geleden raakten we erover in gesprek waarbij mijn oma vertelde dat het haar zo leuk leek om een quilt voor mij te maken. Dat leek me meteen een goed idee en een mooie herinnering voor later. Maar dan moest het er wel één van ons samen worden. Ik begon met het schetsen van mijn ideeën en samen vonden we een patroon waar we allebei helemaal blij van werden. Voor mijn oma iets heel anders dan ze gewend was te maken. Een strak, recht patroon met kleurvlakken.

Op een zonnige dag zijn we samen stoffen gaan kopen in Rotterdam. Een hele leuke dag. Wat waren er veel stoffen om uit te kiezen! We zijn vaak naar buiten gelopen met onze armen vol stoffen om de kleuren te vergelijken. Toen was het zo ver: het maken van het quilt kon beginnen! Tegelijk begon een heftige tijd. Mijn opa bleek ziek te zijn en moest vaak naar het ziekenhuis voor bestralingen. Samen hebben ze zich door deze tijd heen gevochten en op dit moment gaat het goed met mijn opa. Wanneer het kon, werkte ze aan de quilt. Het was haar moment van rust en een manier om even alles te vergeten en te verwerken.

Met kerst kwamen we met de familie bij elkaar. Mijn oma verdween naar haar naaikamertje en kwam terug met de quilt. Wat was hij mooi geworden!

 

Nog steeds word ik er onwijs blij van als ik hem zie. Ik wil dan ook graag iedereen aanraden om samen een quilt te maken.

 

Juliëtte Nieuwstraten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *