Quilt perikelen

Over quilt keuzes maken.Of je nu een traditioneel quilter bent, een modern quilter of een art quilter. Ik denk dat iedereen zich wel een beetje herkent in mijn verhaal over het dubben en deadlines halen. Quilten is constant keuzes maken vanaf het begin tot het eind. Quilt perikelen dus. Deadlines zijn er omdat je mee wilt doen aan een wedstrijd, een tentoonstelling, of de quilt maakt als geschenk. Of gewoon voor jezelf en eindelijk eens af moet.

Dubben


Ik begin maar met hoe ik aan het dubben ben. Het begint meestal met het dubben of  ik voor een bepaalde wedstrijd of tentoonstelling werk ga insturen. Of voor een expositie nieuw werk wil maken. Als ik hierin een besluit heb genomen begin ik te denken over het thema. Voor wedstrijden en tentoonstellingen is het vaak een vaststaand thema. De groepen teQStiel en Zoo-tex waar ik bij aangesloten ben werken ook met een thema en voor een expositie bedenk ik zelf een thema. Dan begint het denken over hoe ik het thema ga uitwerken en dan volgt het ontwerp proces. Daarna moeten er lappen geverfd worden, soms materialen gekocht worden. En als ik het met keramiek wil combineren moet ook dit erbij betrokken worden. Vervolgens begint het maken waarin ook telkens keuzes gemaakt moeten worden. Het gevolg is dat ik soms zo in mijn hoofd er mee bezig ben dat bijvoorbeeld de zoekgeraakt auto sleutels in de diepvries  terug gevonden worden en dat ik soms in de nachtelijke uurtjes nog lig te dubben.

Hierbij een foto van te maken keuzes, waarbij het uitgangspunt is de zelf geverfde en gevormde vezels die ik wil verwerken in de keramieken pot. Vervolgens wat doe ik met de pot. ~Het idee was raku stoken maar achteraf is dit te zwaar bij de tere kleuren van de vezels. Dus wat doe ik nu, laat ik de pot wit of geef ik het een tere pasteltint?

Jo Huijsman

Deadline


Vaak ben ik te lang bezig met dubben, dubben, dubben en de tijd vliegt voorbij. Tijdens Quilten Speciaal 13 werd ons geleerd om niet te lang te denken en er aan te beginnen. Tijdens het maakproces komt de inspiratie op gang en kunnen moeilijkheden overwonnen worden. Helaas is het nog steeds mijn valkuil en ik moet ook eerlijk bekennen dat ik onder druk beter kan werken, maar daardoor soms ook wel een beetje last heb van stress. Niet alleen mijn hoofd wordt wat chaotisch ook mijn werkomgeving wordt een chaos waar ik steeds opzoek ben naar de schaar en naald. Onder al dat gedoe blijft Okkie onverstoorbaar.

Resultaat


Een niet quilter zal niet zoveel van dit verhaal begrijpen.  Echter, heeft het quilt virus jou te pakken dan herken je mijn verhaal en ken jij ook het blije gevoel tijdens het maken en het trotse en tevreden gevoel als je werkstuk af is en daar doen wij quilters het voor!  O ja, als laatste ga ik opruimen en zo ontstaat er weer ruimte in mijn hoofd en kamer voor het volgende project.

 

Hartelijke groet,

Jo Huijsman

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *